Connect with us

Bar

Luka Bar: Nismo pretovarali robu u kojoj je nađena droga

Published

on

Menadžment kompanije “Luka Bar” AD oglasio se povodom nedavnog slučaja šverca droge u paketima banana, pojasnivši da nisu pretovarali robu u kojoj je nađen kokain, kao ni da nemaju ovlašćenja da obavljaju kontrolu nad robom.

Kazali su da medijske navode o tom slučaju tumače kao “nedovoljnu novinarsku upućenost i nespremnost” razgraničenja uloge te kompanije, kao operatora Slobodne zone Luke Bar, sa jedne, odnosno privrednog društva koje obavlja djelatnost pretovara i skladištenja tereta na dijelu teritorije Luke Bar kao infrastrukture, sa druge strane, kao i u domenu nadležnosti Luke.

Na taj način, kako su kazali, krši se etički kodeks novinarstva, kao i da takav vid izvještavanja narušava ugled Luke.

“Rad u režimu Slobodne zone, upravljanje zonom i obavljanje privrednih djelatnosti u Slobodnoj zoni uređen je na osnovu ovlašćenja shodno Zakonu o slobodnim zonama, opštim pravilima koja predstavljaju internu regulativu Slobodne zone i čine sastavni dio ugovora o obavljanju djelatnosti u zoni koji Luka zaključi sa pojedinim korisnikom. Budući da je ‘Luka Bar’ AD operator u okviru Slobodne zone, opštim pravilima je regulisan postupak i uslovi za obavljanje djelatnosti kao i nadležnosti u okviru rada u Slobodnoj zoni. Na području Slobodne zone postoje dva koncesionara ‘Luka Bar’ AD i ‘Port of Adria’ AD, koji obavljaju djelatnost pretovara i skladištenja tereta shodno Zakonu o lukama”, navodi se u saopštenju.

Kako postoje razgraničenja u dijelu prostora, tako postoje razgraničenja i u dijelu operatora i njihovih nadležnosti nad robom, kontrole robe, obezbjeđenja i same nadležnosti u okviru Slobodne zone, ističu iz preduzeća.

“Shodno navodima iz medija da se preko Luke Bar vrši pretovar narkotika, upoznajemo javnost o načinu pretovara i skladištenja banana, na osnovu čega je u sredstvima javnog informisanja iznijeto da je sumnjiv teret izašao preko Luke Bar, a ovim se grubo nanijela šteta reputaciji ‘Luka Bar’ AD”, dodaju iz kompanije.

Budući da kontejnerski terminal nije u sastavu „Luka Bar“ AD, pa se samim tim pretovar kontejnera sa bananama ne odvija preko njihove kompanije, već to radi drugi koncesionar na lučkom području, neophodno je istaći, kako su kazali, da navedenu robu nije pretovarala njihova kompanija, kao ni da nemaju ovlašćenja da obavljaju kontrolu nad robom, već mjere sprovođenja nadzora obavlja Uprava prihoda i carina preko svoje ispostave u okviru Slobodne zone.

“Ovim naglašavamo da roba koja uđe u luku, u istom ne determiniše ‘Luka Bar’ AD kao nosioca posla i nadležnosti za određenu robu. Sa bezbjedonosnog aspekta ulaska i izlaska robe sa područja Slobodne zone, na glavnoj kapiji luke, pored lučkog obezbjeđenja nadležan je i službenik granične policije, službenik Uprave prihoda i carina, Carinarnica Bar. Dio koji se odnosi na kontrolu robe, isključivo je u nadležnosti Uprave prihoda i carina Bar. ‘Luka Bar’ AD nema ovlašćenja da skida carinske plombe na kamionima i drugim prevoznim sredstvima, jer bi to predstavljalo krivično djelo”, zaključuje se u saopštenju.

„Luka Bar“ AD u okviru obavljanja svoje djelatnosti i nadležnosti nad robama poštuje zakonom predviđene mjere, štiti sopstvene i interese komitenata, a doprinosom koji daje na domaćem i međunarodnom tržištu, služi kao primjer uspješnog poslovanja i profesionalnog i odgovornog odnosa prema poslu.

Prema tome, sa indignacijom odbacujemo kao netačne, neistinite i tendeciozne navode iz kojih se stvara sasvim neosnovana sumnja, koja nije utemeljena na bilo kom dokazu i/ili činjenici da je „Luka Bar“ AD učinila bilo što u suprotnosti sa zakonom.

Česta je pojava u domenu izvještavanja medija o određenim nepravilnostima ili negativnim pojavama u okviru sveukpnog prostora Luke u okviru kojeg posluju i ostali operateri, sa aspekta vizuelnog indetiteta Luke u fokus prikazuje Upravna zgrada „Luka Bar“ AD i ostali objekti naše kompanije, pa ovim putem upozoravamo da ćemo ubuduće preduzeti mjere u skladu sa Zakonom prema svim medijima koji krše pravo na reputaciju i poslovni ugled koju imamo na domaćem i međunarodnom tržištu.

Zaključujemo, budući da članci i saopštenja u medijima sadrže maliciozne i neistinite navode, koji se protive pravilima novinarske struke, “da se prije objavljivanja informacija o određenom događaju, pojavi i/ili ličnosti, sa dužnom novinarskom pažnjom provjeri njeno porijeklo, istinitost i potpunost”(čl.31 Zakona o medijima), a direktno na štetu ugleda naše kompanije, bićemo prinuđeni, ukoliko bi se i ubuduće postupalo na isti ili sličan način, da pokrenemo odgovarajući postupak pred nadležnim sudskim organima, shodno odredbama Zakona o medijima(Sl.list CG br.82/20, čl.24.25,39-stav 1 i 2 i čl.40).

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.