Connect with us

Život

Istina o crno-bijeloj ajkuli u Baru!

Published

on

 

Istina o crno-bijeloj ajkuli u Baru! 

 

U drugoj epizodi našeg serijala o ajkulama u crnogorskom podmorju pisali smo o najspektakularnijem ulovu morskog psa na južnom Jadranu koji se desio u zoru 5. avgusta 2011. godine. Svi crnogorski i medji u regionu javili su da je tog jutra morskog psa teškog preko 150 kilograma i dugog 2,20 metara ulovio Eršo Begzić ribar iz Starog Bara. MONDO je otkrio da Eršo nije sam izvadio neman iz vode, već da je vođa ribolovačke ekspedicije bio legendarni ribolovac Zoran Tošo Milović.

Ova informacija “ugledala je svjetlost dana” sa zakašnjenjem od tri godine zbog, kako nam je Tošo objasnio “urođene skromnosti stanovnika Šušanja” (predgrađe Bara). Čuveni ribar nam, međutim, tada nije otkrio i da morsku neman iz vode nisu izvukli samo on i Eršo…

Mora da sam tokom intervjua za MONDO bio malo “pod gasom” pa sam zaboravio da pomenem Dragana Đurnića Đuza, inače specijalca za ajkule. Moguće da sam u spontanom razgovoru pomislio i da se podrazumijeva da je Đuz bio sa mnom u jednom tako rizičnom poduhvatu pa ga nisam pominjao. Ili su me omeli trema uz uticaj “pojačanog gasa”. Molim da se ispravi greška”, javio nam se Tošo, u želji da ne uskrati svog dugogodišnjeg kolegu, takođe skromnog Šušanjanina, njegovog komada ribarske slave.

Naknadno otkrivanje trećeg lovca na morsku neman izvađenu iz mora na 14 milja od obale Bara, obradovao nas je iz više razloga, od kojih je najatraktivniji svakako eksluzivni video materijal o jedinstvenom ribarskom podvigu koji je Đuz ljubomorno čuvao u svojoj arhivi. Tri godine nakon ulova, kako kažu Tošo i Đuz “velike crno-bijele ajkule”, čitaoci MONDA imaju priliku da prvi pogledaju snimke dolaska ribarskog trojca sa spektakularnim ulovom u barsku marinu.

Drugi razlog zbog kojeg je otkrivanje Đurnićeve uloge u lovu na, kako on i Tošo kažu, najopasniju neman ikad ulovljenu u crnogorskom podmorju je tvrdnja najboljeg poznavaoca morskih pasa u ovom dijelu Evrope, doktora biotehničkih nauka Alan Soldo, da je riječ o rijetkoj vrsti „atlantske ajkule“.

Iako je i ova vrsta vrlo opasna po ljude, ali srećom nikada ne prilazi obali, Đurnića je tvrdnja doktora Solda prilično razljutila.

Ne, nije bila bijela no crna! Crno-bijela je, tako ćemo je zvati. Imala je one jedinstvene trouglaste zube po kojima je prepoznatljiva bijela ajkula, raspored zuba u čeljustima isti kao kod velike bijele, isti izgled… Evo, zato sam vam donio snimke da se sami uvjerite, a neka pogleda i doktor Soldo, pa neka ponovo analizira. A more bit i da je ovo velika crno-bijela ajkula…“, ispričao nam je podignutog glasa ali uz širok osmjeh Đuz.

Razljućeni, kako tvrde, umanjivanjem njihovog podviga od strane doktora Solda, Tošo i Đuz odlučili su da ponovo ulove veliku bijelu ajkulu i definitivno potvrde status najboljih u kategoriji lovaca na najopasnije stanovnike morskih dubina. U lov na veliku bijelu pozvali su i reportera Monda.

Budi pripravan, krećemo u zoru a koju, javićemo ti na vrijeme, uveče”, poručio nam je na rastanku Đuz.

Na pitanje da li će u lov na veliku bijelu ponovo zvati i Erša Begzića, iz Starog Bara, odgovorio nam je Tošo: “Erša ćemo da zovemo samo da se slika sa ulovom”.

Proslavljeni lovci na ajkule iz Šušanja najavili su da će u slučaju uspješnog lova, veliku bijelu ajkulu ponovo iskoristiti da prirede veliku gozbu u ribarskom gnijezdu kod Rajka Orlandića na vrhu Marine.

Vidi joj zube i dosta ti jeIZVOR: YOU TUBE

 

 

Bacićemo je ponovo na gradele kod Rajka, osima ako ne bude dugačka sedam metara kao ona Splibergova. Onda ćemo morati nešto i da zamrznemo, za zimnicu“, zaključio je Tošo prije svečanog slikanja za MONDO povodom odlaska na lov na veliku bijelu u kojem će ponovo morati da se prihvati uloge kapetana, odnosno vođe ekspedicije.

 

Mladen STOJOVIĆ (26.10.2014.)

Bar

Vježba “Jadran 2022”: Sve službe na nivou zadatka, Luka Bar odličan domaćin!

Published

on

Luka Bar je danas bila odličan domaćin uspješno realizovane interresorne vježba „Jadran 22“ u kojoj je učestvovalo preko 240 pripadnika 24 državne institucije sa čak 17 angažovanih plovila, dva vojna helikoptera, dvadesetak vatrogasnih, policijskih  i medicinskih vozila.

Naočigled predstavnika domaćih državnih organa i partnerskih policijskih organizacija iz više zemalja EU i regiona koji su vježbu pratili sa kruzera „Ambition“, prikazana je zavidna uvježbanost u spašavanju ljudskih života, imovine i prirodne sredine koju su demonstrirali pripadnici vojnih, policijskih, vatrogasnih i medicinskih timova, ali i radnici preduzeća koja su lučki koncesionari.

Tokom vježbe primijenjene su standarne operativne procedure u cilju unapređenja interoperabilnosti državnih i ostalih institucija, a sa uvježbavanja dijela snaga u cilju sprečavanja svih oblika prekograničnog kriminala, spašavanja na moru, požara, tehničko-tehnoloških akcidenata, sprečavanja zagađenja mora, traganja.

“Cilj vježbe bio je testiranje nacionalnih planova i procedura, uvježbavanje ljudstva, provjera funkcionalnosti opreme i sredstava po pitanju traganja i spašavanja na moru, sigurnosti i bezbjednosne zaštite u lukama, zaštite mora od zagađenja sa plovnih i plutajućih objekata, kao i provjera kapaciteta reagovanja u lukama i marinama. Ukratko – unaprijeđenje sistema koordinisanog funkcionisanja Unutrašnje službe zaštite i Službe zastite i spašavanja u incidentnoj situaciji shodno nacionalnoj zakonodavstvu, Planom obavezno štićenog objekta Luka Bar AD, Planom zaštite i spašavanja i ISPS kodom,kao i procedure za koordinaciju sa ostalim državnim entitetima u skladu sa obavezama iz nacionalnih planova.”, prokomentarisao je za portal nadlanu.me Drago Zečević, direktor sektora bezbjednosti Luke Bar.

On je objasnio da je primarni zadatak bio interresorno uvježbavanje elemenata koji participiraju kroz Nacionalni plan spasavanja u cilju dostizanja neophodnog nivoa zajedničkog djelovanja, u različitim kriznim situacijama kao i komandovanje i rad u saniranju posljedica vještački izazvanih katastrofa.

“U manjem segmentu izvršena je provjera snaga bezbjednosti u dijelu sprečavanja svih oblika prekograničnog kriminala”, dodao je Zečević.

U prvom dijelu vježbe viđena je akcija policijskog antiterorističkog tima koji je demonstrirao akciju hapšenja nekoliko lica u fingiranom bjekstvu. Viđena je potjera na moru, sa atraktivnim uskakanjem policijskih bording timova u gliser sa bjeguncima koji je vozio punom brzinom. Ovaj dio vježbe bio je posvećen sprječavanju krujumlčarenja unutar luke i na moru,  izveli su ga Uprava policije-specijalna jedinica, zajedno sa odjeljenjem vodiča pasa i pripadnicima Granične policije-Sektora jug.

Pogledajte:

U drugom dijelu vježbe demonstrirano je traganje za nestalim osobama i spašavanje na kopnu i na moru, a „meta“ spasilaca bila je osoba koja je pala u more sa palube zapaljenog broda. Plamen je „izbio“ na palubi mornaričke raketne topovnjače 406. U akciji su učestvovali vatrogasci Luke Bar i opštinske Službe zaštite i spašavanja kao i tim UPSUL-a.

Sa mora su u pomoć pritekli vojni remorker „Orada“, te remorkeri „ Topolica“,  „Rumija“ i „Tito“ svih lučkih koncesionara, kao i brod „Jovana“ iz Porto Montenegra, sa čijih su paluba posade dejstvovale po vatri vodenim topovima.

Potom je viđena i akcija sa pripadnicima Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore koji su demonstrirali vrhunsku pilotažu na dva helikoptera „Bel“ , prvo u  gašenju požara iz vazduha, a onda i u akcijama takozvanog „vinčovanja“-spuštanja spasilaca na brod i izvlačenje povrijeđenih sa broda na konopac preko vinča.

Pogledajte duži spektakularni snimak vježbe iz “partera” na našoj FB stranici Bar na dlanu:

Nastavi Citanje

Bar

Generalna proba pred vježbu “Jadran 22”

Published

on

U četvrtak će se u Luci Bar održati vježba “Jadran 22” tokom koje će biti primijenjene standarne operativne procedure u cilju unapređenja interoperabilnosti državnih i ostalih institucija, a sa namjerom sprečavanja zagađenja mora, traganja i spašavanja na moru, požara, tehničko-tehnoloških akcidenata, kao i uvježbavanja dijela snaga u cilju sprečavanja svih oblika prekograničnog kriminala.

Cilj vježbe je testiranje nacionalnih planova i procedura, uvježbavanje ljudstva, provjera funkcionalnosti opreme i sredstava po pitanju traganja i spašavanja na moru, sigurnosti i bezbjednosne zaštite u lukama, zaštite mora od zagađenja sa plovnih i plutajućih objekata, kao i provjera kapaciteta reagovanja u lukama i marinama.

Vježba će biti prenošena na našoj FB stranici “Bar na dlanu”, a specijalnu foto i video reportažu očekujte na ovom portalu.

Na snimcima detalji sa današnje probe:

 

Nastavi Citanje

Bar

FOTO PRIČA: Crnogorčevići na proslavi Dana pobjede u Moskvi

Published

on

Najpopularnija etno pjevačica u regionu Danica Crnogorčević , i njen suprug đakon Ivan Crnogorčević tekstopisav većine hitova naše muzičke dive, bili su učesnici svečanog programa povodom Dana pobjede u Moskvi.

Slike impresivne proslave pobjede protiv fašizma, vojne parade i Besmrtnog puka obišle su svijet a mi zahvaljujući našoj sugrađanki objavljujemo galeriju sa Crnogorčevića!

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.