Connect with us

Bar

Šta se skriva iza ostavke direktora TO Bar

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti.

Published

on

Photo: Shutterstock

U sijenci ostavke dosadašnjeg direktora Turističke organizacije Bar Emila Kukalja ostao je Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom TO za 2022. godinu koji je na 29. sjednici Skupštine opštine Bar “prošao kroz iglene uši”.  Odbornici lokalnog parlamenta su  ovu tačku dnevnog reda usvojili  sa 11 glasova „za”, a protiv je glasalo deset odbornika.  Uzdržanih nije bilo, ali Kukalju je  očigledno “presuđeno” ranije uz preporuku da podnese ostavku.

Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta  je ublažen  “optužni predlog” protiv Kukalja nakon što je on Izvršnom odboru TO podnio ostavku pa se od optužbi da je počinjeno krivično djelo „kvalifikovao“ propust.

Miloš Fuštić je kazao  da mu je žao što je Emil Kukalj podnio ostavku na mjesto direktora TO Bar, jer je, prema njegovim riječima, bio profesionalac, i upitao kolege iz Biram Bar da li je protiv Kukalja podnijeta krivična prijava, ili je cilj bila samo ostavka.Na konkretno pitanje iz redova opozicije –  jesu li podnijli krivičnu prijavu protiv Kukalja iz partije Biram Bar su odgovorili da su oni tu da ukažu na propust.

Dok su  riječi odbrane dolazile iz redova opozicije, kao i pozitivne kritike na rad Emila Kukalja, iz redova DPS su mišljenja da je ostavka “lični čin o kome se ne raspravlja”  naglašavajući da je na dnevnom redu Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije za 2022.

Kukalju je, pak,  iz redova opozicije zamjereno što nije izašao za Skupštinsku govornicu.

– Ovaj program je trebao da nam predstavi  gospodin Emil Kukalj.Do unazad dva sata Kukalj je sjedio blizu nas, a  sad je odjednom čovjek  otišao, kazao je Momčilo Leković (Demokrate) naglašavajući da  neriješena pitanja  moraju da se riješe.

-Ja sam već ranije rekao da će on biti kolateralna šteta dogovora DPS i partije „Biram Bar”. Evo, to se danas definitivno i potvrđuje. Siguran sam da se ovdje ne radi samo o tome što je uradio Kukalj u poslednjih mjesec, ili dva, već da postoje neki dublji razlozi za ovakvu odluku, ukoliko se ona uopšte uspostavi tačnom. Gospoda iz „Biram Bar” su se debelo zapetljali sa ovim pitanjem, kazao je Leković uz podsjećanje ako se  govori o nepočinstvima, ista se trebaju prijaviti. Leković je  kolege  iz Biram Bar uputio na Krivični zakonik i Član 254 „Obaveza prijavljivanja krivičnog djela“.

Miloš Šušter (URA) je mišljenja da je Kukalj vrlo ozbiljno radio svoj posao.

– Suština je sledeća, izvršni odbor i skupština TO usvojili su ovaj program koji smo danas razmatrali. Skroman, pametan i mlad čovjek bio je meta, jer oni koji drže do sebe i ne slušaju naređenja, posebno naopaka i na štetu grada, da su znali s kim imaju posla nikad ga ne bi postavili. On je to rekao u jednoj rečenici, da su ga koštali svega ovoga principi. Nije u redu to što ste napravili, jer to je šteta ne samo za TO, već i za grad. Takav potez može djelovati demotivišuće  na sve one koji bi svojim znanjem htjeli da učine grad boljim, kazao je Šušter. Kolegama iz Biram Bar poručio je da „nije u redu to što ste napravili“. Šušter je dodao :” Sada se raspravlja o tome što je čovjek uplatio pare po odluci koju je donio Izvršni odbor. I ovdje piše datum iz jula 2021.godine”.

– Nešto je drugo posrijedi… Time se ja neću baviti, ali mi je krivo kad gubimo najbolje ljude, a Emil Kukalj je jedan od najboljih iz svoje generacije. Zato mi je žao i to niste smjeli napraviti. Vi te razloge nećete nikad objasniti, a žao mi je što su gospoda iz DPS-a ovo dozvolila. To će vas koštati na izborima jer ko gubi najbolje sa najgorima ne može napraviti uspjeh, kazao je Šušter.

Nezavisna odbornica, Slavica Adžić, podržala je diskusiju Šuštera.

– Ako se ukazuje na nepravilnosti, zašto kolege iz „Biram Bar” ne saslušaju kolege iz Demokrata, koji ukazuju na krivični zakon, i ako ste primijetili neke nepravilnosti, zašto to niste prijavili? Da li ste se zadovoljili samo ostavkom čovjeka? Ako smatrate da organi i dalje ne preduzimaju aktivnosti, zašto onda ostavka? Da li je cilj bio samo ostavka Kukalja, ili je u pitanja neka trgovina – pitala je ona.

Odbornik Ljubo Vukoslavčević (Biram Bar) pitao je da li kolege odbornici očekuju da oni ćute na ono što vide, i da na to ne reaguju.

-Biram Crnu Goru neće dozvoliti da se novac troši po Kukaljevom ličnom nahođenju, naveo je Vukoslavčević  dodajući da u toj partiji  “računaju da će organi i institucije odraditi svoj posao”.

– Mi smo prije četiri godine organizovali ovu partiju na lokalnom nivou, da bi radili ono što sad radimo, a ne da donosimo loše odluke. Ja znam da mi nikad ovdje nismo digli ruku za neku lošu odluku, kazao je Vukoslavčević.

Nezavisni odbornik, Osman Đokić, tvrdi da Kukalj nije napravio ništa nezakonito.

– Natjeran je da da ostavku jer nije mogao da trpi pritisak. Ja pitam ko je Kukalju prijetio u automobilu zato što nije zaposlio određenu osobu. Ta osoba je prijavljena CB Bar. Nije ovolika hajka na Kukalja zato što je uplatio pare za novogodišnji koncert, već zato što tu osobu nije zaposilio u TO Bar. Kolege treba da znaju da se prikrivanjem krivičnog djela pravi krivično djelo. Kukalj je za radno mjesto raspisao konkurs i zaposlio najboljeg – kazao je Đokić tvrdeći da u radu Emila Kukalja nema elemenata krivičnog djela. 

-TO Bar jedno od barskih preduzeća koje „ne kuburi s parama“, konstatovala je odbornica Branka Nikezić (DPS) reagujući  iz opozicije da su „kao partija bez etike i morala“, te da su, „dopustili koalicionom partneru da ih vodi kao slijepce, da im služi kao šlauf“

-Debelo smo  pismeni u plivanju već 30 godina, pa nam  šlauf ne treba, kazala je Nikezić

Procijenila je da je ružno da se cijela priča o Kukaljevom statusu preduprijedi na način što je rečeno da se u TO Bar pokazala „bahatost, korupcija, elementi krivičnog djela…“. Ona je navela  da odbornici „apriori osuđuju nekoga za nešto što nijesmo sigurni da je uradio, a to treba da dokažu neke druge službe koje za to postoje“.

Osim Kukalja koji je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora TO Bar, a istu danas prihvatio Izvršni odbor TO Bar,   ostavke su ranije podnijeli i sva tri člana Nadzornog odbora. Od sedam članova IO TO Bar, danas su dvojica podnijeli ostavke: Branko Vukmanović i Elvir Kalamperović.

Vukmanović je istakao da “ne može da bude dio prljave igre”: Dosadašnji direktor Emil Kukalj je častan i pošten čovjek, koji nije nanio nikakvu štetu TO Bar, već, naprotiv, unaprijedio je njen rad i ona pozitivno posluje.

-Kukalj nije član moje partrije, nije moje nacije, ni vjere, ali bih se stidio samog sebe, djece i porodice kada bih ostao dio TO Bar na ovaj način, kazao je Vukmanović.

Kalamperović je istakao “Kukalj radio časno i pošteno”:

“Radi političkih igara natjeran je i uslovljen da podnese ostavku, zbog nečijih ličnih i političkih interesa. Ne želim da budem dio toga i zato podnosim ostavku na članstvo u IO TO Bar”, naveo je Kalamperović.

(Izvor: Portal Bar)

 

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Još jedna spektakularna proslava 21. maja: U Bar stiže Gibonni

Published

on

Opština Bar i Turistička organizacija Bar i ovog 21. maja organizovaće još jednu spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti.

Ove godine, stiže regionalno poznata muzička zvijezda Gibonni koji će nastupiti sa proširenim sastavom i programom za velike koncerte. Pored njega, na bini će biti i Damir Urban, Maya Azucena, Nikša Bratoš i duvačka sekcija.

Uvod u koncert napraviće crnogorska grupa “Perper“, a za „after party“ biće zadužen DJ MR Jools.

Cjelokupan program održaće se ispred Sportske dvorane “Topolica”, a ulaz je slobodan.

Ovo je treća godina zaredom da Opština Bar i Turistička organizacija Bar organizuju proslavu Dana nezavisnosti.

„Izuzetno smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postavili visoke standarde angažovanjem najvećih regionalnih zvijezda koji su zaista učinili da 21. maj proslavimo na najspektakularniji način. U Baru su u prethodnom periodu nastupali Dino Merlin, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Stjepan Hauser i mnogi drugi čime smo pokazali da, pored brendiranja našeg grada kao popularne turističke destinacije, gradimo i imidž najbolje lokacije za koncerte najvećih zvijezda koji okupljaju desetine hiljada ljudi“, kazao je direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić.

FOTO: TO Bar

I ovogodišnja proslava 21. maja simbolično će otvoriti ljetnju turističku sezonu.

„Sigurni smo da je najbolji način da otvorimo sezonu koncert koji će okupiti domaću i regionalnu publiku. Time ostavljamo utisak dobrih domaćina, lokacije najbolje zabave i idealnog odmora i grada kojem se vrijedi vratiti već ovog ljeta“, zaključio je Orlandić koji je još jednom pozvao ljubitelje dobre muzike i svih generacija da dođu u Bar.

Nastavi Citanje

Bar

U Luku Bar uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru

Published

on

U Bar je rano jutros uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije “Princess Cruises”, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje.

Iz Turističke organizacije Bar istakli su zadovoljstvo što je kruzing sezona otvorena uplovljavanjem jednim od najvećih kruzera na svijetu.

TO Bar se pobrinula da turisti budu dočekani na najbolji mogući način, velikim gostoprimstvom i kvalitetno organizovanim programom koji je turistima približio sve ljepote i specifičnosti barskog kraja. Putnici su mogli da dobiju sve potrebne informacije o gradu Baru, a na početku šetališta Kralja Nikole da se upoznaju sa klasterom turizma i kreativnih industrija.

“TO Bar i Opština Bar su prepoznali kruzing turizam kao jedan veliki potencijal u smislu promocije naše destinacije, te su formirali posebnu radnu grupu koja se bavi razvojem kruzing turizma. Organizovani su brojni izleti, a preko 60 autobusa je sačekalo putnike i odvezlo ih na naše lokalitete od značaja kao što su Stari Bar, Skadarsko jezero, brojne vinarije… Benefite posjete kruzera će osjetiti i Ulcinj, Bar, Kotor i Tivat gdje su takođe organizovani izleti. Ova posjeta će definistivno imati dobre i multiplikativne efekte, sem Bara i na ostale primorske gradove,” navela je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Prirodnim ljepotama Bara i toplom dobrodošlicom oduševljen je bio i sam kapetan broda Sun Princess, Paolo Arrigo.

“Danas nam je čast i zadovoljstvo što smo uplovili u ovu lijepu luku u Baru. Jako uska luka, ako mene pitate, ali nas je prizor koji smo zatekli jutros kada smo uplovljavali u Bar ostavio bez daha. Danas imamo 4.131 putnika i 1641 člana posade, tako da mislim da će vaš grad danas bitni dobro popunjen. Ovo je naše prvo uplovljavanje, ako budete srećni što smo došli rado ćemo se vratiti,” kazao je Arrigo.

U okviru svečanog dočeka turistima TO Bar je u saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom predstavila lokalna turistička jela, domaće vino i rakiju. Dva profesora i vrijednih šest učenika su pripremili oko 4.000 priganica koje su servirali uz domaći sir i med. U ponudi je bila i tradicionalna crnogorska meza koja se sastojala od crnogorske pršute, kulena i ostalih tradicionalnih specijaliteta.

Današnja posjeta je bila tek uvertira za početak kruzing sezone u Baru.

“Ove sezone ćemo zaista imati veći broj putnika nego prošle godine. Prošle godine smo imali 41.000, ove godine, već 45.000, dok će naredne godine uploviti 30 kruzera i dovešće 90.000 turista,” najavila je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Nastavi Citanje

Bar

Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva brata

Published

on

Barska policija uhapsila je S.Z. (39) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije on je, kako se sumnja, dvije godine starijem bratu nožem nanio povrede.

“Preduzimajući mjere i radnje iz nadležnosti policije policijski službenici došli su do sumnje da je u stanu u kojem žive S.Z. (39) i V.Z. (41) došlo do verbalnog a onda i fizičkog sukoba između ova dva lica, usljed čega je S.Z. zadobio povredu u predjelu potiljačnog dijela glave, nakon čega je upotrebom oštrog predmeta – noža, nanio povrede bratu V.Z. u predjelu lijeve strane rebara”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su policijski službenici pronašli sredstvo izvršenja krivičnog djela, kao i druge tragove, te jedan džoint.

“S.Z. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost u zakonskom roku”, saopšteno je iz policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.