Connect with us

Bar

Lekić: Đoković je opet pobijedio u Australiji, Nole srećan Božić!

Published

on

Slučaj u Australiji postaje sve teži i mučniji sa mnogim neshvatljivim detaljima, i zato nimalo slučajno izaziva mnoge reakcije. Sada već prevazilazi pitanje da li će Novak Đoković na kraju igrati ili ne, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore i čelnik Demosa Miodrag Lekić.

Kako je poručio, „saopštavajući da sam vakcinisan, da sam za poštovanje pravila, sve to ne utiče na revoltiranost zbog postupanja vlasti u Australiji prema velikom, svjetskom šampionu Đokoviću“.

Da budem precizniji, smatram da je zbog načina odnosa prema Đokoviću zvanična australijska strana doživijela bruku. Novak Đokovic je ozbiljan, inteligentan i pristojan mladić. On je javno saopštio prije odlaska da nije vakcinisan i sasvim sigurno ne bi krenuo za Australiju da nije dobio uvjeravanja upravo sa australijske strane da pod određenim uslovima može da uđe u zemlju i igra na turniru. Moguće je da je došlo do nesporazuma među australijskim institucijama u tumačenju propisa“, rekao je Lekić.

On je u objavi na Fejsbuk profilu Demosa naveo „uzmimo da je tumačenje visokih predstavnika vlasti saopšteno i od predsjednika vlade meritorno u odnosu na ono drugo suprotno, koje je takođe iz Australije. bilo stiglo Novaku“.

I da je izlaz iz situacije bio povratak Đokovića kući. Da je, dakle, sve imalo takav epilog. Nedopustiv je arogantan odnos državnih predstavnika koji je teško povezati sa našom neslučajnom predstavom Australije kao civilizovane i kulturne zemlje. Otkuda zvaničnicima pravo – da se u medijskom pojavljivanju, istina i sa benefitima da su zahvaljujući Đokoviću, s korijenima iz Jasenovog Polja, postali nešto šire poznati u svijetu – otkud im, dakle, pravo da medijski, u formi prijetnji i jezikom ponižavanja, govore o velikom šampionu koji je došao, između ostalog, da svojim učešćem uveliča australijski teniski turnir. Da li je iste zvaničnike obavezivalo na nešto pristojniji jezik i tretman, kakvu god odluku donosili, činjenica da je Đoković rekordno devet puta osvajao ‘Australian Open’, da je tim povodom govorio kulturnim tonom i izrazima visokog respekta, mnogo više od kurtoazije, prema zemlji i državi Australiji“, poručio je Lekić.

Kako je rekao, slušajući gotovo prijeteće izjave premijera, ministara – nakon čega je uslijedio smještajni tretman Novaku Đokoviću u božićnim danima baš u kazneno-restriktivnim prostorima nesrećnih migrantata, na ivici delikvencije – postavljalo se pitanje da li će zvaničnici ostaviti nešto od verbalne hrabrosti i principijelnosti i za domaću upotrebu prilikom rješavanje problema pandemije i drugih javnih iskušenja u svojoj zemlji“.

Ne želimo da vjerujemo da se iza ovakvog i nepotrebno stvorenog skandala negđe mogu otvoriti sumnje da čitav odnos proističe i iz drugih inspiracija, recimo šovinističkih, čiji je korijen uvijek neznanje, zatim lakoća inercije predrasuda prema nekom prostoru. A ono što dosta pouzdano možemo znati jeste da nema zemlje na Balkanu u kojoj bi se ovakav tretman zbog neke sporne situacije na granicii mogao dogoditi nekom Austalijancu, sasvim običnom, anonimnom, daleko od slave svjetskog šampiona. Zato je ova arogancija neshvatljivo toliko agresivana od strane predstavnika australijske vlasti prema Novaku Đokoviću izazvala na našem prostoru opravdano zgražavanje i ljutnju“, kazao je Lekić.

Kako tvrdi, Đoković je – i to ne moraju znati australijski zvaničnici – pored objektivne sportske veličine donio istom ovom balkanskom prostoru svojim velikim igrama i pobjedama, ali i inteligencijom i kulturom, duhom izmirenja na istom prostoru, mnogo radosti, pa i utjehe. Kako kaže, bio je za neke melem na ranu za traume i nesreće kroz koje su prošli u novijoj istoriji.

Novak zna da mi to znamo. I poštujemo. Zato ima snage da i u uslovima poniženja bude dostojanstven. Naime, slutimo da Novak kao inteligentna osoba u ovom trenutku ne zaoštrava tamo, ne zato što mu fali temperamenta i hrabrosti, već da upravo želi smanjiti bruku australijske strane ispoljenu prema njemu, sada vidljivu cijelom svijetu. Novak Đoković je opet pobijedio u Australiji. I može već da se vrati. Nole, srećan Božić“, kazao je Lekić.

Bar

Još jedna spektakularna proslava 21. maja: U Bar stiže Gibonni

Published

on

Opština Bar i Turistička organizacija Bar i ovog 21. maja organizovaće još jednu spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti.

Ove godine, stiže regionalno poznata muzička zvijezda Gibonni koji će nastupiti sa proširenim sastavom i programom za velike koncerte. Pored njega, na bini će biti i Damir Urban, Maya Azucena, Nikša Bratoš i duvačka sekcija.

Uvod u koncert napraviće crnogorska grupa “Perper“, a za „after party“ biće zadužen DJ MR Jools.

Cjelokupan program održaće se ispred Sportske dvorane “Topolica”, a ulaz je slobodan.

Ovo je treća godina zaredom da Opština Bar i Turistička organizacija Bar organizuju proslavu Dana nezavisnosti.

„Izuzetno smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postavili visoke standarde angažovanjem najvećih regionalnih zvijezda koji su zaista učinili da 21. maj proslavimo na najspektakularniji način. U Baru su u prethodnom periodu nastupali Dino Merlin, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Stjepan Hauser i mnogi drugi čime smo pokazali da, pored brendiranja našeg grada kao popularne turističke destinacije, gradimo i imidž najbolje lokacije za koncerte najvećih zvijezda koji okupljaju desetine hiljada ljudi“, kazao je direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić.

FOTO: TO Bar

I ovogodišnja proslava 21. maja simbolično će otvoriti ljetnju turističku sezonu.

„Sigurni smo da je najbolji način da otvorimo sezonu koncert koji će okupiti domaću i regionalnu publiku. Time ostavljamo utisak dobrih domaćina, lokacije najbolje zabave i idealnog odmora i grada kojem se vrijedi vratiti već ovog ljeta“, zaključio je Orlandić koji je još jednom pozvao ljubitelje dobre muzike i svih generacija da dođu u Bar.

Nastavi Citanje

Bar

U Luku Bar uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru

Published

on

U Bar je rano jutros uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije “Princess Cruises”, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje.

Iz Turističke organizacije Bar istakli su zadovoljstvo što je kruzing sezona otvorena uplovljavanjem jednim od najvećih kruzera na svijetu.

TO Bar se pobrinula da turisti budu dočekani na najbolji mogući način, velikim gostoprimstvom i kvalitetno organizovanim programom koji je turistima približio sve ljepote i specifičnosti barskog kraja. Putnici su mogli da dobiju sve potrebne informacije o gradu Baru, a na početku šetališta Kralja Nikole da se upoznaju sa klasterom turizma i kreativnih industrija.

“TO Bar i Opština Bar su prepoznali kruzing turizam kao jedan veliki potencijal u smislu promocije naše destinacije, te su formirali posebnu radnu grupu koja se bavi razvojem kruzing turizma. Organizovani su brojni izleti, a preko 60 autobusa je sačekalo putnike i odvezlo ih na naše lokalitete od značaja kao što su Stari Bar, Skadarsko jezero, brojne vinarije… Benefite posjete kruzera će osjetiti i Ulcinj, Bar, Kotor i Tivat gdje su takođe organizovani izleti. Ova posjeta će definistivno imati dobre i multiplikativne efekte, sem Bara i na ostale primorske gradove,” navela je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Prirodnim ljepotama Bara i toplom dobrodošlicom oduševljen je bio i sam kapetan broda Sun Princess, Paolo Arrigo.

“Danas nam je čast i zadovoljstvo što smo uplovili u ovu lijepu luku u Baru. Jako uska luka, ako mene pitate, ali nas je prizor koji smo zatekli jutros kada smo uplovljavali u Bar ostavio bez daha. Danas imamo 4.131 putnika i 1641 člana posade, tako da mislim da će vaš grad danas bitni dobro popunjen. Ovo je naše prvo uplovljavanje, ako budete srećni što smo došli rado ćemo se vratiti,” kazao je Arrigo.

U okviru svečanog dočeka turistima TO Bar je u saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom predstavila lokalna turistička jela, domaće vino i rakiju. Dva profesora i vrijednih šest učenika su pripremili oko 4.000 priganica koje su servirali uz domaći sir i med. U ponudi je bila i tradicionalna crnogorska meza koja se sastojala od crnogorske pršute, kulena i ostalih tradicionalnih specijaliteta.

Današnja posjeta je bila tek uvertira za početak kruzing sezone u Baru.

“Ove sezone ćemo zaista imati veći broj putnika nego prošle godine. Prošle godine smo imali 41.000, ove godine, već 45.000, dok će naredne godine uploviti 30 kruzera i dovešće 90.000 turista,” najavila je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Nastavi Citanje

Bar

Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva brata

Published

on

Barska policija uhapsila je S.Z. (39) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije on je, kako se sumnja, dvije godine starijem bratu nožem nanio povrede.

“Preduzimajući mjere i radnje iz nadležnosti policije policijski službenici došli su do sumnje da je u stanu u kojem žive S.Z. (39) i V.Z. (41) došlo do verbalnog a onda i fizičkog sukoba između ova dva lica, usljed čega je S.Z. zadobio povredu u predjelu potiljačnog dijela glave, nakon čega je upotrebom oštrog predmeta – noža, nanio povrede bratu V.Z. u predjelu lijeve strane rebara”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su policijski službenici pronašli sredstvo izvršenja krivičnog djela, kao i druge tragove, te jedan džoint.

“S.Z. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost u zakonskom roku”, saopšteno je iz policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.