Connect with us

Bar

Ukrajina zainteresovana da prevozi robu preko Luke Bar

Published

on

Ukrajina traži alternativne logističke rute za isporuku širokog spektra proizvoda u i iz Ukrajine. U tom kontekstu, ambasada radi na analizi mogućnosti uspostavljanja dodatnih logističkih ruta, posebno u Crnoj Gori, saopštili su iz ukrajinske ambasade u Podgorici Portalu RTCG.

Kako su rekli, ukrajinska strana je zainteresovana da obavi dodatne konsultacije sa Lukom Bar u vezi sa uspostavljanjem saradnje. Interesovalo nas je da li su tačne informacije sa sajta Transportno-logističkog centra ukrajinskih željeznica, da je Crna Gora ponudila prevoz robe preko Luke Bar.

“Informacije koje ste naveli su postavljene na sajtu Transportno-logističkog centra ukrajinskih željeznica. Shodno tome, dodatni komentari se mogu dobiti od pomenutog ukrajinskog kargo prevoznika”, saopštili su iz ukrajinske ambasade u Podgorici.

Da Crna Gora nudi Ukrajini da prevozi robu preko Luke Bar, objavio je danas ukrajinski gmk.centar.

Ukupan kapacitet luke dostiže pet miliona tona godišnje, a u prosjeku se koristi samo 50 odsto njenog potencijala, prenosi taj portal.

Kako navode, Luka Bar poseduje nekoliko specijalizovanih terminala, posebno za za suve rasute terete, za tečne i generalne terete, prenosi RTCG.

“Crnogorska strana je izrazila zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa Ukrajinom na korišćenju kapaciteta Luke za pretovar i transport robe“, navodi se u dokumentu.

Luka Bar sarađuje sa špediterima iz Srbije, kompanijom “Panšped”, koja će, kako stoji u dokumentu, pomoći u organizaciji.

“Spremni smo da doprinesemo uspostavljanju logističke rute za transport širokog spektra proizvoda iz Ukrajine do Luke Bar“, napominje predstavnik kompanije.

Pored toga, Panšped ima mogućnost da u slučaju takve potrebe koristi i besplatne vagone srpske željeznice.

Kako je ranije izvijestio GMK centar, u maju je prvih 35 hiljada tona ukrajinske rude prevezeno kroz luku Konstanca u Rumuniji.

Pored toga, krajem maja poljska luka Svinoujšće poslala je prvi dio od 30 hiljada tona ukrajinske rude gvožđa. Ruda je dopremljena u luku željeznicom i poslata kupcu u Alžir. Osim toga, u to vrijeme je na vezovima luke bilo više od 50 hiljada tona ukrajinske rude.

U periodu januar-jun 2022. godine, ukrajinske rudarske i metalske kompanije smanjile su izvoz rude za 24,2% u odnosu na isti period 2021. godine – na 17,01 miliona tona.

Bar

Miloš Biković na Vaskršnjoj liturgiji u Baru!

Published

on

Jedan od najpopularnijih srpskih glumaca Miloš Biković prisustvovao je Vaskršnjoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Vasršnje jutarnje i Sveta liturgija u barskom hramu počeli su u sedam časova.

Liturgiji je prisustvovalo više stotina vjernika.

Pažnju je svakako privukao proslavljeni glumac u Srbiji  i Rusiji, inače barski zet…

Nastavi Citanje

Bar

Mitropolit Joanikije: Danas niko ne treba da tuguje zbog grijeha jer oproštaj zasija iz groba

Published

on

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je vjernicima u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici da danas niko ne treba da tuguje zbog grijeha jer oproštaj zasija iz groba.

“Neka se niko ne boji smrti jer nas oslobodi spasova smrt, ugasi je onaj koga je ona držala”, rekao je mitropolit Joanikije u besjedi poslije Vaskršnje liturgije.

Prema njegovim riječima, danas niko ne treba da oplakuje siromaštvo jer se “javi opšte carstvo”.

“Vaskrse Hristos i padoše demoni. Vaskrse Hristos i raduju se anđeli. Vaskrse Hristos i život živuje. Vaskrse Hristos i nijednog mrtvog u grobu. Njemu slava i vlast u vjekove vjekova amin. Hristos vaskrse”, rekao je mitropolit Joanikije.

Na liturgiji u hramu u Podgorici okupio se veliki broj vjernika. Pravoslavni narod u Crnoj Gori se nakon današnje liturgije okuplja u domovima uz svečanu trpezu, na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb.

Običaj je da danas na stolu stoje obojena i ukrašena jaja. Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije predaje ga onome čije je bilo jače.

Nastavi Citanje

Bar

Baranin preminuo od strujnog udara blizu Željezničke stanice!

Published

on

Baranin L. Ð. (17) poginuo je večeras u blizini glavne željezničke stanice.

Sedamnaestogodišnjak je preminuo uslijed strujnog udara.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.