Connect with us

Budva

Opština Budva spremna da trži poništenje spornog ugovora sa Budvanskom rivijerom iz 1997.

Published

on

Privredni sud tražio je od Opštine Budva da se izjasni da li se priključuje tužbi budvanskog nevladinog udruženja Građanska akcija za utvrđivanje ništavosti Sporazuma o prenosu akcija sa Budvanske rivijere na Vladu, iz maja 1997. godine.

Vijestima je u lokalnoj upravi rečeno da će razmotriti spise, ali da su u svakom slučaju spremni da sami pokrenu tužbu da se poništi sporni ugovor i Opštini vrati imovina.

Predsjednik Građanske akcije, Božidar Vujičić, ranije je saopštio da je sporazum ništavan, jer je zaključen suprotno izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

”Podnio sam i krivičnu prijavu tužilaštvu protiv potpisnika sporazuma. S obzirom na to da je državnu imovinu u iznosu od oko 160 miliona njemačkih maraka (DEM) u Budvansku rivijeru uložila Opština Budva, odnosno njeni građani plaćanjem poreza, doprinosa, taksi, naknada, ustupanjem opštinske zemlje i novca od samodoprinosa, akcije koje su predstavljale državni kapital u Budvanskoj rivijeri morale su biti prenijete na Opštinu, a ne na Vladu”, naveo je Vujičić.

On je dodao da je uputio preko suda obavještenje predsjedniku Opštine Budva, Marku Careviću i predsjedniku Skupštine Opštine Budva, Krstu Radoviću da ako smatraju da loklna uprava ima pravni interes u sporu, stupe u parnicu na strani tužioca kao umješači.

Bujičić je rekao da je u razvoj Budvanske rivijere, na osnovu odluka lokalnog parlamenta, Opština uložila državni kapital, zemljište, komunalije, takse i novac od samodoprinosa u iznosu od oko 100 miliona EUR, što je definisano i ugovorom koji su potpisali direktor Budvanske rivijere i predsjednik Opštine, kao i zapisnikom Narodne banke Jugoslavije.

Na osnovu tada važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je objasnio, lokalna samouprava je imala pravo da raspolaže, koristi i vrši svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogatstvima na svom području.

”Sporazumom o prenosu akcija Budvanske rivijere na Vladu akcije koje su predstavljale državni kapital koji je u preduzeće uložila Opština prenesene su suprotno zakonu na Vladu”, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima iz opštinskog budžeta, a na osnovu odluka lokalnog parlamenta, uplaćivan je novac, ustupano građevinsko zemljište i državna imovina u Budvansku rivijeru, da bi sporazumom ta državna imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima Opština Budva bila prenijeta na Vladu.

Vlada je najveći broj hotela rasprodala, novi vlasnici su nerijetko ogradili hotele i javne staze uknjižili kao interne, tako da su građani Budve na kraju postupkom Vlade izgubili javne puteve”, kazao je Vujičić.

On je dodao da je iz opštinskog budžeta izdvojen ogroman novac za otkup zemlje od vlasnika hotela za izgradnju bulevara kroz Budvu.

”Vlasnici hotela su skupo prodavali tu zemlju za izgradnju bulevara, onu istu koju je Opština bez naknade uložila u Budvansku rivijeru. Nezavisno sudstvo bi na prvom ročištu odlučilo da je sporazum ništav kao i sve pravne posljedice poništavanja sporazuma, ugovori o prodaji hotela u bescijenje i rasprodaja druge imovine”, rekao je Vujičić.

On smatra da bi poništenjem sporazuma o prenosu akcija i prenosom dionica Budvanske rivijere sa Vlade na Opštinu, lokalna uprava lagano izmirila sve obaveze prema izvršnoj vlasti i ostalo bi joj još dovoljno akcija za unapređuje i organizovanje uslova života lokalnom stanovništvu i turistima.

Država sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i Zavodom za zapošljavanje ima skoro 58,5 odsto akcija Budvanske rivijere, dok 30,4 odsto posjeduje srbijanski biznismen Miodrag Kostić.

Bar

Lekić: Đukanović raspušta parlament u očaju težeći da obezbijedi imunitet

Published

on

Bivši mandatar za sastav Vlade i lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da su prijevremeni izbori tema prvog reda.

On je kazao da u nadležnostima predsjednika države nigdje ne piše da raspušta parlament.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

Mislim da to radi u očaju u težnji da obezbijedi imunitet“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da sada živimo haotični trenutak.

Da je bilo elementarne koordinacije u sistemu kohabitacije ovo bi se izbjeglo. Ovaj zakon je bio odbrana Ustava. Ono što bi haotičnu situaciju usmjerilo ka rješenju je aktivnost Ustavnog suda“, kazao je Lekić.

Lekić je rekao da je do sinoć do 12 sati mogla da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

Đukanović cijelo vrijeme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kapo parcijalni, partijski predsjednik, na primjeru ambasadora je to pokazao“, rekao je Lekić.

On je dodao da se pokazalo da je institucionalna strana države, fasada, često lažna.

Paralelno se vodila vlast, kontrolisale institucije, ne generalizujem, kontrolisano je sudstvo“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da bi se moglo desiti da kao predsjednik države Đukanović raspisuje izbore i da krene taj proces, a da Ustavni sud zaključi da je Đukanović neustavno raspustio parlement.

On je kazao da je više puta na pitanje šta bi se desilo ako postane premijer, a Ustavni sud ocijeni Zakon o predsjedniku neustavnim, da bi podnio ostavku.

Lekić je rekao da ne zna kako se u istu ravan stavljaju DPS i DF.

DF je pobjednik na izborima“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da je i on za prijevremene parlamentarne izbore.

On je kazao da je za Vladu na čijem bi čelu bio ponudio dva modaliteta.

Jedan da URA uđe sa tri poslnika koji bi glasali ili da je spolja podrži. Abazović je rekao da će da razmisli i nije mi nikad odgovorio“, poručio je Lekić.

On je kazao da kada se zaigrala varijanta da bude Abazović premijer, što je kako kaže odmah prihvatio zbog većeg cilja.

„Ne zato što mislim da mu pripada. Mislio sam da URA ima najviše interesa da bude motor da izađe iz kontroverzi Vlade sa DF. U tom smislu DF je bio predviđen i nije smetao ideološko-politički profil. Onda je URA doprinijela nekom inetersu državnom koji ja možda nisam shvatio. Svelo se na momenat da URA neće iz određenog razloga“, rekao je Lekić.

Nastavi Citanje

Bar

DF: Mandić ne bježi od sučeljavanja, dijaloga ili duela

Published

on

Iz Demokratskog Fronta oglasili su se saopštenjem na tvrdnje da predsjednički kandidat tog saveza Andrija Mandić i lider DPS-a Milo Đukanović bježe od debeta kandidata na Javnom servisu.

Saopštenje prenosimo integralno:

Andrija Mandić, kandidat koalicije Za budućnost Crne Gore, ne bježi od bilo kojeg sučeljavanja, dijaloga ili duela. To je, uostalom, pokazao svih ovih godina.

Već smo bili na RTCG, svi kandidati sa svojim idejama, predlozima, ličnostima i javnošću koja je to posmatrala.

Demokratski je pružiti priliku i drugim medijima. Sjutra smo, na primjer, na TV Vijesti.
Želimo da čujemo i uvažimo svakog i nema potrebe za ponavljanjem istog.

Andrija Mandić i njegov izborni štab samostalno i na osnovu realnih parametara i analiza procjenjuju koje su to emisije na kojima treba učestvovati i kako sve važne medije uvažiti.

Koncept debate na RTCG je imao dosta manjkavosti. Čak se može konstatovati da neki kandidati imaju svoju štopericu, kao i da se bave dječjim igrama poput nabacivanja pitanja, a onda ulaze u namještene replike i komentare kako bi i tu ugrabili više vremena.

Takođe, neki od kandidata su se razgalamili proteklih dana u vezi debate na RTCG, a i poručivali su da imaju nešto važno da saopšte našem predsjedničkom kandidatu. Andrija Mandić će u petak veče, nakon pobjedničkog skupa u Podgorici, biti učesnik debate na TV Vijesti, tako da će ostali kandidati dobiti priliku da sa njim rasprave mnoga pitanja i riješe sve nedoumice. To im je svakako i šansa da čuju program i ideje koje će Andrija Mandić realizovati nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Nastavi Citanje

Budva

U Lapčićima naletio kolima na bika!

Published

on

Na magistralnom putu Cetinje – Budva, u mjestu Lapčići, sinoć je oko 22,45 sarti došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj je putnički automobil, marke škoda podgoričkih registarskih tablica, udario u bika – saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

Vozač automobila je naletio na krupnog bika koji se u tom trenutku našao na magistrali. Vozilo je pretpjelo teža oštećenja a vozač je srećom ostao nepovriježđen.

Nesretna životinja ostala je da leži na putu, preniio je portal RTV Budva.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.