Connect with us

Bar

Nakon novog otkrića kokaina evropski “kralj banana” iz Petnjice neće više da uvozi preko Luke Bar

Published

on

Evropski “kralj banana” iz Petnjice Izet Rastoder, saopštio je da više neće uvoziti preko Luke Bar. Njegova firma “Derbi” registrovane u Sloveniji bila je uvoznik banana u kojima je prije tri dana otkriveno preko pola tone kokaina.

On ovu odluku u saopštenju datom portalu Berane online, obrazložio je time što je Uprava carina navodno odbila njegou molbu “da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, kojeg za nas brod doveze u Luku Bar”.

“Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo „dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva“. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da „je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju“, saopštio je Rastoder.

Pola tone kokaina otkriveno je u paketima sa bananama sa oznakom firme „Derby“, namijenjenih kompaniji “Voli”. Drogu su pronašli carinici u Luci Bar, prema riječima direktorice UC Milene Petričević nakon samoinicijativnog dodatnog pregleda tovara.

Pošiljka banana u barsku luku uplovila je 2. januara i taj kontingent naručen je, kako je objavljeno u medijima, preko kompanije „Derby“ u vlasništvu Petnjičanina Izeta Rastodera. Nakon instrukcija nadležni organi u Crnoj Gori donijeli odluku da se propusti pošiljka, kako bi se kontrolisala isporuka, tako da su paketi sa bananama utovareni u kamione trgovinske kompanije „Voli“ , iz koje su, nakon što su radnici pronašli sumnjivu supstancu u paketima u magacinu, pozvali policiju.Pokrenuti informacijama i izvještajima iz medija, da su kontaminacije sve više učestale, u raznim lukama i skriveno u raznim proizvodima, našu molbu za dodatnu pažnju i pregled naših kontejnera u Luci Bar smo poslali ponovo i više puta (zadnje dvije molbe su bile poslane 03.01. i 11.01.2022. godine), ali pozitivnog odgovora nismo dobili.

Rastoder, međutim, tvrdi da je on zahtijevao dodatnu kontrolu njegovih banana.

“S obzirom da smo potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke. To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu”.

On dodaje da zbog je njegova kompanija preduzela sve mjere, koje su u njenoj moći, od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar.

“Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar. Smatramo to zajedničkim uspjehom, jer smo im skrenuli pažnju na potrebu pojačanog pregleda. Osim toga, ponosni smo i na našeg poslovnog partnera kompaniju Voli, odnosno njihove zaposlene i upravu, koji su pravovremeno otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore“, navodi se u saopštenju Rastodera.

Izet Rastoder, predsjednik je firme Rastoder Group, čija je osnovna djelatnost distribucija svježeg voća i povrća. U Crnoj Gori posluje sa svim većim trgovačkim lancima. Rastoder Group grupacija šesta je u svijetu, a najveća na Balkanu po distribuciji banana, po čemu je Rastoder i prozvan “evropskim kraljem banana”. U posao s bananama ušao je prije 30 godina, kada je lansirao poznati brend “Derby” banana.

Njegov najznačajniji partner je američka multinacionalna korporacija “Dole”, koja je ujedno i najveći trgovac bananama na svijetu. Rastoder banane kupuje u Ekvadoru i Kosta Riki, kao i u ostalim zemljama Centralne i Južne Amerike, a prodaje ih u Sjevernoj i Južnoj Americi, arapskim zemljama, Evropi i Rusiji. Na tržištu arapskih zemalja, Rastoder je uspio pobijediti poznatu i moćnu kompaniju Chiquita.

Rastoder posjeduje veliki logistički centar u Ljubljani, odakle snabdijeva širu regiju od Milana preko Beča do Budimpešte.

POVEZANO:

Kokain stigao 2. januara u Luku Bar, carinici ga otkrili devet dana kasnije

 

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Drama na Skadarskom jezeru: Spašene četiri osobe

Published

on

Akcija spašavanja više osoba sa broda koji je isplovio iz Virpazara na Skadarskom jezeru uspješno je okončana večeras oko 21:30! Na čamcu su bile četiri osobe (tri žene i muškarac).

U akciji spašavanja su učestvovali svojim plovilom pripadnici Sektora granične policije” potvrđeno je iz Uprave pomorske sigurnosti.

Veliko nevrijeme zahvatilo je područje Skadarskog jezera. Jak vjetar, podigao je talase što je otežavalo akciju spašavanja.

Poznavaoci prilika u nacionalnom parku ukazuju da je jezero izuzetno opasno usljed vremenskih okolnosti kad je jak vjetar te da se provjerava vremenska prognoza prije isplovljavanja.

Nastavi Citanje

Bar

Udes u Šušanju, jedna osoba povrijeđena

Published

on

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koja se jutros u 5.45 časova dogodio u naselju Šušanj.

U sudaru su učestvovala dva automobila marke BMW barskih registarskih oznaka.

Jednim vozilom je upravljao D.U. (41), a drugim V.N. (43).

Nastavi Citanje

Bar

Bakljada barskih Delija zbog Zvezdine titule (VIDEO)

Published

on

Fudbalski klub Crvena zvezda osvojio je sedmu uzastopnu titulu nacionalnog prvaka u šampionatu Srbije, što je proslavljeno i u Baru, gradu u kojem decenijama postoji jedna od najaktivnijih grupa navijača slavnog beogradskog kluba.

Delije iz Bara odlučile da uspjeh svog kluba proslave bakljadom kod svjetionika koja je izazvala veliku pažnju javnosti u regionu…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.