Connect with us

Bar

Catena mundi objavila dopunjeno izdanje Leposavićeve kultne knjige

Published

on

Knjiga dr Vladimira Leposavića “Uhvaćeni u vršenju svojih prava” dobila je drugo, dopunjeno izdanje, i to u ediciji prestižne beogradske izdavačke kuće Catena mundi.

Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjeg naučnog i ličnog iskustva nekada najboljeg studenta Beogradskog univerziteta koji je minulih godina dospio u žižu javnosti kao pravni savjetnik MCP i Eparhije budimljansko nikšićke kada je zakonskim putem pokušano razbijanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i oduzimanje njenih hramova i imovine. Knjiga je za kratko vrijeme privukla veliku pažnju naučne, stručne i šire javnosti a dopunjeno izdanje ima specifičnu težinu zbog toga što je dopunjeno analizama vezanim za period od 2018. do 2020. godine kada je autor vodio pravnu bitku za odbranu hramova i imovine SPC u Crnoj Gori od otimača iz bivšeg režima.

Leposavić je svoju borbu za odbranu svetinja SPC u Crnoj Gori zaokružio kao autor izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je dobio najviše ocjene međunarodne zajednice a koji je potpisao kao ministar pravde u prvoj demokratski izabranoj Vladi Crne Gore.

Leposavić je teze svog kapitalnog djela, branio i ličnim primjerom, principijelnim i naučno utemeljenim stavovima o Haškom tribunalu zbog kojih je glasovima poslanika bivšeg režima i GP URA smijenjen sa funkcije ministra, iako je po opštim ocjenama javnosti bio najuspješniji i jedini ministar Krivokapićeve vlade koji je opravdao titulu eksperta.

U prvom dijelu rada su analizirana pitanja uzroka međunacionalnih sukoba i modaliteta unutardržavnih odnosa većine i manjine. U tom smislu, naglašeni su nalazi socijalne psihologije, poput onog o „automatizmu“ diskriminatorskog ponašanja članova (bilo koje) grupe i sublimirane antičke polemičke rasprave o pravima većine i manjine”, prokomentarisao je svoju knjigu dr Leposavić.

U knjizi se posebno govori o dužnostima pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina danas, gdje tzv. teorija prirodne konstitucionalnosti predstavlja pokušaj da se, za određenu grupu ne tako rijetkih situacija u svjetu, ponudi do sada neizrečen koncept odavno prihvaćene legitimnosti i već postojeće prakse.

U opštem dijelu posebno su analizirana dva konkretna međunarodna ljudska prava od izuzetnog pravnog i političkog značaja – sloboda od diskriminacije i sloboda izražavanja. Pitanje internacionalizacije i degradacije ljudskih prava povezuje materiju opšteg i posebnog dijela, služeći kao svojevrstan uvod u drugi dio knjige. Na tom mjestu se objašnjava imponujuće zaživjela ideja univerzalne zaštite osnovnih ljudskih prava, ali i poražavajuća praksa zloupotrebljavanja i manipulisanja istom”, dodao je Leposavić.

Posebni dio ove studije bavi se pitanjem položaja Srba u Crnoj Gori i zasnovan je na mojim autorskim tekstovima i analizama koje su danas široj publici gotovo nedostupne; prvi dio tekstova nastajao je u periodu od 2007. do 2017. godine – opisujući političko vrijeme od usvajanja ustava za osamostaljenu Crnu Goru do njenog prijema u NATO.

U predgovoru prvog izdanja ove knjige mitropolit Joanikije (tada vladika budimljansko-nikšićki) kazao je da se Leposavić aktuelnim i složenim pitanjem identiteta ne bavi samo kao pravnik, već se, pored njegovog ličnog znanja, koristi i kulturom uopšte.

On se na jedan lagan način, pošto je ipak njegova struka i tematika pravo, dotiče i tema iz kulture, dotiče se Kosovskog zavjeta, predanja, tradicije, a naročito nas raduje što se dotakao i ovih bolnih pitanja, koja muče nas u Crnoj Gori. Iznio je svoj stav o NATO agresiji na SR Jugoslaviju i sa pravne tačke gledišta, a to ne treba nikako da ispustimo iz vida, jer je u pitanju golo nasilje“, rekao je mitropolit Joanikije.

On je dodao da je srpski narod karakteriše to da traume dugo nose, ali da vremenom daju pravi odgovor na probleme.

Nadamo se da ćemo kada malo prebolimo ove traume koje su nas snašle, a tu nam je veoma važna i pravna misao, dati prave odgovore na probleme koji su nas zadesili krajem 20. i početkom 21. vijeka. Uvijek je naša istorija bila u znaku borbe za sopstveni identitet. Dr Leposavić je analizirao pripremu i sprovođenje referenduma i proglašenje pobjede na referendumu, ukazao je na ključne zloupotrebe koje su se dogodile, a još je opširnije pitanje kako je donijet ustav nezavisne države Crne Gore, kojim je sa jedne strane Crna Gora definisana kao građanska država, ali su tamo, zapravo, provučeni neki paragrafi, karakteristični za nacionalnu državu“, kazao je mitropolit na promociji u Nikšiću, aprila 2018.

Po svjedočenju bratanića blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija Jovana Radovića, kada je mitropolit pročitao Leposavićevu knjigu, javno je izrazio želju da se sa njim i upozna, ne sluteći da je riječ o unuku Gojka Vlahovića, velikog prijatelja njegovog oca Ćira. Sudbina će spojiti dr Leposavića sa mitropolitom Amfilohijem dvije godine kasnije, nakon što se Vladimir na poziv Vladike Joanikija vratio iz Amerike da pomogne u pravnoj bici za odbranu hramova i imovine SPC u Crnoj Gori od njenih progonitelja iz vrha bivšeg režima. Dopunjeno izdanje sadrži analize dešavanja i pravne bitke upravo iz tog perioda.

BIOGRAFIJA:

Dr Vladimir Leposavić rođen je 24. avgusta 1984. godine u Baru. Diplomirao je 2008. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosječnom ocjenom 10. Trostruki je dobitnik nagrade Univerziteta u Beogradu za stručne radove iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Specijalizirao je u oblasti međunarodnih ljudskih prava 2015. godine, na Pravnom fakultetu u Vašingtonu (American University Washington College of Law), a doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je više monografija, naučnih studija i članaka iz oblasti međudržavnog prava i međunarodnih ljudskih prava. Član je i osnivač nekoliko strukovnih i građanskih udruženja. Od 2009. godine radio je kao predavač na univerzitetima u Beogradu i Podgorici.

Bar

Đukanović se uvjerio da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni

Published

on

Da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni, predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović uvjerio se i danas tokom posjete ovom turističkom naselju.

Sudeći po fotografiji na kojoj se obraća malobrojnim pristalicama, Đukanović ni u drugom krugu predsjedničkih izbora neće moći da računa na dobar rezultat u Sutmoru.

U prvom krugu, kadndiat DPS-a je osvojio više nego duplo manje glasova od kandidata izborne većine koji će, kako je saopšteno iz tabora DF-a, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore sliti u podršku Jakovu Milatoviću, kandidatu Evrope sad.

 

Skroman broj pristalica dočekao ga je i u Baru. Skup u naselju Podi djelovao je nestvarno za nekadašnjeg nedodirljivog gospodara Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Lidija Đukanović sa nakitom od 16,800 dolara na Alijansi žena DPS-a!

Published

on

Prva dama Crne Gore pojavila se nedavno na događaju koji je u Nikšiću organizovala Alijanse žena DPS-a sa nakitom vrijednim 16,800 dolara!

Đukanovićeva je na ovom skupu poručila je da je ponosna šta je sve njen muž Milo postigao kao i na svoju porodicu, i unuke koji su “doprinijeli da dodatno shvatimo šta su prave vrijednosti i šta je najvažnije u životu svakog čovjeka”.

Dirljiva poruka prve dame prošla je, međutim, u sijenci nakita koji je imala na sebi tokom ovog skupa ogrlicu i dijamantski krst koji koštaju 16.850 dolara!

Riječ je o komadu nakita koji je vrijedan oko 37 minimalnih plata u Crnoj Gori!

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka da je u svojim imovinskim kartonima predsjednik države prijavio postojanje tog vrijednog nakita.

U novembru prošle godine mediji su objavili da su iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavili postupak vezan za porodicu Đukanović, odnosno da će pod lupom biti prva dama i njen skupocjeni stajling.

Đukanovićeva je i ranije skretala pažnju glamuroznim komadima garderobe pa se tako recimo, zimus na protestu “Ima nas” pojavila u Diorovom kompletu koji košta 5,500 eura…

Prema pisanju Monitora na vrhu liste najbogatijih porodica, “mora biti porodica Đukanović”.

“Bogatstvo porodice Đukanović prepoznali su i u svijetu. Aktuelni predsjednik Crne Gore i njen dvodecenijski premijer Milo Đukanović našao se i na Forbosovoj listi najbogatijih vladara svijeta, sa bogatstvom procijenjenim na 167 miliona.  No, taj broj je u stvari procjena bogatstva Đukanovića još iz 2009. godine. Tokom deset godina koje su uslijedile, u porodici Đukanović stasao je još jedan milioner. Predsjednikov sin Blažo postao je biznismen u jednom od najunosnijih poslova –  izgradnji hidorelektrana. Samo ta činjenica dovoljna je za procjenu da je bogatstvo ove porodice mnogo veće.

Kako se Đukanović s  platom koja ne prelazi hiljadu eura,  našao na listi najbogatijih svijeta? Kako je mlađahni premijer siromašne zemlje koji je nosio džemper, postao premijer i predsjednik još siromašnije zemlje koji  samo na ruci ima satove vrijedne milion eura.

Više svjedoka tvrdilo je da je Đukanović prve velike novce u stvari zaradio od šverca cigareta. Zbog kog se našao i na međunarodnoj optužnici za šverc cigareta“, pisao je Monitor.

Nastavi Citanje

Bar

Published

on

U prostorijama Nove srpske demokratije Bar večeras je održan sastanak između predstavnika Nove srpske demokratije i Evrope sad u cilju zajedničke podrške Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Preovladavala je prijateljska atmosfera i iskazano jedinstvo u pogledu organizacije izbornoh aktivnosti.

Predstavnici OO NSD Bar su istakli da će uložiti maksimalne napore da se tehnickom i organizacionom smislu pomogne kolegama iz Evropa sad kako bi Jakov Milatović ostvario što bolji rezultat u Baru.

Svi prisutni su izrazili zadovoljstvo izbornim rezultatom koji su ostvarili predsjednički kandidati koji su izraz većinske volje naroda od 30.avgusta 2020. godine, a koji su zajedno imali u prvom krugu izbora imali više glasova od predsjedničkog kandidata DPS-a“, saopšteno je iz NSD Bar.

Oni vjeruju da će broj glasova koji ostvari Milatović u drugom krugu biti još i veći, te da će “posljednji balkanski diktator biti proslost Crne Gore“.

Zajedničkom sastanku su prisustvovali ispred Evrope sad odbornik Darko Janković i funkcioneri Miloš Marković i Dobrica Ćorić, a ispred Nove srpske demokratije odbornik Branimir Lakićević i funkcioneri Marko Maraš i Branko Knežević.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.