Connect with us

Bar

Đukić: Potezi premijera bili priprema za osnivanje stranke

Published

on

Sve što je premijer Zdravko Krivokapić radio posljednjih dana bila je priprema terena za osnivanje političke partije na čijem bi čelu bio on ili ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, ocijenio je kolumnista i profesor filozofije Stefan Đukić.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da se sve to dešava u susret važnim lokalnim izborima, među kojima je i Podgorica, gdje bi se eventualnim dobrim rezultatom amortizovao pad vlade.

Smatra i da su se Aleksa Bečić i njegova Demokratska Crna Gora u svemu postavile kao saveznik te buduće stranke.

U parlamentu se juče, kako je rekao, desilo ono što je većina i očekivala.

Sam potez premijera oko smjene potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, kako je rekao, iznuđen je kad je već stigao prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

“Završilo se tako da su na neki način svi zadovoljni. S jedne strane dnevni red nije prošao, opozicija nije imala tu nezgodu da mora glasati za ostanak Abazovića, ali i smjenu vlade. Tako da su se potpuno izvukli. S druge strane, DF je odglumio principijelno da su htjeli da se o svemu priča”, istakao je Đukić, navodeći da su na kraju svi zadovoljni, iako se nije desilo ništa.

Govoreći o padu Vlade premijera Zdravka Krivokapića, on je rekao je to gotovo izvjesno da će se desiti.

Đukić očekuje usložnjavanje političke situacije, jer ćemo u martu, kako je rekao, ući u finiš za lokalne izbore. Sve će, ocijenio je, trajati do predsjedničkih izbora 2023. godine

Nesumnjivo je da će za obaranje vlade glasati kompletna opozicija, ali i poslanici Građanskog pokreta Ura, te poslanik Civisa Srđan Pavićević.

“Pitanje je sada da li će glasati još neko, da li će Miodrag Lekić glasati za obaranje, jer je govorio da je potpuno nezadovoljan. Pitanje je kako će glasati SNP, oni su sinoć rekli da neće glasati za obaranje vlade”, ocijenio je Đukić.

Najveće iznenađenje bi, kaže, da Vlada u parlamentu izdrži test provjere, za šta su, kako je rekao, male šanse.

Krivokapić pokazuje, kako je rekao, u posljednje vrijeme da nema političko-partijsko iskustvo: “Nesumnjivo je da je od izbora vlade u decembru 2020. godine bio u nezgodnoj situaciji da balansira. Ali očigledno da on svojim potezima je sam sebe doveo u situaciju iz koje sada ne zna kako da izađe”.

Đukić ističe da je ponašanje DF-a dosta pasivno u posljednje vrijeme, jer bi imali problema da sa svojim glasačima iskomuniciraju zašto je vlada oborena.

“Ali kad je vlada već oborena, oni tu ništa nijesu mogli da urade, i to mogu da kažu. A onda imaju drugi momenat u kojem mogu da kažu da je vlada pala, da se pojavljuje neka druga i da je bolje da je podrže oni i zadrže mjesta po dubini, umjesto da je podrži DPS ili neko drugi”, istakao je Đukić.

Demokratama je, kaže, pozicija malo gteže jer su previše buke pravili i vikali “izdaja”.

Protesti se u Crnoj Gori, kako je rekao, neće omasoviti ako nema ko će stati iza njih. Za sada, kaže, oni nemaju kritičnu masu. Siguran je i da neće biti nikakvih nemira.

“Oni bi trebalo da podrže manjinsku vladu i da čak možda delegiraju nekog svog”, rekao je Đukić.

On je komentarisao i saopštenje Episkopskog savjeta, koji je pozvao parlamentarnu većinu na rješavanje političke krize: “Izjava je bila nepotrebna. Od sticanja nezavisnosti se Crna Gora ne ponaša kao politički suveren. Nije na Crkvi da kaže kakva treba da bude vlada, kao što ni na prethodnoj vladi nije bilo da govori kako treba da crkva bude ustrojena”.

Ocijenio je nedopustivom izjavu potpredsjednika Vlade Abazovića koji je rekao da bi Amerikance trebalo pitati zašto DF ne može u Vladu: “Jel Amerikanci glasaju, da li Eskobar glasa ili su građani ti koji glasaju? Ne možemo da budemo suvereni od crkve, a nesuvereni od stranaca”.

(RTCG)

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.