Connect with us

Budva

Bajković: Izborna volja odavno prekrojena, Krivokapić legitimisao DPS kao ravnopravnog partnera

Published

on

Na pitanje da li je izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine iznevjerena najavljenim formiranjem manjinske vlade, novinar i pisac Iva Bajković odgovorila je da aktuelnu političku prekompoziciju ne bi ocjenjivala tako oštro jer izborna volja prekrojena još onog dana kada je premijer Zdravko Krivokapić iznevjerio glasače koalicije koju je predvodio.

Ako je nosilac liste Za budućnost Crne Gore prvog dana nakon pobjede na izborima okrenuo leđa koaliciji i otišao da potpiše ugovor sa Dritanom Abazovićem i Aleksom Bečićem, bez ikakvih konsultacija sa liderima stranka koje su činile koaliciju, mislim da je izborna volja tog dana prekrojena, iznevjerena i da je otišla u pravcu u kojem to većina nije željela. Ključno obećanje, barem glasačima koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore, bilo je potpisivanje Temeljnog ugovora, održavanje popisa i čišćenja biračkog spiska i regulisanje državljanstva za interno raseljena lica koja su bukvalno apatridi u Crnoj Gori što je nedopustivo po evropskim konvencijama o ljudskim pravima. Njih je oko 20-30.000 u Crnoj Gori. Iz ovog ugla, izborna volja je odavno prekrojena“, prokomentarisala je Bajković gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Ona je dodala da ne bi bila ni konstrnirana “povratkom DPS-a na mala vrata”.

DPS nije nigdje ni odlazio. Onog trenutka kada se premijer Krivokapić  obratio Milu Đukanoviću sa “uvaženi gospodine predsjedniče”, on je legitimisao DPS kao ravnopravnog partnera i mi tu nemamo šta da se ljutimo. Tokom poslednjih godinu dana, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić su se češće sastajali sa Milom Đukanovićem nego sa svojim najbližima u familiji. To odgovorno tvrdim. Zbog toga mi uopšte nije jasna manipulacija “vratiće se DPS”. DPS nije nigdje išao. Nije postojala volja da se razmontira aparat duboke države DPS-a i nije postojala nikakva želja da se napravi diskontinuitet sa vladavinom DPS-a. Dobili smo našminkani DPS, jer ponašanje aktera izvršne vlasti, uz nekoliko časnih izuzetaka, ne razlikuje se mnogo od onoga što je radio DPS. Kao primjer za to navešću školstvo gdje su se funkcije direktora razdijelile po Dontu umjesto da se raspišu konkursi“, ocijenila je Bajković uz opasku da je Crnoj Gori za napredak potrebna politička stabilnost koju sa manjinskom vladom neće dobiti.

Na pitanje da li je u Crnoj Gori važniji glas naroda ili mišljenje zapadnih ambasada, Bajković je odgovorila:

I ovaj poslednji izborni ciklus je pokazao da u Crnoj Gori volja naroda baš ništa ne znači. Izbori su obesmišljeni i volja naroda se upodobljuje interesima stranih ambasada. Ključni problem je to što smo nakon izbora imali slabu vladu koja nije imala političku podršku. Tu prazninu su iskoristili određeni centri moći iz inostranstva, iz određenih medijsko-tajkunskih krugova i iz određenih kriminalnih krugova kako bi izvršili uticaj i kako bi se taj formalni autoriitet koji vlada mora da crpi iz parlamenta, odnosno volje građana na izborima, nedomjestio. Ovo je bila slaba vlada, bez autoriteta, podložna uticaju stranih ambasada i ta praksa se i dalje nastavlja. Meni je uvredljivo na koji način pojedine partije u Crnoj Gori tretiraju građane ove države. Doživljavaju nas kao maloumne i sposbne da jedino zaokruže broj na glasačkom listiću a potpuno je nebitno šta mi želimo tim činom da kažemo“.

Ona je dodala da se formiranjem manjinske vlade Crna Gora uvodi u dodatnu nestabilnost i da je ukoliko ne postoji želja da se u okviru parlamentarne većine zaokružene na 30. avgusta 2020. najelegantnije da se rešenje nađe na nekim novim izborima na kojima bi se raščistila situacija na crnogorskoj političkoj sceni.

(Glas naroda)

Bar

Lidija Đukanović sa nakitom od 16,800 dolara na Alijansi žena DPS-a!

Published

on

Prva dama Crne Gore pojavila se nedavno na događaju koji je u Nikšiću organizovala Alijanse žena DPS-a sa nakitom vrijednim 16,800 dolara!

Đukanovićeva je na ovom skupu poručila je da je ponosna šta je sve njen muž Milo postigao kao i na svoju porodicu, i unuke koji su “doprinijeli da dodatno shvatimo šta su prave vrijednosti i šta je najvažnije u životu svakog čovjeka”.

Dirljiva poruka prve dame prošla je, međutim, u sijenci nakita koji je imala na sebi tokom ovog skupa ogrlicu i dijamantski krst koji koštaju 16.850 dolara!

Riječ je o komadu nakita koji je vrijedan oko 37 minimalnih plata u Crnoj Gori!

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka da je u svojim imovinskim kartonima predsjednik države prijavio postojanje tog vrijednog nakita.

U novembru prošle godine mediji su objavili da su iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavili postupak vezan za porodicu Đukanović, odnosno da će pod lupom biti prva dama i njen skupocjeni stajling.

Đukanovićeva je i ranije skretala pažnju glamuroznim komadima garderobe pa se tako recimo, zimus na protestu “Ima nas” pojavila u Diorovom kompletu koji košta 5,500 eura…

Prema pisanju Monitora na vrhu liste najbogatijih porodica, “mora biti porodica Đukanović”.

“Bogatstvo porodice Đukanović prepoznali su i u svijetu. Aktuelni predsjednik Crne Gore i njen dvodecenijski premijer Milo Đukanović našao se i na Forbosovoj listi najbogatijih vladara svijeta, sa bogatstvom procijenjenim na 167 miliona.  No, taj broj je u stvari procjena bogatstva Đukanovića još iz 2009. godine. Tokom deset godina koje su uslijedile, u porodici Đukanović stasao je još jedan milioner. Predsjednikov sin Blažo postao je biznismen u jednom od najunosnijih poslova –  izgradnji hidorelektrana. Samo ta činjenica dovoljna je za procjenu da je bogatstvo ove porodice mnogo veće.

Kako se Đukanović s  platom koja ne prelazi hiljadu eura,  našao na listi najbogatijih svijeta? Kako je mlađahni premijer siromašne zemlje koji je nosio džemper, postao premijer i predsjednik još siromašnije zemlje koji  samo na ruci ima satove vrijedne milion eura.

Više svjedoka tvrdilo je da je Đukanović prve velike novce u stvari zaradio od šverca cigareta. Zbog kog se našao i na međunarodnoj optužnici za šverc cigareta“, pisao je Monitor.

Nastavi Citanje

Budva

Tribina “Zlo proleće 1999.” u crkvi Svetog Tome u Bečićima

Published

on

U parohijskom domu Crkva Sveti Toma u Bečićima u organizaciji NVO “Serdar” i uz blagoslov oca Petra Cerovića održana je tribina “Zlo proljeće ’99” . povodom 24. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju .
Veče je započeto minutom ćutanja.
Prisutnima se u ime NVO Serdar obratio Radko Garčević podsjetivši da je napad NATO-a koji su Vlada Savezne Republike Jugoslavije ali i pravni stručnjaci nazvali pravim imenom ilegalna agresija jer su tog 24.marta.1999. godine oko 20 časova devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo na Jugoslaviju, mete NATO aviona 1999. godine nisu bili samo vojni ciljevi, gađani su putevi, mostovi, civilni objekti. Iza leta “Milosrdnog anđela” ostajale su ruševine, patnja i žrtve .
U tom agresorskom i krvavom činu koji je trajao 78 dana u kojem su prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila od toga 81 dijete, 1000 vojnika i policajaca, ranjeno je preko 12.500 osoba. Bombe tih 78 dana agresije nisu birale koga će pogađati stradali su mnogi naši prijatelji Srbi, Crnogorci, Muslimani, Hrvati, Romi, Mađari kao i mnogi drugi. Napad na SRJ počeo je bombama na Podgoricu a prva žrtva bio je Saša Stajić, vojnik iz Beograda, koji je poginuo u kasarni u Danilovgradu.
Prisutnima se na pomenutoj tribini obratio doktor istorijskih nauka i redovni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu  Aleksandar Stamatović.
Dr Stamatović je objasnio zašto je u Crnoj Gori sve politika ali i kako se menja politička svest, te zašto je komunizam na ovom prostoru trajao 75 godina, ali i kada je uništena srpska elita i kako je Cetinje devastirano i osiromašeno, pa pretvoreno u bastion montenegrinstva i antisrpstva
Stamatović je tokom večeri iznio tezu da podudarnosti između Ukrajine i Crne Gore nisu slučajne i da se na osnovu procesa u tim državama može sa sigurnošću utvrditi da se radi o globalnom konceptu razbijanja pravoslavnog slovenstva od strane neformalnih centara moći.
On uočava i da je u Crnoj Gori već stvoren ekstremni antisrpski identitet, gotovo spreman da uradi isto ono što je uradio ukrajinski nacional-šovinistički tokom prethodnih osam godina u Ukrajini. Istakavši da je režim Mila Đukanovića zamijenjen novim likovima, a novi globalni identitet i opredjeljenje Crne Gore, kao prevashodno NATO kolonije i antiruske države, treba da ostanu isti zaključivši da se građani o NATO-u nisu izjašnjavali, jer nije bilo referenduma o članstvu u toj alijansi. Ali i bez toga, NATO i 1999. godina su još jedna tema o kojoj crnogorsko društvo nikad neće misliti isto – zaključuje se u saopštenju NVO “Serdar” .

Nastavi Citanje

Bar

Poruka DF-a sa 140 bilborda: DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Published

on

Od večeras će se sa više od 140 bilborda, koje je Demokratski front koristio u predsjedničkoj kampanji Andrije Mandića, a za koje je DF produžio zakup, slati poruka članovima i simpatizerima ovog bloka kao i ostalim građanima:

DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.