Connect with us

Život

Istina o crno-bijeloj ajkuli u Baru!

Published

on

 

Istina o crno-bijeloj ajkuli u Baru! 

 

U drugoj epizodi našeg serijala o ajkulama u crnogorskom podmorju pisali smo o najspektakularnijem ulovu morskog psa na južnom Jadranu koji se desio u zoru 5. avgusta 2011. godine. Svi crnogorski i medji u regionu javili su da je tog jutra morskog psa teškog preko 150 kilograma i dugog 2,20 metara ulovio Eršo Begzić ribar iz Starog Bara. MONDO je otkrio da Eršo nije sam izvadio neman iz vode, već da je vođa ribolovačke ekspedicije bio legendarni ribolovac Zoran Tošo Milović.

Ova informacija “ugledala je svjetlost dana” sa zakašnjenjem od tri godine zbog, kako nam je Tošo objasnio “urođene skromnosti stanovnika Šušanja” (predgrađe Bara). Čuveni ribar nam, međutim, tada nije otkrio i da morsku neman iz vode nisu izvukli samo on i Eršo…

Mora da sam tokom intervjua za MONDO bio malo “pod gasom” pa sam zaboravio da pomenem Dragana Đurnića Đuza, inače specijalca za ajkule. Moguće da sam u spontanom razgovoru pomislio i da se podrazumijeva da je Đuz bio sa mnom u jednom tako rizičnom poduhvatu pa ga nisam pominjao. Ili su me omeli trema uz uticaj “pojačanog gasa”. Molim da se ispravi greška”, javio nam se Tošo, u želji da ne uskrati svog dugogodišnjeg kolegu, takođe skromnog Šušanjanina, njegovog komada ribarske slave.

Naknadno otkrivanje trećeg lovca na morsku neman izvađenu iz mora na 14 milja od obale Bara, obradovao nas je iz više razloga, od kojih je najatraktivniji svakako eksluzivni video materijal o jedinstvenom ribarskom podvigu koji je Đuz ljubomorno čuvao u svojoj arhivi. Tri godine nakon ulova, kako kažu Tošo i Đuz “velike crno-bijele ajkule”, čitaoci MONDA imaju priliku da prvi pogledaju snimke dolaska ribarskog trojca sa spektakularnim ulovom u barsku marinu.

Drugi razlog zbog kojeg je otkrivanje Đurnićeve uloge u lovu na, kako on i Tošo kažu, najopasniju neman ikad ulovljenu u crnogorskom podmorju je tvrdnja najboljeg poznavaoca morskih pasa u ovom dijelu Evrope, doktora biotehničkih nauka Alan Soldo, da je riječ o rijetkoj vrsti „atlantske ajkule“.

Iako je i ova vrsta vrlo opasna po ljude, ali srećom nikada ne prilazi obali, Đurnića je tvrdnja doktora Solda prilično razljutila.

Ne, nije bila bijela no crna! Crno-bijela je, tako ćemo je zvati. Imala je one jedinstvene trouglaste zube po kojima je prepoznatljiva bijela ajkula, raspored zuba u čeljustima isti kao kod velike bijele, isti izgled… Evo, zato sam vam donio snimke da se sami uvjerite, a neka pogleda i doktor Soldo, pa neka ponovo analizira. A more bit i da je ovo velika crno-bijela ajkula…“, ispričao nam je podignutog glasa ali uz širok osmjeh Đuz.

Razljućeni, kako tvrde, umanjivanjem njihovog podviga od strane doktora Solda, Tošo i Đuz odlučili su da ponovo ulove veliku bijelu ajkulu i definitivno potvrde status najboljih u kategoriji lovaca na najopasnije stanovnike morskih dubina. U lov na veliku bijelu pozvali su i reportera Monda.

Budi pripravan, krećemo u zoru a koju, javićemo ti na vrijeme, uveče”, poručio nam je na rastanku Đuz.

Na pitanje da li će u lov na veliku bijelu ponovo zvati i Erša Begzića, iz Starog Bara, odgovorio nam je Tošo: “Erša ćemo da zovemo samo da se slika sa ulovom”.

Proslavljeni lovci na ajkule iz Šušanja najavili su da će u slučaju uspješnog lova, veliku bijelu ajkulu ponovo iskoristiti da prirede veliku gozbu u ribarskom gnijezdu kod Rajka Orlandića na vrhu Marine.

Vidi joj zube i dosta ti jeIZVOR: YOU TUBE

 

 

Bacićemo je ponovo na gradele kod Rajka, osima ako ne bude dugačka sedam metara kao ona Splibergova. Onda ćemo morati nešto i da zamrznemo, za zimnicu“, zaključio je Tošo prije svečanog slikanja za MONDO povodom odlaska na lov na veliku bijelu u kojem će ponovo morati da se prihvati uloge kapetana, odnosno vođe ekspedicije.

 

Mladen STOJOVIĆ (26.10.2014.)

Budva

Kampala beach: Dah Afrike uz balkanski šmek na pjeni od mora Buljarice (FOTO, VIDEO)

Published

on

Šta povezuje Republiku Ugandu sa Buljaricom, jednim od poslednjih bisera netaknute prirode na crnogorskoj obali Jadrana? Odgovor je: plaža “Kampala”, nazvana po prijestonici države smještene u samom srcu Afrike.

Minulih dana brojne javne ličnosti, poput pjevača Đanija i MC Stojana, pozivale su na “vruće druženje” na ovoj plaži. Pažnju javnosti privuklo je i za naše prilike neobično vjenčanje na pjeni od mora “Kampale”, koje je privuklo pažnju brojnih medija.

Od vlasnika “Kampala beach” koji je zamolio da ga ne imenujemo, uz simpatično objašnjanje da “ne želi da bude popularan”, saznali smo da je plaža dobila ime zbog prijateljskih veza sa Ugandom.

Imamo velike prijatelje u Ugandi, veliku simpatiju prema ovoj državi i njenom narodu i to je bilo dovoljno da je na neki način promovišemo dajući našoj plaži ime po glavnom gradu Kampali“, objasnio nam je zakupac dodajući da se nada da će ubrzo plaža dobiti i posebnu dekoraciju povezanu sa egzotičnom afričkom zemljom.

Rastumačena nam je i kanonada najava poznatih pjevača da dolaze na “Kampala beach”.

Nisu slagali, to su naši prijatelji i ljetos ćemo se zajedno kupati u Buljarici, naravno biće i pjesme i žurki, ali o tom potom. “, kaže zagonetno mlađani vlasnik plaže.

Nedavno je na “Kampali” gostovao poznati harmonikaš Marko Ćetković, a “ničim izazvane” žurke na pjeni od mora su uobičajena scena na ovoj plaži, smještenoj tačno po sredini po mnogima najljepše uvale na crnogorskom primorju.

Poslednje analize kvaliteta morske vode koju je odradio Institut za biologiju mora pokazale su da je morska voda u Buljarici odličnog kvaliteta. To je i glavni adut ove turističke lokacije već decenijama koje ima jendostavno objašnjenje: U zaleđu plaže u Buljaricama nema naselja, tako da nema ni kanalizacionih odvoda koji bi prljali vodu. Upravo zbog ovog detalja, ova plaža postala je omiljena kod turista ali i mještana Južnog Jadrana koji žele da se kupaju u potpuno čistoj morskoj vodi.

S obzirom da je plaža “Kampala” poslednje u nizu uređenih kupališta (otprilike na samom centru par kilometara duge plaže u Buljaricama), kvalitet vode je ovdje i najbolji.

Specifičnost ove plaže je i veliki razmak između ležaljki.

Cilj nam je bio da gostima pružima maksimalan komfor i onu intimu koja je moguća na plaži. A kad dođe vrijeme za radovanje i đuskanje, sabijaćemo se“, kaže uz smijeh vlasnik “Kampale”.

Drugi adut “Kampale” je cijena ležaljki i baldahina koja je duplo ili troduplo jefitnija od plaža iz komšiluka u Petrovcu ili Sutomoru, od kojih je Buljaricu dijeli samo nekoliko kilometara. U treći – vruće žurke na pijesku, tek treba da se uvjerimo pa novu reportažu zakazujemo nakon prve koja se očekuje veoma brzo!

Gosti “Kampale” imaju u plažnom baru priliku i da isprobaju nadaleko čuvene kafe iz Ugande koje se za sada mogu piti samo na ovom mjestu!

Čudesna ljubavna priča iz Buljarice: Na plaži se upoznali i zavoljeli, na plaži se i vjenčali!

Nastavi Citanje

Bar

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole promovisan roman Vuka Martinovića “Ključevi dobra i zla”

Published

on

U okviru Barskog ljetopisa, sinoć je na platou ispred Dvorca kralja Nikole održana promocija romana Vuka Martinovića “Ključevi dobra i zla”

Okarakterisan kao istorijski triler, roman je, prema riječima autora, jedna vrsta mozaika, sastavljen od tri prepletene priče, koje se odvijaju u tri vijeka, sve tri pisane na jezicima tih vijekova. Jezik 21. vijeka je moderan, u 20. je klasičan, a u 19. vijeku blago arhaičan.
Dvije storije odigravaju se na prostoru Crne Gore, a jedna u Vojvodini.

Jedan tragičan događaj spojiće njihove sudbine kroz vijekove. Sve ovo zapravo je fasada romana, naravno da su mnogo važnije poruke koje knjiga šalje i emocije koje donosi.

O ovom istorijskom trileru govorili su književnica Jasenka Lalović i autor knjige Vuko Martinović

Knjiga pred vama je poput škrinje koja u sebi krije mnoge dugo čuvane tajne, bolne istine i pitanja koja nas lome u vječitoj borbi dobra i zla. Ne daje jednostavne odgovore, niti dopušta da ih naslutimo. Autor maestralno prepliće vremena, ukazujući na relativnost svakog trajanja, pa i onog koje se mjeri životima. Čvrsto ih uvezuje uz opomenu da sva naša uvjerenja o onome što jesmo, lako potre zapis predaka u nama. U ovom rukopisu pronaći ćete sve ono što određuje dobar roman iz pera onog ko je darivan snagom kazivanja predaka, ujedno talentom pisane riječi. Dugo su mi se pred očima smjenjivale slike njegovih junaka, jasno sam čula eho njihovih riječi. Kažu da valjanost nekog djela upravo tako provjeravamo. Odjecima koji u nama odzvanjaju“, kazala je na promociji Jasenka Lalović

Jednočasovna promocija je tokom cijelog trajanja držala pažnju brojne publike koja je uživala u ovom književnom tkanju na platou Palate koja krasi sve razglednice Bara.

Specifičnu notu promociji romana dao je veliki broj školskih drugova autora romana u publici, među kojima je bio i aktuelni ministar turizma i ekonomskog razvoja Goran Đurović.

Nastavi Citanje

Bar

Spasilački tim UPSUL-a uspješno evakuisao bebu sa kruzera

Published

on

Urgentnom akcijom pripadnika Koordinacionog centra traganja i spašavanja na moru, u čijem sastavu je i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), sa kruzera „Marella Explorer“ u ranim jutarnjim satima, zbog zdravstvenih problema, uspješno je evakuisana devetomjesečna beba.

„Naš tim je u 2 sata i 35 minuta primio poziv sa kruzera koji plovi pod zastavom Malte, da je devetomjesečnom dječaku, britanskom državljaninu, zbog zdravstvenih problema potrebna pomoć. Brod se u tom trenutku nalazio na 19 nautičkih milja od ulaza u Bokokotorski zaliv“, saopštio je za Radio Bar i Bar Info pomoćnik direktora UPSUL-a za sigurnost na moru, Žarko Lukšić.

Spasilački čamac SAR-1, sa posadom Jasminom Kokovićem, Markom Čejovićem Ekramom Zaganjorom, uz koordinaciju MRCC operatera Nikole Čejovića i Bata Tomaševića, upućen je na hitnu intervenciju u Zaliv.

„U isto vrijeme obaviješteni su i Mornarica Crne Gore, SGP, Operaciono-komunikacioni centar (OKC) 112 i pozvan Zavod za hitnu medicinsku pomoć iz Tivta, da u marini Luštica Bay prihvati bebu. Tim za hitne intervencije je, slijedeći protokole, sve pripremio za bezbjedan vez spasilačkog čamca i transport mališana vozilom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć“, priča Lukšić.

Posada spasilačkog broda je u 4 sata i 23 minuta preuzela bebu sa dva pratioca sa kruzera i uputila se ka marini Luštica Bay. U 4 sata i 40 minuta, uz asistenciju vatrogasne službe i medicinskog osoblja, dječak je bezbjedno predat na dalji medicinski tretman.

„Uz koordinaciju Pomorsko operativnog centra UPSUL-a i nekoliko službi, za nešto više od dva sata, beba sa zdravstvenim problemima je uspješno evakuisana sa kruzera, koji je potom nastavio putovanje ka odredištu u luci Kotor, a spasilači čamac SAR-1 se sa zadovoljnom posadom vratio u matičnu luku Bar”, zaključio je Lukšić.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.