Connect with us

Uncategorized

Sudija Keli poručio Novakovim goničima: Treba da igramo po istim pravilima!

Published

on

Novak Đoković je na sudu uspio da izdejstvuje da mu se vrati viza i ukine skandalozna odluka Delegata ministarstva unutrašnjih poslova Australije da bude deportovan iz ove zemlje, ali epilog ove bitke najboljeg sportiste planete sa aparatčicima Novog svjetskog poretka u pokušaju još nije poznat.

Kada je saslušao šta Kristofer Tren, advokat koji je zastupao stavove Vlade Australije, ima da mu kaže na kraju suđenja, sudija Entoni Keli je najprije izdiktirao u zapisnik ono što mu je prenijeto:

“Dakle… ovako: Ministar unutrašnjih poslova, preko svog pravnog zastupnika u ovom slučaju, obavještava sudiju da, uprkos pomenutoj presudi, ministar za imigraciju Aleks Hok naglašava da zadržava pravo da iskoristi ličnu moć koju mu daje Akt o migraciji da ipak otkaže vizu Novaku Đokoviću”, počeo je sudija Keli da privodi kraju ovo suđenje.

Ali, kada se zahvalio svima koji su u procesu učestvovali, odmakao se od stola, pa ovim povodom rekao sledeće:

“Znate, gospodo, ovime je suđenje završeno. I, ovo što sada kažem nije za zapisnik. Ali, pokreće se jedno jako važno pitanje u ovom trenutku, što bi moglo da se, generalno posmatrano, vidi kao sprovođenje u delo pravde. Ako postoji mogućnost da neki drugi ministar, a ne neko ko je učestvovao u ovom procesu, posegne za ličnom moći koju ste mi naveli, i čovjeka koji je upravo oslobođen ipak uskrati za vizu… Istini za volju, ovde moram da kažem da pričam hipotetički, jer je sudski proces upravo završen, a to što ste mi nagovijestili samo može da se dogodi, nije se još stvarno i dogodilo, onda bih morao da kažem da to što je osobi koja se žalila (Novaku Đokoviću) bila ugrožena lična i profesionalna reputacija, ali i ekonomska situacija, i to jer mu se stavilo na teret… čekajte samo da vidim tačno šta je ministarstvo unutrašnjih poslova preko svog Delegata na aerodromu napisalo prilikom oduzimanja vize… (kratka pauza dok traga za detaljima u tekstu, posle čega je bacio papir na sto) Ma, ne pada mi na pamet da čitam sada ovako sitna slova… U svakom slučaju, poenta je sledeća: ako ovog čovjeka (Novaka Đokovića) brutalno izbacite, na osnovu nečije lične moći, onda on neće moći da uđe u Australiju tri godine. Jesam li ja to dobro rekao? Jesam. U redu, onda, gospodine Tren (pravni zastupnik Vlade Australije), Vama moram da se zahvalim što ste mi rekli za ovu mogućnost (ministarske intervencije), ali Vas molim da, ako do takve odluke ministra dođe, da mi se ona unaprijed javi, jer od sada pa do, recimo, narednog ponedeljka (kada počinje Australijan open) teško da neko drugi može tako brzo da se uputi u ceo slučaj… Kažem ovo da biste mi javili na vrijeme, ako budem morao da budem na usluzi za neke buduće žalbe po ovom pitanju. Jer, ulog je sada veći nego što je bio, nije manji i veoma sam zabrinut… Ne mogu ni na koji način da predvidim šta će ministar da uradi, ali… Ono što mora da se upamti, to je da svi treba da igramo po istim pravilima! A ta pravila nisu bila podjednako omogućena svima! Nisu! I, to se u presudi i vidi u onom dijelu u kome sam govorio o odnosu Delegata (ministarstva unutrašnjih poslova) i Novaka Đokovića na aerodromu. Ako me uskoro budete zvali da, po hitnom postupku, reagujem po nekoj novoj žalbi, imajte to (igranje po istim pravilima) na umu i, molim Vas, na vreme me obavijestite jer smo ovaj sud, a i ja kao njegov sudija, spremni i za takvu eventualnu situaciju”, zaključio je sudija Entoni Keli.

Da li će ovako iznijet stav australijski ministar za imigraciju Aleks Hoks shvatiti kao upozorenje da ga isti sudija “čeka” kao što je čekao i njegovu koleginicu, ministarku unutrašnjih poslova, i da je opet spreman da presudi u korist Novaka Đokovića, jer mu ne pada na pamet da se “igra igre u kojoj su pravila drugačija za svakog učesnika”… Ostaje da se vidi.

Uncategorized

Đurović: Iznevjerena su očekivanja građana nakon 30. avgusta

Published

on

Građani su, nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, očekivali velike promjene, ali su očekivanja u dobrom dijelu iznevjerena, ocijenio je u intervjuu za agenciju MINA koju prenose Vijesti poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Dejan Đurović.

On je kazao da je 30. avgust istorijski datum i dan koji je donio radost Crnoj Gori.

Najbolje što se tog dana desilo jeste što se raskrstilo sa vlašću Demokratske partije socijalista (DPS), koja je diktatorskim režimom držala Crnu Goru kao svog taoca i od nje napravila privatni feud i zemlju kriminala i korupcije”, rekao je Đurović.

On je kazao da se, nakon pobjede na izborima, otvorio prostor za neka bolja i drugačija vremena.

Nažalost, napredak na tom putu je minimalan, umjesto da bude onog intenziteta kojeg bi trebao biti kako bi se sistem koji je uspostavio Milo Đukanović sasvim poslao u prošlost”, kazao je Đurović.

On je naveo da je korisno za demokratiju u Crnoj Gori što “više nema diktature koju smo predugo gledali i jednopartijske samovolje koja je bila nepodnošljiva”.

Kako je Đurović dodao, građani su malo “prodisali” i osjetili slobodu odlučivanja koju nijesu imali od vraćanja višepartizma.

Građani su nakon 30. avgusta očekivali velike promjene, ali su ta očekivanja, nažalost, u dobrom dijelu iznevjerena. To se desilo, prije svega, iznevjeravanjem izborne volje od neozbiljne (eksperimentalne) vlade Zdravka Krivokapića, zatim vlade Dritana Abazovića koju je bivši režim podržao, pa sve do današnjeg poigravanja mandatara Milojka Spajića sa onim što je narod glasao na izborima”, smatra Đurović.

On je istakao da glasači koji su doneli promjene ni najmanje ne žele da im vladu formira neki inostrani faktor, već žele da se njihov glas preslika na izvršnu vlast .

Đurović je poručio da je vrlo naivno pomisliti da će (građani) pomiriti sa nekim novim nametanjem antidemokratskih principa kojima se “pogotovo služio bivši režim”.

Upravo zbog takvih, mogu slobodno reći, političkih prevara, koalicija ZBCG nije bila u vladi. Ipak, u izvršnoj vlasti, odnosno preduzećima gdje je naš politički subjekt imao predstavnike, vidjeli smo istorijske pomake u poslovanju, novim projektima i profitu, što nije zabilježeno od osnivanja tih firmi”, kazao je Đurović.

Upitan gdje je tridesetoavgustovska većina pogriješila nakon izbora, on je odgovorio da je gotovo siguran da Demokratski front (DF) nije napravio apsolutno nikakvu grešku.

Ukoliko ne računate našu popustljivost kada je posrijedi zastupljenost u vladi na čijem čelu je bio Krivokapić. Većina koja je pobijedila na izborima 2020. godine dala je na predsjedničkim izborima podršku Jakovu Milatoviću i vidjeli smo kakav je bio rezultat. Dakle, greška je kada se ne uvaži ono što zajedno mogu pobjednici od 30. avgusta”, smatra Đurović.

On je kazao da ne postoji nijedan razlog zašto oni koji su pobijedili na izborima u avgustu 2020. i koji su podržali Milatovića za predsjednika države ne bi činili novu Vladu.

To bi, kako je naveo, bilo apsulutno u skladu sa izbornom voljom.

Dakle, razni drugi eksperimenti, koji vode ka putu protiv demokratije, predstavljali bi rušenje izborne volje. Nažalost, toga smo se nagledali za ove tri godine i kao što vidite iz reakcija građana posljednjih dana, očigledno da je tome došao kraj”, zaključio je Đurović.

(MINA/Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Lakićević o planu kupovine feribota: Hoće da renoviraju i prodaju stanove pa da kupe brod star 44 godine!

Published

on

Kompanija Barska plovidba planira na jesen da kupi trajekt star 44 godine “AF Frančeska” koji pripada italijanskoj pomorskoj kompaniji Adria Feries iz Ankone, a očekuje se da će ta transakcija koštati između pet i šest miliona eura. Sve to prati jedan neobičan plan.

Namjera da se renoviraju 32 stana koje je steklo preduzeće “Prekookenaska plovidba”, a potom prodaju, da bi se dobio predviđeni iznos, te da bi onda uz novac koji se dobija rentiranjem dva broda u vlasništvu kompanije, bilo dovoljno novca da se kupi brod starosti skoro 50 godina koji bi održavao trajektnu liniju Bar-Bari, nije u interesu ni države niti građana“, kazao je za Portal RTCG odbornik Nove srpske demokratije u SO Bar Branimir Lakićević.

Lakićević smatra da takvu zamisao rukovodstva Barske plovidbe treba u startu osujetiti.

Nepodijeljeno mišljenje građana Bara je da je to loš posao, prije svega zbog toga što se prodaju stanovi u samom centru grada, na vrlo atraktivnoj lokaciji, koji mogu rentiranjem donositi solidan svakomjesečni profit firmi ili biti sredstvo obezbjebjenje za neki povoljan kredit kod banaka“, kazao je Lakićević.

Kako je istakao, odluka da se kupi brod starosti skoro 50 godina, da nije tužna bila bi smiješna jer brod iste starosti, čuveni “Sveti Stefan”, izgrađen daleke 1979. godine je poodavno izrezan u staro gvožđe.

Još kada smo dobili informaciju da je brod koji se namjerava kupiti “Af Frančeska”, imao havariju u vidu požara, dok je plovio na relaciji Bari-Drač, te da su motori koji ga pokreću toliko stari da se rezervni dijelovi mogu nabaviti samo u nekim zemljama daleke Azije, jasno je da bezbjednosni faktor naših građana prilikom plovidbe biva itekako upitan, pa se postavlja pitanje – za čiji interes se ovaj posao obavlja”, poručio je Lakićević.

Navodi i da ne razumije kome je u interesu da se građani voze nepouzdanim plovilom.

Valjda građani Crne Gore zaslužuju brod koji je po svim karakteristikama siguran za plovidbu, da će biti udoban i da će svim putnicima koji preko Luke Bar prvi put ulaze u našu zemlju biti pokazatelj da ulaze u državu koja koja pored prirodnih ljepota ima da se pohvali i brodom koji će biti za ponos Crne Gore, a koji će istovremeno omogućiti da firma a i država ostvaruje značajan profit“, zaključio je Lakićević.

(RTCG)

Nastavi Citanje

Uncategorized

Pješčić: Samo objedinjena Luka Bar konkurentna i maksimalno operativna

Published

on

Ponovnim objedinjavanjem Luke Bar u jedinstveni i cjeloviti sistem, kompanija će biti ponovo konkurentna i maksimalno operativna, ocijenio je izvršni direktor Ilija Pješčić na proslavi povodom 117 godina postojanja preduzeća.

Pješčić je saopštio da je Luka Bar u prvom kvartalu ostvarila pretovar od oko 439 hiljade tona i ukupni prihod od četiri miliona eura.

On je dodao da će i ova godina biti završena sa pozitivnim finansijskim bilansom, prenosi Primorski portal.

Temelj za moj optimizam gradim i na najavama novih poslova i tereta, kao i na stalnim naporima i aktivnostima da trenutne poslove intenziviramo. Poslovna ova godina je već u prvim mjesecima pokazala koliko su lučko poslovanje i pomorska djelatnost nepredvidljivi i uslovljeni nizom faktora, počevši od međunarodnih sukoba do raznih poremećaja na tržištu roba. Svakako, sve smo to spremno dočekali”, kazao je Pješčić.

On je istakao i da se u Luci Bar, koja trenutno zapošljava skoro 600 ljudi, kontinuirano radi na poboljšanju svih otežavajućih okolnosti za poslovanje.

Infrastruktura, mehanizacija, saobraćajno zaleđe Luke Bar – sve je to daleko od idealnog, ali mi, paralelno sa uspješno završenim uobičajenim poslovima naše osnovne djelatnosti, kontinuirano radimo i na poboljšanju svih tih otežavajućih okolnosti za poslovanje. Nabavlja se nova mehanizacija, vrši se sanacija konstrukcije operativne obale Volujica, intenzivno radimo na povećanju skladišnih kapaciteta izgradnjom novih skladišta, podižemo bezbjednosni nivo luke na sve veće standarde, sa našim poslovnim partnerima i iz zemlje i iz inostranstva i zajedno radimo na unapređenju logističkog transportnog pravca preko Luke Bar“, rekao je Pješčić.

Ono što je, kako je dodao, prepoznato na apsolutno svim relevantnim adresama, jeste potreba za ponovnim objedinjavanjem Luke Bar u jedinstveni i cjeloviti sistem.

Jedino će u tom modelu funkcionisanja Luka Bar biti ponovo konkurentna i maksimalno operativna. Kao što znamo, prvi koraci od Vlade su preduzeti“, naveo je Pješčić.

Za Luku Bar je, kako su podsjetili, i prošla godina bila rekordna po svim parametrima poslovanja.

Obilježavanje Dana Luke Bar upriličeno je u hotelu Sidro, a prema ustaljenoj tradiciji uručene su jubilarne nagrade za radnike najvećeg kolektiva u Baru, kao i kolegama koji su ostvarili pravo na penziju.

Predsjednik Odbora direktora, Darko Pekić, posebno se zahvalio onima koji su utkali sebe u ovu kompaniju – dobitnicima jubilarnih nagrada, istakavši da je i ova godina bila plodonosna za Luku Bar.

Rezultatima na finansijskom planu možemo da se pohvalimo. Tu su i izazovi – oni koji su bili u prošlosti sada su dijelom prevaziđeni, ali sa nekima se i danas borimo. Odbor direktora koji predstavljam u ovom trenutku je prošle godine uspio da pokrene proces sistematizacije koji je uspješno završen u maju ove godine“, dodao je Pekić.

Prisutnima su se obratili i predstavnici dva sindikata, predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Alis Šabotić i predsjednik Sindikalne organizacije Lučkih radnika Vladimir Obradović.

Šabotić je istakao da je Dan Luke Bar svakako dan koji služi za slavlje, jer se radi o jednoj od najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori, ali i dan kada treba napraviti malu retrospektivu između dvije proslave.

Obradović je apelovao da se počne misliti o vraćanju Luke Bar u cjelovito stanje i da više niko nikad ne pomisli na spominjanje privatizacije Luke Bar.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.