Connect with us

Budva

Opština Budva spremna da trži poništenje spornog ugovora sa Budvanskom rivijerom iz 1997.

Published

on

Privredni sud tražio je od Opštine Budva da se izjasni da li se priključuje tužbi budvanskog nevladinog udruženja Građanska akcija za utvrđivanje ništavosti Sporazuma o prenosu akcija sa Budvanske rivijere na Vladu, iz maja 1997. godine.

Vijestima je u lokalnoj upravi rečeno da će razmotriti spise, ali da su u svakom slučaju spremni da sami pokrenu tužbu da se poništi sporni ugovor i Opštini vrati imovina.

Predsjednik Građanske akcije, Božidar Vujičić, ranije je saopštio da je sporazum ništavan, jer je zaključen suprotno izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

”Podnio sam i krivičnu prijavu tužilaštvu protiv potpisnika sporazuma. S obzirom na to da je državnu imovinu u iznosu od oko 160 miliona njemačkih maraka (DEM) u Budvansku rivijeru uložila Opština Budva, odnosno njeni građani plaćanjem poreza, doprinosa, taksi, naknada, ustupanjem opštinske zemlje i novca od samodoprinosa, akcije koje su predstavljale državni kapital u Budvanskoj rivijeri morale su biti prenijete na Opštinu, a ne na Vladu”, naveo je Vujičić.

On je dodao da je uputio preko suda obavještenje predsjedniku Opštine Budva, Marku Careviću i predsjedniku Skupštine Opštine Budva, Krstu Radoviću da ako smatraju da loklna uprava ima pravni interes u sporu, stupe u parnicu na strani tužioca kao umješači.

Bujičić je rekao da je u razvoj Budvanske rivijere, na osnovu odluka lokalnog parlamenta, Opština uložila državni kapital, zemljište, komunalije, takse i novac od samodoprinosa u iznosu od oko 100 miliona EUR, što je definisano i ugovorom koji su potpisali direktor Budvanske rivijere i predsjednik Opštine, kao i zapisnikom Narodne banke Jugoslavije.

Na osnovu tada važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je objasnio, lokalna samouprava je imala pravo da raspolaže, koristi i vrši svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogatstvima na svom području.

”Sporazumom o prenosu akcija Budvanske rivijere na Vladu akcije koje su predstavljale državni kapital koji je u preduzeće uložila Opština prenesene su suprotno zakonu na Vladu”, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima iz opštinskog budžeta, a na osnovu odluka lokalnog parlamenta, uplaćivan je novac, ustupano građevinsko zemljište i državna imovina u Budvansku rivijeru, da bi sporazumom ta državna imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima Opština Budva bila prenijeta na Vladu.

Vlada je najveći broj hotela rasprodala, novi vlasnici su nerijetko ogradili hotele i javne staze uknjižili kao interne, tako da su građani Budve na kraju postupkom Vlade izgubili javne puteve”, kazao je Vujičić.

On je dodao da je iz opštinskog budžeta izdvojen ogroman novac za otkup zemlje od vlasnika hotela za izgradnju bulevara kroz Budvu.

”Vlasnici hotela su skupo prodavali tu zemlju za izgradnju bulevara, onu istu koju je Opština bez naknade uložila u Budvansku rivijeru. Nezavisno sudstvo bi na prvom ročištu odlučilo da je sporazum ništav kao i sve pravne posljedice poništavanja sporazuma, ugovori o prodaji hotela u bescijenje i rasprodaja druge imovine”, rekao je Vujičić.

On smatra da bi poništenjem sporazuma o prenosu akcija i prenosom dionica Budvanske rivijere sa Vlade na Opštinu, lokalna uprava lagano izmirila sve obaveze prema izvršnoj vlasti i ostalo bi joj još dovoljno akcija za unapređuje i organizovanje uslova života lokalnom stanovništvu i turistima.

Država sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i Zavodom za zapošljavanje ima skoro 58,5 odsto akcija Budvanske rivijere, dok 30,4 odsto posjeduje srbijanski biznismen Miodrag Kostić.

Budva

Najviše turista stiglo iz Rusije – 246,000!

Published

on

U Crnoj Gori je prošle godine boravilo 2,6 miliona turista, koji su ostvarili 16,3 miliona noćenja. Broj turista je neznatno za oko 30 hiljada manji nego do sada rekordne 2019. godine, ali je broj noćenja veći za 1,8 miliona ili 13 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Strani turisti ostvarili su ukupno 15,7 miliona noćenja, a domaći svega 610 hiljada ili 3,7 odsto od ukupnog broja. Ukoliko se uzme u obzir ranija procjena da prosječni turista dnevno troši 90 eura, to znači da je ukupan prihod od turizma bio oko 1,4 milijarde eura.

Turisti su lani prosječno boravili u Crnoj Gori 6,3 dana. Prosjek kod stranih turista bio je 6,5 dana, a kod domaći 3,7.

Prema podacima o posjeti turista prema zemljama njihovog porijekla, primjetno je da postoje značajne razlike u dužini njihovog boravka.

Prošle godine rekorderi po broju noćenja bili su gosti iz Rusije, kojih je bilo 246 hiljada a imali su 3,7 miliona noćenja, odnosno prosječno su boravili 15 dana. To je više nego duplo u odnosu na prosjek. Na njih se odnosi 23,6 odsto ukupnog broja noćenja.

U 2019. godini Crnu Goru su posjetile 384 hiljade gostiju iz ove države, a tada su imali 3,47 miliona noćenja. Tada su Rusi prosječno boravili devet dana, dok je prosjek za ostale turiste bio oko pet i po dana.

Duži boravak gostiju iz Rusije može imati i neturističke razloge, s obzirom da je povećan broj građana iz te države koji zbog ratnih sukoba dolaze u Crnu Goru i dobijaju status stranca sa privremenim boravkom ako započnu neki biznis ili kupe nekretninu. Zbog toga je moguće da se ruski državljani prvo prijavljuju kao turisti dok ne predaju potrebnu dokumentaciju za status stranca sa privremenim boravkom.

Slična situacija je i sa gostima iz Ukrajine, kojih je prošle godine bilo 63 hiljade a ostvarili su 644 hiljade noćenja, odnosno boravili su prosječno 10,2 dana. Crnu Goru je 2019. godine posjetilo 57 hiljada turista iz Ukrajine koji su imali 463 hiljade noćenja ili prosječno osam dana.

Od ukupnog broja noćenja 45 odsto ostvarili su gosti iz samo dvije države Rusije i Srbije. Bilo je 438 hiljada gostiju iz Srbije koji su imali 3,4 miliona noćenja, odnosno boravili su prosječno 7,7 dana.

Na trećem mjestu bila je 221 hiljada gostiju iz Bosne i Hercegovine, koji su imali 1,33 miliona noćenja. Oni su prosječno boravili šest dana.

Na četvrtom mjestu su gosti iz Njemačke koji su imali 768 hiljada noćenja. Njih je ukupno bilo 152 hiljade, a prosječno su boravili pet dana.

Među turistima koji najkraće borave u Crnoj Gori su gosti iz Kine. Njih je lani bilo 32 hiljade, a imali su svega 55 hiljada noćenja, odnosno boravili su prosječno manje od dva dana.

U kolektivnom smještaju (hoteli, moteli, turistička naselja, kampovi) lani su boravila 1,4 miliona turista, koji su ukupno imali 5,1 milion noćenja, odnosno boravili su prosječno 3,6 dana.

Privatni smještaj je lani ugostio 1,17 miliona turista, koji su imali 11,2 miliona noćenja. Ovi gosti su boravili u Crnoj Gori skoro tri puta duže nego hotelski – 9,5 dana.

Tako da je u kolektivnom smještaju ostvareno 31,3 odsto od ukupnog broja noćenja, a u privatnom smještaju 68,7 odsto.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

Budva

Kotoranin uhapšen u Budvi – Nosio pancir, pronađen kokain

Published

on

Budvanska policija juče je uhapsila Kotoranina Vasa Mršića (20) tokom kontrole ugostiteljskog lokala u centru Budve.

Kako je Vijestima rečeno budvanska policija imala je ciljane kontrole pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica.

Kotoranin je navodno na sebi imao pancir, a kod njega je navodno pronađeno i deset grama kokaina.

On će danas uz krivičnu prijavu biti priveden u Više državno tužilaštvo.

Vaso Mršić je sin Nikole Mršića, navodnog člana škaljarskog klana iz Kotora, koji je optužen da je u septembru 2017. ubio nekadašnjeg golmana Bokelja Gorana Lenca (32), koji je navodno bio blizak kavačkom klanu.

Iz Uprave policije je zvanično saopšteno da su budvanski policajci juče u jednom ugostiteljskom objektu u Budvi kontrolisali V.M. (20) iz Kotora, koji je u trenutku kontrole na sebi imalo zaštitni prsluk – pancir.

“Tom prilikom policija je pronašla manje pvc pakovanje sa sadržajem opojne droge kokain”, piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su dodali da se nadležni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izjasnio da se u radnjama V.M. stiču elementi krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te je V.M. uhapšen.

“On će u zakonskom roku uz krivičnu prijavu biti sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalje postupanje”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Nastavi Citanje

Budva

Budvanin sletio automobilom kod Brajića i sam izašao iz vozila!

Published

on

Budvanin I. K.(37) zadobio je lakše povrede u saobraćajnoj nezgodi koja se oko podne dogodila u mjestu Brajići kad je autom sletio u provaliju.

Vozač je sam izašao iz vozila, nakon čega je prebačen preventivno u cetinjsku bolnicu.

Do nezgode je došlo kada je zadnji točak ispao sa vozila, nakon čega je izgubio kontrolu i sletio sa puta, prenijele su Vijesti.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.