Connect with us

Život

Istina o crno-bijeloj ajkuli u Baru!

Published

on

 

Istina o crno-bijeloj ajkuli u Baru! 

 

U drugoj epizodi našeg serijala o ajkulama u crnogorskom podmorju pisali smo o najspektakularnijem ulovu morskog psa na južnom Jadranu koji se desio u zoru 5. avgusta 2011. godine. Svi crnogorski i medji u regionu javili su da je tog jutra morskog psa teškog preko 150 kilograma i dugog 2,20 metara ulovio Eršo Begzić ribar iz Starog Bara. MONDO je otkrio da Eršo nije sam izvadio neman iz vode, već da je vođa ribolovačke ekspedicije bio legendarni ribolovac Zoran Tošo Milović.

Ova informacija “ugledala je svjetlost dana” sa zakašnjenjem od tri godine zbog, kako nam je Tošo objasnio “urođene skromnosti stanovnika Šušanja” (predgrađe Bara). Čuveni ribar nam, međutim, tada nije otkrio i da morsku neman iz vode nisu izvukli samo on i Eršo…

Mora da sam tokom intervjua za MONDO bio malo “pod gasom” pa sam zaboravio da pomenem Dragana Đurnića Đuza, inače specijalca za ajkule. Moguće da sam u spontanom razgovoru pomislio i da se podrazumijeva da je Đuz bio sa mnom u jednom tako rizičnom poduhvatu pa ga nisam pominjao. Ili su me omeli trema uz uticaj “pojačanog gasa”. Molim da se ispravi greška”, javio nam se Tošo, u želji da ne uskrati svog dugogodišnjeg kolegu, takođe skromnog Šušanjanina, njegovog komada ribarske slave.

Naknadno otkrivanje trećeg lovca na morsku neman izvađenu iz mora na 14 milja od obale Bara, obradovao nas je iz više razloga, od kojih je najatraktivniji svakako eksluzivni video materijal o jedinstvenom ribarskom podvigu koji je Đuz ljubomorno čuvao u svojoj arhivi. Tri godine nakon ulova, kako kažu Tošo i Đuz “velike crno-bijele ajkule”, čitaoci MONDA imaju priliku da prvi pogledaju snimke dolaska ribarskog trojca sa spektakularnim ulovom u barsku marinu.

Drugi razlog zbog kojeg je otkrivanje Đurnićeve uloge u lovu na, kako on i Tošo kažu, najopasniju neman ikad ulovljenu u crnogorskom podmorju je tvrdnja najboljeg poznavaoca morskih pasa u ovom dijelu Evrope, doktora biotehničkih nauka Alan Soldo, da je riječ o rijetkoj vrsti „atlantske ajkule“.

Iako je i ova vrsta vrlo opasna po ljude, ali srećom nikada ne prilazi obali, Đurnića je tvrdnja doktora Solda prilično razljutila.

Ne, nije bila bijela no crna! Crno-bijela je, tako ćemo je zvati. Imala je one jedinstvene trouglaste zube po kojima je prepoznatljiva bijela ajkula, raspored zuba u čeljustima isti kao kod velike bijele, isti izgled… Evo, zato sam vam donio snimke da se sami uvjerite, a neka pogleda i doktor Soldo, pa neka ponovo analizira. A more bit i da je ovo velika crno-bijela ajkula…“, ispričao nam je podignutog glasa ali uz širok osmjeh Đuz.

Razljućeni, kako tvrde, umanjivanjem njihovog podviga od strane doktora Solda, Tošo i Đuz odlučili su da ponovo ulove veliku bijelu ajkulu i definitivno potvrde status najboljih u kategoriji lovaca na najopasnije stanovnike morskih dubina. U lov na veliku bijelu pozvali su i reportera Monda.

Budi pripravan, krećemo u zoru a koju, javićemo ti na vrijeme, uveče”, poručio nam je na rastanku Đuz.

Na pitanje da li će u lov na veliku bijelu ponovo zvati i Erša Begzića, iz Starog Bara, odgovorio nam je Tošo: “Erša ćemo da zovemo samo da se slika sa ulovom”.

Proslavljeni lovci na ajkule iz Šušanja najavili su da će u slučaju uspješnog lova, veliku bijelu ajkulu ponovo iskoristiti da prirede veliku gozbu u ribarskom gnijezdu kod Rajka Orlandića na vrhu Marine.

Vidi joj zube i dosta ti jeIZVOR: YOU TUBE

 

 

Bacićemo je ponovo na gradele kod Rajka, osima ako ne bude dugačka sedam metara kao ona Splibergova. Onda ćemo morati nešto i da zamrznemo, za zimnicu“, zaključio je Tošo prije svečanog slikanja za MONDO povodom odlaska na lov na veliku bijelu u kojem će ponovo morati da se prihvati uloge kapetana, odnosno vođe ekspedicije.

 

Mladen STOJOVIĆ (26.10.2014.)

Bar

U Baru osnovano plesno društvo Contra-Tiempo, upis članova od 24. januara!

Published

on

Ljubitelje plesa u Baru sigurno će obradovati vijest da je nedavno u našem gradu osnovano plesno društvo Contra-Tiempo koje za cilj ima promociju plesne kulture kroz različite društvene plesove ( Salsa, Afro-Cuban, Bachata, Kizomba , Taraxinha).

Iz Contra Tiempo su nam rekli da će promocija plesa biti izvođena na zabavan i kvalitetan način, kroz organizovanje plesnih kurseva, radionica i žurki.

Instruktori plesnog društva Nikola Filipović, Jelica Mićković i asistent Jovana (Mihaljević) Radević, pored već postojanog iskustva u podučavanju, svoja znanja su imali prilike da stiču od mnogobrojnih svjetski poznatih instruktora, kao što su : Maykel Fonts, Yeni Molinet, Fabricio Do Zangado, Josy Semkiz, Tony Pirata , JOJO…i mnogih drugih.

Samim tim su i više su nego voljni da stečena znanja, entuzijazam, energiju, kao i plesnu istoriju i kulturu podijele sa budućim članovima društva.

Upisi za početnike kreću od:

24. januara – Kizomba
26. januara – Bachata
7. februara – Salsa

 

Nastavi Citanje

Bar

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Published

on

Pravoslavni vjernici danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Zajedno sa Vaskrsom, Božić predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg.

Hristos je, prema jevanđelju, rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

-U isto vrijeme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvijezda koja biješe neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne biješe na visini kao sve zvijezde već u visini ptičjeg leta – piše u jevanđelju.

Bogorodica Marija je u pećini u Vitlejemu povila u slamu malog Isusa i poklonila mu se kao Bogu.

Zvijezdu su 40 dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melhior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvijezda, poklonili su se djetetu kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja.

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška djeca do dvije godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus.

Tada je ubijeno, prema Jevanđelju, 14.000 dece, ali je sveta porodica prebjegla u Misir u Egiptu, gdje je živjela do Irodove smrti.

U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Proslava
Proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

U hramovima se čita poslanica arhijera Srpske pravoslavne crkve.

Ujutro zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjernici se tradicionalno pozdravljaju sa Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi.

Božić je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva.

Kod Srba je taj praznik je ukrašen najljepšim vjerskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Na svečanoj božićnoj trpezi najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama.

Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

SPC i vjernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Nastavi Citanje

Budva

Dominaciju Budve ovjerio spektakularnim koncertom Dino Merlin! (VIDEO)

Published

on

Spektakularnim nastupom Dina Merlina završen je trodnevni novogodišnji program u Budvi. Koncert regionalne pop zvijezde bio je kulminacija trodnevnog novogodišnjeg dočeka na otvorenom u Budvi koji se i ove godine pokazao kao pun pogodak.

Trg je sinoć bio čak i puniji nego u novogodišnjoj noći!

Neka večeras sa ovog posebnog mjesta, iz ovog prelijepog grada ode iskrena želja za mir, ljubav i sreću svim dobrim ljudima svijeta!“, poručio je Dino Merlin sinoć na samom kraju spektakularnog nastupa u Budvi.

Tokom dvosatnog koncerta, koji je počeo u ponoć, publika je sve vrijeme pjevala poznate hitove jedne od najvećih zvijezda Balkana, a originalni nastup sarajevskog kantautora, koji je svakog puta drugačiji, uz fantastične muzičare i prateće vokale na sceni, upotpunili su svjetlosni efekti, laseri, baloni, konfete…

Vrhunac koncerta bio je vatromet koji je osvijetlio desetine hiljada posjetilaca na glavnom trgu ispred Starog grada i potvrdio riječi Dina Merlina koje je tog dana izrekao medijima: “Budva je decenijama kontinuirano i planski stvarala jedan dobar brend i želim da on dugo traje, jer je evidentno da svi imaju dobre vibracije od toga”.

Prije nastupa velike muzičke zvijezde, tokom treće novogodišnje noći, koncerte su održali budvanski bendovi Refugee Jesus & Apostles i Izi bejb & Jack Lupino, nakon kojih su nastupile Sara Jo i Senidah.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.