Connect with us

Bar

U Hramu Svetog Jovana Vladimira obilježen Savindan!

Published

on

Pravoslavna Crkva slavi Svetog Savu, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, osnivača Srpske pravoslavne crkve i jednog od najvećih pravoslavnih svetaca na svijetu. Na ovaj dan, sveti Sava je okončao svoj život i crkva je ustanovila da se ovog dana obilležava uspomena na život i djelo svetog Save. Upokojio se u ponedjeljak 14. januara 1236. godine po Julijanskom kalendaru, u gradu Trnovu u Bugarskoj.

Do procvata svetosavskog kulta je došlo stvaranjem nove srpske države. Još početkom XIX veka je spevana poznata Himna svetom Savi, a zakonom iz 1840. godine njegov praznik postaje opšta školska slava u Srbiji a ubrzo i u Crnoj Gori. Crna Gora uvela je Savindan za škoslku slavu 1856. godine, pod knjazom Danilom. Praznik se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom komunističke vlasti. Poslije poluvjekovne zabrane u komunističkom režimu, ponovo se nastavilo sa proslavljanjem Svetog Save kao školskog patrona.

Prigodnim kulturniom programom u Hramu Svetog Jovana Vladimira danas je obilježen Savindan.

Jedan od najvažnijih datuma u istoriji drevne Zete, na čijim temeljima je kasnije nastala Crna Gora, jeste osnivanje Zetske episkopije, na Miholjskoj Prevlaci, u Manastiru Sv. Arhangela, jer je upravo na toj episkopiji zasnovana samostalnost Zete. Ta episkopija koju je osnovao Sveti Sava 1219. godine, iako se nalazila na teritoriji pod velikim uticajem Rima, očuvala je Predanje i slobodarski duh naroda, te širila kulturu, vrijednosti koje će biti korijen buduće vladavine Balšića, Crnojevića i Petrovića.

Iz te svetosavske tradicije Zetske episkopije, nastao je i Oktoih, kao i sve ono što je vrijedno u crnogorskoj istoriji do dolaska komunista, pa i ustanak koji je planuo 13. jula 1941., samo dan pošto su Italijani, zajedno sa pristalicama Sekule Drljevića, na Cetinju proglasili nezavisnu Crnu Goru, uzvikujući “E viva vero Montenegro”.

Zato se ne treba čuditi što je, kroz tolike vjekove, u Crnoj Gori njegovan kult Svetog Save. Na desetine toponima i još više legendi, svjedoče o prisustvu Svetog Save u Crnoj Gori. Nijedan ikonostas u staroj Crnoj Gori, onoj u vrijeme kralja Nikole, ne postoji, a da na njemu nijesu Sv. Sava i Sv. Simeon. U Katunskoj nahiji postoje dvije crkve posvećene Sv. Savi, u Ćeklićima i na Njegušima. Čak je i slava nekoliko bratstava u staroj Crnoj Gori – Savindan. Kralj Nikola je svake godine, 26. januara uveče, na Cetinju organizovao svetosavski bal.

Prve crnogorske škole, sredinom 19. vijeka, za svog zaštitnika uzele su Svetog Savu. Od 1856. godine, zvanično je Sveti Sava bio školska slava u Crnoj Gori, a o proslavama te slave, svake godine, krajem januara, detaljno je pisao “Crnogorac”, kasnije “Glas Crnogorca”. Tako je 1872. godine objavio članak o proslavi Sv. Save na Cetinju: “Juče proslavismo, po običaju, kao i svake godine, dostojno praznik našeg narodnog prosvetitelja Sv. Save.” U istom broju objavljen je opširan izvještaj i sa proslave u Kotoru.

U broju od 26. januara 1902., na strani prvoj, stoji: “Podgorica, 14. januara 1902. Svetosavska proslava. Svake godine obavlja se ova proslava kako po svoj Crnoj Gori, tako i u Podgorici na najsvečaniji način. Na dan Sv. Save, posle sv. liturgije, iz crkve, kroz varoš, išla je svečana litija.”

Dalje se u tekstu opisuje ukrašenost sale podgoričke Osnovne škole: “U pročelju bješe namještena ikona Sv. Save, oko koje sa obadvije strane se viđahu četiri slova S, sastavljena od zelenog lovorovog lista, koje svakome u oči padahu i rado ih čitahu i objašnjavahu: Samo sloga Srbina spasava… Škola je bila dupke puna naroda oba pola…”

Svetosavske proslave njegovane su u Crnoj Gori sve do 1946., kada je nova, bezbožnička vlast, ukinula Svetog Savu kao školsku slavu.

 

Bar

Još jedna spektakularna proslava 21. maja: U Bar stiže Gibonni

Published

on

Opština Bar i Turistička organizacija Bar i ovog 21. maja organizovaće još jednu spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti.

Ove godine, stiže regionalno poznata muzička zvijezda Gibonni koji će nastupiti sa proširenim sastavom i programom za velike koncerte. Pored njega, na bini će biti i Damir Urban, Maya Azucena, Nikša Bratoš i duvačka sekcija.

Uvod u koncert napraviće crnogorska grupa “Perper“, a za „after party“ biće zadužen DJ MR Jools.

Cjelokupan program održaće se ispred Sportske dvorane “Topolica”, a ulaz je slobodan.

Ovo je treća godina zaredom da Opština Bar i Turistička organizacija Bar organizuju proslavu Dana nezavisnosti.

„Izuzetno smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postavili visoke standarde angažovanjem najvećih regionalnih zvijezda koji su zaista učinili da 21. maj proslavimo na najspektakularniji način. U Baru su u prethodnom periodu nastupali Dino Merlin, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Stjepan Hauser i mnogi drugi čime smo pokazali da, pored brendiranja našeg grada kao popularne turističke destinacije, gradimo i imidž najbolje lokacije za koncerte najvećih zvijezda koji okupljaju desetine hiljada ljudi“, kazao je direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić.

FOTO: TO Bar

I ovogodišnja proslava 21. maja simbolično će otvoriti ljetnju turističku sezonu.

„Sigurni smo da je najbolji način da otvorimo sezonu koncert koji će okupiti domaću i regionalnu publiku. Time ostavljamo utisak dobrih domaćina, lokacije najbolje zabave i idealnog odmora i grada kojem se vrijedi vratiti već ovog ljeta“, zaključio je Orlandić koji je još jednom pozvao ljubitelje dobre muzike i svih generacija da dođu u Bar.

Nastavi Citanje

Bar

U Luku Bar uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru

Published

on

U Bar je rano jutros uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije “Princess Cruises”, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje.

Iz Turističke organizacije Bar istakli su zadovoljstvo što je kruzing sezona otvorena uplovljavanjem jednim od najvećih kruzera na svijetu.

TO Bar se pobrinula da turisti budu dočekani na najbolji mogući način, velikim gostoprimstvom i kvalitetno organizovanim programom koji je turistima približio sve ljepote i specifičnosti barskog kraja. Putnici su mogli da dobiju sve potrebne informacije o gradu Baru, a na početku šetališta Kralja Nikole da se upoznaju sa klasterom turizma i kreativnih industrija.

“TO Bar i Opština Bar su prepoznali kruzing turizam kao jedan veliki potencijal u smislu promocije naše destinacije, te su formirali posebnu radnu grupu koja se bavi razvojem kruzing turizma. Organizovani su brojni izleti, a preko 60 autobusa je sačekalo putnike i odvezlo ih na naše lokalitete od značaja kao što su Stari Bar, Skadarsko jezero, brojne vinarije… Benefite posjete kruzera će osjetiti i Ulcinj, Bar, Kotor i Tivat gdje su takođe organizovani izleti. Ova posjeta će definistivno imati dobre i multiplikativne efekte, sem Bara i na ostale primorske gradove,” navela je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Prirodnim ljepotama Bara i toplom dobrodošlicom oduševljen je bio i sam kapetan broda Sun Princess, Paolo Arrigo.

“Danas nam je čast i zadovoljstvo što smo uplovili u ovu lijepu luku u Baru. Jako uska luka, ako mene pitate, ali nas je prizor koji smo zatekli jutros kada smo uplovljavali u Bar ostavio bez daha. Danas imamo 4.131 putnika i 1641 člana posade, tako da mislim da će vaš grad danas bitni dobro popunjen. Ovo je naše prvo uplovljavanje, ako budete srećni što smo došli rado ćemo se vratiti,” kazao je Arrigo.

U okviru svečanog dočeka turistima TO Bar je u saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom predstavila lokalna turistička jela, domaće vino i rakiju. Dva profesora i vrijednih šest učenika su pripremili oko 4.000 priganica koje su servirali uz domaći sir i med. U ponudi je bila i tradicionalna crnogorska meza koja se sastojala od crnogorske pršute, kulena i ostalih tradicionalnih specijaliteta.

Današnja posjeta je bila tek uvertira za početak kruzing sezone u Baru.

“Ove sezone ćemo zaista imati veći broj putnika nego prošle godine. Prošle godine smo imali 41.000, ove godine, već 45.000, dok će naredne godine uploviti 30 kruzera i dovešće 90.000 turista,” najavila je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Nastavi Citanje

Bar

Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva brata

Published

on

Barska policija uhapsila je S.Z. (39) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije on je, kako se sumnja, dvije godine starijem bratu nožem nanio povrede.

“Preduzimajući mjere i radnje iz nadležnosti policije policijski službenici došli su do sumnje da je u stanu u kojem žive S.Z. (39) i V.Z. (41) došlo do verbalnog a onda i fizičkog sukoba između ova dva lica, usljed čega je S.Z. zadobio povredu u predjelu potiljačnog dijela glave, nakon čega je upotrebom oštrog predmeta – noža, nanio povrede bratu V.Z. u predjelu lijeve strane rebara”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su policijski službenici pronašli sredstvo izvršenja krivičnog djela, kao i druge tragove, te jedan džoint.

“S.Z. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost u zakonskom roku”, saopšteno je iz policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.