Connect with us

Art

„Ljubišini dani“ u Budvi i Petrovcu od 21. februara do 2. marta

Published

on

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ održaće se od 21. februara do 2. marta 2022. godine u Budvi i Petrovcu, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Ove godine, manifestacijom će biti obilježeno 200 godina od rodjenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića – Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022).

Manifestacija će zvanično biti otvorena u ponedeljak, 21. februara 2022. godine u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Na otvaranju će se zvanično obratiti predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta, CANU-a i Opštine Budva, kao i gospodin Vladimir Bujišić, direktor JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor i gospođa mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve. Ove večeri biće otvorena izložba Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813–1814), realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu „Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor, koju će zvanično otvoriti gospođa Jamina Bajo, bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta. Ova izložba je rezultat implementacije projekta ,,Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.)“, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore. U zgradi Pomorske biblioteke oktobra 1813. godine, na zajedničkoj skupštini, izglasano je Ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore. Tom prilikom formirana je zajednička vlada pod nazivom Centralna komisija (predsjedavao je Petar I Petrović). Nakon otvaranja izložbe, više o dogadjajima koji su predstavljeni izložbom reći će prof. dr Vasilj Jovović u predavanju na temu – Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka (Stefan Mitrov Ljubiša i Ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. godine).

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ se nastavlja u utorak, 22. februara 2022. godine u 19 časova, kada će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biti upriličen koncert hora Stanjevićki pojci pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića.

U četvrtak, 24. februara 2022. godine u 19 časova u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša biće otvorena izložba ikona umjetnice Petre Kosnić.

Program se nastavlja u petak, 25. februara 2022. godine u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, kada će biti upriličen koncert JU ŠOMO Budva sa izvođenjem budvanskih i paštrovskih pjesama iz Ljubišinog doba. Nakon koncerta, uslediće projekcija animiranog filma Krađa i prekrađa zvona prema pripovjetci Stefana Mitrova Ljubiše, koji je realizovan u dječijoj radionici animiranog filma u organizaciji NVU Primorska Budva i ŠAF Vranje.

Knjige Statut Budve i Pravno uredjenje srednjovjekovne budvanske komune autora prof. dr Žike Bujuklića biće predstavljene u okviru manifestacije u ponedeljak, 28. februara 2022. godine u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. O djelima prof. dr Bujuklića će govoriti dr Mirjana Blagojević, akad. Siniša Jelušić, Dušan Medin i autor.

U utorak, 1. marta 2022. godine, takođe u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ održaće se predavanja prof. Vide Ognjenović – Odnos pisca Stefana Mitrova Ljubiše prema usmenom nasljeđu: Legenda kao književni materijal u djelu Stefana Mitrova Ljubiše; i dr Miodraga Jovanovića – Dijalekatsko i normativno u jeziku Stefana Mitrova Ljubiše. Ove večeri, glumci Jovana Todorović i Đorđije Andrić izvešće dramatizaciju scene iz pripovjetke Kanjoš Macedonović Stefana Mitrova Ljubiše.

Program kulturne manifestacije „Ljubišini dani“ će se završiti u srijedu, 2. marta 2022. godine u 19 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu gdje će biti upriličeno predstavljanje monografije Manastir Gradšte (2019) i zbornika radova s međunarodne konferencije Gradište – manastir u Paštrovićima (2020) koje su uredili dr Katarina Mitrović i Dušan Medin. Na predstavljanju će govoriti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović), arhimandrit Pavle (Kalanj), akad. Aleksandar Čilikov, dr Mirjana Blagojević, mr Lucija Đurašković i Dušan Medin.

Art

Priznanje za Jasnu Brnjadu na Expo 2020 izložbi u Dubaiju!

Published

on

Nadaleko poznati suveniri naše umjetnice Jasne Brnjade krasili su do prije nekoliko dana crnogorski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO održanoj u Dubaiju. Baranka
koja je na jedinstveni način “oživjela” kamene oblutke, dobila je na prestižnoj izložbi i veliku nagradu od Akademije 3d art iz Londona koja joj je uručila Oskar 2020.

“Ministarstvo Ekonomskog Razvoja ponudilo je konkurs unikatnog suvenira na Expo 2020 Dubai na temu Blagosloveni prirodom. Pronašla sam se u toj temi jer su moji suveniri od prirodnog materijala sa naših barskih plaža. Njima se dopao moj rad – suvenir slika i dobila sam priliku.  Potpisala sam ugovor i bila prestavljena na crnogorskom paviljonu u Dubaiju”, priča za portal nadlanu.me Jasna.

Umjetnica dodaje da je ponosa na to što su njeni radovi promovisali Crnu Goru i što je tako bila, kako skromno kaže “mali dio Svjetske izložbe”.

“Divne pohvale imam za rad. Naši ljubazni promoteri divno su prestavili moje suvenire. Sve slike sa izložbe našle su i kupca”, kaže Jasna.

“Da li ste znali sto je Asamblaž. To je stil skulpture inspirisan idejom nanošenja razing materijala na površinu kojima nisu obavezno asocijativni jedni prema drugom u kojoj umjetnik prestavlja neumjetničke objekte u kontekstu umjetnosti. To je ono što Jasna Brnjada radi sa kamenom, drvetom, pijeskom, školjkom. .Akademija 3d art is Londona nagradila je njena djela sa Oskarom 2020 godine”, navedeno je u pormotivnom katalogu montenegropavillion.

Nastavi Citanje

Art

KUD Sveti Jovan Vladimir na smotri veterana u Srbiji

Published

on

KUD Sveti Jovan Vladimr učestvovao je pošlog vikenda na smotri veterana u organizaciji KUD Abrašević iz Kraljeva.

Kulturno umjetničko društvo iz Bara se na smotri prestavilo igrama iz Crne Gore. Tokom dvodnevne posjete Srbiji razmijenjena su iskustva sa ostalim društvima i stečena nova poznastva.

Osim učešća na smotri veterana, članovi KUD Sveti Jovan Vladimir iskoristili su priliku i za obilazak raznih znamenitosti i manastira.

Nastavi Citanje

Art

KUD Sv. Jovan Vladimir organizuje humanitarni koncert za djecu oboljelu od kancera

Published

on

KUD Sv. Jovan Vladimir organizuje u utorak humanitarni koncert za djecu oboljelu od kancera.

Koncert će se održati u sali Dom kulture u Baru od 19:00. Specijalni gosti večeri biće članovi plesnog ansambla Habanera. Sav prihod od ulaznica namijenjen je za pomoć djeci oboljeloj od kancera. Cijena ulaznice je tri eura.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.