Connect with us

Bar

Šta se skriva iza ostavke direktora TO Bar

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti.

Published

on

Photo: Shutterstock

U sijenci ostavke dosadašnjeg direktora Turističke organizacije Bar Emila Kukalja ostao je Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom TO za 2022. godinu koji je na 29. sjednici Skupštine opštine Bar “prošao kroz iglene uši”.  Odbornici lokalnog parlamenta su  ovu tačku dnevnog reda usvojili  sa 11 glasova „za”, a protiv je glasalo deset odbornika.  Uzdržanih nije bilo, ali Kukalju je  očigledno “presuđeno” ranije uz preporuku da podnese ostavku.

Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta  je ublažen  “optužni predlog” protiv Kukalja nakon što je on Izvršnom odboru TO podnio ostavku pa se od optužbi da je počinjeno krivično djelo „kvalifikovao“ propust.

Miloš Fuštić je kazao  da mu je žao što je Emil Kukalj podnio ostavku na mjesto direktora TO Bar, jer je, prema njegovim riječima, bio profesionalac, i upitao kolege iz Biram Bar da li je protiv Kukalja podnijeta krivična prijava, ili je cilj bila samo ostavka.Na konkretno pitanje iz redova opozicije –  jesu li podnijli krivičnu prijavu protiv Kukalja iz partije Biram Bar su odgovorili da su oni tu da ukažu na propust.

Dok su  riječi odbrane dolazile iz redova opozicije, kao i pozitivne kritike na rad Emila Kukalja, iz redova DPS su mišljenja da je ostavka “lični čin o kome se ne raspravlja”  naglašavajući da je na dnevnom redu Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije za 2022.

Kukalju je, pak,  iz redova opozicije zamjereno što nije izašao za Skupštinsku govornicu.

– Ovaj program je trebao da nam predstavi  gospodin Emil Kukalj.Do unazad dva sata Kukalj je sjedio blizu nas, a  sad je odjednom čovjek  otišao, kazao je Momčilo Leković (Demokrate) naglašavajući da  neriješena pitanja  moraju da se riješe.

-Ja sam već ranije rekao da će on biti kolateralna šteta dogovora DPS i partije „Biram Bar”. Evo, to se danas definitivno i potvrđuje. Siguran sam da se ovdje ne radi samo o tome što je uradio Kukalj u poslednjih mjesec, ili dva, već da postoje neki dublji razlozi za ovakvu odluku, ukoliko se ona uopšte uspostavi tačnom. Gospoda iz „Biram Bar” su se debelo zapetljali sa ovim pitanjem, kazao je Leković uz podsjećanje ako se  govori o nepočinstvima, ista se trebaju prijaviti. Leković je  kolege  iz Biram Bar uputio na Krivični zakonik i Član 254 „Obaveza prijavljivanja krivičnog djela“.

Miloš Šušter (URA) je mišljenja da je Kukalj vrlo ozbiljno radio svoj posao.

– Suština je sledeća, izvršni odbor i skupština TO usvojili su ovaj program koji smo danas razmatrali. Skroman, pametan i mlad čovjek bio je meta, jer oni koji drže do sebe i ne slušaju naređenja, posebno naopaka i na štetu grada, da su znali s kim imaju posla nikad ga ne bi postavili. On je to rekao u jednoj rečenici, da su ga koštali svega ovoga principi. Nije u redu to što ste napravili, jer to je šteta ne samo za TO, već i za grad. Takav potez može djelovati demotivišuće  na sve one koji bi svojim znanjem htjeli da učine grad boljim, kazao je Šušter. Kolegama iz Biram Bar poručio je da „nije u redu to što ste napravili“. Šušter je dodao :” Sada se raspravlja o tome što je čovjek uplatio pare po odluci koju je donio Izvršni odbor. I ovdje piše datum iz jula 2021.godine”.

– Nešto je drugo posrijedi… Time se ja neću baviti, ali mi je krivo kad gubimo najbolje ljude, a Emil Kukalj je jedan od najboljih iz svoje generacije. Zato mi je žao i to niste smjeli napraviti. Vi te razloge nećete nikad objasniti, a žao mi je što su gospoda iz DPS-a ovo dozvolila. To će vas koštati na izborima jer ko gubi najbolje sa najgorima ne može napraviti uspjeh, kazao je Šušter.

Nezavisna odbornica, Slavica Adžić, podržala je diskusiju Šuštera.

– Ako se ukazuje na nepravilnosti, zašto kolege iz „Biram Bar” ne saslušaju kolege iz Demokrata, koji ukazuju na krivični zakon, i ako ste primijetili neke nepravilnosti, zašto to niste prijavili? Da li ste se zadovoljili samo ostavkom čovjeka? Ako smatrate da organi i dalje ne preduzimaju aktivnosti, zašto onda ostavka? Da li je cilj bio samo ostavka Kukalja, ili je u pitanja neka trgovina – pitala je ona.

Odbornik Ljubo Vukoslavčević (Biram Bar) pitao je da li kolege odbornici očekuju da oni ćute na ono što vide, i da na to ne reaguju.

-Biram Crnu Goru neće dozvoliti da se novac troši po Kukaljevom ličnom nahođenju, naveo je Vukoslavčević  dodajući da u toj partiji  “računaju da će organi i institucije odraditi svoj posao”.

– Mi smo prije četiri godine organizovali ovu partiju na lokalnom nivou, da bi radili ono što sad radimo, a ne da donosimo loše odluke. Ja znam da mi nikad ovdje nismo digli ruku za neku lošu odluku, kazao je Vukoslavčević.

Nezavisni odbornik, Osman Đokić, tvrdi da Kukalj nije napravio ništa nezakonito.

– Natjeran je da da ostavku jer nije mogao da trpi pritisak. Ja pitam ko je Kukalju prijetio u automobilu zato što nije zaposlio određenu osobu. Ta osoba je prijavljena CB Bar. Nije ovolika hajka na Kukalja zato što je uplatio pare za novogodišnji koncert, već zato što tu osobu nije zaposilio u TO Bar. Kolege treba da znaju da se prikrivanjem krivičnog djela pravi krivično djelo. Kukalj je za radno mjesto raspisao konkurs i zaposlio najboljeg – kazao je Đokić tvrdeći da u radu Emila Kukalja nema elemenata krivičnog djela. 

-TO Bar jedno od barskih preduzeća koje „ne kuburi s parama“, konstatovala je odbornica Branka Nikezić (DPS) reagujući  iz opozicije da su „kao partija bez etike i morala“, te da su, „dopustili koalicionom partneru da ih vodi kao slijepce, da im služi kao šlauf“

-Debelo smo  pismeni u plivanju već 30 godina, pa nam  šlauf ne treba, kazala je Nikezić

Procijenila je da je ružno da se cijela priča o Kukaljevom statusu preduprijedi na način što je rečeno da se u TO Bar pokazala „bahatost, korupcija, elementi krivičnog djela…“. Ona je navela  da odbornici „apriori osuđuju nekoga za nešto što nijesmo sigurni da je uradio, a to treba da dokažu neke druge službe koje za to postoje“.

Osim Kukalja koji je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora TO Bar, a istu danas prihvatio Izvršni odbor TO Bar,   ostavke su ranije podnijeli i sva tri člana Nadzornog odbora. Od sedam članova IO TO Bar, danas su dvojica podnijeli ostavke: Branko Vukmanović i Elvir Kalamperović.

Vukmanović je istakao da “ne može da bude dio prljave igre”: Dosadašnji direktor Emil Kukalj je častan i pošten čovjek, koji nije nanio nikakvu štetu TO Bar, već, naprotiv, unaprijedio je njen rad i ona pozitivno posluje.

-Kukalj nije član moje partrije, nije moje nacije, ni vjere, ali bih se stidio samog sebe, djece i porodice kada bih ostao dio TO Bar na ovaj način, kazao je Vukmanović.

Kalamperović je istakao “Kukalj radio časno i pošteno”:

“Radi političkih igara natjeran je i uslovljen da podnese ostavku, zbog nečijih ličnih i političkih interesa. Ne želim da budem dio toga i zato podnosim ostavku na članstvo u IO TO Bar”, naveo je Kalamperović.

(Izvor: Portal Bar)

 

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.