Connect with us

Budva

Bajković: Izborna volja odavno prekrojena, Krivokapić legitimisao DPS kao ravnopravnog partnera

Published

on

Na pitanje da li je izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine iznevjerena najavljenim formiranjem manjinske vlade, novinar i pisac Iva Bajković odgovorila je da aktuelnu političku prekompoziciju ne bi ocjenjivala tako oštro jer izborna volja prekrojena još onog dana kada je premijer Zdravko Krivokapić iznevjerio glasače koalicije koju je predvodio.

Ako je nosilac liste Za budućnost Crne Gore prvog dana nakon pobjede na izborima okrenuo leđa koaliciji i otišao da potpiše ugovor sa Dritanom Abazovićem i Aleksom Bečićem, bez ikakvih konsultacija sa liderima stranka koje su činile koaliciju, mislim da je izborna volja tog dana prekrojena, iznevjerena i da je otišla u pravcu u kojem to većina nije željela. Ključno obećanje, barem glasačima koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore, bilo je potpisivanje Temeljnog ugovora, održavanje popisa i čišćenja biračkog spiska i regulisanje državljanstva za interno raseljena lica koja su bukvalno apatridi u Crnoj Gori što je nedopustivo po evropskim konvencijama o ljudskim pravima. Njih je oko 20-30.000 u Crnoj Gori. Iz ovog ugla, izborna volja je odavno prekrojena“, prokomentarisala je Bajković gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Ona je dodala da ne bi bila ni konstrnirana “povratkom DPS-a na mala vrata”.

DPS nije nigdje ni odlazio. Onog trenutka kada se premijer Krivokapić  obratio Milu Đukanoviću sa “uvaženi gospodine predsjedniče”, on je legitimisao DPS kao ravnopravnog partnera i mi tu nemamo šta da se ljutimo. Tokom poslednjih godinu dana, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić su se češće sastajali sa Milom Đukanovićem nego sa svojim najbližima u familiji. To odgovorno tvrdim. Zbog toga mi uopšte nije jasna manipulacija “vratiće se DPS”. DPS nije nigdje išao. Nije postojala volja da se razmontira aparat duboke države DPS-a i nije postojala nikakva želja da se napravi diskontinuitet sa vladavinom DPS-a. Dobili smo našminkani DPS, jer ponašanje aktera izvršne vlasti, uz nekoliko časnih izuzetaka, ne razlikuje se mnogo od onoga što je radio DPS. Kao primjer za to navešću školstvo gdje su se funkcije direktora razdijelile po Dontu umjesto da se raspišu konkursi“, ocijenila je Bajković uz opasku da je Crnoj Gori za napredak potrebna politička stabilnost koju sa manjinskom vladom neće dobiti.

Na pitanje da li je u Crnoj Gori važniji glas naroda ili mišljenje zapadnih ambasada, Bajković je odgovorila:

I ovaj poslednji izborni ciklus je pokazao da u Crnoj Gori volja naroda baš ništa ne znači. Izbori su obesmišljeni i volja naroda se upodobljuje interesima stranih ambasada. Ključni problem je to što smo nakon izbora imali slabu vladu koja nije imala političku podršku. Tu prazninu su iskoristili određeni centri moći iz inostranstva, iz određenih medijsko-tajkunskih krugova i iz određenih kriminalnih krugova kako bi izvršili uticaj i kako bi se taj formalni autoriitet koji vlada mora da crpi iz parlamenta, odnosno volje građana na izborima, nedomjestio. Ovo je bila slaba vlada, bez autoriteta, podložna uticaju stranih ambasada i ta praksa se i dalje nastavlja. Meni je uvredljivo na koji način pojedine partije u Crnoj Gori tretiraju građane ove države. Doživljavaju nas kao maloumne i sposbne da jedino zaokruže broj na glasačkom listiću a potpuno je nebitno šta mi želimo tim činom da kažemo“.

Ona je dodala da se formiranjem manjinske vlade Crna Gora uvodi u dodatnu nestabilnost i da je ukoliko ne postoji želja da se u okviru parlamentarne većine zaokružene na 30. avgusta 2020. najelegantnije da se rešenje nađe na nekim novim izborima na kojima bi se raščistila situacija na crnogorskoj političkoj sceni.

(Glas naroda)

Budva

Najviše turista stiglo iz Rusije – 246,000!

Published

on

U Crnoj Gori je prošle godine boravilo 2,6 miliona turista, koji su ostvarili 16,3 miliona noćenja. Broj turista je neznatno za oko 30 hiljada manji nego do sada rekordne 2019. godine, ali je broj noćenja veći za 1,8 miliona ili 13 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Strani turisti ostvarili su ukupno 15,7 miliona noćenja, a domaći svega 610 hiljada ili 3,7 odsto od ukupnog broja. Ukoliko se uzme u obzir ranija procjena da prosječni turista dnevno troši 90 eura, to znači da je ukupan prihod od turizma bio oko 1,4 milijarde eura.

Turisti su lani prosječno boravili u Crnoj Gori 6,3 dana. Prosjek kod stranih turista bio je 6,5 dana, a kod domaći 3,7.

Prema podacima o posjeti turista prema zemljama njihovog porijekla, primjetno je da postoje značajne razlike u dužini njihovog boravka.

Prošle godine rekorderi po broju noćenja bili su gosti iz Rusije, kojih je bilo 246 hiljada a imali su 3,7 miliona noćenja, odnosno prosječno su boravili 15 dana. To je više nego duplo u odnosu na prosjek. Na njih se odnosi 23,6 odsto ukupnog broja noćenja.

U 2019. godini Crnu Goru su posjetile 384 hiljade gostiju iz ove države, a tada su imali 3,47 miliona noćenja. Tada su Rusi prosječno boravili devet dana, dok je prosjek za ostale turiste bio oko pet i po dana.

Duži boravak gostiju iz Rusije može imati i neturističke razloge, s obzirom da je povećan broj građana iz te države koji zbog ratnih sukoba dolaze u Crnu Goru i dobijaju status stranca sa privremenim boravkom ako započnu neki biznis ili kupe nekretninu. Zbog toga je moguće da se ruski državljani prvo prijavljuju kao turisti dok ne predaju potrebnu dokumentaciju za status stranca sa privremenim boravkom.

Slična situacija je i sa gostima iz Ukrajine, kojih je prošle godine bilo 63 hiljade a ostvarili su 644 hiljade noćenja, odnosno boravili su prosječno 10,2 dana. Crnu Goru je 2019. godine posjetilo 57 hiljada turista iz Ukrajine koji su imali 463 hiljade noćenja ili prosječno osam dana.

Od ukupnog broja noćenja 45 odsto ostvarili su gosti iz samo dvije države Rusije i Srbije. Bilo je 438 hiljada gostiju iz Srbije koji su imali 3,4 miliona noćenja, odnosno boravili su prosječno 7,7 dana.

Na trećem mjestu bila je 221 hiljada gostiju iz Bosne i Hercegovine, koji su imali 1,33 miliona noćenja. Oni su prosječno boravili šest dana.

Na četvrtom mjestu su gosti iz Njemačke koji su imali 768 hiljada noćenja. Njih je ukupno bilo 152 hiljade, a prosječno su boravili pet dana.

Među turistima koji najkraće borave u Crnoj Gori su gosti iz Kine. Njih je lani bilo 32 hiljade, a imali su svega 55 hiljada noćenja, odnosno boravili su prosječno manje od dva dana.

U kolektivnom smještaju (hoteli, moteli, turistička naselja, kampovi) lani su boravila 1,4 miliona turista, koji su ukupno imali 5,1 milion noćenja, odnosno boravili su prosječno 3,6 dana.

Privatni smještaj je lani ugostio 1,17 miliona turista, koji su imali 11,2 miliona noćenja. Ovi gosti su boravili u Crnoj Gori skoro tri puta duže nego hotelski – 9,5 dana.

Tako da je u kolektivnom smještaju ostvareno 31,3 odsto od ukupnog broja noćenja, a u privatnom smještaju 68,7 odsto.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

Budva

Kotoranin uhapšen u Budvi – Nosio pancir, pronađen kokain

Published

on

Budvanska policija juče je uhapsila Kotoranina Vasa Mršića (20) tokom kontrole ugostiteljskog lokala u centru Budve.

Kako je Vijestima rečeno budvanska policija imala je ciljane kontrole pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica.

Kotoranin je navodno na sebi imao pancir, a kod njega je navodno pronađeno i deset grama kokaina.

On će danas uz krivičnu prijavu biti priveden u Više državno tužilaštvo.

Vaso Mršić je sin Nikole Mršića, navodnog člana škaljarskog klana iz Kotora, koji je optužen da je u septembru 2017. ubio nekadašnjeg golmana Bokelja Gorana Lenca (32), koji je navodno bio blizak kavačkom klanu.

Iz Uprave policije je zvanično saopšteno da su budvanski policajci juče u jednom ugostiteljskom objektu u Budvi kontrolisali V.M. (20) iz Kotora, koji je u trenutku kontrole na sebi imalo zaštitni prsluk – pancir.

“Tom prilikom policija je pronašla manje pvc pakovanje sa sadržajem opojne droge kokain”, piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su dodali da se nadležni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izjasnio da se u radnjama V.M. stiču elementi krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te je V.M. uhapšen.

“On će u zakonskom roku uz krivičnu prijavu biti sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalje postupanje”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Nastavi Citanje

Budva

Budvanin sletio automobilom kod Brajića i sam izašao iz vozila!

Published

on

Budvanin I. K.(37) zadobio je lakše povrede u saobraćajnoj nezgodi koja se oko podne dogodila u mjestu Brajići kad je autom sletio u provaliju.

Vozač je sam izašao iz vozila, nakon čega je prebačen preventivno u cetinjsku bolnicu.

Do nezgode je došlo kada je zadnji točak ispao sa vozila, nakon čega je izgubio kontrolu i sletio sa puta, prenijele su Vijesti.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.