Connect with us

Bar

Đukić: Potezi premijera bili priprema za osnivanje stranke

Published

on

Sve što je premijer Zdravko Krivokapić radio posljednjih dana bila je priprema terena za osnivanje političke partije na čijem bi čelu bio on ili ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, ocijenio je kolumnista i profesor filozofije Stefan Đukić.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da se sve to dešava u susret važnim lokalnim izborima, među kojima je i Podgorica, gdje bi se eventualnim dobrim rezultatom amortizovao pad vlade.

Smatra i da su se Aleksa Bečić i njegova Demokratska Crna Gora u svemu postavile kao saveznik te buduće stranke.

U parlamentu se juče, kako je rekao, desilo ono što je većina i očekivala.

Sam potez premijera oko smjene potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, kako je rekao, iznuđen je kad je već stigao prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

“Završilo se tako da su na neki način svi zadovoljni. S jedne strane dnevni red nije prošao, opozicija nije imala tu nezgodu da mora glasati za ostanak Abazovića, ali i smjenu vlade. Tako da su se potpuno izvukli. S druge strane, DF je odglumio principijelno da su htjeli da se o svemu priča”, istakao je Đukić, navodeći da su na kraju svi zadovoljni, iako se nije desilo ništa.

Govoreći o padu Vlade premijera Zdravka Krivokapića, on je rekao je to gotovo izvjesno da će se desiti.

Đukić očekuje usložnjavanje političke situacije, jer ćemo u martu, kako je rekao, ući u finiš za lokalne izbore. Sve će, ocijenio je, trajati do predsjedničkih izbora 2023. godine

Nesumnjivo je da će za obaranje vlade glasati kompletna opozicija, ali i poslanici Građanskog pokreta Ura, te poslanik Civisa Srđan Pavićević.

“Pitanje je sada da li će glasati još neko, da li će Miodrag Lekić glasati za obaranje, jer je govorio da je potpuno nezadovoljan. Pitanje je kako će glasati SNP, oni su sinoć rekli da neće glasati za obaranje vlade”, ocijenio je Đukić.

Najveće iznenađenje bi, kaže, da Vlada u parlamentu izdrži test provjere, za šta su, kako je rekao, male šanse.

Krivokapić pokazuje, kako je rekao, u posljednje vrijeme da nema političko-partijsko iskustvo: “Nesumnjivo je da je od izbora vlade u decembru 2020. godine bio u nezgodnoj situaciji da balansira. Ali očigledno da on svojim potezima je sam sebe doveo u situaciju iz koje sada ne zna kako da izađe”.

Đukić ističe da je ponašanje DF-a dosta pasivno u posljednje vrijeme, jer bi imali problema da sa svojim glasačima iskomuniciraju zašto je vlada oborena.

“Ali kad je vlada već oborena, oni tu ništa nijesu mogli da urade, i to mogu da kažu. A onda imaju drugi momenat u kojem mogu da kažu da je vlada pala, da se pojavljuje neka druga i da je bolje da je podrže oni i zadrže mjesta po dubini, umjesto da je podrži DPS ili neko drugi”, istakao je Đukić.

Demokratama je, kaže, pozicija malo gteže jer su previše buke pravili i vikali “izdaja”.

Protesti se u Crnoj Gori, kako je rekao, neće omasoviti ako nema ko će stati iza njih. Za sada, kaže, oni nemaju kritičnu masu. Siguran je i da neće biti nikakvih nemira.

“Oni bi trebalo da podrže manjinsku vladu i da čak možda delegiraju nekog svog”, rekao je Đukić.

On je komentarisao i saopštenje Episkopskog savjeta, koji je pozvao parlamentarnu većinu na rješavanje političke krize: “Izjava je bila nepotrebna. Od sticanja nezavisnosti se Crna Gora ne ponaša kao politički suveren. Nije na Crkvi da kaže kakva treba da bude vlada, kao što ni na prethodnoj vladi nije bilo da govori kako treba da crkva bude ustrojena”.

Ocijenio je nedopustivom izjavu potpredsjednika Vlade Abazovića koji je rekao da bi Amerikance trebalo pitati zašto DF ne može u Vladu: “Jel Amerikanci glasaju, da li Eskobar glasa ili su građani ti koji glasaju? Ne možemo da budemo suvereni od crkve, a nesuvereni od stranaca”.

(RTCG)

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.