Connect with us

Bar

Kamion pet puta ove godine iznosio cigarete iz magacina u luci!

Published

on

Kamion kojim su navodno iznesene cigarete iz Slobodne carinske zone u Luci Bar, pet puta ukupno ulazio je u skladište na kom je oštećena plomba – četiri puta u januaru i jednom u februaru. Detalji velike krađe cigareta otkrivene juče, isplivali su u javnost nakon što je vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević alarmirala policiju, a slučaj preuzelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Petričevićeva je istakla da će se dinamika i broj ulazaka kamiona u skladište po danu znati nakon što SDT u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem izvrši kompletan uvid nadzornih kamera na rampi u Slobodnoj zoni, Port od Adriji i Luci Bar i analizira ih.

”Nakon što se izuzmu snimci video-nadzora možda će se moći govoriti i o eventualnim prevoznim sredstvima i registarskim oznakama”, objasnila je direktorica Uprave carina i prihoda.

On je za Vijesti izjavila da je, prema posljednjem popisu napravljenom minulog ljeta, u tom privatnom skladištu bilo 15.000 paketa cigareta, a da će se popisom utvrditi koliko je ukradeno.

Petričević je juče suspendovala sedmoricu službenika Carinske ispostave Slobodne zone, koji su sinoć privedeni na saslušanje.

”S obzirom na to da je simptomatično da su kritičnih datuma u smjenama bile određene skoro iste posade, kao v. d. direktorice UPC sam zbog nastalih posljedica krađe, a do utvrđivanja stepena pojedinačne odgovornosti svakog od carinika i svih okolnosti u kojima se dogodila nedozvoljena radnja, tj. krađa, donijela odluku o privremenoj suspenziji službenika koji su bili u smjeni u pomenutim danima”, kazala je ona.

Petričevićeva je potvrdila da je krađa otkrivena nakon što su službenici UPC krenuli da popisuju cigarete i duvanske proizvode smještene u skladištima Slobodne carinske zone.

Objasnila je i da je jedan službenik dan ranije primijetio da je plomba na tom skladištu oštećena, ali da je provjera onemogućena dojavom da je u Luci Bar postavljena eksplozivna naprava.

Ona je istakla da je službenik koji je primijetio oštećenje o tome, shodno hijerarhiji, obavijestio svog prvog pretpostavljenog, a on nju kao starješinu organa.

”Nakon toga sam u dogovoru sa pomoćnikom za Sektor bezbjednosti izdala nalog Port of Adriji da pregledom snimaka nadzornih kamera utvrde da li je samo oštećena plomba, ili je eventualno bilo ulazaka u skladište. Uvidom u snimljeni materijal sa nadzornih kamera utvrđeno je da je u to skladište više puta ulazilo određeno transportno sredstvo”, kazala je direktorica UCP za Vijesti.

Petričevićeva je nakon dobijene informacije obavijestila direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a potom i pošla u Slobodnu zonu Luke Bar gdje je prisustvovala uviđaju.

”Očigledna je sprega mafije sa pojedincima u Luci i Carinama. Znam da je tri mjeseca, koliko sam na čelu UPC kratak period, ali i danas im poručujem da sam od prvog dana namjerna da stanem na rep mafiji, a radi se o ozbiljnim kriminalnim grupama. Kada kažem na rep, mislim figurativno na pojedince iz institucije na čijem sam čelu, a koji su, prema mojim sumnjama, logistika kriminalnim aktivnosima”, kazala je Petričevićeva.

Istakla je da je u skladištu iz kog su ukradene cigarete, prema evidenciji UPC, posljednjom carinskom kontrolom izvršenom minulog ljeta u saradnji sa službenicima Sektor za borbu protiv kriminala, zatečena količina robe odgovarala činjeničnom stanju dostavljenom po lager listi: “U količini duvanskih proizvoda od oko 15.000 paketa”.

Ona objašnjava i da je 1. januara, u skladu sa instrukcijama resornog Ministarstva, a postupajući po Odluci o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, carinskom plombom plombirano privatno skladište korisnika kojem je zbog isteka licence ukinuto odobrenje za vođenje evidencije: “I ujedno, kojem je preostala izvjesna zaliha duvanskih proizvoda. Detalji o količini i strukturi ukradene robe, odnosno vrsti cigareta i vlasniku skladišta, za sada ne bih saopštavala”, rekla je ona.

Iz Uprave policije nezvanično su kazali da su njihovi službenici na terenu i da čine sve da rasvijetle krivično djelo.

Odluka da se u okviru Slobodne zone Luke Bar zabrani skladištenje duvanskih proizvoda Vlada je usvojila krajem jula 2021. godine, a vicepremijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Ljetošnjom odlukom Vlade zabranjeno je novo skladištenje duvanskih proizvoda u lagerima Luke Bar, a tada je usvojeno i da se vlasnicima firmi, koji imaju cigarete, više ne produžavaju ugovori o čuvanju milionski vrijednih tovara cigareta u lučkoj Slobodnoj zoni.

Procjene policije, Uprave prihoda i carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost, na osnovu ljetošnjeg popisa, jesu da se u magacinima Luke Bar trenutno nalaze paketi cigareta vrijedni oko 60 miliona eura, a tovari duvanskih proizvoda sumnjivih firmi mjesecima se čuvaju pod budnom pažnjom.

Te cigarete u barskoj luci su lagerovane prije Vladine odluke o zabrani skladištenja, a procjene su da mnogim paketima uskoro i ističe rok.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, ljetos su evidentirana i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, a protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Bar

Abazović: Šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav

Published

on

Izvor: Vijesti

Radi se o formalnom završetku onoga što smo započeli, a to je da suzbijemo šverc, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

On je to kazao prilikom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar gdje se danas oduzima oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura.

Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević su u posjeti Slobodnoj zoni Luke Bar.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će oni posjetiti Slobodnu zonu Luke Bar nakon što je UPC naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni.

Cigarete se oduzimaju jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

“Šverc je bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Radi se o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Važno je da vratimo kredibilitet Upravi carina, Luci Bar. Nakon sprovođenja svih propisa i svega što je predvidio zakon uz veliku podršku direktora Uprave carina došli smo u situaciju da preko 100 hiljada paketa postaje vlasništvo države”, istakao je Abazović.

On je dodao da je njihova namjera da postave zakonsku infraskturu i cigarete prodaju i pare upumpaju u budžet.

“Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije. Od današnjeg dana mi sa velikim stepenom sigurno da je šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav”, rekao je Abazović.

Premijer je poručio da je srećan što su jednu fazu u potpunosti završili.

“Što se tiče aktera i istraga, mi ohrabrujemo nadležne institucije, SDT i Tužilaštvo ukupno da preduzimaju aktivnosti i otkrivaju šta se dešavalo u prethodnom periodu. Naše aktivnosti treba da se usmjere na legalne biznise kako bi svi građani imali korist. Brojne su marke cigareta, to nisu cigarete koje su dominantno zastupljene na tržištu. Napravićemo popis kompletne robe”, kazao je Abazović.

Damjanović: Intencija je da se roba izveze

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore.

“Ona ne može biti plasirana na naše tržište. Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva”, kazao je Damjanović.

On je dodao da Luka Bar i Slobodna zona koje su bile pod ružnim imidžom treba da dobiju novo naličje.

“Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja koja su sada na tržištu primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je ministar.

Abazović: Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo

Abazović je uputio apel poslanicima da je ovo “zajednička priča svih građana i političkih subjekata i da zajedno podrže zakonsku infrastrukturu koja će nam omogućiti da prihodujemo”.

“Vjerujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rješenja. Bila bi tragedija da niko nikad ne odgovara za ovo. Iza šverca cigareta se krije nedostatak poslovne etike iza koje se krije monopol. Naša ideja je da pokušamo da nivelišemo stvari i dovedemo do veće socijalne pravde”, kazao je Abazović.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe”

Premijer je povodom duga Fonda za zdravstvo od 60 miliona eura rekao da taj dug nije nastao prošle godine, da je to decenijski dug i da se nada da će biti servisiran na ispravan način.

“Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe koja je danas postala naše vlasništvo. Ne pravim pritisak da to tako bude. Da bi država zaživjela mora da mijenja imidž”, kazao je Abazović.

Damjanović je poručio da zakonska rješenja nisu išla u prilog da taj Fond ojača.

“Kroz razgovor i eventualno rebalans zaokružićemo to, Fond to mora da vrati. Nadam se da će Fond dobiti kredibilnu osobu, nadam se iz zdravstva”, kazao je Damjanović.

UPC nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar biće danas zaplijenjeno

Published

on

Oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura danas će biti oduzeto, jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

Prema informacijama “VijestI”, Uprava prihoda i carina (UPC) nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni, a direktor te institucije Rade Milošević dao je instrukciju Carinarnici da ih oduzme.

Prema informacijama “Vijesti”, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru prošle godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Uprava prihoda obavijestila je Carinarnicu Bar da treba da odbije zahtjeve za produžavanje roka subjekata koji drže duvanske proizvode na zalihama, a kojima su istekli rokovi za iznošenje robe.

U obavještenju, u koje “Vijesti” imaju uvid, iz UPC su naveli da Carinarnice obavještenje strankama treba da uruče najbržim putem, a nakon uručivanja Rješenja o odbijanju zahtjeva o produženju rokova “treba pristupiti sprovođenju instrukcije Ministarstva finansija i donijeti rješenja o oduzimanju robe”.

Vijesti su ranije objavile da je plan Vlade da cigarete, čiji vlasnici ne žele da plate akcize i duvan ubace u promet na crnogorsko tržište, nakon postupka oduzimanja, prodaju na međunarodnom tržištu i da se na taj način prvi put prihoduje novac od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

Planirano je da Vlada usvoji lex specialis kako bi cigarete ubacila na tržište.

Službenici policije, sredinom juna 2021. godine, počeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju dvadesetak kompanija, koje uvoze i skladište duvanske proizvode u depoima Slobodne zone.

Krajem jula 2021, Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar, a sadašnji premijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama, koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, prošlog ljeta evidentirana su i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, zbog čega su protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Posljednja krađa cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar otkrivena je 2. marta, nakon što je primijećeno da neko pokušava da prefarba “oko” nadzorne kamere koja djelimično pokriva dio skladišta mojkovačke kompanije.

Carinici su utvrdili da je tom krađom država oštećena za oko 225.000 eura.

Nepun mjesec prije toga – 7. februara, otkriveno je da je na skladištu “Montenegro duvan komerca” oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, traženo od šefa obezbjeđenja Port of Adrije da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat.

Istragom je ustanovljeno da su iz skladišta te mojkovačke firme od 28. decembra 2021. do tog dana, svaki četvrti dan, odvoženi šleperi cigareta.

Iz Uprave policije tada su zvanično saopštili da je tokom uviđaja utvrđeno da nedostaje 11.349 paketa raznih vrsta cigareta.

Utvrdili su i ko je utovarao cigarete, u čije kamione i kada, i uhapsili su nekoliko osumnjičenih za krijumčarenje cigareta i zloupotrebu službenog položaja.

Nova Odluka Vlade o zabrani skladištenja koja je 31. decembra objavljena u Službenom listu, donijeta je uz poziv na član 5 Zakona o slobodnim zonama u kome se navodi da “u zoni i skladištu se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, materijalna dobra i bezbjednost države, u skladu sa zakonom”.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Bar

Rukometaši Budvanske rivijere i Mornara danas igraju za porodicu Gojković iz Nikšića

Published

on

U sklopu 21 kola rukometne SBbet lige Crne Gore Rukometni klub Budvanska rivijera će danas 13 maja na svom terenu sastati sa ekipom RK Mornar sa početkom u 17 časova.

Osim takmičarskog ova utakmica je i humanitarnog karaktera jer čitav prihod koji se prikupi na ovoj utakmici biće namijenjen za porodicu Dijane Gojković koja živi sa desetogodišnjem sinom Lazarom u nikšićkom naselju Ćemenca.

Gojkovićima fali hrane, odjeće, fali im pokućstva, nemaju svoj krov nad glavom, Dijani fali zdravlja, jedino im ne fali ljubavi i topline. Ni osmijeha koji tako nesebično dijele drugima. Svi koji žele da pomognu Gojkovićima mogu to da urade posredstvom nikšićkog Crvenog krsta ili uplatom na žiro-račun koji je kod Prve banke otvoren na Dijanino ime, a broj je 535-0110100187086-46.
Želimo da i na ovaj način još jednom pomognemo ljudima u nevolji i pozivamo sve ljude dobre volje da svojim darom pomognu Dijani i Lazaru. Ovim putem apelujemo na našu vjernu publiku da se odazove u što većem broju kako bi se akcija uspješno sprovela i na taj način pokazali da je Metropola turizma grad humanih ljudi – poručili su iz sportskog kolektiva RK Budvanska rivijera koji su i prošlog mjeseca takođe odigrali meč koji je bio i takmičarskog i humanitarnog karaktera i sav prihod sa utakmice uplatili su za liječenje dječaka Feđe Alkovića

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.