Connect with us

Budva

Opština Budva spremna da trži poništenje spornog ugovora sa Budvanskom rivijerom iz 1997.

Published

on

Privredni sud tražio je od Opštine Budva da se izjasni da li se priključuje tužbi budvanskog nevladinog udruženja Građanska akcija za utvrđivanje ništavosti Sporazuma o prenosu akcija sa Budvanske rivijere na Vladu, iz maja 1997. godine.

Vijestima je u lokalnoj upravi rečeno da će razmotriti spise, ali da su u svakom slučaju spremni da sami pokrenu tužbu da se poništi sporni ugovor i Opštini vrati imovina.

Predsjednik Građanske akcije, Božidar Vujičić, ranije je saopštio da je sporazum ništavan, jer je zaključen suprotno izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

”Podnio sam i krivičnu prijavu tužilaštvu protiv potpisnika sporazuma. S obzirom na to da je državnu imovinu u iznosu od oko 160 miliona njemačkih maraka (DEM) u Budvansku rivijeru uložila Opština Budva, odnosno njeni građani plaćanjem poreza, doprinosa, taksi, naknada, ustupanjem opštinske zemlje i novca od samodoprinosa, akcije koje su predstavljale državni kapital u Budvanskoj rivijeri morale su biti prenijete na Opštinu, a ne na Vladu”, naveo je Vujičić.

On je dodao da je uputio preko suda obavještenje predsjedniku Opštine Budva, Marku Careviću i predsjedniku Skupštine Opštine Budva, Krstu Radoviću da ako smatraju da loklna uprava ima pravni interes u sporu, stupe u parnicu na strani tužioca kao umješači.

Bujičić je rekao da je u razvoj Budvanske rivijere, na osnovu odluka lokalnog parlamenta, Opština uložila državni kapital, zemljište, komunalije, takse i novac od samodoprinosa u iznosu od oko 100 miliona EUR, što je definisano i ugovorom koji su potpisali direktor Budvanske rivijere i predsjednik Opštine, kao i zapisnikom Narodne banke Jugoslavije.

Na osnovu tada važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je objasnio, lokalna samouprava je imala pravo da raspolaže, koristi i vrši svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogatstvima na svom području.

”Sporazumom o prenosu akcija Budvanske rivijere na Vladu akcije koje su predstavljale državni kapital koji je u preduzeće uložila Opština prenesene su suprotno zakonu na Vladu”, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima iz opštinskog budžeta, a na osnovu odluka lokalnog parlamenta, uplaćivan je novac, ustupano građevinsko zemljište i državna imovina u Budvansku rivijeru, da bi sporazumom ta državna imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima Opština Budva bila prenijeta na Vladu.

Vlada je najveći broj hotela rasprodala, novi vlasnici su nerijetko ogradili hotele i javne staze uknjižili kao interne, tako da su građani Budve na kraju postupkom Vlade izgubili javne puteve”, kazao je Vujičić.

On je dodao da je iz opštinskog budžeta izdvojen ogroman novac za otkup zemlje od vlasnika hotela za izgradnju bulevara kroz Budvu.

”Vlasnici hotela su skupo prodavali tu zemlju za izgradnju bulevara, onu istu koju je Opština bez naknade uložila u Budvansku rivijeru. Nezavisno sudstvo bi na prvom ročištu odlučilo da je sporazum ništav kao i sve pravne posljedice poništavanja sporazuma, ugovori o prodaji hotela u bescijenje i rasprodaja druge imovine”, rekao je Vujičić.

On smatra da bi poništenjem sporazuma o prenosu akcija i prenosom dionica Budvanske rivijere sa Vlade na Opštinu, lokalna uprava lagano izmirila sve obaveze prema izvršnoj vlasti i ostalo bi joj još dovoljno akcija za unapređuje i organizovanje uslova života lokalnom stanovništvu i turistima.

Država sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i Zavodom za zapošljavanje ima skoro 58,5 odsto akcija Budvanske rivijere, dok 30,4 odsto posjeduje srbijanski biznismen Miodrag Kostić.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Budva

Zenović: Bez nas se vlast u Budvi ne može formirati

Published

on

Đorđe Zenović, nosilac liste Demokrata na lokalnim izborima u Budvi, kazao je da preliminarni podaci pokazuju da su osvojili isti broj mandata kao i na prethodnim izborima.

Rekao je na pres konferenciji da je svaki glas podrške toj stranci “apsolutno čist glas koji nije dobijen ucjenama, pritiscima i na bilo koji drugi način” i da je iz tog razloga posebno ponosan.

“Bez nas se vlast u Budvi ne može formirati”, poručio je on.

“Vidjećemo kako će teći pregovori nakon zvaničnog proglašenja rezultata. Kao što smo i najavili, sa kime možemo i ne možemo, imamo crvene granice ispod kojih ne možemo preći. Činjenica je da su se na ovim izborima pojavile nove političke grupacije koje nisu učestvovale na prethodnom, i iz tog razloga je ovaj rezultat dodatan podstrek da nastavimo jače”, kazao je Zenović.

“Sigurno je da ćemo u narednom periodu dići ovaj grad na mjesto koje mu pripada”, poručio je.

Zenović je rekao da je ključno to da su “u žestokoj konkurenciji funkcionerskih zloupotreba” prethodnih dana uspjeli da zadrže broj mandata sa prethodnih izbora.

Na pitanje TV Vijesti hoće li moći sa tim ljudima sad sjesti za pregovarački sto, rekao je:

“Sa svima ćemo… Kad se ozvaniče rezultati izbora, vidjećemo. Sješćemo svakako, mi imamo neke granice ispod kojih nećemo preći, zahtjeve koji se prije svega tiču javnog interesa i onoga što Budva u naredne četiri godine mora da ispuni. Otvoreni smo za razgovor sa svima, vidjećemo ko će nas prvi pozvati, tu smo svakako”.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Budva

Mandić proglasio pobjedu koalicije Za budućnost Budve

Published

on

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je u štabu liste “Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj, kazao je da su građani na današnjim lokalnim izborima održali čas demokratije.

“Naša koalicija osvojila 25,41 odsto glasova, objavljujem da smo pobijedili“, rekao je Mandić.

Mandić je kazao da jedino neće pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista oko vlasti.

Nastavi Citanje

Budva

Jovanović: Naša lista biće najjača u novom parlamentu Budve, nema vlasti bez nas!

Published

on

Nosilac liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović poručio da je njegova lista apsolutni pobjednik izbora u toj opštini sa devet mandata na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

“Kao što sam najavio na završnoj tribini i sada imam samo jedno da kažem – proglašavam pobjedu naše liste, ona će biti najjača u u budućem sastavu parlamneta”, rekao je Jovanović.

Naglašava da sve to pokazuje da je njegova lista više nego dvostruko jača od Nove srpske demokratije…

“Koja je provodila funkcionersku kampanju i Budva je dala odgovor. Naš rezultat nekoliko puta je bolji od Pokreta Evropa sad… Budva ne želi da se pita Podgorica. Mi ćemo upravljati Budvom sa pozicije predsjednika Opštine u naredne četiri godine”.

Dodaje i da rezultat pokazuje da “niko drugi osim njih ne može da formira vlast”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.