Connect with us

Bar

MCP: Bez uobičajenog kulturnog programa na nalaganju badnjaka

Published

on

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i prošle godine, neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka.

U osvit radosnih i blagih dana Hristovog rođenja, mi arhipastiri, sveštenstvo, monaštvo i vjerujući narod Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke SPC spremamo se da praznujemo ovaj događaj sa puno vjere, ljubavi, nade i međusobnog praštanja. To radimo sledujući Bogu i precima i drevnom crkvenom predanju. Želja nam je da predstojeći praznik Roždestva Hristovog provedemo u što većem jedinstvu sa Bogom, ali i jedni sa drugima“,saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko- nikšićke.

Svjesni smo da nam ovaj Božić, kao i onaj prošle godine, dolazi u danima velikih iskušenja koje je Gospod popustio na čitav svijet, i koje odnosi živote naših najbližih – svakodnevno. Skoro će dvije godine kako je virus KOVID-a 19 prisutan na ovim našim prostorima i unosi bolest, smutnju i strah među ljude. Od početka ove nevolje naša Crkva se bori protiv širenja straha, a moli se Bogu i nastoji da doprinese svojim trudom, da se epidemija zaustavi i savlada. U tom smislu nastojimo da podržimo i sprovedemo sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi“, poručuje se u saopštenju.

Narod je oduvijek znao da se molitva ne prekida ni u najtežim životnim trenucima. Niti se prestaje sa praznovanjem blagoslovenih praznika i onda kada ljude osvoji najveće zemaljska tuga. Baš tada treba umnožiti i pojačati molitve kako za pokoj duša tako i za zdravlje i blagoslov svih“, dodaje se u saopštenju.

S tim u vezi obavještavaju se svi pravoslavni vjernici i javnost da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka “kao i prošle godine, neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka”.

Poslije Svete Liturgije na Badnje jutro, sveštenstvo će blagosloviti badnjake, a svi vjernici će u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože svoj badnjak, da zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu za zdravlje i napredak svoje porodice i svojih bližnjih“, pojašnjava se u saopštenju.

Poručuju da ovogodišnje praznike, treba dočekati u krugu porodice, prisjećajući se temeljnih vrijednosti.

Kako ništa ne biva bez Božijeg dopuštenja, tako i ovo iskušenje koje je Bog popustio na cio ljudski rod, možemo da iskoristimo da se podsjetimo kako su ovi blagi dani bili prilika da sva porodica bude na okupu, sabrani oko ognjišta, uz stare običaje, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Vitlejemsku pećinu, a time i na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos“, navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju i odgovornost, poručuje se u saopštenju MCP, “kako pred Bogom tako i pred ljudima”, u božićne praznične dane biće služeno i po nekoliko Liturgija u svim parohijskim i manastirskim hramovima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila.

Ovo činimo kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim Liturgijama, a u isto vrijeme svima koji su se spremali postom i molitvom omogućili da pristupe svetim tajnama Hristovim“, naglašavaju iz MCP.

Na kraju saopštenja, uputili su čestitku povodom predstojećeg Božića.

Neka se Hristos Bogomladenac, njegova pravda, istina i ljubav, zacari u srcima vjernih uz molitvene želje za brzo ozdravljenje onih koji stradaju od pomenutog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrijepljenje: ljekara i medicinskog osoblja koji se uz nadčovječanske napore bore za život svakog oboljelog. Neka je slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi“, zaključuje se u saopštenju.

Bar

Đukanović se uvjerio da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni

Published

on

Da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni, predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović uvjerio se i danas tokom posjete ovom turističkom naselju.

Sudeći po fotografiji na kojoj se obraća malobrojnim pristalicama, Đukanović ni u drugom krugu predsjedničkih izbora neće moći da računa na dobar rezultat u Sutmoru.

U prvom krugu, kadndiat DPS-a je osvojio više nego duplo manje glasova od kandidata izborne većine koji će, kako je saopšteno iz tabora DF-a, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore sliti u podršku Jakovu Milatoviću, kandidatu Evrope sad.

 

Skroman broj pristalica dočekao ga je i u Baru. Skup u naselju Podi djelovao je nestvarno za nekadašnjeg nedodirljivog gospodara Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Lidija Đukanović sa nakitom od 16,800 dolara na Alijansi žena DPS-a!

Published

on

Prva dama Crne Gore pojavila se nedavno na događaju koji je u Nikšiću organizovala Alijanse žena DPS-a sa nakitom vrijednim 16,800 dolara!

Đukanovićeva je na ovom skupu poručila je da je ponosna šta je sve njen muž Milo postigao kao i na svoju porodicu, i unuke koji su “doprinijeli da dodatno shvatimo šta su prave vrijednosti i šta je najvažnije u životu svakog čovjeka”.

Dirljiva poruka prve dame prošla je, međutim, u sijenci nakita koji je imala na sebi tokom ovog skupa ogrlicu i dijamantski krst koji koštaju 16.850 dolara!

Riječ je o komadu nakita koji je vrijedan oko 37 minimalnih plata u Crnoj Gori!

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka da je u svojim imovinskim kartonima predsjednik države prijavio postojanje tog vrijednog nakita.

U novembru prošle godine mediji su objavili da su iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavili postupak vezan za porodicu Đukanović, odnosno da će pod lupom biti prva dama i njen skupocjeni stajling.

Đukanovićeva je i ranije skretala pažnju glamuroznim komadima garderobe pa se tako recimo, zimus na protestu “Ima nas” pojavila u Diorovom kompletu koji košta 5,500 eura…

Prema pisanju Monitora na vrhu liste najbogatijih porodica, “mora biti porodica Đukanović”.

“Bogatstvo porodice Đukanović prepoznali su i u svijetu. Aktuelni predsjednik Crne Gore i njen dvodecenijski premijer Milo Đukanović našao se i na Forbosovoj listi najbogatijih vladara svijeta, sa bogatstvom procijenjenim na 167 miliona.  No, taj broj je u stvari procjena bogatstva Đukanovića još iz 2009. godine. Tokom deset godina koje su uslijedile, u porodici Đukanović stasao je još jedan milioner. Predsjednikov sin Blažo postao je biznismen u jednom od najunosnijih poslova –  izgradnji hidorelektrana. Samo ta činjenica dovoljna je za procjenu da je bogatstvo ove porodice mnogo veće.

Kako se Đukanović s  platom koja ne prelazi hiljadu eura,  našao na listi najbogatijih svijeta? Kako je mlađahni premijer siromašne zemlje koji je nosio džemper, postao premijer i predsjednik još siromašnije zemlje koji  samo na ruci ima satove vrijedne milion eura.

Više svjedoka tvrdilo je da je Đukanović prve velike novce u stvari zaradio od šverca cigareta. Zbog kog se našao i na međunarodnoj optužnici za šverc cigareta“, pisao je Monitor.

Nastavi Citanje

Bar

Published

on

U prostorijama Nove srpske demokratije Bar večeras je održan sastanak između predstavnika Nove srpske demokratije i Evrope sad u cilju zajedničke podrške Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Preovladavala je prijateljska atmosfera i iskazano jedinstvo u pogledu organizacije izbornoh aktivnosti.

Predstavnici OO NSD Bar su istakli da će uložiti maksimalne napore da se tehnickom i organizacionom smislu pomogne kolegama iz Evropa sad kako bi Jakov Milatović ostvario što bolji rezultat u Baru.

Svi prisutni su izrazili zadovoljstvo izbornim rezultatom koji su ostvarili predsjednički kandidati koji su izraz većinske volje naroda od 30.avgusta 2020. godine, a koji su zajedno imali u prvom krugu izbora imali više glasova od predsjedničkog kandidata DPS-a“, saopšteno je iz NSD Bar.

Oni vjeruju da će broj glasova koji ostvari Milatović u drugom krugu biti još i veći, te da će “posljednji balkanski diktator biti proslost Crne Gore“.

Zajedničkom sastanku su prisustvovali ispred Evrope sad odbornik Darko Janković i funkcioneri Miloš Marković i Dobrica Ćorić, a ispred Nove srpske demokratije odbornik Branimir Lakićević i funkcioneri Marko Maraš i Branko Knežević.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.