Connect with us

Novosti

Pronađeni ostaci srednjovjekovnog pravoslavnog hrama na Valdanosu

Published

on

“Voljom Božijom a tragom pismenog i usmenog predanja, na praznik Časnih veriga Sv.apostola Petra, 29.01. tekućeg ljeta Gospodnjeg na lijevoj obali uvale Valdanos, pronađeni su ostaci pravoslavnog hrama . Predanje kaže, da je hram bio posvećen svetom Nikolaju Mirlikijskom Čudotvorcu. Jasno se vide zidine hrama, visine, sa sjeverne strane i do 2 metra, dok je sa južne strane veliki nanos zemlje, tako da zidovi vire svega pedesetak centimetara. Na istočnoj strani se jasno vidi polukružna apsida oltara, dok je sa zapadne strane ulaz u hram. Po načinu obrade kamena, načinu zidanja i sastavu maltera, prve analize upućuju na to, da se radi o srednjovjekovnom hramu. Hram je zidan na samim morskim hridima i njegovi ostaci su svega nekoliko metera od morske vode i nadmorske visine 3-4 metra. Hram je dimenzija 4h2,5 metra” saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Na ovaj isti dan, na inicijativu ulcinjskog sveštenstva, okupili su se pravoslavni mještani da učestvuju u blagoslovenoj radnoj akciji krčenja prilaza i okoline ove svetinje. Svi su se latili posla. Za nepunih dva sata rada, na licima svih prisutnih sijala je radost, koja nije mogla skriti zadovoljstvo pogledom na vaskrslu svetinju. Sveštenici o. Siniša Smiljić i o. Bratoljub Radović, su održali moleban za početak svakog dobrog djela. Miris tamjana i pojanje molitava i tropara razlegao se uvalom Valdanosa” kazali su iz Mitropolije.

Otac Siniša je na kraju , između ostalog, obrativši se prisutnima, rekao: „ Evo danas smo, braćo i sestre, okrčivši rastinje korova sa ove svetinje, okrčili i raščistili našu budućnost vjere i opstanka na ovim prostorima. Jer, onaj ko obnavlja svetinje i bogomolje, taj obnavlja svoju dušu i obnavlja staze kojima potomci treba da idu i ne lutaju. Ovi ostaci hrama nisu samo puki geografski orijentiri pravoslavnog življa, oni treba da su zalog i opomena na svjedočenje ljubavi na koju smo prizvani kao oni koji slijede Onog koji jeste LJubav. Ova svetinja pravoslavna treba da nas podsjeti da i među našim sugrađanima drugih vjeroispovijesti treba da ispovijedamo i svjedočimo tu LJubav , a ona je mir, sloga i praštanje”.

Poslije molitve i besjede svi prisutni su se okupili oko trpeze ljubavi.

Milorad Miško Đakonović, mještanin i ugledan domaćin, okupljenima je ispričao živo predanje, koje su i drugi čuli, da je hram izgradio pravoslavni Grk, čiji su se sinovi poslije brodoloma spasili upravo na hridima, na mjestu ovog hrama. U znak zahvalnosti Svetom Nikolaju, poznatom zaštitniku mornara i moreplovaca, njihov bogati otac je sagradio ovaj hram.

Petar Jančić, puni sada 76 godina i rođen je nedaleko od mjesta na kome se nalaze ostaci hrama. Ne skrivajući radost zbog obretenja svetinje i on je prisutnima pričao da su njegovi stari to mjesto „vazda zvali Crkvica“, „napasala se stoka pored Crkvice“, „bačali se parangali pored Crkvice“, „kao djeca smo odmarali i sjedili na zidić od Crkvice“.

Mještani su pričali da su se o velikim praznicima „čula zvona od ove strane“, iako nigdje u blizini nije bilo tada hrama koji je u funkciji. Oni su to tumačili kao neki znak čuda Božijeg.

Danilo Lekić ( 71), takođe mještanin , volio je kako kaže da mnogo čita o istoriji ovih krajeva. On nam je ispričao o imenima toponima na Valdanosu, koji su svi slovenskog-srpskog porijekla. U blizina se nalazi „Vilina voda“ koja ima čudotvorna ljekovita svojstva za nerotkinje. „Vilina greda“, „Vučja jama“, „Radoč“, „Bunari“ itd, a sva ova imena su zatečena prilikom oslobođenja Ulcinja 1878.g. Jedino je ime brda, iznad Valdanosa, „Mandra“ ili „Mendra“, grčkog porijekla i ima značenje u riječi pastir. „Mavrijan“, takođe brdo sjeverno od Valdanosa je ime dobilo po grčkoj riječi za crnce, gusare, koji su u 16. vijeku imali svoj logor u Valdanosu, dok se nisu preselili u ulcinjsku tvrđavu.

Takođe, za samo ime „Valdanos“, postoje dva tumačenja značenja tog imena. Jedno je latinskog porijekla i neki tumači tvrde da potiče od latinskog značenja „Val di noci”, što bi u prevodu značilo „Dolina oraha“. Pošto se ne zna da je u Valdanosu ikada bilo oraha i da je ova uvala bila poznata isključivo po maslinama i drugim mediteranskim kulturama, ostaje da je Slovensko značenje imena Valdanos jedino relevantno. Sagledavajući istorijske činjenice, da je na ovom prostoru, od 6. do 16. vijeka živjelo slovensko-srpsko stanovništvo, sasvim je logično i očigledno da „Valdanos“ ima značenje, inače realnog morskog klimatskog stanja u određenim mesecima u godini, „Valovi da nose“.

Bar

Đukanović se uvjerio da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni

Published

on

Da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni, predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović uvjerio se i danas tokom posjete ovom turističkom naselju.

Sudeći po fotografiji na kojoj se obraća malobrojnim pristalicama, Đukanović ni u drugom krugu predsjedničkih izbora neće moći da računa na dobar rezultat u Sutmoru.

U prvom krugu, kadndiat DPS-a je osvojio više nego duplo manje glasova od kandidata izborne većine koji će, kako je saopšteno iz tabora DF-a, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore sliti u podršku Jakovu Milatoviću, kandidatu Evrope sad.

 

Skroman broj pristalica dočekao ga je i u Baru. Skup u naselju Podi djelovao je nestvarno za nekadašnjeg nedodirljivog gospodara Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Lidija Đukanović sa nakitom od 16,800 dolara na Alijansi žena DPS-a!

Published

on

Prva dama Crne Gore pojavila se nedavno na događaju koji je u Nikšiću organizovala Alijanse žena DPS-a sa nakitom vrijednim 16,800 dolara!

Đukanovićeva je na ovom skupu poručila je da je ponosna šta je sve njen muž Milo postigao kao i na svoju porodicu, i unuke koji su “doprinijeli da dodatno shvatimo šta su prave vrijednosti i šta je najvažnije u životu svakog čovjeka”.

Dirljiva poruka prve dame prošla je, međutim, u sijenci nakita koji je imala na sebi tokom ovog skupa ogrlicu i dijamantski krst koji koštaju 16.850 dolara!

Riječ je o komadu nakita koji je vrijedan oko 37 minimalnih plata u Crnoj Gori!

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka da je u svojim imovinskim kartonima predsjednik države prijavio postojanje tog vrijednog nakita.

U novembru prošle godine mediji su objavili da su iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavili postupak vezan za porodicu Đukanović, odnosno da će pod lupom biti prva dama i njen skupocjeni stajling.

Đukanovićeva je i ranije skretala pažnju glamuroznim komadima garderobe pa se tako recimo, zimus na protestu “Ima nas” pojavila u Diorovom kompletu koji košta 5,500 eura…

Prema pisanju Monitora na vrhu liste najbogatijih porodica, “mora biti porodica Đukanović”.

“Bogatstvo porodice Đukanović prepoznali su i u svijetu. Aktuelni predsjednik Crne Gore i njen dvodecenijski premijer Milo Đukanović našao se i na Forbosovoj listi najbogatijih vladara svijeta, sa bogatstvom procijenjenim na 167 miliona.  No, taj broj je u stvari procjena bogatstva Đukanovića još iz 2009. godine. Tokom deset godina koje su uslijedile, u porodici Đukanović stasao je još jedan milioner. Predsjednikov sin Blažo postao je biznismen u jednom od najunosnijih poslova –  izgradnji hidorelektrana. Samo ta činjenica dovoljna je za procjenu da je bogatstvo ove porodice mnogo veće.

Kako se Đukanović s  platom koja ne prelazi hiljadu eura,  našao na listi najbogatijih svijeta? Kako je mlađahni premijer siromašne zemlje koji je nosio džemper, postao premijer i predsjednik još siromašnije zemlje koji  samo na ruci ima satove vrijedne milion eura.

Više svjedoka tvrdilo je da je Đukanović prve velike novce u stvari zaradio od šverca cigareta. Zbog kog se našao i na međunarodnoj optužnici za šverc cigareta“, pisao je Monitor.

Nastavi Citanje

Budva

Tribina “Zlo proleće 1999.” u crkvi Svetog Tome u Bečićima

Published

on

U parohijskom domu Crkva Sveti Toma u Bečićima u organizaciji NVO “Serdar” i uz blagoslov oca Petra Cerovića održana je tribina “Zlo proljeće ’99” . povodom 24. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju .
Veče je započeto minutom ćutanja.
Prisutnima se u ime NVO Serdar obratio Radko Garčević podsjetivši da je napad NATO-a koji su Vlada Savezne Republike Jugoslavije ali i pravni stručnjaci nazvali pravim imenom ilegalna agresija jer su tog 24.marta.1999. godine oko 20 časova devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo na Jugoslaviju, mete NATO aviona 1999. godine nisu bili samo vojni ciljevi, gađani su putevi, mostovi, civilni objekti. Iza leta “Milosrdnog anđela” ostajale su ruševine, patnja i žrtve .
U tom agresorskom i krvavom činu koji je trajao 78 dana u kojem su prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila od toga 81 dijete, 1000 vojnika i policajaca, ranjeno je preko 12.500 osoba. Bombe tih 78 dana agresije nisu birale koga će pogađati stradali su mnogi naši prijatelji Srbi, Crnogorci, Muslimani, Hrvati, Romi, Mađari kao i mnogi drugi. Napad na SRJ počeo je bombama na Podgoricu a prva žrtva bio je Saša Stajić, vojnik iz Beograda, koji je poginuo u kasarni u Danilovgradu.
Prisutnima se na pomenutoj tribini obratio doktor istorijskih nauka i redovni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu  Aleksandar Stamatović.
Dr Stamatović je objasnio zašto je u Crnoj Gori sve politika ali i kako se menja politička svest, te zašto je komunizam na ovom prostoru trajao 75 godina, ali i kada je uništena srpska elita i kako je Cetinje devastirano i osiromašeno, pa pretvoreno u bastion montenegrinstva i antisrpstva
Stamatović je tokom večeri iznio tezu da podudarnosti između Ukrajine i Crne Gore nisu slučajne i da se na osnovu procesa u tim državama može sa sigurnošću utvrditi da se radi o globalnom konceptu razbijanja pravoslavnog slovenstva od strane neformalnih centara moći.
On uočava i da je u Crnoj Gori već stvoren ekstremni antisrpski identitet, gotovo spreman da uradi isto ono što je uradio ukrajinski nacional-šovinistički tokom prethodnih osam godina u Ukrajini. Istakavši da je režim Mila Đukanovića zamijenjen novim likovima, a novi globalni identitet i opredjeljenje Crne Gore, kao prevashodno NATO kolonije i antiruske države, treba da ostanu isti zaključivši da se građani o NATO-u nisu izjašnjavali, jer nije bilo referenduma o članstvu u toj alijansi. Ali i bez toga, NATO i 1999. godina su još jedna tema o kojoj crnogorsko društvo nikad neće misliti isto – zaključuje se u saopštenju NVO “Serdar” .

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.