Connect with us

Bar

U Hramu Svetog Jovana Vladimira obilježen Savindan!

Published

on

Pravoslavna Crkva slavi Svetog Savu, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, osnivača Srpske pravoslavne crkve i jednog od najvećih pravoslavnih svetaca na svijetu. Na ovaj dan, sveti Sava je okončao svoj život i crkva je ustanovila da se ovog dana obilležava uspomena na život i djelo svetog Save. Upokojio se u ponedjeljak 14. januara 1236. godine po Julijanskom kalendaru, u gradu Trnovu u Bugarskoj.

Do procvata svetosavskog kulta je došlo stvaranjem nove srpske države. Još početkom XIX veka je spevana poznata Himna svetom Savi, a zakonom iz 1840. godine njegov praznik postaje opšta školska slava u Srbiji a ubrzo i u Crnoj Gori. Crna Gora uvela je Savindan za škoslku slavu 1856. godine, pod knjazom Danilom. Praznik se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom komunističke vlasti. Poslije poluvjekovne zabrane u komunističkom režimu, ponovo se nastavilo sa proslavljanjem Svetog Save kao školskog patrona.

Prigodnim kulturniom programom u Hramu Svetog Jovana Vladimira danas je obilježen Savindan.

Jedan od najvažnijih datuma u istoriji drevne Zete, na čijim temeljima je kasnije nastala Crna Gora, jeste osnivanje Zetske episkopije, na Miholjskoj Prevlaci, u Manastiru Sv. Arhangela, jer je upravo na toj episkopiji zasnovana samostalnost Zete. Ta episkopija koju je osnovao Sveti Sava 1219. godine, iako se nalazila na teritoriji pod velikim uticajem Rima, očuvala je Predanje i slobodarski duh naroda, te širila kulturu, vrijednosti koje će biti korijen buduće vladavine Balšića, Crnojevića i Petrovića.

Iz te svetosavske tradicije Zetske episkopije, nastao je i Oktoih, kao i sve ono što je vrijedno u crnogorskoj istoriji do dolaska komunista, pa i ustanak koji je planuo 13. jula 1941., samo dan pošto su Italijani, zajedno sa pristalicama Sekule Drljevića, na Cetinju proglasili nezavisnu Crnu Goru, uzvikujući “E viva vero Montenegro”.

Zato se ne treba čuditi što je, kroz tolike vjekove, u Crnoj Gori njegovan kult Svetog Save. Na desetine toponima i još više legendi, svjedoče o prisustvu Svetog Save u Crnoj Gori. Nijedan ikonostas u staroj Crnoj Gori, onoj u vrijeme kralja Nikole, ne postoji, a da na njemu nijesu Sv. Sava i Sv. Simeon. U Katunskoj nahiji postoje dvije crkve posvećene Sv. Savi, u Ćeklićima i na Njegušima. Čak je i slava nekoliko bratstava u staroj Crnoj Gori – Savindan. Kralj Nikola je svake godine, 26. januara uveče, na Cetinju organizovao svetosavski bal.

Prve crnogorske škole, sredinom 19. vijeka, za svog zaštitnika uzele su Svetog Savu. Od 1856. godine, zvanično je Sveti Sava bio školska slava u Crnoj Gori, a o proslavama te slave, svake godine, krajem januara, detaljno je pisao “Crnogorac”, kasnije “Glas Crnogorca”. Tako je 1872. godine objavio članak o proslavi Sv. Save na Cetinju: “Juče proslavismo, po običaju, kao i svake godine, dostojno praznik našeg narodnog prosvetitelja Sv. Save.” U istom broju objavljen je opširan izvještaj i sa proslave u Kotoru.

U broju od 26. januara 1902., na strani prvoj, stoji: “Podgorica, 14. januara 1902. Svetosavska proslava. Svake godine obavlja se ova proslava kako po svoj Crnoj Gori, tako i u Podgorici na najsvečaniji način. Na dan Sv. Save, posle sv. liturgije, iz crkve, kroz varoš, išla je svečana litija.”

Dalje se u tekstu opisuje ukrašenost sale podgoričke Osnovne škole: “U pročelju bješe namještena ikona Sv. Save, oko koje sa obadvije strane se viđahu četiri slova S, sastavljena od zelenog lovorovog lista, koje svakome u oči padahu i rado ih čitahu i objašnjavahu: Samo sloga Srbina spasava… Škola je bila dupke puna naroda oba pola…”

Svetosavske proslave njegovane su u Crnoj Gori sve do 1946., kada je nova, bezbožnička vlast, ukinula Svetog Savu kao školsku slavu.

 

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.