Connect with us

Život

BBC: Brzo ćemo skinuti maske, ukinuti testiranja i mjere

Published

on

Bolest prelazi u endemsku fazu, vakcinacija će ubuduće biti neophodna samo za najugroženije, a paralelna pojava gripa i kovida ne znači nužno katastrofu.

Ko još u protekle dvije godine nije postavio pitanje “Da li je pandemija konačno gotova?” ili “Kada ćemo konačno moći da nastavimo sa normalnim životom?” Tako započinje velika analiza BBC-jevog novinara specijalizovanog za zdravstvene i naučne teme Džejmsa Galagera, koji odmah navodi da je on postavio oba spomenuta pitanja, pa nastavlja da bi odgovor na njih mogao biti isti: “Veoma uskoro’.

Sve je snažnije uvjerenje da omikron Veliku Britaniju gura ka samoj završnici pandemije. Ali, šta slijedi nakon toga? Virus neće magično nestati. Umjesto toga, moraćemo da se naviknemo na novu reč – “endemski”, što zapravo znači da kovid definitivno ostaje s nama.

Da li smo, stvarno, na pragu nove ere kovida i šta će to značiti za naše živote?

– Skoro da smo tamo, ovo sada je početak kraja, barem u Ujedinjenom Kraljevstvu – smatra profesor Džulijan Hiskoks, šef katedre za infektivne bolesti i globalno zdravlje na Univerzitetu u Liverpulu.

– Mislim da će nam se životi tokom 2022. gotovo u potpunosti vratiti na ono kakvi su bili prije pandemije.

Ono što se menja je naš imunitet. Novi korona virus pojavio se prije dvije godine u kineskom gradu Vuhanu i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno nov virus sa kojim naši imuno sistemi nisu imali dodira, a nismo imali ni vakcine ni lijekove koji bi pomogli u borbi sa njim.

Rezultat je bio kao da je neko aktivirao bacač plamena u fabrici vatrometa. Kovid se svetom proširio eksplozivno, ali požar koji je izazvao ne može dovijeka goreti istim intenzitetom.

Od početka su postojale dve opcije – ili ćemo ugušiti kovid, kao što je to bio slučaj sa ebolom u zapadnoj Africi, ili će se sam primiriti ali i ostati sa nama dugoročno i pridružiti se čitavom nizu endemskih zaraza – od obične prehlade preko HIV-a, boginja i malarije do tuberkuloze – koje su uvijek prisutne.

Profesorka Azra Gani, epidemiološkinja sa londonskog Imperijal koledža, kaže da izraz “endemski” podrazumijeva život sa kovidom, ali bez restrikcija. Ona smatra da ćemo do toga doći “vrlo brzo”.

– Djeluje da je prošlo mnogo vremena do ove faze, ali od početka vakcinacije proteklo je samo godinu dana i već smo zbog toga slobodniji nego ranije – rekla je Gani, a prenosi “Jutarnji list“.

Jedino što bi moglo da poremeti ovakav razvoj situacije je pojava neke nove varijante korona virusa koja bi mogla da preuzme dominaciju nad omikronom i pritom izazove značajno teže kliničke slike.

Važno je reći, napominje Gani, da ako je zaraza endemska to ne znači nužno da je bolest blaga.

– Imamo neke stvarno opasne, smrtonosne zarazne bolesti koje smatramo endemskim. Boginje su bile endemske vijekovima, ali su svejedno ubile trećinu svih zaraženih. Malarija je endemska pa svake godine izazove 600.000 smrtnih slučajeva – upozorila je Gani.

– Endemičnost je upisana u ovaj virus – kaže dr Elisabeta Gropeli, virološkinja sa Univerziteta Sent Džordž u Londonu.

– Vrlo sam optimistična. Uskoro ćemo biti u situaciji da virus cirkuliše, vodićemo računa o zaštiti najugroženijih dok ćemo za sve ostale koji se zaraze to prihvatiti. Prosječnoj osobi neće se dogoditi ništa – pojasnila je ona.

Epidemiolozi, koji proučavaju širenje bolesti, neku zarazu najčešće smatraju endemskom kada je njeno širenje konzistentno i predvidljivo, kada nema iznenadnih eksplozija “slučajeva” kakve smo gledali u raznim talasima ove pandemije.

Kada je riječ o kovidu, već su vidljivi znaci da on postaje manje smrtonosan kako vreme prolazi a ljudski organizmi se “upoznaju” sa virusom i “uče” kako da se izbore sa njim.

U Britaniji građani su pregurali kampanju vakcinacije, buster vakcinu i četiri talasa različitih varijanti istog virusa.

– Kada omikron bude gotov, imunitet u Ujedinjenom Kraljevstvu biće visok, i to barem neko vrijeme – smatra profesorka Elenor Rajli, imunološkinja sa Univerziteta u Edinburgu.

Ali, visoka stopa zaraze dolazi sa visokom cijenom. U Britaniji je preminulo više od 150.000 ljudi. Ali zaraza je ostavila i zaštitu u našim imuno sistemima, navodi novinar BBC. Taj imunitet će s vremenom slabiti tako da treba očekivati da ćemo od kovida obolijevati i u budućnosti, ali i da će šanse da dobijemo teži oblik kovida biti sve slabije.

Profesor Hiskoks, inače član specijalne grupe britanske vlade za nove respiratorne viruse, kaže da to znači da ogromna većina zaraženih u budućnosti neće imati većih problema.

Curenje nosa i glavobolja

– Bila to nova ili stara varijanta, većini nas će, baš kao kad se zarazimo korona virusom koji izaziva običnu prehladu, curiti nos i imaćemo možda slabu glavobolju, a nakon toga ćemo biti OK – rekao je on.

Biće onih, najčešće u starijih i ranjivih, koji će umirati i od endemskog kovida. Tako da će svi morati da odluče kako će živjeti sa virusom i tom činjenicom.

– Ako imate politiku nulte tolerancije prema kovidu, onda nas čeka čitava lepeza restrikcija i ovo nije gotovo – kaže Hiskoks.

On navodi da u nešto težoj sezoni gripa u Britaniji imaju po 200-300 mrtvih na dan i niko ne nosi ni masku niti drži distancu.

To je, možda, linija koju bismo morali da povučem i kod kovida, pojašnjava Hiskoks koji ne očekuje nove lokdaune ili restrikcije masovnih okupljanja. Isto tako on misli da će ove godine masovna testiranja na kovid biti ukinuta.

Ono što je gotovo sigurno je da će vakcinisanje protiv korona virusa, ali samo za one najranjivije, svake godine biti realnost.

– Moramo da prihvatimo činjenicu da će sezona gripa ubuduće biti i sezona korone i da će nam to predstavljati određeni izazov – smatra dr Gropeli.

Ne možete da umrete dvaput

Ipak, još je neizvjesno koliko će teške zime biti i hoće li biti teže od uobičajenih s obzirom da i od kovida i od gripa najčešće umiru isti ljudi. Kao što je jedan naučnik rekao, podsjeća BBC, “ne možete da umrete dvaput”.

Rajli smatra da posle omikrona više neće biti potrebe za nošenjem maski, ali očekuje da će one postati “uobičajenije”, kao što je slučaj u nekim djelovima Azije gde ih ljudi samoinicijativno nose u većim gužvama.

– Izvjestan scenario je da nam životi neće izgledati mnogo drugačije nego što su izgledali u jesen 2019. godine, kada smo se svi prijavljivali za vakcinu protiv gripa – rekla je ona.

Novinar BBC upozorava da dobar dio planete, za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva, još nije u ovoj fazi kombinacije vakcinisanih i velikog broja zaraženih. To se najprije odnosi na siromašne zemlje gde vakcinacija još nije uzela maha, ali i neke države sa strogim zatvaranjima zbog čega imaju manji prirodni imunitet od Britanaca.

Svjetska zdravstvena organizacija jasno je stavila do znanja da će biti potrebno još vremena dok kovid ne postane endemska bolest.

– Za svijet je to još uvijek pandemija i akutna hitna situacija – zaključila je dr Gropeli.

Bar

U Baru osnovano plesno društvo Contra-Tiempo, upis članova od 24. januara!

Published

on

Ljubitelje plesa u Baru sigurno će obradovati vijest da je nedavno u našem gradu osnovano plesno društvo Contra-Tiempo koje za cilj ima promociju plesne kulture kroz različite društvene plesove ( Salsa, Afro-Cuban, Bachata, Kizomba , Taraxinha).

Iz Contra Tiempo su nam rekli da će promocija plesa biti izvođena na zabavan i kvalitetan način, kroz organizovanje plesnih kurseva, radionica i žurki.

Instruktori plesnog društva Nikola Filipović, Jelica Mićković i asistent Jovana (Mihaljević) Radević, pored već postojanog iskustva u podučavanju, svoja znanja su imali prilike da stiču od mnogobrojnih svjetski poznatih instruktora, kao što su : Maykel Fonts, Yeni Molinet, Fabricio Do Zangado, Josy Semkiz, Tony Pirata , JOJO…i mnogih drugih.

Samim tim su i više su nego voljni da stečena znanja, entuzijazam, energiju, kao i plesnu istoriju i kulturu podijele sa budućim članovima društva.

Upisi za početnike kreću od:

24. januara – Kizomba
26. januara – Bachata
7. februara – Salsa

 

Nastavi Citanje

Bar

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Published

on

Pravoslavni vjernici danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Zajedno sa Vaskrsom, Božić predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg.

Hristos je, prema jevanđelju, rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

-U isto vrijeme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvijezda koja biješe neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne biješe na visini kao sve zvijezde već u visini ptičjeg leta – piše u jevanđelju.

Bogorodica Marija je u pećini u Vitlejemu povila u slamu malog Isusa i poklonila mu se kao Bogu.

Zvijezdu su 40 dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melhior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvijezda, poklonili su se djetetu kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja.

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška djeca do dvije godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus.

Tada je ubijeno, prema Jevanđelju, 14.000 dece, ali je sveta porodica prebjegla u Misir u Egiptu, gdje je živjela do Irodove smrti.

U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Proslava
Proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

U hramovima se čita poslanica arhijera Srpske pravoslavne crkve.

Ujutro zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjernici se tradicionalno pozdravljaju sa Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi.

Božić je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva.

Kod Srba je taj praznik je ukrašen najljepšim vjerskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Na svečanoj božićnoj trpezi najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama.

Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

SPC i vjernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Nastavi Citanje

Budva

Dominaciju Budve ovjerio spektakularnim koncertom Dino Merlin! (VIDEO)

Published

on

Spektakularnim nastupom Dina Merlina završen je trodnevni novogodišnji program u Budvi. Koncert regionalne pop zvijezde bio je kulminacija trodnevnog novogodišnjeg dočeka na otvorenom u Budvi koji se i ove godine pokazao kao pun pogodak.

Trg je sinoć bio čak i puniji nego u novogodišnjoj noći!

Neka večeras sa ovog posebnog mjesta, iz ovog prelijepog grada ode iskrena želja za mir, ljubav i sreću svim dobrim ljudima svijeta!“, poručio je Dino Merlin sinoć na samom kraju spektakularnog nastupa u Budvi.

Tokom dvosatnog koncerta, koji je počeo u ponoć, publika je sve vrijeme pjevala poznate hitove jedne od najvećih zvijezda Balkana, a originalni nastup sarajevskog kantautora, koji je svakog puta drugačiji, uz fantastične muzičare i prateće vokale na sceni, upotpunili su svjetlosni efekti, laseri, baloni, konfete…

Vrhunac koncerta bio je vatromet koji je osvijetlio desetine hiljada posjetilaca na glavnom trgu ispred Starog grada i potvrdio riječi Dina Merlina koje je tog dana izrekao medijima: “Budva je decenijama kontinuirano i planski stvarala jedan dobar brend i želim da on dugo traje, jer je evidentno da svi imaju dobre vibracije od toga”.

Prije nastupa velike muzičke zvijezde, tokom treće novogodišnje noći, koncerte su održali budvanski bendovi Refugee Jesus & Apostles i Izi bejb & Jack Lupino, nakon kojih su nastupile Sara Jo i Senidah.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.