Connect with us

Bar

Kamion pet puta ove godine iznosio cigarete iz magacina u luci!

Published

on

Kamion kojim su navodno iznesene cigarete iz Slobodne carinske zone u Luci Bar, pet puta ukupno ulazio je u skladište na kom je oštećena plomba – četiri puta u januaru i jednom u februaru. Detalji velike krađe cigareta otkrivene juče, isplivali su u javnost nakon što je vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević alarmirala policiju, a slučaj preuzelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Petričevićeva je istakla da će se dinamika i broj ulazaka kamiona u skladište po danu znati nakon što SDT u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem izvrši kompletan uvid nadzornih kamera na rampi u Slobodnoj zoni, Port od Adriji i Luci Bar i analizira ih.

”Nakon što se izuzmu snimci video-nadzora možda će se moći govoriti i o eventualnim prevoznim sredstvima i registarskim oznakama”, objasnila je direktorica Uprave carina i prihoda.

On je za Vijesti izjavila da je, prema posljednjem popisu napravljenom minulog ljeta, u tom privatnom skladištu bilo 15.000 paketa cigareta, a da će se popisom utvrditi koliko je ukradeno.

Petričević je juče suspendovala sedmoricu službenika Carinske ispostave Slobodne zone, koji su sinoć privedeni na saslušanje.

”S obzirom na to da je simptomatično da su kritičnih datuma u smjenama bile određene skoro iste posade, kao v. d. direktorice UPC sam zbog nastalih posljedica krađe, a do utvrđivanja stepena pojedinačne odgovornosti svakog od carinika i svih okolnosti u kojima se dogodila nedozvoljena radnja, tj. krađa, donijela odluku o privremenoj suspenziji službenika koji su bili u smjeni u pomenutim danima”, kazala je ona.

Petričevićeva je potvrdila da je krađa otkrivena nakon što su službenici UPC krenuli da popisuju cigarete i duvanske proizvode smještene u skladištima Slobodne carinske zone.

Objasnila je i da je jedan službenik dan ranije primijetio da je plomba na tom skladištu oštećena, ali da je provjera onemogućena dojavom da je u Luci Bar postavljena eksplozivna naprava.

Ona je istakla da je službenik koji je primijetio oštećenje o tome, shodno hijerarhiji, obavijestio svog prvog pretpostavljenog, a on nju kao starješinu organa.

”Nakon toga sam u dogovoru sa pomoćnikom za Sektor bezbjednosti izdala nalog Port of Adriji da pregledom snimaka nadzornih kamera utvrde da li je samo oštećena plomba, ili je eventualno bilo ulazaka u skladište. Uvidom u snimljeni materijal sa nadzornih kamera utvrđeno je da je u to skladište više puta ulazilo određeno transportno sredstvo”, kazala je direktorica UCP za Vijesti.

Petričevićeva je nakon dobijene informacije obavijestila direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a potom i pošla u Slobodnu zonu Luke Bar gdje je prisustvovala uviđaju.

”Očigledna je sprega mafije sa pojedincima u Luci i Carinama. Znam da je tri mjeseca, koliko sam na čelu UPC kratak period, ali i danas im poručujem da sam od prvog dana namjerna da stanem na rep mafiji, a radi se o ozbiljnim kriminalnim grupama. Kada kažem na rep, mislim figurativno na pojedince iz institucije na čijem sam čelu, a koji su, prema mojim sumnjama, logistika kriminalnim aktivnosima”, kazala je Petričevićeva.

Istakla je da je u skladištu iz kog su ukradene cigarete, prema evidenciji UPC, posljednjom carinskom kontrolom izvršenom minulog ljeta u saradnji sa službenicima Sektor za borbu protiv kriminala, zatečena količina robe odgovarala činjeničnom stanju dostavljenom po lager listi: “U količini duvanskih proizvoda od oko 15.000 paketa”.

Ona objašnjava i da je 1. januara, u skladu sa instrukcijama resornog Ministarstva, a postupajući po Odluci o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, carinskom plombom plombirano privatno skladište korisnika kojem je zbog isteka licence ukinuto odobrenje za vođenje evidencije: “I ujedno, kojem je preostala izvjesna zaliha duvanskih proizvoda. Detalji o količini i strukturi ukradene robe, odnosno vrsti cigareta i vlasniku skladišta, za sada ne bih saopštavala”, rekla je ona.

Iz Uprave policije nezvanično su kazali da su njihovi službenici na terenu i da čine sve da rasvijetle krivično djelo.

Odluka da se u okviru Slobodne zone Luke Bar zabrani skladištenje duvanskih proizvoda Vlada je usvojila krajem jula 2021. godine, a vicepremijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Ljetošnjom odlukom Vlade zabranjeno je novo skladištenje duvanskih proizvoda u lagerima Luke Bar, a tada je usvojeno i da se vlasnicima firmi, koji imaju cigarete, više ne produžavaju ugovori o čuvanju milionski vrijednih tovara cigareta u lučkoj Slobodnoj zoni.

Procjene policije, Uprave prihoda i carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost, na osnovu ljetošnjeg popisa, jesu da se u magacinima Luke Bar trenutno nalaze paketi cigareta vrijedni oko 60 miliona eura, a tovari duvanskih proizvoda sumnjivih firmi mjesecima se čuvaju pod budnom pažnjom.

Te cigarete u barskoj luci su lagerovane prije Vladine odluke o zabrani skladištenja, a procjene su da mnogim paketima uskoro i ističe rok.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, ljetos su evidentirana i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, a protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.