Connect with us

Bar

Catena mundi objavila dopunjeno izdanje Leposavićeve kultne knjige

Published

on

Knjiga dr Vladimira Leposavića “Uhvaćeni u vršenju svojih prava” dobila je drugo, dopunjeno izdanje, i to u ediciji prestižne beogradske izdavačke kuće Catena mundi.

Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjeg naučnog i ličnog iskustva nekada najboljeg studenta Beogradskog univerziteta koji je minulih godina dospio u žižu javnosti kao pravni savjetnik MCP i Eparhije budimljansko nikšićke kada je zakonskim putem pokušano razbijanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i oduzimanje njenih hramova i imovine. Knjiga je za kratko vrijeme privukla veliku pažnju naučne, stručne i šire javnosti a dopunjeno izdanje ima specifičnu težinu zbog toga što je dopunjeno analizama vezanim za period od 2018. do 2020. godine kada je autor vodio pravnu bitku za odbranu hramova i imovine SPC u Crnoj Gori od otimača iz bivšeg režima.

Leposavić je svoju borbu za odbranu svetinja SPC u Crnoj Gori zaokružio kao autor izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je dobio najviše ocjene međunarodne zajednice a koji je potpisao kao ministar pravde u prvoj demokratski izabranoj Vladi Crne Gore.

Leposavić je teze svog kapitalnog djela, branio i ličnim primjerom, principijelnim i naučno utemeljenim stavovima o Haškom tribunalu zbog kojih je glasovima poslanika bivšeg režima i GP URA smijenjen sa funkcije ministra, iako je po opštim ocjenama javnosti bio najuspješniji i jedini ministar Krivokapićeve vlade koji je opravdao titulu eksperta.

U prvom dijelu rada su analizirana pitanja uzroka međunacionalnih sukoba i modaliteta unutardržavnih odnosa većine i manjine. U tom smislu, naglašeni su nalazi socijalne psihologije, poput onog o „automatizmu“ diskriminatorskog ponašanja članova (bilo koje) grupe i sublimirane antičke polemičke rasprave o pravima većine i manjine”, prokomentarisao je svoju knjigu dr Leposavić.

U knjizi se posebno govori o dužnostima pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina danas, gdje tzv. teorija prirodne konstitucionalnosti predstavlja pokušaj da se, za određenu grupu ne tako rijetkih situacija u svjetu, ponudi do sada neizrečen koncept odavno prihvaćene legitimnosti i već postojeće prakse.

U opštem dijelu posebno su analizirana dva konkretna međunarodna ljudska prava od izuzetnog pravnog i političkog značaja – sloboda od diskriminacije i sloboda izražavanja. Pitanje internacionalizacije i degradacije ljudskih prava povezuje materiju opšteg i posebnog dijela, služeći kao svojevrstan uvod u drugi dio knjige. Na tom mjestu se objašnjava imponujuće zaživjela ideja univerzalne zaštite osnovnih ljudskih prava, ali i poražavajuća praksa zloupotrebljavanja i manipulisanja istom”, dodao je Leposavić.

Posebni dio ove studije bavi se pitanjem položaja Srba u Crnoj Gori i zasnovan je na mojim autorskim tekstovima i analizama koje su danas široj publici gotovo nedostupne; prvi dio tekstova nastajao je u periodu od 2007. do 2017. godine – opisujući političko vrijeme od usvajanja ustava za osamostaljenu Crnu Goru do njenog prijema u NATO.

U predgovoru prvog izdanja ove knjige mitropolit Joanikije (tada vladika budimljansko-nikšićki) kazao je da se Leposavić aktuelnim i složenim pitanjem identiteta ne bavi samo kao pravnik, već se, pored njegovog ličnog znanja, koristi i kulturom uopšte.

On se na jedan lagan način, pošto je ipak njegova struka i tematika pravo, dotiče i tema iz kulture, dotiče se Kosovskog zavjeta, predanja, tradicije, a naročito nas raduje što se dotakao i ovih bolnih pitanja, koja muče nas u Crnoj Gori. Iznio je svoj stav o NATO agresiji na SR Jugoslaviju i sa pravne tačke gledišta, a to ne treba nikako da ispustimo iz vida, jer je u pitanju golo nasilje“, rekao je mitropolit Joanikije.

On je dodao da je srpski narod karakteriše to da traume dugo nose, ali da vremenom daju pravi odgovor na probleme.

Nadamo se da ćemo kada malo prebolimo ove traume koje su nas snašle, a tu nam je veoma važna i pravna misao, dati prave odgovore na probleme koji su nas zadesili krajem 20. i početkom 21. vijeka. Uvijek je naša istorija bila u znaku borbe za sopstveni identitet. Dr Leposavić je analizirao pripremu i sprovođenje referenduma i proglašenje pobjede na referendumu, ukazao je na ključne zloupotrebe koje su se dogodile, a još je opširnije pitanje kako je donijet ustav nezavisne države Crne Gore, kojim je sa jedne strane Crna Gora definisana kao građanska država, ali su tamo, zapravo, provučeni neki paragrafi, karakteristični za nacionalnu državu“, kazao je mitropolit na promociji u Nikšiću, aprila 2018.

Po svjedočenju bratanića blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija Jovana Radovića, kada je mitropolit pročitao Leposavićevu knjigu, javno je izrazio želju da se sa njim i upozna, ne sluteći da je riječ o unuku Gojka Vlahovića, velikog prijatelja njegovog oca Ćira. Sudbina će spojiti dr Leposavića sa mitropolitom Amfilohijem dvije godine kasnije, nakon što se Vladimir na poziv Vladike Joanikija vratio iz Amerike da pomogne u pravnoj bici za odbranu hramova i imovine SPC u Crnoj Gori od njenih progonitelja iz vrha bivšeg režima. Dopunjeno izdanje sadrži analize dešavanja i pravne bitke upravo iz tog perioda.

BIOGRAFIJA:

Dr Vladimir Leposavić rođen je 24. avgusta 1984. godine u Baru. Diplomirao je 2008. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosječnom ocjenom 10. Trostruki je dobitnik nagrade Univerziteta u Beogradu za stručne radove iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Specijalizirao je u oblasti međunarodnih ljudskih prava 2015. godine, na Pravnom fakultetu u Vašingtonu (American University Washington College of Law), a doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je više monografija, naučnih studija i članaka iz oblasti međudržavnog prava i međunarodnih ljudskih prava. Član je i osnivač nekoliko strukovnih i građanskih udruženja. Od 2009. godine radio je kao predavač na univerzitetima u Beogradu i Podgorici.

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.