Connect with us

Bar

Masovna blokada protiv izdaje u Sutomoru!

Published

on

Blokadom saobraćaja u 17 crnogorskih gradova u kojima je učestvovao izuzetno veliki broj građana,  Demokratski front je poslao upozorenje subjektima i pojedincima koji su izdali narodnu volju od 30.avgusta 2020.godine i nastoje da naprave prevaran dogovor sa DPS-om.

DF je sa blokada pozvao sve iz parlamentarne većine da se vrate dogovoru unutar postojeće većine.

“Nema dogovaranja sa DPS. Oni se ne smiju vratiti na vlast jer je narod odlučio da budu opozicija.

Preko 11000 funkcionera i aktivista DF našlo se  na ulicama u 18:30 časova i blokiralo ključne putne pravce. Masovvna blokada je bila i u Baru, odnosno Sutomoru, na skretanju za tunel “Sozina” prema Podgorici.

“Večeras nam se priključio i veći broj građana našeg grada koji nisu aktivisti našeg političkog saveza i njih želimo posebno da pozdravimo” – kazao je Dejan Đurović, poslanik DF-a.

On je kazao da glasači koalicije “Za budućnost Crne Gore” naročito ne pristaju da bilo ko iz te koalicije paktira sa DPS-om, “jer je to izdaja svih onih ljudi koji su nas glasali”.

Svaki potez u pravcu šurovanja sa Milom Đukanovićem, kazao je Đurović, je izdaja “i DF će se tome izdajničkom činu suprostaviti na svakom mjestu: na ulici, trgu, selu, gradu, i naravno u Skupštini Crne Gore”.

“Narod želi dogovor, mir, stabilnost, razvoj, nova radna mjesta. Ne želi svađe, teške riječi i prepiranja, već ispunjenje očekivanja od 30. avgusta 2020. godine, zato svi treba da ostave sujete po strani i ponesu se odgovorno prema budućnosti Crne Gore. 

Niko nije bio uvrijeđen, ni prevaren kao DF u ekspertskim eksperimentima, ali uprkos svemu, postupa razumno i želi najbolje rešenje na liniji 30. avgusta, kome je presudno doprinio. 

Kao organizacija koja ima veliko iskustvo u protestima, sa kojima je ispisala modernu istoriju Crne Gore, čime je i kanalisala put pobjede nad režimom Mila Đukanovića, DF preuzima inicijativu odbrane izborne volje vaninstitucionalnim i institucionalnim sredstvima” – kazao je Đurović.

U Podgorici sa narodom na blokadama bili su lideri DF-a Andrija Mandić i Nebojša Medojević, a u Zeti Milan Knežević.

Večeras pred vama potpuno slobodno saopštavam da svi građani u Crnoj Gori neće dozvoliti da zajedno sa DPS-om bace kroz koruptivne kanale.Mi imamo obavezu da vranimo Crnu Goru kao što su je branili naši preci. Veoma je važno da DF niko ne proziva, da nas niko ne začikava i saopštava da je u rukama Strahinje Bulaića moć da se ne zakaže Skupština. Sad vam saopštavam DF će iskoristiti tu moć. DF ostaje na braniku odbrane pobjede od 30. avgusta. Za razliku od drugih mi nismo izdali, ostali smo ono što jesmo, vjernici SPC…Posle ove blokade Crne Gore, nastupa večeras i blokada Skupštine. Pozivamo naše kolege iz parlamentarne većine da se vrate, da se dogovorimo i sačuvamo izbornu volju” -poručio je između ostalog Knežević.

(Barski portal)

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.