Connect with us

Budva

Bajković: Izborna volja odavno prekrojena, Krivokapić legitimisao DPS kao ravnopravnog partnera

Published

on

Na pitanje da li je izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine iznevjerena najavljenim formiranjem manjinske vlade, novinar i pisac Iva Bajković odgovorila je da aktuelnu političku prekompoziciju ne bi ocjenjivala tako oštro jer izborna volja prekrojena još onog dana kada je premijer Zdravko Krivokapić iznevjerio glasače koalicije koju je predvodio.

Ako je nosilac liste Za budućnost Crne Gore prvog dana nakon pobjede na izborima okrenuo leđa koaliciji i otišao da potpiše ugovor sa Dritanom Abazovićem i Aleksom Bečićem, bez ikakvih konsultacija sa liderima stranka koje su činile koaliciju, mislim da je izborna volja tog dana prekrojena, iznevjerena i da je otišla u pravcu u kojem to većina nije željela. Ključno obećanje, barem glasačima koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore, bilo je potpisivanje Temeljnog ugovora, održavanje popisa i čišćenja biračkog spiska i regulisanje državljanstva za interno raseljena lica koja su bukvalno apatridi u Crnoj Gori što je nedopustivo po evropskim konvencijama o ljudskim pravima. Njih je oko 20-30.000 u Crnoj Gori. Iz ovog ugla, izborna volja je odavno prekrojena“, prokomentarisala je Bajković gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Ona je dodala da ne bi bila ni konstrnirana “povratkom DPS-a na mala vrata”.

DPS nije nigdje ni odlazio. Onog trenutka kada se premijer Krivokapić  obratio Milu Đukanoviću sa “uvaženi gospodine predsjedniče”, on je legitimisao DPS kao ravnopravnog partnera i mi tu nemamo šta da se ljutimo. Tokom poslednjih godinu dana, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić su se češće sastajali sa Milom Đukanovićem nego sa svojim najbližima u familiji. To odgovorno tvrdim. Zbog toga mi uopšte nije jasna manipulacija “vratiće se DPS”. DPS nije nigdje išao. Nije postojala volja da se razmontira aparat duboke države DPS-a i nije postojala nikakva želja da se napravi diskontinuitet sa vladavinom DPS-a. Dobili smo našminkani DPS, jer ponašanje aktera izvršne vlasti, uz nekoliko časnih izuzetaka, ne razlikuje se mnogo od onoga što je radio DPS. Kao primjer za to navešću školstvo gdje su se funkcije direktora razdijelile po Dontu umjesto da se raspišu konkursi“, ocijenila je Bajković uz opasku da je Crnoj Gori za napredak potrebna politička stabilnost koju sa manjinskom vladom neće dobiti.

Na pitanje da li je u Crnoj Gori važniji glas naroda ili mišljenje zapadnih ambasada, Bajković je odgovorila:

I ovaj poslednji izborni ciklus je pokazao da u Crnoj Gori volja naroda baš ništa ne znači. Izbori su obesmišljeni i volja naroda se upodobljuje interesima stranih ambasada. Ključni problem je to što smo nakon izbora imali slabu vladu koja nije imala političku podršku. Tu prazninu su iskoristili određeni centri moći iz inostranstva, iz određenih medijsko-tajkunskih krugova i iz određenih kriminalnih krugova kako bi izvršili uticaj i kako bi se taj formalni autoriitet koji vlada mora da crpi iz parlamenta, odnosno volje građana na izborima, nedomjestio. Ovo je bila slaba vlada, bez autoriteta, podložna uticaju stranih ambasada i ta praksa se i dalje nastavlja. Meni je uvredljivo na koji način pojedine partije u Crnoj Gori tretiraju građane ove države. Doživljavaju nas kao maloumne i sposbne da jedino zaokruže broj na glasačkom listiću a potpuno je nebitno šta mi želimo tim činom da kažemo“.

Ona je dodala da se formiranjem manjinske vlade Crna Gora uvodi u dodatnu nestabilnost i da je ukoliko ne postoji želja da se u okviru parlamentarne većine zaokružene na 30. avgusta 2020. najelegantnije da se rešenje nađe na nekim novim izborima na kojima bi se raščistila situacija na crnogorskoj političkoj sceni.

(Glas naroda)

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Budva

Budva izgubila u finalu, Skoplje Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu

Published

on

Prijestonica Sjeverne Makedonije dobila je titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. Budva je izgubila u finalnoj borbi.

Odluku je danas u 15 časova saopštena u Briselu delegaciji Budve.

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije “u Briselu, javnosti je saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Budva, odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštio je Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije.

Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Jovanović je čestitao Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale. Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu realizujemo, kako u oblasti programa tako i u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština i scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mjesto za život. Zahvaljujemo se na saradnji i podršci predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili, rade i radiće na ovom nacionalnom projektu”, kazao je Jovanović.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” takođe je čestitao je Skoplju, navodeći da kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru.

“Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primjer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promjenu čitavog društva na bolje. Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće. Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi. U narednim mjesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona”, rekao je Kaličanin.

Dodao je i da se radi veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona.

“Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana”, istakao je Kaličanin.

Kako se zaključuje u saopštenju umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

“Projekat je otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.