Connect with us

Bar

Catena mundi objavila dopunjeno izdanje Leposavićeve kultne knjige

Published

on

Knjiga dr Vladimira Leposavića “Uhvaćeni u vršenju svojih prava” dobila je drugo, dopunjeno izdanje, i to u ediciji prestižne beogradske izdavačke kuće Catena mundi.

Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjeg naučnog i ličnog iskustva nekada najboljeg studenta Beogradskog univerziteta koji je minulih godina dospio u žižu javnosti kao pravni savjetnik MCP i Eparhije budimljansko nikšićke kada je zakonskim putem pokušano razbijanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i oduzimanje njenih hramova i imovine. Knjiga je za kratko vrijeme privukla veliku pažnju naučne, stručne i šire javnosti a dopunjeno izdanje ima specifičnu težinu zbog toga što je dopunjeno analizama vezanim za period od 2018. do 2020. godine kada je autor vodio pravnu bitku za odbranu hramova i imovine SPC u Crnoj Gori od otimača iz bivšeg režima.

Leposavić je svoju borbu za odbranu svetinja SPC u Crnoj Gori zaokružio kao autor izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je dobio najviše ocjene međunarodne zajednice a koji je potpisao kao ministar pravde u prvoj demokratski izabranoj Vladi Crne Gore.

Leposavić je teze svog kapitalnog djela, branio i ličnim primjerom, principijelnim i naučno utemeljenim stavovima o Haškom tribunalu zbog kojih je glasovima poslanika bivšeg režima i GP URA smijenjen sa funkcije ministra, iako je po opštim ocjenama javnosti bio najuspješniji i jedini ministar Krivokapićeve vlade koji je opravdao titulu eksperta.

U prvom dijelu rada su analizirana pitanja uzroka međunacionalnih sukoba i modaliteta unutardržavnih odnosa većine i manjine. U tom smislu, naglašeni su nalazi socijalne psihologije, poput onog o „automatizmu“ diskriminatorskog ponašanja članova (bilo koje) grupe i sublimirane antičke polemičke rasprave o pravima većine i manjine”, prokomentarisao je svoju knjigu dr Leposavić.

U knjizi se posebno govori o dužnostima pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina danas, gdje tzv. teorija prirodne konstitucionalnosti predstavlja pokušaj da se, za određenu grupu ne tako rijetkih situacija u svjetu, ponudi do sada neizrečen koncept odavno prihvaćene legitimnosti i već postojeće prakse.

U opštem dijelu posebno su analizirana dva konkretna međunarodna ljudska prava od izuzetnog pravnog i političkog značaja – sloboda od diskriminacije i sloboda izražavanja. Pitanje internacionalizacije i degradacije ljudskih prava povezuje materiju opšteg i posebnog dijela, služeći kao svojevrstan uvod u drugi dio knjige. Na tom mjestu se objašnjava imponujuće zaživjela ideja univerzalne zaštite osnovnih ljudskih prava, ali i poražavajuća praksa zloupotrebljavanja i manipulisanja istom”, dodao je Leposavić.

Posebni dio ove studije bavi se pitanjem položaja Srba u Crnoj Gori i zasnovan je na mojim autorskim tekstovima i analizama koje su danas široj publici gotovo nedostupne; prvi dio tekstova nastajao je u periodu od 2007. do 2017. godine – opisujući političko vrijeme od usvajanja ustava za osamostaljenu Crnu Goru do njenog prijema u NATO.

U predgovoru prvog izdanja ove knjige mitropolit Joanikije (tada vladika budimljansko-nikšićki) kazao je da se Leposavić aktuelnim i složenim pitanjem identiteta ne bavi samo kao pravnik, već se, pored njegovog ličnog znanja, koristi i kulturom uopšte.

On se na jedan lagan način, pošto je ipak njegova struka i tematika pravo, dotiče i tema iz kulture, dotiče se Kosovskog zavjeta, predanja, tradicije, a naročito nas raduje što se dotakao i ovih bolnih pitanja, koja muče nas u Crnoj Gori. Iznio je svoj stav o NATO agresiji na SR Jugoslaviju i sa pravne tačke gledišta, a to ne treba nikako da ispustimo iz vida, jer je u pitanju golo nasilje“, rekao je mitropolit Joanikije.

On je dodao da je srpski narod karakteriše to da traume dugo nose, ali da vremenom daju pravi odgovor na probleme.

Nadamo se da ćemo kada malo prebolimo ove traume koje su nas snašle, a tu nam je veoma važna i pravna misao, dati prave odgovore na probleme koji su nas zadesili krajem 20. i početkom 21. vijeka. Uvijek je naša istorija bila u znaku borbe za sopstveni identitet. Dr Leposavić je analizirao pripremu i sprovođenje referenduma i proglašenje pobjede na referendumu, ukazao je na ključne zloupotrebe koje su se dogodile, a još je opširnije pitanje kako je donijet ustav nezavisne države Crne Gore, kojim je sa jedne strane Crna Gora definisana kao građanska država, ali su tamo, zapravo, provučeni neki paragrafi, karakteristični za nacionalnu državu“, kazao je mitropolit na promociji u Nikšiću, aprila 2018.

Po svjedočenju bratanića blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija Jovana Radovića, kada je mitropolit pročitao Leposavićevu knjigu, javno je izrazio želju da se sa njim i upozna, ne sluteći da je riječ o unuku Gojka Vlahovića, velikog prijatelja njegovog oca Ćira. Sudbina će spojiti dr Leposavića sa mitropolitom Amfilohijem dvije godine kasnije, nakon što se Vladimir na poziv Vladike Joanikija vratio iz Amerike da pomogne u pravnoj bici za odbranu hramova i imovine SPC u Crnoj Gori od njenih progonitelja iz vrha bivšeg režima. Dopunjeno izdanje sadrži analize dešavanja i pravne bitke upravo iz tog perioda.

BIOGRAFIJA:

Dr Vladimir Leposavić rođen je 24. avgusta 1984. godine u Baru. Diplomirao je 2008. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosječnom ocjenom 10. Trostruki je dobitnik nagrade Univerziteta u Beogradu za stručne radove iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Specijalizirao je u oblasti međunarodnih ljudskih prava 2015. godine, na Pravnom fakultetu u Vašingtonu (American University Washington College of Law), a doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je više monografija, naučnih studija i članaka iz oblasti međudržavnog prava i međunarodnih ljudskih prava. Član je i osnivač nekoliko strukovnih i građanskih udruženja. Od 2009. godine radio je kao predavač na univerzitetima u Beogradu i Podgorici.

Bar

Abazović: Šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav

Published

on

Izvor: Vijesti

Radi se o formalnom završetku onoga što smo započeli, a to je da suzbijemo šverc, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

On je to kazao prilikom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar gdje se danas oduzima oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura.

Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević su u posjeti Slobodnoj zoni Luke Bar.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će oni posjetiti Slobodnu zonu Luke Bar nakon što je UPC naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni.

Cigarete se oduzimaju jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

“Šverc je bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Radi se o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Važno je da vratimo kredibilitet Upravi carina, Luci Bar. Nakon sprovođenja svih propisa i svega što je predvidio zakon uz veliku podršku direktora Uprave carina došli smo u situaciju da preko 100 hiljada paketa postaje vlasništvo države”, istakao je Abazović.

On je dodao da je njihova namjera da postave zakonsku infraskturu i cigarete prodaju i pare upumpaju u budžet.

“Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije. Od današnjeg dana mi sa velikim stepenom sigurno da je šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav”, rekao je Abazović.

Premijer je poručio da je srećan što su jednu fazu u potpunosti završili.

“Što se tiče aktera i istraga, mi ohrabrujemo nadležne institucije, SDT i Tužilaštvo ukupno da preduzimaju aktivnosti i otkrivaju šta se dešavalo u prethodnom periodu. Naše aktivnosti treba da se usmjere na legalne biznise kako bi svi građani imali korist. Brojne su marke cigareta, to nisu cigarete koje su dominantno zastupljene na tržištu. Napravićemo popis kompletne robe”, kazao je Abazović.

Damjanović: Intencija je da se roba izveze

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore.

“Ona ne može biti plasirana na naše tržište. Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva”, kazao je Damjanović.

On je dodao da Luka Bar i Slobodna zona koje su bile pod ružnim imidžom treba da dobiju novo naličje.

“Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja koja su sada na tržištu primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je ministar.

Abazović: Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo

Abazović je uputio apel poslanicima da je ovo “zajednička priča svih građana i političkih subjekata i da zajedno podrže zakonsku infrastrukturu koja će nam omogućiti da prihodujemo”.

“Vjerujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rješenja. Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo. Iza šverca cigareta se krije nedostatak poslovne etike iza koje se krije monopol. Naša ideja je da pokušamo da nivelišemo stvari i dovedemo do veće socijalne pravde”, kazao je Abazović.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe”

Premijer je povodom duga Fonda za zdravstvo od 60 miliona eura rekao da taj dug nije nastao prošle godine, da je to decenijski dug i da se nada da će biti servisiran na ispravan način.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe koja je danas postala naše vlasništvo. Ne pravim pritisak da to tako bude. Da bi država zaživjela mora da mijenja imidž”, kazao je Abazović.

Damjanović je poručio da zakonska rješenja nisu išla u prilog da taj Fond ojača.

“Kroz razgovor i eventualno rebalans zaokružićemo to, Fond to mora da vrati. Nadam se da će Fond dobiti kredibilnu osobu, nadam se iz zdravstva”, kazao je Damjanović.

UPC nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar biće danas zaplijenjeno

Published

on

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura danas će biti oduzeto, jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

Prema informacijama “VijestI”, Uprava prihoda i carina (UPC) nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

U obavještenju, u koje “Vijesti” imaju uvid, iz UPC su naveli da Carinarnice obavještenje strankama treba da uruče najbržim putem, a nakon uručivanja Rješenja o odbijanju zahtjeva o produženju rokova “treba pristupiti sprovođenju instrukcije Ministarstva finansija i donijeti rješenja o oduzimanju robe”.

Vijesti su ranije objavile da je plan Vlade da cigarete, čiji vlasnici ne žele da plate akcize i duvan ubace u promet na crnogorsko tržište, nakon postupka oduzimanja, prodaju na međunarodnom tržištu i da se na taj način prvi put prihoduje novac od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

Planirano je da Vlada usvoji lex specialis kako bi cigarete ubacila na tržište.

Službenici policije, sredinom juna 2021. godine, počeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju dvadesetak kompanija, koje uvoze i skladište duvanske proizvode u depoima Slobodne zone.

Krajem jula 2021, Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar, a sadašnji premijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama, koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, prošlog ljeta evidentirana su i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, zbog čega su protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Posljednja krađa cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar otkrivena je 2. marta, nakon što je primijećeno da neko pokušava da prefarba “oko” nadzorne kamere koja djelimično pokriva dio skladišta mojkovačke kompanije.

Carinici su utvrdili da je tom krađom država oštećena za oko 225.000 eura.

Nepun mjesec prije toga – 7. februara, otkriveno je da je na skladištu “Montenegro duvan komerca” oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, traženo od šefa obezbjeđenja Port of Adrije da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat.

Istragom je ustanovljeno da su iz skladišta te mojkovačke firme od 28. decembra 2021. do tog dana, svaki četvrti dan, odvoženi šleperi cigareta.

Iz Uprave policije tada su zvanično saopštili da je tokom uviđaja utvrđeno da nedostaje 11.349 paketa raznih vrsta cigareta.

Utvrdili su i ko je utovarao cigarete, u čije kamione i kada, i uhapsili su nekoliko osumnjičenih za krijumčarenje cigareta i zloupotrebu službenog položaja.

Nova Odluka Vlade o zabrani skladištenja koja je 31. decembra objavljena u Službenom listu, donijeta je uz poziv na član 5 Zakona o slobodnim zonama u kome se navodi da “u zoni i skladištu se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, materijalna dobra i bezbjednost države, u skladu sa zakonom”.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Rukometaši Budvanske rivijere i Mornara danas igraju za porodicu Gojković iz Nikšića

Published

on

U sklopu 21 kola rukometne SBbet lige Crne Gore Rukometni klub Budvanska rivijera će danas 13 maja na svom terenu sastati sa ekipom RK Mornar sa početkom u 17 časova.

Osim takmičarskog ova utakmica je i humanitarnog karaktera jer čitav prihod koji se prikupi na ovoj utakmici biće namijenjen za porodicu Dijane Gojković koja živi sa desetogodišnjem sinom Lazarom u nikšićkom naselju Ćemenca.

Gojkovićima fali hrane, odjeće, fali im pokućstva, nemaju svoj krov nad glavom, Dijani fali zdravlja, jedino im ne fali ljubavi i topline. Ni osmijeha koji tako nesebično dijele drugima. Svi koji žele da pomognu Gojkovićima mogu to da urade posredstvom nikšićkog Crvenog krsta ili uplatom na žiro-račun koji je kod Prve banke otvoren na Dijanino ime, a broj je 535-0110100187086-46.
Želimo da i na ovaj način još jednom pomognemo ljudima u nevolji i pozivamo sve ljude dobre volje da svojim darom pomognu Dijani i Lazaru. Ovim putem apelujemo na našu vjernu publiku da se odazove u što većem broju kako bi se akcija uspješno sprovela i na taj način pokazali da je Metropola turizma grad humanih ljudi – poručili su iz sportskog kolektiva RK Budvanska rivijera koji su i prošlog mjeseca takođe odigrali meč koji je bio i takmičarskog i humanitarnog karaktera i sav prihod sa utakmice uplatili su za liječenje dječaka Feđe Alkovića

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.