Connect with us

Bar

Mitropolit Joanikije: Crkva neće dijeliti narod i gledati ko kojoj stranki pripada

Published

on

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da kao narod ne pamtimo laka vremena.

Nikad nije bilo lako. Pamtimo neka vremena koja su bila izuzetno teška. Čitamo iz istorije kako su naši preci svjedočili vjeru i u najtežim vremenima, kako su mnogi stradali za vjeru. Dakle, treba biti spreman da se ide sa Hristom i za Hristom do kraja, ako treba i na Hristovu Golgotu. A ko nema Hristovu Golgotu upisanu u svoje srce i u svoju dušu taj još ne zna šta uopšte znači biti hrišćanin. Jer, tamo gdje je upisana Hristova Golgota, tamo je i svjetlost vaskrsenja Hristovoga, jer na Golgoti se već osjeća pobjeda nad smrću”, kazao je on.

Mitropolit je prokomentarisao i aktuelnu situaciju u Crnoj Gori.

Vidimo jednu pometnju u narodu, vidimo mnogo vulgarnosti u politici. Treba da budemo daleko od toga. Mnogi se pitaju zato što Crkva neće da učestvuje u tim vulgarnostima gdje je sad Crkva, šta kažu patrijarh, vladike, sveštenici… Crkva je, draga braćo i sestre, tamo gdje je njeno mjesto, sa Hristom. Ona ide Hristovim putem i to je njen život i njeno biće. Mi smo tijelo Hristovo, čuvamo zajednicu Crkve Božije”, poručio je on.

Naglasio je da će Crkva, budući da je na prvom mjestu sa Hristom, biti i sa svojim narodom.

I neće dijeliti svoj narod, neće gledati svoj narod kroz stranke, ko kojoj stranci pripada, nećemo svoj narod ovdje u Crnoj Gori dijeliti na Srbe i na Crnogorce. Nek se izjašnjava ko kako hoće, mi smo braća i mi smo jedno. I to zavještanje imamo od naših otaca da čuvamo međusobnu ljubav i da čuvamo jedni druge”, istakao je Mitropolit Joanikije.

Objasnio je da na taj način čuvamo i biće Crkve i biće naroda, zavještanja naših predaka i svetinje.

Od dioba neće biti dobro ništa nikome. Naravno, poštujemo sve i poštujemo svačiju službu. Moraj da postoje i stranke i politika, naša politika je to da smo sa Hristom, da smo na Hristovom putu, da smo sa svojim narodom i da ne dijelimo svoj narod. Bićemo jedno kao što smo i do sada bili jedno, i to je zavještanje.i našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija pred čijim se grobom ovdje nalazimo”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Bar

Drama na Skadarskom jezeru: Spašene četiri osobe

Published

on

Akcija spašavanja više osoba sa broda koji je isplovio iz Virpazara na Skadarskom jezeru uspješno je okončana večeras oko 21:30! Na čamcu su bile četiri osobe (tri žene i muškarac).

U akciji spašavanja su učestvovali svojim plovilom pripadnici Sektora granične policije” potvrđeno je iz Uprave pomorske sigurnosti.

Veliko nevrijeme zahvatilo je područje Skadarskog jezera. Jak vjetar, podigao je talase što je otežavalo akciju spašavanja.

Poznavaoci prilika u nacionalnom parku ukazuju da je jezero izuzetno opasno usljed vremenskih okolnosti kad je jak vjetar te da se provjerava vremenska prognoza prije isplovljavanja.

Nastavi Citanje

Bar

Udes u Šušanju, jedna osoba povrijeđena

Published

on

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koja se jutros u 5.45 časova dogodio u naselju Šušanj.

U sudaru su učestvovala dva automobila marke BMW barskih registarskih oznaka.

Jednim vozilom je upravljao D.U. (41), a drugim V.N. (43).

Nastavi Citanje

Bar

Bakljada barskih Delija zbog Zvezdine titule (VIDEO)

Published

on

Fudbalski klub Crvena zvezda osvojio je sedmu uzastopnu titulu nacionalnog prvaka u šampionatu Srbije, što je proslavljeno i u Baru, gradu u kojem decenijama postoji jedna od najaktivnijih grupa navijača slavnog beogradskog kluba.

Delije iz Bara odlučile da uspjeh svog kluba proslave bakljadom kod svjetionika koja je izazvala veliku pažnju javnosti u regionu…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.