Connect with us

Uncategorized

Lekić protiv smjene Bečića: Svako preuzima odgovornost za dalje procese u društvu

Published

on

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić potvrdio je da će glasati protiv prijedloga o smjeni predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

On je gostujući na Radiju Crne Gore rekao da je očigledno da je politički proces dobio na ubrzanju, te da ne bi trebalo ulaziti u glasanje oko povjerenja Bečiću.

Dva su razloga najmanje. Prvo, potrebna je institucionalna, neću reći stabilnost, već postojanje određenih institucija. Razumije se Skupštine u punom sastavu sa predsjednikom. I ona može da usmjerava procese. Izgubiti tu instituciju, a pala je vlada, onda imamo samo instituciju Predsjednika Crne Gore, koji je parcijalan u smislu zastupanja svoje strane. Drugo je personalni aspekt“, rekao je Lekić.

Lider Demosa je rekao da smatra da je Bečić korektno vodio parlament u smislu poštovanja pravila, Ustava i Poslovnika.

“Svako će preuzeti svoju odgovornost za dalje procese u društvu”, rekao je Lekić i dodao da je o formiranju nove vlade razgovarao i prije pada vlade. “Pitate me jesam li razgovarao s Urom. Jesam prije pada vlade. Predsjednik Ure me pozvao na razgovor, i dali smo saopštenje”, rekao je Lekić.

Ne misli da je sve bilo loše što je radio premijer Zdravko Krivokapić, ali da je imao nedopustivih slabosti u metodu rada i poimanju političkog sistema.

“On je zaobišao parlamentarnu većinu koja treba da se dogovara, da bi ušao u parcijalne kuhinje čas sa jednima, čas sa drugima”, rekao je Lekić.

Smatra i da bi DPS trebalo da ostane u opoziciji, odakle bi sagledao svoje redove i odgovornost: “Ali da on bude nezaobilazan u širem dijalogu za konstituisanje pravosudnih organa”.

Pravedno bi bilo, kako je rekao, da DPS ostane opozicija, a da se “iz ove parlamentarne većine formira vlada”.

(Glas naroda)

Uncategorized

Fudbaler teško povrijeđen u tuči u Budvi

Published

on

Šta se sve danima događalo na relaciji budvanska policija – Osnovno državno tužilaštvo Kotor i kada je tužilac obaviješten o tuči koja se dogodila u noći između petka i subote u Budvi, znaće se narednih dana kada iz svih institucija stignu zvanični odgovori o slučaju.

Uprava policije u nezvaničnim informacijama “Vijestima” navela je da je u prvim danima jula Podgoričanin Andrija Milačić, sin službenika UP Saše Milačića – šefa obezbjeđenja premijera Milojka Spajića, trebalo u redovnoj proceduri da odgovara za prekršaj zbog narušavanja javnog reda i mira.

Međutim, navodno, do obrta je došlo u utorak nakon što je fudbaler Amar Abazović nakon pregleda u Kliničkom centru dostavio medicinsku dokumentaciju da su mu u tuči, ispred diskoteke “Omnija” u Budvi, nanijete teške tjelesne povrede.

Zbog toga je, kako je objašnjeno u vrhu UP, tužilac ponovo konsultovan, nakon čega je donio odluku da se protiv Milačića i njegovog prijatelja Omara Ramovića podnesu krivične prijave zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

Zvanični odgovor “Vijestima” iz UP juče nije stigao, a iz te institucije nije poslato ni saopštenje za javnost.

Tužiteljka i portparolka ODT-a Kotor Tijana Čelanović juče je oko 13.30 časova poslala odgovor “Vijestima” u kojem je navedeno da tužilaštvo još ocjenjuje da li se u radnjama stiču elementi krivičnog djela.

“U vezi sa Vašim pitanjima, obavještavamo Vas da je dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru obaviješten o predmetnom događaju od strane OPS UP OB Budva, da je dao uputstva policiji da preduzmu neophodne radnje radi utvrđivanja okolnosti predmetnog događaja, a radi ocjene da li se u radnjama nekog lica stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, piše u odgovoru Čelanović.

Nakon toga “Vijesti” su naknadno od ODT-a u Kotoru tražile precizne i konkretne informacije – kada su iz budvanske policije obavijestili dežurnog tužioca o slučaju i kada je tužilaštvo dobilo informacije da su fudbaleru u tuči nanijete teške tjelesne povrede.

“Dežurni državni tužilac obaviješten je o predmetnom događaju od strane UP OB Budva, neposredno nakon što se isti dogodio”, napisala je Čelanović.

Tuča u blizini diskoteke dogodila se 29. juna u 4.40 časova, a na snimcima, koje je policija uzela, prema nezvaničnim informacijama iz te institucije, vidi se kako Milačić, Ramović i još neke neidentifikovane osobe brutalno udaraju dvojicu mladića iz Podgorice – Abazovića i A. M. (20)

Povrijeđeni Abazović iste je noći odvezen u Hitnu pomoć Budva, ali dok je čekao red, navodno je otišao prije nego su ga ljekari pregledali.

Nezvanični podaci iz UP govore da je policija u Budvi navodno odmah identifikovala aktere, uzela izjave, sačinila zapisnik i narednog dana obavijestila tužioca u Kotoru o događaju.

Tada se dežurni tužilac navodno izjasnio da policija protiv Ramovića i Milačića u redovnoj proceduri podnese prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira.

“Vijestima” je u UP nezvanično rečeno da u ovom slučaju nije bilo nikakvog zataškavanja već da je do promjene kvalifikacije djela navodno došlo u utorak nakon što je Abazović pregledan u KC-u.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Pješčić: Biće potrebno vremena i para za sanaciju štete od nevremena u Luci Bar

Published

on

Sva tri pretovarna mosta koja su u Luci Bar još od 1977. godine su se srušila usljed jakih naleta vjetra. Mostovi su bili visoki preko 30 metara i teži od 400 tona. Ne može se još uvijek znati kolika će biti šteta za Luku Bar, ali dugo vremena neće moći da radi kao do sad, kazao je “Vijestima” kazao Ilija Pješčić, direktor AD Luka Bar. On je naglasio da ništa nije ukazivalo na to da će doći do orkanskih vjetrova te da su na terenu bili radnici koji su obavljali redovne poslove.

“Srećom, niko nije preminuo ali par radnika je povrijeđeno. U pitanju su lakše povrede, ogrebotine i slično”, ispričao je Pješćič i objasnio da se većina njih na vrijeme sklonila.

Kako je on objasnio, pretovarni most C koji je bio pri samoj obali, na kojem se radila sanacija sajli i grabilice bio je usidren i vezan lancima za ankere, bile su spuštene kočnice i papučice. Međutim, udari vjetra u jednom trenutku su bili toliki da su ankeri popucali i on je nekontrolisano, velikom brzinom, krenuo ka dva druga mosta i povukao ih je za sobom, pošto se nalaze na šinama.

“Kako su se nasložili jedan na drugi, vjetar ih je vukao dok se nisu skroz oborili. Baš jedan težak dan za Luku”, ispričao je.

Novčana šteta gubitkom samih mostova nije velika, objasnio je on, ali se ne može procijeniti gubitak koji će Luka Bar imati jer će najviše biti pogođene robe koje su radili do sada.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović obišao je Luku Bar i mjesto havarije, a “Vijestima” je kazao da se za sad ni okvirno ne zna kolika je šteta pričinjena.

“Moram reći da je situacija loša, to će biti velika šteta. U narednom periodu mi ćemo da vidimo tačno koliko će ta cifra da iznosi”, poručio je Radulović.

Kazao je da će, kao odgovorna Vlada, stajati iza Luke Bar i da postoji mogućnost u Zakonu kontrole državne pomoći da se zbog elementarnih nepogoda da određeni dio novca. Kada se ustanovi konkretno kolika je šteta, oni će finansijski pomoći ovoj kompaniji.

Mjesto havarije juče je bilo ograđeno policijskom trakom, a na terenu su i službenici zaštite i spasavanja u sklopu Luke. Ograđeni su i određeni djelovi Slobodne zone zbog potencijalne opasnosti.

Nastavi Citanje

Bar

Danas je Božić: Hristos se rodi!

Published

on

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima uvrede.

Božiću prethodi 40-odnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”.

Božić se slavi tri dana.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.