Connect with us

Bar

Uhapšeni carinik iz Bara bio šef smjene svih šest dana kada su iznošene cigarete

Published

on

Uhapšeni carinik Dejan Dabanović (42) svih šest dana kada su cigarete iznošene iz skladišta Slobodne zone u Luci Bar bio je šef smjene, potvrdila je v.d. direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević. Ona je objasnila da su kamioni dolazili u istom dijelu dana te da su Dabanović i direktor firme “Peročević”, čijim teretnjakom su izvožene cigarete, Mamo Peročević (44), uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u krađi 11.349 paketa cigareta, čime je država oštećena za više od 10,5 miliona eura.

Petričević je pojasnila da je iz skladišta firme “Montenegro duvan comerc” ukradeno 8.829 paketa cigareta, jedna šteka i 81 paklica raznih vrsta cigareta, koji su bili u vlasništvu tog preduzeća, navode Vijesti.

Iz istog skladišta ukradeno je i 2.520 paketa cigareta koje su bile u vlasništvu preduzeća “Tobaco trade MNE”, inače dokazni materijal iz postupka koji vodi Specijalno državno tužilaštvo i koje su oni ranije zaplijenili. Petričević je saopštila da je je utvrđeno da su cigarete od 28. decembra 2021. godine, kada je evidentirana prva krađa, do početka februara, odvožene šest puta, sa ukupno osam kamiona.

“Nijedan paket cigareta nije iznijet 7. februara, kada je dojavljeno da je postavljena bomba u Luci Bar, to pojašnjavam jer su pojedini mediji, vjerovatno u želji da se senazcionalno, a netačno plasira vijest, interpretirali nešto što nije rečeno”, kazala je Petričević.

Ona je objasnila da je tog dana, kada je, kako se ispostavilo napravljena lažna uzbuna, trebalo da se krene sa popisivanjem cigareta i duvanskih proizvoda u svim skladištima u Slobodnoj carinskoj zoni.

”Ranijim popisom, izvršenim 16. juna 2021. godine, u skladištu Montenegro duvan komerca, konstatovano je da se na zalihama nalazi 14.977 paketa cigareta različitih duvanskih brendova i 412 paketa rezanog duvana. Nakon popisa izvršenog 8. februara po nalogu starješine organa i resornog pomoćnika, a koji su napravili službenici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja UPC i Uprave policije, utvrđeno je da se na zalihama nalazi 412 paketa rezanog duvana i 6.148 paketa cigareta različitih brendova”, kazala je Petričević.

Ukradene cigarete nisu bile upisane u registar Agencije za duvan, zbog čega se ne može ni govoriti o maloprodajnoj cijeni na crnogorskom tržištu.

”Vrijednost cigareta koje su slične po renomeu, kvalitetu brenda i zemlji otpreme, a koje su bile smještene u Slobodnoj zoni Luke Bar, bez obračuna carine, akcize i poreza, kreće se od 80 do 105 eura po paketu. Kako nisu upisane u registar Agencije za duvan, za njih je, shodno Zakonu o akcizama, za obračun uzeta ponderisana cijena po paklici – 2,5 eura”, objasnila je Petričević.

Ona je dodala da je zbog krađe cigareta u vlasništvu Montenegro duvan komerca, samo za carinu, akcize i porez, država oštećena za 8.275.487,91 euro, a zbog krađe onih koji su bile u vlasništvu “Tobaco trade MNE” za 2.362.090 eura.

Nakon što je krađa otkrivena, Petričević je suspendovala osam službenika Carinske ispostave Slobodna zona Luka Bar.

Podsjeća da je 7. januara, nešto poslije 7 časova, jedan od službenika konstatovao da je na skladištu Montenegro duvan komerca oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, tražio od šefa obezbjeđenja Port of Adria da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat. To je prekinuto zbog dojave o postavljenoj bombi, ali je dan kasnije utvrđeno da su se šest puta ponavljali neovlašćeni i neevidentirani ulasci teretnjaka u skladište, ali i izlasci nakon kraćeg vremena.

”Nakon 28. decembra prošle godine prvi neovlašćeni ulazak bio je u drugoj polovini januara, a potom svaki četvrti dan. Simptomatično je da su prema rasporedu, sastavi carinskih posada bili identični. Bez obzira što sam svjesna da ovakav jedan čin ne može biti izveden bez dobre logistike, to je bio znak da moram provjeriti integritet i zakonitost postupanje svojih kolega u Carinskoj ispostavi Slobodna zona Luke Bar, zbog čega sam se odlučila na suspenziju svih službenika koji su pokrivali dnevne i noćne smjene u kritičnim datumima, odnosno, dala sam nalog za suspenziju osam službenika”, kazala je Petričević.

Ističe da je to uradila zbog evidentnih posljedica koje su nastale krađom paketa cigareta i da će njena odluka ostati na snazi do utvrđivanja stepena pojedinačne odgovornosti i okolnosti u kojima se desila nedozvoljena radnja.

”Posebno smatram da je ova moja odluka bila neophodna iz razloga što je omogućeno nezakonito iznošenje akcizne robe – cigareta bez akciznih markica iz Slobodne zone Luke Bar, koje su bile pod carinskim nadzorom i obezbijeđene carinskim obilježjem, tj. plombom. Smatram da su NN lica, među kojima moguće i moje kolege, za čiju sam zakonitost u radu neposredno odgovorna, omogućila nepoznatom licu da upotrebom teretnog motornog vozila pristupi carinskom području i to u više navrata, preko legalnog izlaza – rampe za teretni drumskin saobraćaj Slobodne zone i omogućili im da iznesu navedenu količinu cigareta bez plaćanja carinskog duga”, objašnjava Petričević.

Time je omogućeno NN licima da pribave protivpravnu imovinsku koristi, a budžetu Crne Gore nanijeli milionsku štetu.

Za zbivanja u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar nije odgovorna samo Uprava prihoda i carina, objašnjava Petričević.

”Zbog licitiranja u odnosu na utvrđivanje institucionalne odgovornosti za konkretna dešavanja, a koja su se čula prethodnih dana u medijima, radi javnosti…želim da se osvrnem hronološki na normativna akta i zakone koji tretiraju Slobodnu carinsku zonu i definišu upravljanje zonom i skladištima u njoj. Osnivanje, upravljanje i uslovi za obavljanje privrednih djelatnosti u slobodnim zonama regulisani su Zakonom o slobodnoj zoni… U konkretnom slučaju Slobodna zona osnovana je uz saglasnost Vlade, na predlog Ministarstva ekonomije”, kazala je Patričević.

Ističe da Slobodnom zone upravlja operater zone, koji je kao takav određen Aktom o njenom osnivanju – a to je Luka Bar a.d.

”Operater je dužan da upravlja zonom, da propiše opšta pravila poslovanja… odlučuje u zahtjevima za obavljanje djelatnosti, zaključuje ugovore sa korisnicima… Pored ostalog dužan je i da obezbijedi nesmetano vršenje carinskog, isnpekcijskog i drugog nadzora, a isto tako nadležan je za sve radnje vezane za planiranje i korišćenje prostora zone, skladišta, kao i izgradnju objekata u zoni”, navela je direktorica UPC.

“Luka Bar a.d. je preko svih nadležnih organa državne uprave i organa lokalne samouprave, dužna da obezbijedi sva planska dokumenta, ugovorima precizira zemljište i objekte koje mogu da koriste. U konkretnom slučaju korisniku bilo je dozvoljeno da na zakupljenom zemljištu izgradi privremeni ili trajni objekat, koji je njegova svojina” rekla je Petričević i poručila da će uraditi sve što joj zakon nalaže, a što je u opisu njene odgovornosti, da se u državnoj instituciji kojom rukovodi radi isključivo po zakonu, ali i da očekuje da joj policija i tužilaštvo pomognu da otkrije kriminalce u svojim redovima.

”Obavezna sam da jasno odvojim časne i odgovorne zaposlene od onih koji su uključeni u kriminale aktivnosti i pripadaju raznim kriminalnim grupama. Upravo je moja odluka o suspenziji svih zaposlenih u obje smjene filter koji će pokazati ko su časni, a ko korumpirani službenici. Nadam se da će nadležne institucije, mislim na policiju i tužilaštvo, u skladu sa svojim nadležnostima istražiti svaku, pa i duvansku mafiju van institucija, i da će mi pomoći da utvrdim ko je konkretno od carinskih službenika, a posebno i od kada, uključen ili pruža logistiku ili je pripadnik organizovanih kriminalnih grupa”, kazala je ona za Vijesti.

 

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.