Connect with us

Bar

Šta se skriva iza ostavke direktora TO Bar

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti.

Published

on

Photo: Shutterstock

U sijenci ostavke dosadašnjeg direktora Turističke organizacije Bar Emila Kukalja ostao je Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom TO za 2022. godinu koji je na 29. sjednici Skupštine opštine Bar “prošao kroz iglene uši”.  Odbornici lokalnog parlamenta su  ovu tačku dnevnog reda usvojili  sa 11 glasova „za”, a protiv je glasalo deset odbornika.  Uzdržanih nije bilo, ali Kukalju je  očigledno “presuđeno” ranije uz preporuku da podnese ostavku.

Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta  je ublažen  “optužni predlog” protiv Kukalja nakon što je on Izvršnom odboru TO podnio ostavku pa se od optužbi da je počinjeno krivično djelo „kvalifikovao“ propust.

Miloš Fuštić je kazao  da mu je žao što je Emil Kukalj podnio ostavku na mjesto direktora TO Bar, jer je, prema njegovim riječima, bio profesionalac, i upitao kolege iz Biram Bar da li je protiv Kukalja podnijeta krivična prijava, ili je cilj bila samo ostavka.Na konkretno pitanje iz redova opozicije –  jesu li podnijli krivičnu prijavu protiv Kukalja iz partije Biram Bar su odgovorili da su oni tu da ukažu na propust.

Dok su  riječi odbrane dolazile iz redova opozicije, kao i pozitivne kritike na rad Emila Kukalja, iz redova DPS su mišljenja da je ostavka “lični čin o kome se ne raspravlja”  naglašavajući da je na dnevnom redu Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije za 2022.

Kukalju je, pak,  iz redova opozicije zamjereno što nije izašao za Skupštinsku govornicu.

– Ovaj program je trebao da nam predstavi  gospodin Emil Kukalj.Do unazad dva sata Kukalj je sjedio blizu nas, a  sad je odjednom čovjek  otišao, kazao je Momčilo Leković (Demokrate) naglašavajući da  neriješena pitanja  moraju da se riješe.

-Ja sam već ranije rekao da će on biti kolateralna šteta dogovora DPS i partije „Biram Bar”. Evo, to se danas definitivno i potvrđuje. Siguran sam da se ovdje ne radi samo o tome što je uradio Kukalj u poslednjih mjesec, ili dva, već da postoje neki dublji razlozi za ovakvu odluku, ukoliko se ona uopšte uspostavi tačnom. Gospoda iz „Biram Bar” su se debelo zapetljali sa ovim pitanjem, kazao je Leković uz podsjećanje ako se  govori o nepočinstvima, ista se trebaju prijaviti. Leković je  kolege  iz Biram Bar uputio na Krivični zakonik i Član 254 „Obaveza prijavljivanja krivičnog djela“.

Miloš Šušter (URA) je mišljenja da je Kukalj vrlo ozbiljno radio svoj posao.

– Suština je sledeća, izvršni odbor i skupština TO usvojili su ovaj program koji smo danas razmatrali. Skroman, pametan i mlad čovjek bio je meta, jer oni koji drže do sebe i ne slušaju naređenja, posebno naopaka i na štetu grada, da su znali s kim imaju posla nikad ga ne bi postavili. On je to rekao u jednoj rečenici, da su ga koštali svega ovoga principi. Nije u redu to što ste napravili, jer to je šteta ne samo za TO, već i za grad. Takav potez može djelovati demotivišuće  na sve one koji bi svojim znanjem htjeli da učine grad boljim, kazao je Šušter. Kolegama iz Biram Bar poručio je da „nije u redu to što ste napravili“. Šušter je dodao :” Sada se raspravlja o tome što je čovjek uplatio pare po odluci koju je donio Izvršni odbor. I ovdje piše datum iz jula 2021.godine”.

– Nešto je drugo posrijedi… Time se ja neću baviti, ali mi je krivo kad gubimo najbolje ljude, a Emil Kukalj je jedan od najboljih iz svoje generacije. Zato mi je žao i to niste smjeli napraviti. Vi te razloge nećete nikad objasniti, a žao mi je što su gospoda iz DPS-a ovo dozvolila. To će vas koštati na izborima jer ko gubi najbolje sa najgorima ne može napraviti uspjeh, kazao je Šušter.

Nezavisna odbornica, Slavica Adžić, podržala je diskusiju Šuštera.

– Ako se ukazuje na nepravilnosti, zašto kolege iz „Biram Bar” ne saslušaju kolege iz Demokrata, koji ukazuju na krivični zakon, i ako ste primijetili neke nepravilnosti, zašto to niste prijavili? Da li ste se zadovoljili samo ostavkom čovjeka? Ako smatrate da organi i dalje ne preduzimaju aktivnosti, zašto onda ostavka? Da li je cilj bio samo ostavka Kukalja, ili je u pitanja neka trgovina – pitala je ona.

Odbornik Ljubo Vukoslavčević (Biram Bar) pitao je da li kolege odbornici očekuju da oni ćute na ono što vide, i da na to ne reaguju.

-Biram Crnu Goru neće dozvoliti da se novac troši po Kukaljevom ličnom nahođenju, naveo je Vukoslavčević  dodajući da u toj partiji  “računaju da će organi i institucije odraditi svoj posao”.

– Mi smo prije četiri godine organizovali ovu partiju na lokalnom nivou, da bi radili ono što sad radimo, a ne da donosimo loše odluke. Ja znam da mi nikad ovdje nismo digli ruku za neku lošu odluku, kazao je Vukoslavčević.

Nezavisni odbornik, Osman Đokić, tvrdi da Kukalj nije napravio ništa nezakonito.

– Natjeran je da da ostavku jer nije mogao da trpi pritisak. Ja pitam ko je Kukalju prijetio u automobilu zato što nije zaposlio određenu osobu. Ta osoba je prijavljena CB Bar. Nije ovolika hajka na Kukalja zato što je uplatio pare za novogodišnji koncert, već zato što tu osobu nije zaposilio u TO Bar. Kolege treba da znaju da se prikrivanjem krivičnog djela pravi krivično djelo. Kukalj je za radno mjesto raspisao konkurs i zaposlio najboljeg – kazao je Đokić tvrdeći da u radu Emila Kukalja nema elemenata krivičnog djela. 

-TO Bar jedno od barskih preduzeća koje „ne kuburi s parama“, konstatovala je odbornica Branka Nikezić (DPS) reagujući  iz opozicije da su „kao partija bez etike i morala“, te da su, „dopustili koalicionom partneru da ih vodi kao slijepce, da im služi kao šlauf“

-Debelo smo  pismeni u plivanju već 30 godina, pa nam  šlauf ne treba, kazala je Nikezić

Procijenila je da je ružno da se cijela priča o Kukaljevom statusu preduprijedi na način što je rečeno da se u TO Bar pokazala „bahatost, korupcija, elementi krivičnog djela…“. Ona je navela  da odbornici „apriori osuđuju nekoga za nešto što nijesmo sigurni da je uradio, a to treba da dokažu neke druge službe koje za to postoje“.

Osim Kukalja koji je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora TO Bar, a istu danas prihvatio Izvršni odbor TO Bar,   ostavke su ranije podnijeli i sva tri člana Nadzornog odbora. Od sedam članova IO TO Bar, danas su dvojica podnijeli ostavke: Branko Vukmanović i Elvir Kalamperović.

Vukmanović je istakao da “ne može da bude dio prljave igre”: Dosadašnji direktor Emil Kukalj je častan i pošten čovjek, koji nije nanio nikakvu štetu TO Bar, već, naprotiv, unaprijedio je njen rad i ona pozitivno posluje.

-Kukalj nije član moje partrije, nije moje nacije, ni vjere, ali bih se stidio samog sebe, djece i porodice kada bih ostao dio TO Bar na ovaj način, kazao je Vukmanović.

Kalamperović je istakao “Kukalj radio časno i pošteno”:

“Radi političkih igara natjeran je i uslovljen da podnese ostavku, zbog nečijih ličnih i političkih interesa. Ne želim da budem dio toga i zato podnosim ostavku na članstvo u IO TO Bar”, naveo je Kalamperović.

(Izvor: Portal Bar)

 

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bar

Abazović: Šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav

Published

on

Izvor: Vijesti

Radi se o formalnom završetku onoga što smo započeli, a to je da suzbijemo šverc, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

On je to kazao prilikom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar gdje se danas oduzima oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura.

Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević su u posjeti Slobodnoj zoni Luke Bar.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će oni posjetiti Slobodnu zonu Luke Bar nakon što je UPC naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni.

Cigarete se oduzimaju jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

“Šverc je bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Radi se o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Važno je da vratimo kredibilitet Upravi carina, Luci Bar. Nakon sprovođenja svih propisa i svega što je predvidio zakon uz veliku podršku direktora Uprave carina došli smo u situaciju da preko 100 hiljada paketa postaje vlasništvo države”, istakao je Abazović.

On je dodao da je njihova namjera da postave zakonsku infraskturu i cigarete prodaju i pare upumpaju u budžet.

“Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije. Od današnjeg dana mi sa velikim stepenom sigurno da je šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav”, rekao je Abazović.

Premijer je poručio da je srećan što su jednu fazu u potpunosti završili.

“Što se tiče aktera i istraga, mi ohrabrujemo nadležne institucije, SDT i Tužilaštvo ukupno da preduzimaju aktivnosti i otkrivaju šta se dešavalo u prethodnom periodu. Naše aktivnosti treba da se usmjere na legalne biznise kako bi svi građani imali korist. Brojne su marke cigareta, to nisu cigarete koje su dominantno zastupljene na tržištu. Napravićemo popis kompletne robe”, kazao je Abazović.

Damjanović: Intencija je da se roba izveze

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore.

“Ona ne može biti plasirana na naše tržište. Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva”, kazao je Damjanović.

On je dodao da Luka Bar i Slobodna zona koje su bile pod ružnim imidžom treba da dobiju novo naličje.

“Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja koja su sada na tržištu primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je ministar.

Abazović: Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo

Abazović je uputio apel poslanicima da je ovo “zajednička priča svih građana i političkih subjekata i da zajedno podrže zakonsku infrastrukturu koja će nam omogućiti da prihodujemo”.

“Vjerujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rješenja. Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo. Iza šverca cigareta se krije nedostatak poslovne etike iza koje se krije monopol. Naša ideja je da pokušamo da nivelišemo stvari i dovedemo do veće socijalne pravde”, kazao je Abazović.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe”

Premijer je povodom duga Fonda za zdravstvo od 60 miliona eura rekao da taj dug nije nastao prošle godine, da je to decenijski dug i da se nada da će biti servisiran na ispravan način.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe koja je danas postala naše vlasništvo. Ne pravim pritisak da to tako bude. Da bi država zaživjela mora da mijenja imidž”, kazao je Abazović.

Damjanović je poručio da zakonska rješenja nisu išla u prilog da taj Fond ojača.

“Kroz razgovor i eventualno rebalans zaokružićemo to, Fond to mora da vrati. Nadam se da će Fond dobiti kredibilnu osobu, nadam se iz zdravstva”, kazao je Damjanović.

UPC nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar biće danas zaplijenjeno

Published

on

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura danas će biti oduzeto, jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

Prema informacijama “VijestI”, Uprava prihoda i carina (UPC) nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

U obavještenju, u koje “Vijesti” imaju uvid, iz UPC su naveli da Carinarnice obavještenje strankama treba da uruče najbržim putem, a nakon uručivanja Rješenja o odbijanju zahtjeva o produženju rokova “treba pristupiti sprovođenju instrukcije Ministarstva finansija i donijeti rješenja o oduzimanju robe”.

Vijesti su ranije objavile da je plan Vlade da cigarete, čiji vlasnici ne žele da plate akcize i duvan ubace u promet na crnogorsko tržište, nakon postupka oduzimanja, prodaju na međunarodnom tržištu i da se na taj način prvi put prihoduje novac od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

Planirano je da Vlada usvoji lex specialis kako bi cigarete ubacila na tržište.

Službenici policije, sredinom juna 2021. godine, počeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju dvadesetak kompanija, koje uvoze i skladište duvanske proizvode u depoima Slobodne zone.

Krajem jula 2021, Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar, a sadašnji premijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama, koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, prošlog ljeta evidentirana su i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, zbog čega su protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Posljednja krađa cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar otkrivena je 2. marta, nakon što je primijećeno da neko pokušava da prefarba “oko” nadzorne kamere koja djelimično pokriva dio skladišta mojkovačke kompanije.

Carinici su utvrdili da je tom krađom država oštećena za oko 225.000 eura.

Nepun mjesec prije toga – 7. februara, otkriveno je da je na skladištu “Montenegro duvan komerca” oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, traženo od šefa obezbjeđenja Port of Adrije da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat.

Istragom je ustanovljeno da su iz skladišta te mojkovačke firme od 28. decembra 2021. do tog dana, svaki četvrti dan, odvoženi šleperi cigareta.

Iz Uprave policije tada su zvanično saopštili da je tokom uviđaja utvrđeno da nedostaje 11.349 paketa raznih vrsta cigareta.

Utvrdili su i ko je utovarao cigarete, u čije kamione i kada, i uhapsili su nekoliko osumnjičenih za krijumčarenje cigareta i zloupotrebu službenog položaja.

Nova Odluka Vlade o zabrani skladištenja koja je 31. decembra objavljena u Službenom listu, donijeta je uz poziv na član 5 Zakona o slobodnim zonama u kome se navodi da “u zoni i skladištu se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, materijalna dobra i bezbjednost države, u skladu sa zakonom”.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Rukometaši Budvanske rivijere i Mornara danas igraju za porodicu Gojković iz Nikšića

Published

on

U sklopu 21 kola rukometne SBbet lige Crne Gore Rukometni klub Budvanska rivijera će danas 13 maja na svom terenu sastati sa ekipom RK Mornar sa početkom u 17 časova.

Osim takmičarskog ova utakmica je i humanitarnog karaktera jer čitav prihod koji se prikupi na ovoj utakmici biće namijenjen za porodicu Dijane Gojković koja živi sa desetogodišnjem sinom Lazarom u nikšićkom naselju Ćemenca.

Gojkovićima fali hrane, odjeće, fali im pokućstva, nemaju svoj krov nad glavom, Dijani fali zdravlja, jedino im ne fali ljubavi i topline. Ni osmijeha koji tako nesebično dijele drugima. Svi koji žele da pomognu Gojkovićima mogu to da urade posredstvom nikšićkog Crvenog krsta ili uplatom na žiro-račun koji je kod Prve banke otvoren na Dijanino ime, a broj je 535-0110100187086-46.
Želimo da i na ovaj način još jednom pomognemo ljudima u nevolji i pozivamo sve ljude dobre volje da svojim darom pomognu Dijani i Lazaru. Ovim putem apelujemo na našu vjernu publiku da se odazove u što većem broju kako bi se akcija uspješno sprovela i na taj način pokazali da je Metropola turizma grad humanih ljudi – poručili su iz sportskog kolektiva RK Budvanska rivijera koji su i prošlog mjeseca takođe odigrali meč koji je bio i takmičarskog i humanitarnog karaktera i sav prihod sa utakmice uplatili su za liječenje dječaka Feđe Alkovića

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.