Connect with us

Bar

Uhapšeni carinik iz Bara bio šef smjene svih šest dana kada su iznošene cigarete

Published

on

Uhapšeni carinik Dejan Dabanović (42) svih šest dana kada su cigarete iznošene iz skladišta Slobodne zone u Luci Bar bio je šef smjene, potvrdila je v.d. direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević. Ona je objasnila da su kamioni dolazili u istom dijelu dana te da su Dabanović i direktor firme “Peročević”, čijim teretnjakom su izvožene cigarete, Mamo Peročević (44), uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u krađi 11.349 paketa cigareta, čime je država oštećena za više od 10,5 miliona eura.

Petričević je pojasnila da je iz skladišta firme “Montenegro duvan comerc” ukradeno 8.829 paketa cigareta, jedna šteka i 81 paklica raznih vrsta cigareta, koji su bili u vlasništvu tog preduzeća, navode Vijesti.

Iz istog skladišta ukradeno je i 2.520 paketa cigareta koje su bile u vlasništvu preduzeća “Tobaco trade MNE”, inače dokazni materijal iz postupka koji vodi Specijalno državno tužilaštvo i koje su oni ranije zaplijenili. Petričević je saopštila da je je utvrđeno da su cigarete od 28. decembra 2021. godine, kada je evidentirana prva krađa, do početka februara, odvožene šest puta, sa ukupno osam kamiona.

“Nijedan paket cigareta nije iznijet 7. februara, kada je dojavljeno da je postavljena bomba u Luci Bar, to pojašnjavam jer su pojedini mediji, vjerovatno u želji da se senazcionalno, a netačno plasira vijest, interpretirali nešto što nije rečeno”, kazala je Petričević.

Ona je objasnila da je tog dana, kada je, kako se ispostavilo napravljena lažna uzbuna, trebalo da se krene sa popisivanjem cigareta i duvanskih proizvoda u svim skladištima u Slobodnoj carinskoj zoni.

”Ranijim popisom, izvršenim 16. juna 2021. godine, u skladištu Montenegro duvan komerca, konstatovano je da se na zalihama nalazi 14.977 paketa cigareta različitih duvanskih brendova i 412 paketa rezanog duvana. Nakon popisa izvršenog 8. februara po nalogu starješine organa i resornog pomoćnika, a koji su napravili službenici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja UPC i Uprave policije, utvrđeno je da se na zalihama nalazi 412 paketa rezanog duvana i 6.148 paketa cigareta različitih brendova”, kazala je Petričević.

Ukradene cigarete nisu bile upisane u registar Agencije za duvan, zbog čega se ne može ni govoriti o maloprodajnoj cijeni na crnogorskom tržištu.

”Vrijednost cigareta koje su slične po renomeu, kvalitetu brenda i zemlji otpreme, a koje su bile smještene u Slobodnoj zoni Luke Bar, bez obračuna carine, akcize i poreza, kreće se od 80 do 105 eura po paketu. Kako nisu upisane u registar Agencije za duvan, za njih je, shodno Zakonu o akcizama, za obračun uzeta ponderisana cijena po paklici – 2,5 eura”, objasnila je Petričević.

Ona je dodala da je zbog krađe cigareta u vlasništvu Montenegro duvan komerca, samo za carinu, akcize i porez, država oštećena za 8.275.487,91 euro, a zbog krađe onih koji su bile u vlasništvu “Tobaco trade MNE” za 2.362.090 eura.

Nakon što je krađa otkrivena, Petričević je suspendovala osam službenika Carinske ispostave Slobodna zona Luka Bar.

Podsjeća da je 7. januara, nešto poslije 7 časova, jedan od službenika konstatovao da je na skladištu Montenegro duvan komerca oštećena plomba i odmah, po nalogu pretpostavljenih, tražio od šefa obezbjeđenja Port of Adria da pregledom video nadzora utvrdi da li je bilo nedozvoljenih ulazaka u taj objekat. To je prekinuto zbog dojave o postavljenoj bombi, ali je dan kasnije utvrđeno da su se šest puta ponavljali neovlašćeni i neevidentirani ulasci teretnjaka u skladište, ali i izlasci nakon kraćeg vremena.

”Nakon 28. decembra prošle godine prvi neovlašćeni ulazak bio je u drugoj polovini januara, a potom svaki četvrti dan. Simptomatično je da su prema rasporedu, sastavi carinskih posada bili identični. Bez obzira što sam svjesna da ovakav jedan čin ne može biti izveden bez dobre logistike, to je bio znak da moram provjeriti integritet i zakonitost postupanje svojih kolega u Carinskoj ispostavi Slobodna zona Luke Bar, zbog čega sam se odlučila na suspenziju svih službenika koji su pokrivali dnevne i noćne smjene u kritičnim datumima, odnosno, dala sam nalog za suspenziju osam službenika”, kazala je Petričević.

Ističe da je to uradila zbog evidentnih posljedica koje su nastale krađom paketa cigareta i da će njena odluka ostati na snazi do utvrđivanja stepena pojedinačne odgovornosti i okolnosti u kojima se desila nedozvoljena radnja.

”Posebno smatram da je ova moja odluka bila neophodna iz razloga što je omogućeno nezakonito iznošenje akcizne robe – cigareta bez akciznih markica iz Slobodne zone Luke Bar, koje su bile pod carinskim nadzorom i obezbijeđene carinskim obilježjem, tj. plombom. Smatram da su NN lica, među kojima moguće i moje kolege, za čiju sam zakonitost u radu neposredno odgovorna, omogućila nepoznatom licu da upotrebom teretnog motornog vozila pristupi carinskom području i to u više navrata, preko legalnog izlaza – rampe za teretni drumskin saobraćaj Slobodne zone i omogućili im da iznesu navedenu količinu cigareta bez plaćanja carinskog duga”, objašnjava Petričević.

Time je omogućeno NN licima da pribave protivpravnu imovinsku koristi, a budžetu Crne Gore nanijeli milionsku štetu.

Za zbivanja u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar nije odgovorna samo Uprava prihoda i carina, objašnjava Petričević.

”Zbog licitiranja u odnosu na utvrđivanje institucionalne odgovornosti za konkretna dešavanja, a koja su se čula prethodnih dana u medijima, radi javnosti…želim da se osvrnem hronološki na normativna akta i zakone koji tretiraju Slobodnu carinsku zonu i definišu upravljanje zonom i skladištima u njoj. Osnivanje, upravljanje i uslovi za obavljanje privrednih djelatnosti u slobodnim zonama regulisani su Zakonom o slobodnoj zoni… U konkretnom slučaju Slobodna zona osnovana je uz saglasnost Vlade, na predlog Ministarstva ekonomije”, kazala je Patričević.

Ističe da Slobodnom zone upravlja operater zone, koji je kao takav određen Aktom o njenom osnivanju – a to je Luka Bar a.d.

”Operater je dužan da upravlja zonom, da propiše opšta pravila poslovanja… odlučuje u zahtjevima za obavljanje djelatnosti, zaključuje ugovore sa korisnicima… Pored ostalog dužan je i da obezbijedi nesmetano vršenje carinskog, isnpekcijskog i drugog nadzora, a isto tako nadležan je za sve radnje vezane za planiranje i korišćenje prostora zone, skladišta, kao i izgradnju objekata u zoni”, navela je direktorica UPC.

“Luka Bar a.d. je preko svih nadležnih organa državne uprave i organa lokalne samouprave, dužna da obezbijedi sva planska dokumenta, ugovorima precizira zemljište i objekte koje mogu da koriste. U konkretnom slučaju korisniku bilo je dozvoljeno da na zakupljenom zemljištu izgradi privremeni ili trajni objekat, koji je njegova svojina” rekla je Petričević i poručila da će uraditi sve što joj zakon nalaže, a što je u opisu njene odgovornosti, da se u državnoj instituciji kojom rukovodi radi isključivo po zakonu, ali i da očekuje da joj policija i tužilaštvo pomognu da otkrije kriminalce u svojim redovima.

”Obavezna sam da jasno odvojim časne i odgovorne zaposlene od onih koji su uključeni u kriminale aktivnosti i pripadaju raznim kriminalnim grupama. Upravo je moja odluka o suspenziji svih zaposlenih u obje smjene filter koji će pokazati ko su časni, a ko korumpirani službenici. Nadam se da će nadležne institucije, mislim na policiju i tužilaštvo, u skladu sa svojim nadležnostima istražiti svaku, pa i duvansku mafiju van institucija, i da će mi pomoći da utvrdim ko je konkretno od carinskih službenika, a posebno i od kada, uključen ili pruža logistiku ili je pripadnik organizovanih kriminalnih grupa”, kazala je ona za Vijesti.

 

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.