Novosti

Hrvati raspoređuju rakete velikog dometa na Mljet!

Published

on

Portal morski.hr objavio je fotografije desantnog broda minopolagača Krka navodeći da je njime u srijedu na ovo ostrvo dostavio poprilično vojne opreme i osoblja, pa su se mnogi s razlogom upitali “što se zbiva?”.

Na ovom otoku se nalazi radarski sistem, ali se prema pisanju portala morski.hr ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a dosta rijetko vojnim brodovima.

Na pitanje što se to doprema na Mljet, morski.hr je dobio zanimljiv odgovor:

“Radi se o sistemu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na “kraljevima” a mogu se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala”, objasnio je izvor hrvatskog portala.

Iz hrvatskog Ministarstva obrane odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Izvor portala objasnio je da su radarski sistemi glavni u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu.

“Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. „prva linija obrane“, dok na primjer Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uslov da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran”, pojasnio je izbor portala i dodao da detalji spadaju u strateški dio obrane RH, pa ostatak nije za javnost.

RBS-15 (Robotsystem 15) je protivbrodski projektil velikog dometa koji može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu “ispali i zaboravi”, sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

U Trendu

Exit mobile version