Connect with us

Art

Dokumentarac Milene Đukić: Kako mali čovjek doprinosi velikoj promjeni

Published

on

Dokumentarni film “Laudato Si i psi”, Milene Đukić, prikazan je u okviru 16. Smotre kratke video-forme, koja je krajem decembra održana u Podgorici, uz kratke aktivističke filmove “Sirovo” Katje Jovanović, “Tarik” Danice Kovačević i “Otisak mladosti” Tare Simović, a koji su snimljeni kao rezultat filmske radionice aktivističkog dokumentarnog filma koju je održao Mladen Ivanović.

”Papa Franjo je pozvao na ekološko obraćenje i novi stil života apelujući na vjernike, ali i sve ljude dobre volje da se zauzmu za očuvanje životne sredine. Sutomorski župnik, don Dejan Turza posvećeno radi da pruži svoj doprinos boljem odnosu prema prirodi i zaštiti životinja. Na dan svetog Roka, don Dejan prvi put u Sutomoru organizuje blagoslov kućnih ljubimaca i pasa lutalica”, sinopsis je kratkog ostvarenja Đukić.

Autorka ovog dokumentarnog filma bavi se organizacijom i promocijom kulturnih događaja i manifestacija kao što su Podgorica film festival, Festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest, Nagrada mlade publike (Young Audience Award Montenegro), a sarađuje na kreiranju i sporovođenju društveno angažovanih kampanja za nevladine organizacije poput Sigurne ženske kuće.

U razgovoru za “Vijesti” osim o “Laudato SI i psi”, pričala je i kako se prvenstveno zainteresovala za snimanje filmova.

“Tokom studija u Beogradu, 2015. godine sam volontirala na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs. U pitanju je fenomenalan festival i beskrajno sam zahvalna što sam imala priliku da budem dio organizacije, jer mi je to pružilo jedan novi uvid u svijet dokumentarnog filma kroz upoznavanje i razgovore sa brojnim značajnim producentima/kinjama i rediteljima/kama”, pojasnila je ona.

“Par godina kasnije na Fakultetu za kulturu i turizam u Podgorici, imala sam predmete tehnike snimanja i tehnike montaže gdje sam se prvi put i sama oprobala u filmskim vježbama. S obzirom na to da danas svi imamo pametne telefone sa kamerama, na ovim predmetima smo pored važne i zanimljive teorije imali i dosta praktičnih vježbi putem kojih smo savladavali osnove kadriranja i rada na programu Premiere. Iako to tada nisam mogla da pretpostavim, ove vještine su mi bile izuzetno korisne”, nastavlja Đukić.

”Nakon fakulteta počela sam da radim na filmskim festivalima i u organizaciji programa filmske edukacije. Manje ili više posredno, filmom se sve vrijeme bavim. Konačno, kada sam vidjela oglas za školu kratkog dokumentarnog aktivističkog filma odlučila sam da prvi put i sama pokušam da budem autorka”, dodala je ona, a zatim objasnila kako je postala jedna od četiri učesnice projekta Mladena Ivanovića.

”Slučajno sam na Facebooku vidjela oglas za školu i odmah sam se prijavila. U jednom programu su bila spojena dva moja velika interesovanja – film i aktivizam. Obično filmske škole, i formalne i neformalne, imaju auru elitizma što me je uvijek odbijalo. Ova škola je predstavljena nepretenciozno i dostupno svima bez obzira na umjetničke talente ili prethodna iskustva što mi se jako dopalo i ohrabrilo me da se prijavim”, istakla je sagovornica “Vijesti”.

Kako kaže, voljela bi da u budućnosti snimi još dokumentarnih, aktivističkih filmova, a otkriva i zašto.

”Kada malo razmislim, čini mi se da su svi moji omiljeni dokumentarni filmovi manje ili više aktivistički. To ne znači da su oni snimani sa željom da pošalju neku aktivističku poruku ili da utiču na društvo (ili pojedince) na određeni način ali, konačni proizvod – dokumentarni film na kraju to radi”, smatra Đukić.

”Aktivistički potencijal dokumentarnog filma ne mora biti samo u izazivanju velikih promjena u društvu. Dobri dokumentarni filmovi mijenjaju naš svijet i na suptilnije načine, nenametljivo nam pružajući uvid u izazove marginalizovanih osoba, skretanjem pažnje na probleme koji ne izlaze na naslovnicama novina ili jednostavno izazivajući u nama empatiju koja nam je prijeko potrebna. Voljela bih da i sama radim na takvim filmovima”, zaključuje autorka filma “Laudato Si i psi”.

Ona otkriva i kako je nastala ideja da snimi ovo ostvarenje, te koju je poruku njime željela da pošalje.

”U okviru škole prošla sam kroz nekoliko različitih ideja za film. Željela sam da ukažem na problem devastacije kulturnog i prirodnog naslijeđa i počela da radim na filmu o Ratcu. Tokom priprema za snimanje upoznala sam sveštenika don Dejana Turzu koji mi je mnogo pomogao pružajući mi uvid u i dalje žive tradicije i vjerske običaje koje mještani Šušanja i Sutomora i dalje poštuju”, prepričava Đukić.

”Slučajno, kroz razgovor sa don Dejanom saznala sam za običaj blagosiljanja životinja na dan svetog Roka. Don Dejan me je uputio u sam običaj kao i u sopstveni plan da u okviru tog događaja u Sutomoru organizuje prikupljanje sredstava za napuštene životinje. Mislim da nam je većini na tu informaciju prva asocijacija – dokon pop i jariće krsti (iako don Dejan besomučno naglašava da on životinje blagosilja, a ne krsti)”, poručuje ona.

”To me je nagnalo na razmišljanje ne samo o problemu našeg često surovog odnosa prema životinjama već i na problem nerijetko još surovijeg odnosa prema ljudima koji se bore za prava ugroženih. Aktivisti za prava životinja su uglavnom u zajednici okarakterisani kao ‘dokoni popovi’ kojima bi bilo bolje da se bave nečim pametnijim. I da budem sasvim iskrena, s obzirom na to da sama mnogo volim životinje, mislila sam da će sam događaj i snimanje biti izuzetno zanimljivo i zabavno, bez nekih većih planova o poruci koju želim da pošaljem”, iskrena je autorka filma.

”Tako je došlo do samog snimanja, i paralelno sam radila na filmu o Ratcu i filmu o blagosiljanju životinja. Kasnije u montaži sam shvatila da u tom trenutku ne želim da radim na filmu koji ukazuje na devastaciju, nemar, nerazumijevanje i podjele u našem društvu, a priča o Ratcu, na žalost, to trenutno jeste. Toliko smo zatrpani lošim vijestima da sam imala potrebu da za promjenu ukažem na nešto dobro što se dešava”, ističe Đukić.

Snimanje ovog filma, kako kaže, trajalo je svega nekoliko sati, ali je rad u montaži bio višestruko duži – tri mjeseca.

”Na snimanju sam imala pomoć mog momka Ivana Čojbašića koji je po struci reditelj i godinama se profesionalno bavi snimanjem filmova. Takođe, i moja prijateljica Tamara Čurović koja je po struci zapravo pravnica i nema iskustva u filmu mi je dosta praktično pomogla, asistirajući u snimanju zvuka. Snimanje filma je timski rad i ovo iskustvo je bila jedna značajna lekcija jer sam po prirodi više sklona individualnom radu”, odgovara Đukić.

”S obzirom na to da sam na ovom snimanju prvi put imala priliku da i sama snimam profesionalnom filmskom kamerom, glavne prepreke su došle u montaži, jer je dosta materijala bilo neupotrebljivo, ali obzirom na to da sam se zaljubila u snimanje i u međuvremenu dosta naučila, nije mi žao zbog toga, štaviše, drago mi je što nisam samo režirala već i sama uzela kameru u ruke (iako nisam znala čemu služi većina dugmića)”, šaljivo prepričava sagovornica “Vijesti”, koja ističe i pomoć koju je dobila od Ivanovića.

”Mentorska podrška tokom cjelokupnog trajanja škole učinila je da na stvari ne gledam kao na prepreke već kao na zanimljive izazove. Naučila sam da se ne opterećujem greškama već da se fokusiram na ono što je dobro”, tvrdi Đukić, a potom otkriva i kakvi su njeni dalji planovi na polju filma.

”Nastavljam svoj rad na filmskim festivalima i projektima filmske edukacije, a zbog škole dokumentarnog aktivističkog filma imam kako priliku tako i želju da nastavim da se bavim snimanjem dokumentarnih filmova”, kaže ona.

”Trenutno istražujem nekoliko tema za kratke dokumentarne filmove i planiram da ih snimim tokom 2022. godine. Posebno se radujem i radu u produkciji jednog dugometražnog dokumentarnog i jednog kratkog igranog filma mladih crnogorskih autorki”, nagovijestila je Đukić.

Kako kaže Đukić, tokom montaže njenog filma, trudila se da uobliči jednu priču koja će ukazati kako jedan mali čovjek u malom mjestu, jednom malom akcijom može doprinositi velikoj promjeni koja nam je potrebna na globalnom nivou.

”Don Dejan nije izazvao globalnu ekološku revoluciju, ali je uticao na sve nas koji smo ga upoznali da budemo makar mrvu obzirniji, pažljiviji i ljubazniji prema životinjama i ljudima oko sebe. Mislim da je to najznačajniji vid aktivizma”, smatra ona.

Na pitanje koliko je zadovoljna reakcijama publike, ali i krajnjim rezultatom odgovara: “Prezadovoljna”.

”Svjesna sam grešaka u filmu i brojnih stvari koje sam mogla da uradim bolje. Ipak se trudim da se time ne opterećujem, jer sam srećna što sam film uspjela da završim i znam koliko sam naučila kroz sam proces snimanja i montaže. Reakcije publike su bile divne, ljudima uglavnom nije bilo pretjerano stalo do nekih tehničkih grešaka koje su mene mučile. Drago mi je kad čujem da je nekome film bio zabavan i smiješan, jer sam se pribojavala da li ću uspjeti da prenesem specifičan humor na pravi način”, priznaje ona.

Izvor: VIJESTI

Art

Milo Lompar na Trgu pjesnika

Published

on

Književni program 37. festivala Grad teatar nastavljen je sinoć na budvanskom Trgu pjesnika gostovanjem pisca Mila Lompara, koji je predstavio svoju monografiju „Crnjanski i svjetska književnost“, povodom obilježavanja 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog.

Monografija „Crnjanski i svjetska književnost” drugi je dio knjige „Crnjanski – biografija jednog osjećanja”, koju je pisac predstavio na Trgu pjesnika 2019. godine. Moderator večeri je bio Milorad Durutović koji je, nakon što je pročitao uvodni pasus iz knjige „Crnjanski – biografija jednog osjećanja”, kazao da je Milo Lompar eminentna i kapitalna ličnost savremene srpske kulture.

Takav status profesor Lompar zaslužuje svojim bogatim univerzitetskim radom, svojom prebogatom književno-istorijskom produkcijom, ali ja nipošto ne bih zanemario druge aspekte kulturnog, intelektualnog, moralističkog pa i političkog djelovanja uvaženog profesora. U najboljem smislu riječi profesor je polihistor, jedan renesansni čovjek i renesansni usamljenik”, kazao je Durutović i naglasio da povod večeri na Trgu pjesnika ima i simboličku ravan.

“Zato što ove godine pada važan jubilej, a riječ je o 130 godina od rođenja Crnjanskog. Uz mnoge druge jubileje, svakako treba spomenuti i 210 godina od rođenja vladike i pjesnika Njegoša, a profesor se bavio ovom paralelom iz mnoštva važnih aspekata”.

Lompar je zahvalio publici što je u velikom broju posjetila Trg pjesnika. “Prije svega zato što smo u prilici da u posebnim uslovima ovog Starog grada i ambijenta kažemo neku riječ o velikom piscu Milošu Crnjanskom, svjesni da će to biti u slavu književnosti. Ali pošto mi živimo postmoderna, ironična, cinična vremena, da kažemo da će to biti u nekom pamćenju književnosti kod onih kod kojih književnost još djeluje sa strašću ljubitelja jezika ili volje da se kroz jezik dopre do drugog čovjeka”, istakao je Lompar.

Odgovarajući na pitanje Durutovića vezano za pojam moderne osjećajnosti, Lompar je kazao da se taj pojam može tumačiti na različite načine. “Moderna osjećajnost ima i različite oblike pojavljivanja. Ono što je kod mene bilo rukovodno načelo u razumijevanju djela Miloša Crnjanskog jeste koji bi to pojam ili riječ izrazila izuzetnu ličnost Crnjanskog u rezonanci 20. vijeka. Neki smatraju da je Prvi svjetski rat objavio kraj 19. vijeka 1914. godine, da je 19. vijek veoma dug te da je 20. vijek kratak i da traje od Oktobarske revolucije 1917. do pada Berlinskog zida 1989. godine. Dakle, tu se ne poklapa hronološko sa sadržinskim određenjem vremena. Šta je to što je u rečenici, stihu, načinu sugestije, obliku govora Crnjanskog u dosluhu sa ritmom 20. vijeka”, zapitao se Lompar i dodao da tu postoje dvije dimenzije.

“Ja ih zovem epohalna i egzistencijalna. Epohalno je vrijeme 20. vijeka, to je način razumijevanja stvarnosti, to je na neki način dejstvo filma, upotreba aviona, bojnih torvoa, mehanizacija u ratovima, upotreba komunikacija. Radio koji unifikuje svijest ogromnih masa, prije toga to nije bilo moguće u tako brzom periodu postići. To je taj ritam. S druge strane, egzistencijalno je ono što se nalazi u tom čovjeku, samo u njemu, ne drugdje. A on upravo tim pogađa nešto u ritmu vremena i iz tog ritma vremena njegovi čitaoci očitavaju ne samo ono što je i njima prepoznatljivo nego i ono što je u njemu posebno, a dopire do njih. Taj odnos između mene kao pojedinca i vremena i situacija u kojima se krećem bi mogao da bude zanimljiv za odjek piščevih riječi”, kazao je Lompar objasnivši da je taj odnos egzistencijalnog i epohalnog pokušao da izrazi u pojmu moderne osjećajnosti vezujući ga za nekoliko bitnih parametara.

“Prvo je da je to jedno iskustvo koje je potpuno iz epohalnog horizonta uklonilo religijski smisao. Zajednice su bitno sekularne, pisci su dio toga. S druge strane modernisti kojima je Crnjanski pripadao, hoće to da nadoknade i promijene. Veliki modernisti svjetske i naše književnosti su svjesni te postreligijske situacije, a izvanredan primjer za to je Džejms Džojs koji u svom “Portretu umjetnika u mladosti” pokazuje tu krizu religijskog iskustva koja prelazi u druge oblike kazivanja i pripovijedanja. Oni pokušavaju to da zamijene i Crnjanski dijeli taj poriv, on govori u slavu umjetnosti. Umjetnost pokazuje tendenciju da ispuni sadržaj iščezle religioznosti. Nama danas djeluje naivno da bi umjetnost mogla da zamijeni tu vrstu iskustva, ali pošto je to potreba za zamjenom, ona zahtijeva neku vrstu spoja sa onim što se mijenja. Tu se pojavljuje jedan pojam nihilizam, konsekvenca smrti Boga koju je Niče objavio u svojoj “Veseloj nauci”. Taj spis je dopunio taj fragment “Bog je mrtav”, a to je u dubokoj saglasnosti sa krizom ideje o Bogu kog je Dostojevski tematizovao dajući drukčije rješenje, naročito u svojim “Zlim dusima”, kazao je Lompar i naglasio da je nihilistički momenat vidan kod Crnjanskog.

Gnostičko osjećanje svijeta biva reaktuelizovano u modernizmu, smatra Lompar. “Tu sada imamo jedno pretapanje značenja i smisla. Moderna osjećajnost nije određena težištem već jednom vrstom plutanja i pomijeranja. Ona počinje objavom iščezle religioznosti, a onda se trudi da je kompenzuje da bi u dugom trajanju nihilizma ona počela da govori o različitim sadržajima vezanim za religijsko iskustvo. Tako da će i Crnjanski u svom izvanrednom romanu “Kod Hiperborejaca” dati jedno specifično rješenje vezano za situaciju Boga u modernim vremenima i to je nešto što je kraj njegovog kretanja. Posle tog dolazi onaj tmurni tragedijski “Roman o Londonu” sa svojim tragičkim junakom. Ta moderna osjećajnost ima različite oblike, ona ima jedan utopijski sadržaj koji je kod Crnjanskog živ, on postoji naročito u prvoj fazi. S druge strane on je podriven, nagrižen. Kod njega imamo jednu poeziju koja je s jedne strane poezija melanholije, ali ne baš sasvim definisano od čega i zbog koga. Melanholik kruži oko nečeg što je iščezlo, ali zbog čega? Tu sad imamo obnavljanje nečeg što je romantičarsko, cio jedan pokret modernizma je donio neoromantizam. Crnjanski na jednom mjestu kaže “iako imamo kuću, nemamo dom”. To je ta povijest moderniste koji traga za iščezlim domom kao za stanjem duha u nekom smislu. U prvoj fazi to je “beskrajni plavi krug i u njemu zvijezda” Vuka Isakoviča, ali u isto vrijeme to je njegova poezija u objavi utopizma i ironije i cinizma”, objasnio je Lompar.

Najbolji početak romana u svjetskoj književnosti, prema mišljenju Lompara, jeste početak “Dnevnika o Čarnojeviću”. “Jesen, i život bez smisla. Proveo sam noć u zatvoru sa nekim Ciganima. Vučem se po kavanama. Sjednem do prozora i zagledam se u maglu i u rumena, mokra, žuta drveta. Gde je život? Tih pet rečenica ne možete da povežete, imamo jedno asocijativno pripovijedanje koje se premješta iz stanja u stanje. Život bez smisla nije odgovor već ono početno da bi se na kraju završilo pitanjem. To je taj vrtlog modernosti koja više nije izvjesna. Pitanje gdje je Život u životu ostaje i danas i pojavljuje se na horizontu. Tu bih rekao da je ključna riječ za moderno osjećanje autentičnost. Taj pojam je centralni pojam saznajnog horizonta Crnjanskog, pitanje autentičnosti”.

Njegoš je centralni pjesnik oko koga se konstituiše kultura Veza između Njegoša i Crnjanskog je zanimljiva u paraleli sa trećim akterom koji se pojavljuje u knjizi Mila Lompara, a riječ je o Ivu Andriću. “Ja Crnjanskog i Andrića uvijek posmatram u nekom kontrastnom paru, to su dvojica najvećih pisaca srpske književnosti 20. vijeka, a imali su različit odnos prema Njegošu. To je zanimljivo iz razloga što je Njegoš klasik. Uvijek u kulturi postoji jedan pjesnik u kome se susreću svojstva klasika. To nije najviša književna vrijednost, to je samo jedan parametar. Pojavljuje se društvena i politička vrijednost. Da bi se klasik konstituisao mora kultura da pokaže potrebu za prepoznavanjem u njemu, a to ne može da se obavi samo preko pjesničke vrijednosti. Na primjer, klasici ruske književnosti nisu Tolstoj i Dostojevski, već Puškin. On je ta reprezentativna figura u ruskoj književnosti, Servantes kod Španaca, Dante kod Italijana. Dvojica naših modernih pisaca Crnjanski i Andrić su imali različit odnos prema Njegošu i u tome je snaga klasika, on omogućava različite identifikacije ali je obavezno da bude identifikacije sa njim. Andrić je najviše eseja napisao o Njegošu od svih pisaca o kojima piše, on je izabrao liniju u kojoj je njegovo djelo situirano. Veoma je važan Andrićev esej “Njegoš kao tragički junak kosovske misli” koji, dok čitate, shvatate da se on projektuje u Njegoša i on ga određuje u epskoj kategoriji. Crnjanski, s druge strane, piše jednu prelijepu pjesmu “Njegoš u Veneciji” gdje on govori o Njegošu kako čita Homera i kako za sve utjehe ima i može da je nađe, osim kad dođe do Briseidinog plača nad Ahilom jer “za suze nevjeste utjehe nema”. On Njegoša potpuno drukčije kadrira, ne epski nego lirski. Crnjanski ga pomjera iz herojske ornamentike i onda on, koji se sažaljeva nad suzama nevjeste. To je ključno, on ga lirski intonira. On u svom tekstu o Njegošu kaže da je on pjesnik lirske zamisli, s njim smo izašli pred Boga. Vidimo da obojica velikih modernih pisaca u Njegošu biraju onu tačku kojom oni komuniciraju, a klasik upravo ima tu snagu da može odgovarati različitim artikulacijama tako velikih pisaca”, kazao je Lompar i dodao da su naši modernisti jako mnogo pisali o Njegošu.

“O Njegošu je izvanredno pisao Stanislav Vinaver u čuvenom tekstu “Njegoš i zli volšebnici”. Zatim Rastko Petrović. To su sve sjajni pisci i svi su imali potrebu da pišu o Njegošu. Ali ključne su suze Briseide. One nisu proizvoljne, nisu izum Crnjanskog. To je vrlo pažljivo odabrana veza sa snahom Milonjića bana. On bira tonalitet u “Gorskom vijencu” koji odgovara lirskom tonalitetu jednog doživljaja Njegoša. To je taj proces u kome se srpska književnost u 20. vijeku kreće u različitim oblicima artikulacije Njegoševog pjesništva. To je kod Crnjanskog bilo manje iskazano zato što on doalzi sa margine, sa ivice kulturnog doživljaja svijeta. Ne samo što je rođen na periferiji srpstva, nego je njegov doživljaj rubni. Andrić, koji je izabrao da bude srpski pisac i za sebe izričito kaže da je srpski pisac, bira Njegoša i Vuka. To je centralna i magistralna tradicija i ona postoji do danas. Crnjanski bira marginu, a snaga margine je u tome da može da postane alternativa i Crnjanski je to uspio. On je naš najveći marginalni pisac zato što je on do najveće vidljivosti doveo alternativni oblik senzibiliteta srpske kulture i time proširio njene okvire.”

Njegoš je centralno mjesto zato što se u njemu spajaju srednjovjekovna spiritualnost i epska tradicija. “Dvije glavne formativne sile srpske kulture, epika i spiritualnost se u njemu sustiču, a od njega se razvija i treća dimenzija, a to je osjećaj modernosti koji naročito donosi “Lažni car Šćepan Mali” što pokazuje da je on već osjećao kako kuca bilo jednoga drugog svijeta. On je taj centralni pjesnik oko koga se kultura konstituiše, a to su Crnjanski i Andrić znali.”

Nastavi Citanje

Art

SUPERSPEKTAKL: Zdravko Čolić oduševio na najposjećenijem koncertu u Baru ikada! (VIDEO)

Published

on

Superzvijezda na superspektaklu pred auditorijumom kakav nije viđen u istoriji Bara – mogao bi da bude rezime koncerta Zdravka Čolića o kojem će se još dugo pričati i nakon kojeg najvećim muzičkim zvijezdama u regionu neće biti svejedno da gostuju u gradu pod Rumijom. Jer, granicu koju je sinoć postavio Čolić, biće teško preskočiti…

Po našoj slobodnoj procjeni, oko 30 hiljada ljudi uživalo je u fantastičnom nastupu najveće pop zvijezde na Balkanu. Podatak da je Čolić uveliko zagazio u osmu deceniju života djeluje gotovo nestvarno imajući u vidu da je legendarni pjevač proveo na bini gotovo tri i po sata ne pokazujući znake umora!

Poseban komentar zaslužuje činjenica da je Čolić sva tri i po sata zvučao besprekorno, kao u danima kada je zaslužio epitet balkanskog kralja popa.

Sedamdesettrogodišnji Sarajlija koji već decenijama živi u Beogradu oduševio je i repertoarom u kojem su stali gotovo svi njegovi hitovi. Ovo “gotovo svi” s obzirom da bi za sve bilo potrebno bar pet sati pjevanja a za to kondicije nisu imali ni najmlađi fanovi Čolića koji su se borili za pozicije tik uz binu.

Čola nije podbacio ni na jednom planu, uz fenomenalnu izvedbu imao je i sjajnu komunikaciju sa publikom koja je bez pauze s njim pjevala bukvalno sve numere. U jednom trenutku, pred binom je viđena nestvarna slika – desetine hiljada uzdignutih ruku…

Za svaku pohvalu je, pored besprekorne organizacije TO Bar, i posao koji je odradila policija – ovaj mega skup prošao je bez najmanjeg incidenta!


Tekst, FOTO i VIDEO: Svetlana Đurnić (Bar na dlanu)
VIDEO DRON: Dejan Vukić

Nastavi Citanje

Art

NVO Serdar: Uspješno održan prvi dječiji vaskršnji festival „Šareno jaje djetetu se daje”

Published

on

Udruženje „SERDAR“ uz blagoslov oca Petra Cerovića i povjerenje predsjednika crkvene opštine Bečiće Dejana Andrića u Parohijskom domu Sveti Toma u Bečićima organizovao prvi dječiji vaskršnji festival ,,Šareno jaje djetetu se daje“.
Sa našim najmlađim sugrađanima družili su se književnica Sara Vuković, dramaturg Miloš Boreta i novinar/voditelj Radomir Tešanović koji su djeci tokom mini predavanja, kroz predstavu, slikovito i na njima prilagodjen način, približili značaj i smisao proslavljanja praznika Hristovog Vaskrsenja.
–  Organizovanje ovakve manifestacje, prije svega, imaо za cilj zbližavanje djece, dijeljenja radosti samog praznika, druženja i širenja ljubavi što je svakako osnov hrišćanske vjere . Ovo je prvi dječji vaskršnji festival koji organizujemo uz podršku HG “Budvanska rivijera” izvršnog direktora Jovana Gregovića, JP “Morsko dobro”, kompanije Good food Predraga Kovačević, i medijskog pokrovitelja događaja RTV Budva sa nadom da će postati tradicionalan”, zaključuje se u saopštenju NVO “SERDAR”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.