Connect with us

Bar

Drama završena bez eksplozije, Begzić tražio pravdu uz prijetnje lažnim eksplozivom

Published

on

Baranin Edin Begzić sedam sati držao je u stanju uzbune službe bezbjednosti, spasilački vatrogasni tim, Hitnu pomoć i cjelokpunu javnost ne samo u svom gradu već i regionu, prijeteći eksplozivom uz zahtjev da se obeštete pokradeni radnici Primorke.

Drama je počela nešto prije 8 sati ujutro, a završena u 14:50 kada se Begzić predao policiji. Kako sada stvari stoje, on će  najvjerovatnije odgovarati za krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Kriza je okončana kada je ovaj sin radnika ugašenog barskog preduzeća, priznao policiji da je ispred poslovnice NLB banke prijetio lažnim eksplozivom i lažnim pištoljem.

Begzić je plastični pištolj bacio i predao se nakon što mu je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović obećao da će u petak 31. decembra razgovarati sa radnicima i pokušati da im pomogne.

”Rekao mi je da nije mislio da pravi bilo kakakv problem, da nije terorista i da mu je žao što su se stanari uznemirili, ali da je to uradio za radnike Primorke”, kazao je Abazović, koji je i koordinator službi bezbjednosti.

Ovaj detalj daje čitavom incidentu poseban ton, s obzirom da nije uobičajeno da se o finansijskoj aferi i njenim pravnim i drugim posledicama pregovara sa potpredsjednikom Vlade za

bezbjednost. Iz ovog ugla, kriza ima i političke obrise, naročito imajući u vidu da je Abazović formalno jedini političar u Vladi i da se iz u javnosti odavno najavljuje kao kandidat za naslednika premijera Zdravka Krivokapića u Vladi neke nove, za sada nejasne parlamentarne većine.

Kako god, ispostavilo se da je Begzić najviše povjerenja imao u Abazovića, kao i da su pojedini medijski radnici bliski potpredsjedniku Vlade i GP URA, imali povećani nivo razumijevanja za Begzićev akt.

Ukoliko bi se u njegovom djelu prepoznali elementi terorizma, a za to je potrebno i da se utvrdi da li je dramatična prijetnja kojom je uzbunio svoje sugrađane i širu javnost, imala bilo kakvu političku pozadinu, Begzić bi morao da odgovara i za terorističku prijetnju. Kao i svi koji su, eventualno, povezani sa njim.

Nadležni bi morali da budu obaviješteni o ovoj dimenziji problema i da u skladu sa tim ispitaju komunikaciju Begzića sa svim političkim strukturama.

(Izvor: nadlanu)

TOK KRIZE

Begzić je juče objavio vidio snimak sa kog je poručio da je sin radnika Primorke. “Ja sam spreman da dam život za njih”, rekao je.

Plastične replike oružja, kanistere u kojima je najvjerovatnije voda i lažni eksploziv, Begzić je prije svitanja donio ispred barske filijale NLB banke. Prije nego je došla policija, trakom je

ogradio prostor ispred ulaznih vrata, oblijepio poslovnicu porukama i tražio da niko ne prilazi, jer će se ubiti.

”Vratite pare koje ste ukrali od radnika Primorke”, poruka je koju je, na crnogorskom i engleskom jeziku, zalijepio na prozorima banke, a potom ispostavio zahtjeve.

Policija je odmah evakuisala stanare zgrade, udaljila radnike banke i blokirala okolne ulice. Vatrogasci i medicinsko osoblje bili su na licu mjesta.

Baranin je policajcima poručivao da će improvizovanom eksplozivnom napravom naškoditi sebi, ako se ne udovolji njegovim zahtjevima.

Policijski tim, njegova familija, radnici Primorke, ali i još neki ugledni Barani pokušavali su da ga odgovore od tog nauma.

Begzić je tada tražio da razgovara sa predsjednicima Vlade i Skupštine, Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem, kao i da video pozivom razgovara sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Nakon par sati drame, negdje oko 14 časova, Begzić je telefonom razgovarao sa Abazovićem, tražeći od njega da odmah na razgovor primi obespravljene radnike Primorke.

Dobio je obećanje da će potpredsjednik Vlade sa njima razgovarati kada se vrati sa službenog putovanja.

Prema saznanjima Vijesti Baranin je tokom razgovora rekao da samo traži pravdu, da je kivan na NLB banku, iznosio primjedbe na tužilaštvo koje postupa u predmetu “Primorka”, dodajući da to sve radi za radnike.

Begzić ni u jednom trenutku nije bio nasilan i nije prijetio da će ugroziti bilo koga osim sebe.

Nepunih pola sata nakon razgovora s Abazovićem predao se policiji.

”Nakon dugotrajnih pregovora E.B. se predao službenicima barske policije. E.B. je od ranih jutarnjih časova blokirao ulaz poslovnice jedne banke u Baru uz prijetnje da će aktivirati eksplozivnu napravu. Dalje aktivnosti su u toku”, saopšteno je iz Uprave policije.

U trenutku hapšenja policija ga je sumnjičila za najmanje četiri krivična djela – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opšte opasnosti i izazivanje panike i nereda.

Uviđajem je, međutim, utvrđeno da Begzić nije imao pravo oružje, niti eksploziv.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić rekao je juče poslije podne Vijestima da je u toku dostavljanje dokumentacije postupajućem tužiocu.

On je juče ranije rekao da je Begzić zaposlenima u poslovnici NLB zabranio ulazak u zgradu, kazavši da je naoružan i opasan eksplozivom.

”Njegovi zahtjevi se uglavnom svode na isplatu novčanih potraživanja za zaposlene Primorke od strane banke”, rekao je Đurišić.

Načelnik barske policije Veselin Tabaš rekao je novinarima da Begzić nema policijski dosije i službenicima te bezbjednosne institucije nije poznat kao izvršilac krivičnih djela.

Nakon predaje, kazao je i da Baranin nije imao pravo oružje i eksploziv, kao i da nije prijetio nikom osim da će sebi nauditi.

Nije način traženja pravde, ali moramo razumjeti čovjeka…

Abazović je rekao da je mnogo tranzicione nepravde svuda u Crnoj Gori.

“Ljudima je učinjeno mnogo zla i često su sa pravom rezignirani. Ovo nije način da se traži pravda, ali svakako moramo razumjeti i ovakve ljude. Edin nije iskazao nikakvu

agresivnost, naprotiv naša dva razgovora su bila prilično prijateljska i sa ciljem da se nađe rješenje. Tražio je pravdu za radnike i ako sam nije jedan od njih, što cjeloj priči daje malu specifičnost. Hvala njemu, članovima njegove porodice, svima pripadnicima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, građanima, radnicima Primorke koji su doprinijeli da se sve završi mirno.

Moramo imati razumijevanja za ljude. Predugo čekaju na pravdu. Nadam se da nećemo imati više ovakvih situacija i da će institucije biti efikasnije u rješavanju problema. Na kraju se sve dobro završilo i to je najvažnije”, kazao je Abazović Vijestima nakon drame u Baru.

Izvor: Jelena Jovanović/Vijesti

POZADINA

Nekadašnji direktor NLB banke Črtomir Mesarič, još pet osoba i NLB banka optuženi su da su državnu kasu oštetili za 6.651.611 eura. Prema tvrdnjama tužilaštva, privatnik Nebojša Bošković preko Mesariča je od NLB banke dobio novac za navodno oživljavanje kompanije Primorka i isplatu otpremina radnicima koji ostaju bez posla, ali je novac koristio za vraćanje kredita svojih prezaduženih firmi od kojih se ta banka nije mogla naplatiti.

r Mesarič danas je u podgoričkom Višem sudu kazao da ne može da vjeruje da je nakon 40 godišnje karijere bez mrlje doveden u situaciju da odgovara za vođstvo kriminalne grupe koja je oštetila budžet Crne Gore.

– Ne postoji nikakva kriminalna organizacija koju bih vodio – kazao je on.

Mesarič je kazao da je kredit kompaniji Krisma za kupovinu Primorka u stečaju iz Bara odobren samo jer je Vlada Crne Gore dala garancije.

Istakao je da su netačni navodi optužnice da je on odobrio kredit shodno kriminalom planu jer je kredite odobravala centrala Nove ljubljanske banke u Ljubljani koja je vlasnik NLB-a.

– Kredit je razmatrao kreditni odbor u Podgorici a nakon toga je dokumentaciju proveravao Odjek za rizike u Ljubljani. Ljubljana je odobrila kredit u vrijeme ekonomske krize kada su bili pooštreni uslovi za davanje kredita što znači da se radilo o dobrom projektu – kazao je Mesarič.

On je naveo da ljudima iz Krisma grupe nije odobren kredit kada su ga tražili prvi put.

Kada su drugi put došli sa garancijom Vlade Crne Gore, prema riječima Mesariča, situacija se promenila i kredit je odobren.

Mesarič je ustvrdio i da je tužilaštvo u istrazi zaboravilo da ustanovi da su u projekat Primorka NLB banka i Ljubljanska banka uložile mnogo više nego što iznose garancije Vlade Crne Gore.

– Dali smo 12 miliona eura kredita za garanciju od 8.000.000 eura. Mi smo bili glavni finansijer – kazao je on.

Slučaj „Primorka“ još nije dobio pravosnažni epilog. Arčenje ove firme prije prodaje kompaniji Krizma, nije nikada stizalo ni do etičkog suda…

NADLANU

 

 

 

 

Bar

Abazović: Šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav

Published

on

Izvor: Vijesti

Radi se o formalnom završetku onoga što smo započeli, a to je da suzbijemo šverc, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

On je to kazao prilikom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar gdje se danas oduzima oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura.

Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević su u posjeti Slobodnoj zoni Luke Bar.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će oni posjetiti Slobodnu zonu Luke Bar nakon što je UPC naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni.

Cigarete se oduzimaju jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

“Šverc je bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Radi se o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Važno je da vratimo kredibilitet Upravi carina, Luci Bar. Nakon sprovođenja svih propisa i svega što je predvidio zakon uz veliku podršku direktora Uprave carina došli smo u situaciju da preko 100 hiljada paketa postaje vlasništvo države”, istakao je Abazović.

On je dodao da je njihova namjera da postave zakonsku infraskturu i cigarete prodaju i pare upumpaju u budžet.

“Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije. Od današnjeg dana mi sa velikim stepenom sigurno da je šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav”, rekao je Abazović.

Premijer je poručio da je srećan što su jednu fazu u potpunosti završili.

“Što se tiče aktera i istraga, mi ohrabrujemo nadležne institucije, SDT i Tužilaštvo ukupno da preduzimaju aktivnosti i otkrivaju šta se dešavalo u prethodnom periodu. Naše aktivnosti treba da se usmjere na legalne biznise kako bi svi građani imali korist. Brojne su marke cigareta, to nisu cigarete koje su dominantno zastupljene na tržištu. Napravićemo popis kompletne robe”, kazao je Abazović.

Damjanović: Intencija je da se roba izveze

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore.

“Ona ne može biti plasirana na naše tržište. Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva”, kazao je Damjanović.

On je dodao da Luka Bar i Slobodna zona koje su bile pod ružnim imidžom treba da dobiju novo naličje.

“Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja koja su sada na tržištu primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je ministar.

Abazović: Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo

Abazović je uputio apel poslanicima da je ovo “zajednička priča svih građana i političkih subjekata i da zajedno podrže zakonsku infrastrukturu koja će nam omogućiti da prihodujemo”.

“Vjerujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rješenja. Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo. Iza šverca cigareta se krije nedostatak poslovne etike iza koje se krije monopol. Naša ideja je da pokušamo da nivelišemo stvari i dovedemo do veće socijalne pravde”, kazao je Abazović.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe”

Premijer je povodom duga Fonda za zdravstvo od 60 miliona eura rekao da taj dug nije nastao prošle godine, da je to decenijski dug i da se nada da će biti servisiran na ispravan način.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe koja je danas postala naše vlasništvo. Ne pravim pritisak da to tako bude. Da bi država zaživjela mora da mijenja imidž”, kazao je Abazović.

Damjanović je poručio da zakonska rješenja nisu išla u prilog da taj Fond ojača.

“Kroz razgovor i eventualno rebalans zaokružićemo to, Fond to mora da vrati. Nadam se da će Fond dobiti kredibilnu osobu, nadam se iz zdravstva”, kazao je Damjanović.

UPC nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar biće danas zaplijenjeno

Published

on

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura danas će biti oduzeto, jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

Prema informacijama “VijestI”, Uprava prihoda i carina (UPC) nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

U obavještenju, u koje “Vijesti” imaju uvid, iz UPC su naveli da Carinarnice obavještenje strankama treba da uruče najbržim putem, a nakon uručivanja Rješenja o odbijanju zahtjeva o produženju rokova “treba pristupiti sprovođenju instrukcije Ministarstva finansija i donijeti rješenja o oduzimanju robe”.

Vijesti su ranije objavile da je plan Vlade da cigarete, čiji vlasnici ne žele da plate akcize i duvan ubace u promet na crnogorsko tržište, nakon postupka oduzimanja, prodaju na međunarodnom tržištu i da se na taj način prvi put prihoduje novac od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

Planirano je da Vlada usvoji lex specialis kako bi cigarete ubacila na tržište.

Službenici policije, sredinom juna 2021. godine, počeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju dvadesetak kompanija, koje uvoze i skladište duvanske proizvode u depoima Slobodne zone.

Krajem jula 2021, Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar, a sadašnji premijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama, koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, prošlog ljeta evidentirana su i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, zbog čega su protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Posljednja krađa cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar otkrivena je 2. marta, nakon što je primijećeno da neko pokušava da prefarba “oko” nadzorne kamere koja djelimično pokriva dio skladišta mojkovačke kompanije.

Carinici su utvrdili da je tom krađom država oštećena za oko 225.000 eura.

Nepun mjesec prije toga – 7. februara, otkriveno je da je na skladištu “Montenegro duvan komerca” oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, traženo od šefa obezbjeđenja Port of Adrije da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat.

Istragom je ustanovljeno da su iz skladišta te mojkovačke firme od 28. decembra 2021. do tog dana, svaki četvrti dan, odvoženi šleperi cigareta.

Iz Uprave policije tada su zvanično saopštili da je tokom uviđaja utvrđeno da nedostaje 11.349 paketa raznih vrsta cigareta.

Utvrdili su i ko je utovarao cigarete, u čije kamione i kada, i uhapsili su nekoliko osumnjičenih za krijumčarenje cigareta i zloupotrebu službenog položaja.

Nova Odluka Vlade o zabrani skladištenja koja je 31. decembra objavljena u Službenom listu, donijeta je uz poziv na član 5 Zakona o slobodnim zonama u kome se navodi da “u zoni i skladištu se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, materijalna dobra i bezbjednost države, u skladu sa zakonom”.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Rukometaši Budvanske rivijere i Mornara danas igraju za porodicu Gojković iz Nikšića

Published

on

U sklopu 21 kola rukometne SBbet lige Crne Gore Rukometni klub Budvanska rivijera će danas 13 maja na svom terenu sastati sa ekipom RK Mornar sa početkom u 17 časova.

Osim takmičarskog ova utakmica je i humanitarnog karaktera jer čitav prihod koji se prikupi na ovoj utakmici biće namijenjen za porodicu Dijane Gojković koja živi sa desetogodišnjem sinom Lazarom u nikšićkom naselju Ćemenca.

Gojkovićima fali hrane, odjeće, fali im pokućstva, nemaju svoj krov nad glavom, Dijani fali zdravlja, jedino im ne fali ljubavi i topline. Ni osmijeha koji tako nesebično dijele drugima. Svi koji žele da pomognu Gojkovićima mogu to da urade posredstvom nikšićkog Crvenog krsta ili uplatom na žiro-račun koji je kod Prve banke otvoren na Dijanino ime, a broj je 535-0110100187086-46.
Želimo da i na ovaj način još jednom pomognemo ljudima u nevolji i pozivamo sve ljude dobre volje da svojim darom pomognu Dijani i Lazaru. Ovim putem apelujemo na našu vjernu publiku da se odazove u što većem broju kako bi se akcija uspješno sprovela i na taj način pokazali da je Metropola turizma grad humanih ljudi – poručili su iz sportskog kolektiva RK Budvanska rivijera koji su i prošlog mjeseca takođe odigrali meč koji je bio i takmičarskog i humanitarnog karaktera i sav prihod sa utakmice uplatili su za liječenje dječaka Feđe Alkovića

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.