Connect with us

Bar

Drama završena bez eksplozije, Begzić tražio pravdu uz prijetnje lažnim eksplozivom

Published

on

Baranin Edin Begzić sedam sati držao je u stanju uzbune službe bezbjednosti, spasilački vatrogasni tim, Hitnu pomoć i cjelokpunu javnost ne samo u svom gradu već i regionu, prijeteći eksplozivom uz zahtjev da se obeštete pokradeni radnici Primorke.

Drama je počela nešto prije 8 sati ujutro, a završena u 14:50 kada se Begzić predao policiji. Kako sada stvari stoje, on će  najvjerovatnije odgovarati za krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Kriza je okončana kada je ovaj sin radnika ugašenog barskog preduzeća, priznao policiji da je ispred poslovnice NLB banke prijetio lažnim eksplozivom i lažnim pištoljem.

Begzić je plastični pištolj bacio i predao se nakon što mu je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović obećao da će u petak 31. decembra razgovarati sa radnicima i pokušati da im pomogne.

”Rekao mi je da nije mislio da pravi bilo kakakv problem, da nije terorista i da mu je žao što su se stanari uznemirili, ali da je to uradio za radnike Primorke”, kazao je Abazović, koji je i koordinator službi bezbjednosti.

Ovaj detalj daje čitavom incidentu poseban ton, s obzirom da nije uobičajeno da se o finansijskoj aferi i njenim pravnim i drugim posledicama pregovara sa potpredsjednikom Vlade za

bezbjednost. Iz ovog ugla, kriza ima i političke obrise, naročito imajući u vidu da je Abazović formalno jedini političar u Vladi i da se iz u javnosti odavno najavljuje kao kandidat za naslednika premijera Zdravka Krivokapića u Vladi neke nove, za sada nejasne parlamentarne većine.

Kako god, ispostavilo se da je Begzić najviše povjerenja imao u Abazovića, kao i da su pojedini medijski radnici bliski potpredsjedniku Vlade i GP URA, imali povećani nivo razumijevanja za Begzićev akt.

Ukoliko bi se u njegovom djelu prepoznali elementi terorizma, a za to je potrebno i da se utvrdi da li je dramatična prijetnja kojom je uzbunio svoje sugrađane i širu javnost, imala bilo kakvu političku pozadinu, Begzić bi morao da odgovara i za terorističku prijetnju. Kao i svi koji su, eventualno, povezani sa njim.

Nadležni bi morali da budu obaviješteni o ovoj dimenziji problema i da u skladu sa tim ispitaju komunikaciju Begzića sa svim političkim strukturama.

(Izvor: nadlanu)

TOK KRIZE

Begzić je juče objavio vidio snimak sa kog je poručio da je sin radnika Primorke. “Ja sam spreman da dam život za njih”, rekao je.

Plastične replike oružja, kanistere u kojima je najvjerovatnije voda i lažni eksploziv, Begzić je prije svitanja donio ispred barske filijale NLB banke. Prije nego je došla policija, trakom je

ogradio prostor ispred ulaznih vrata, oblijepio poslovnicu porukama i tražio da niko ne prilazi, jer će se ubiti.

”Vratite pare koje ste ukrali od radnika Primorke”, poruka je koju je, na crnogorskom i engleskom jeziku, zalijepio na prozorima banke, a potom ispostavio zahtjeve.

Policija je odmah evakuisala stanare zgrade, udaljila radnike banke i blokirala okolne ulice. Vatrogasci i medicinsko osoblje bili su na licu mjesta.

Baranin je policajcima poručivao da će improvizovanom eksplozivnom napravom naškoditi sebi, ako se ne udovolji njegovim zahtjevima.

Policijski tim, njegova familija, radnici Primorke, ali i još neki ugledni Barani pokušavali su da ga odgovore od tog nauma.

Begzić je tada tražio da razgovara sa predsjednicima Vlade i Skupštine, Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem, kao i da video pozivom razgovara sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Nakon par sati drame, negdje oko 14 časova, Begzić je telefonom razgovarao sa Abazovićem, tražeći od njega da odmah na razgovor primi obespravljene radnike Primorke.

Dobio je obećanje da će potpredsjednik Vlade sa njima razgovarati kada se vrati sa službenog putovanja.

Prema saznanjima Vijesti Baranin je tokom razgovora rekao da samo traži pravdu, da je kivan na NLB banku, iznosio primjedbe na tužilaštvo koje postupa u predmetu “Primorka”, dodajući da to sve radi za radnike.

Begzić ni u jednom trenutku nije bio nasilan i nije prijetio da će ugroziti bilo koga osim sebe.

Nepunih pola sata nakon razgovora s Abazovićem predao se policiji.

”Nakon dugotrajnih pregovora E.B. se predao službenicima barske policije. E.B. je od ranih jutarnjih časova blokirao ulaz poslovnice jedne banke u Baru uz prijetnje da će aktivirati eksplozivnu napravu. Dalje aktivnosti su u toku”, saopšteno je iz Uprave policije.

U trenutku hapšenja policija ga je sumnjičila za najmanje četiri krivična djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opšte opasnosti i izazivanje panike i nereda.

Uviđajem je, međutim, utvrđeno da Begzić nije imao pravo oružje, niti eksploziv.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić rekao je juče poslije podne Vijestima da je u toku dostavljanje dokumentacije postupajućem tužiocu.

On je juče ranije rekao da je Begzić zaposlenima u poslovnici NLB zabranio ulazak u zgradu, kazavši da je naoružan i opasan eksplozivom.

”Njegovi zahtjevi se uglavnom svode na isplatu novčanih potraživanja za zaposlene Primorke od strane banke”, rekao je Đurišić.

Načelnik barske policije Veselin Tabaš rekao je novinarima da Begzić nema policijski dosije i službenicima te bezbjednosne institucije nije poznat kao izvršilac krivičnih djela.

Nakon predaje, kazao je i da Baranin nije imao pravo oružje i eksploziv, kao i da nije prijetio nikom osim da će sebi nauditi.

Nije način traženja pravde, ali moramo razumjeti čovjeka…

Abazović je rekao da je mnogo tranzicione nepravde svuda u Crnoj Gori.

“Ljudima je učinjeno mnogo zla i često su sa pravom rezignirani. Ovo nije način da se traži pravda, ali svakako moramo razumjeti i ovakve ljude. Edin nije iskazao nikakvu

agresivnost, naprotiv naša dva razgovora su bila prilično prijateljska i sa ciljem da se nađe rješenje. Tražio je pravdu za radnike i ako sam nije jedan od njih, što cjeloj priči daje malu specifičnost. Hvala njemu, članovima njegove porodice, svima pripadnicima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, građanima, radnicima Primorke koji su doprinijeli da se sve završi mirno.

Moramo imati razumijevanja za ljude. Predugo čekaju na pravdu. Nadam se da nećemo imati više ovakvih situacija i da će institucije biti efikasnije u rješavanju problema. Na kraju se sve dobro završilo i to je najvažnije”, kazao je Abazović Vijestima nakon drame u Baru.

Izvor: Jelena Jovanović/Vijesti

POZADINA

Nekadašnji direktor NLB banke Črtomir Mesarič, još pet osoba i NLB banka optuženi su da su državnu kasu oštetili za 6.651.611 eura. Prema tvrdnjama tužilaštva, privatnik Nebojša Bošković preko Mesariča je od NLB banke dobio novac za navodno oživljavanje kompanije Primorka i isplatu otpremina radnicima koji ostaju bez posla, ali je novac koristio za vraćanje kredita svojih prezaduženih firmi od kojih se ta banka nije mogla naplatiti.

r Mesarič danas je u podgoričkom Višem sudu kazao da ne može da vjeruje da je nakon 40 godišnje karijere bez mrlje doveden u situaciju da odgovara za vođstvo kriminalne grupe koja je oštetila budžet Crne Gore.

– Ne postoji nikakva kriminalna organizacija koju bih vodio – kazao je on.

Mesarič je kazao da je kredit kompaniji Krisma za kupovinu Primorka u stečaju iz Bara odobren samo jer je Vlada Crne Gore dala garancije.

Istakao je da su netačni navodi optužnice da je on odobrio kredit shodno kriminalom planu jer je kredite odobravala centrala Nove ljubljanske banke u Ljubljani koja je vlasnik NLB-a.

– Kredit je razmatrao kreditni odbor u Podgorici a nakon toga je dokumentaciju proveravao Odjek za rizike u Ljubljani. Ljubljana je odobrila kredit u vrijeme ekonomske krize kada su bili pooštreni uslovi za davanje kredita što znači da se radilo o dobrom projektu – kazao je Mesarič.

On je naveo da ljudima iz Krisma grupe nije odobren kredit kada su ga tražili prvi put.

Kada su drugi put došli sa garancijom Vlade Crne Gore, prema riječima Mesariča, situacija se promenila i kredit je odobren.

Mesarič je ustvrdio i da je tužilaštvo u istrazi zaboravilo da ustanovi da su u projekat Primorka NLB banka i Ljubljanska banka uložile mnogo više nego što iznose garancije Vlade Crne Gore.

– Dali smo 12 miliona eura kredita za garanciju od 8.000.000 eura. Mi smo bili glavni finansijer – kazao je on.

Slučaj „Primorka“ još nije dobio pravosnažni epilog. Arčenje ove firme prije prodaje kompaniji Krizma, nije nikada stizalo ni do etičkog suda…

NADLANU

 

 

 

 

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.