Connect with us

Art

U Novom Sadu izložba radova Uroša Toškovića

Published

on

U novosadskoj galeriji NS Buda/Antique and art store (Dunavska 25) u 18 sati biće otvorena izložba „Nasleđe” posvećena stvaralaštvu velikog crnogorskog, jugoslovenskog i evropskog slikara Uroša Toškovića.

„Nasleđe” će u galeriji NS Buda/Antique and art store trajati tokom čitave 2022. godine, u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropska prestonica kulture. Namera organizatora izložbe je da je upotpune velikim brojem pratećih programa, poput okruglih stolova posvećenih djelu Uroša Toškovića, književnih i pjesničkih večeri, različitih panela o krucijalnim pitanjima u kulture… Sama, pak, izložba će biti prodajna, pri čemu je dio tako prikupljenih sredstava namijenjen Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

Uroš Tošković (Pelev Brijeg, 19. novembar 1932 — Podgorica, 3. mart 2019) diplomirao je 1956. na Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Iste godine odlazi, kao stipendista francuske Vlade u Pariz, gdje završava Školu lijepih umjetnosti kod Morisa Brijanšona.

Smatra se rodonačelnikom kolonije jugoslovenskih slikara u Parizu, a biće 1957. među osnivačima društva prijatelja Baltazar, u kojem su bili i Leonid Šejka, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjicki i koje godinu kasnije postaje čuvena Mediala. Inače, u Parizu Uroš Tošković ostaje sve do 1976. i drugovaće sa Belmondom, De Sikom, Sartrom, raditi sa Pikasom, Dalijem, Joneskom, a pojedini evropski likovni kritičari ga svrstavaju među najbolje crtače svih vremena.

Art

Priznanje za Jasnu Brnjadu na Expo 2020 izložbi u Dubaiju!

Published

on

Nadaleko poznati suveniri naše umjetnice Jasne Brnjade krasili su do prije nekoliko dana crnogorski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO održanoj u Dubaiju. Baranka
koja je na jedinstveni način “oživjela” kamene oblutke, dobila je na prestižnoj izložbi i veliku nagradu od Akademije 3d art iz Londona koja joj je uručila Oskar 2020.

“Ministarstvo Ekonomskog Razvoja ponudilo je konkurs unikatnog suvenira na Expo 2020 Dubai na temu Blagosloveni prirodom. Pronašla sam se u toj temi jer su moji suveniri od prirodnog materijala sa naših barskih plaža. Njima se dopao moj rad – suvenir slika i dobila sam priliku.  Potpisala sam ugovor i bila prestavljena na crnogorskom paviljonu u Dubaiju”, priča za portal nadlanu.me Jasna.

Umjetnica dodaje da je ponosa na to što su njeni radovi promovisali Crnu Goru i što je tako bila, kako skromno kaže “mali dio Svjetske izložbe”.

“Divne pohvale imam za rad. Naši ljubazni promoteri divno su prestavili moje suvenire. Sve slike sa izložbe našle su i kupca”, kaže Jasna.

“Da li ste znali sto je Asamblaž. To je stil skulpture inspirisan idejom nanošenja razing materijala na površinu kojima nisu obavezno asocijativni jedni prema drugom u kojoj umjetnik prestavlja neumjetničke objekte u kontekstu umjetnosti. To je ono što Jasna Brnjada radi sa kamenom, drvetom, pijeskom, školjkom. .Akademija 3d art is Londona nagradila je njena djela sa Oskarom 2020 godine”, navedeno je u pormotivnom katalogu montenegropavillion.

Nastavi Citanje

Art

KUD Sveti Jovan Vladimir na smotri veterana u Srbiji

Published

on

KUD Sveti Jovan Vladimr učestvovao je pošlog vikenda na smotri veterana u organizaciji KUD Abrašević iz Kraljeva.

Kulturno umjetničko društvo iz Bara se na smotri prestavilo igrama iz Crne Gore. Tokom dvodnevne posjete Srbiji razmijenjena su iskustva sa ostalim društvima i stečena nova poznastva.

Osim učešća na smotri veterana, članovi KUD Sveti Jovan Vladimir iskoristili su priliku i za obilazak raznih znamenitosti i manastira.

Nastavi Citanje

Art

KUD Sv. Jovan Vladimir organizuje humanitarni koncert za djecu oboljelu od kancera

Published

on

KUD Sv. Jovan Vladimir organizuje u utorak humanitarni koncert za djecu oboljelu od kancera.

Koncert će se održati u sali Dom kulture u Baru od 19:00. Specijalni gosti večeri biće članovi plesnog ansambla Habanera. Sav prihod od ulaznica namijenjen je za pomoć djeci oboljeloj od kancera. Cijena ulaznice je tri eura.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.