Connect with us

Bar

Kriza u Ukrajini odraziće se ekonomski na cijelu Evropu: Raste vrijednost zlata i dolara, pada euro

Published

on

Nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine jedino je izvjesna neizvjesnost, koja će suštinski opredjeljivati budućnost ekonomskih tokova od čijeg narušavanja neće biti pošteđena nijedna zemlja, pa ni Crna Gora, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

Kostić je za Pobjedu kazao da rat koji se dešava u srcu Evrope već negativno utiče na ekonomske tokove u svijetu, što se može vidjeti kroz momentalni rast cijena nafte, ali i plemenitih metala koji predstavljaju uobičajeno pribježište kada nastupi iole značajniji oblik neizvjesnosti.

Koliki će taj uticaj biti, zavisi najprije od toga koliko će sukob trajati, potom i od vrste sankcija koje će Rusiji uvesti zemlje razvijenog Zapada, obima devastacije ukrajinske ekonomije i konačno od toga kako će sve to percipirati svjetska robna i novčana tržišta, odnosno svjetske berze”, rekao je Kostić, predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca.

On smatra da će se opet doći do situacije da će negativne posljedice biti u korelaciji sa performansama svake ekonomije ponaosob i stepenom njene ,,spremnosti“ za amortizovanje eksternih šokova.

Ako kriza potraje, sasvim je izvjestan dalji rast cijene energenata, a u datoj situaciji, koja već ima inflacione tendencije, nije potrebno govoriti šta to znači”, poručio je Kostić.

Obuhvat i intenzitet sankcija uvedenih Rusiji biće dodatni otežavajući faktor, smatra on.

Nemoguće je da u globalizovanoj ekonomiji sankcije nemaju i obrnuto dejstvo na sve kroz devastiranje ruske ekonomije. U svakom slučaju, obim i težinu ekonomskih posljedica je veoma teško predvidjeti, ali ono što je sigurno je da sa rastom krize raste pesimizam na berzama, što će reći rastu cijene, čime se usporavaju ili odlažu investicije, a lanci snabdijevanja postaju komplikovaniji i skuplji”, upozorio je Kostić.

On je dodao da sve to dovodi do usporavanja i komplikovanja ekonomskog oporavka svjetske ekonomije, a tražnja je na višem nivou od ponude, što je još jedan značajan faktor u prilog daljeg pritiska na cijene.

Cijene zlata i paladijuma snažno su porasle na međunarodnim tržištima nakon ruskog napada na Ukrajinu koji je podstakao ulagače da usmjere kapital u sigurnu imovinu.

Cijena unce zlata porasla je na fizičkom tržištu 1,8 odsto na 1.941,5 dolara, a nakratko je dotakla i najviši nivo od prošlogodišnjeg januara, od 1.948,77 dolara.

“Zlato predstavlja sigurno utočište za ulaganja, kao i američki dolar, i danas je njegov dan. Njegova cijena mogla bi dostići novi rekordni nivo”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Od početka mjeseca porasla je oko osam odsto budući da rusko-ukrajinska kriza smanjuje apetit ulagača za rizičnom imovinom. Dragocjeni metal mogao bi ovaj mjesec zaključiti u najvećem plusu od jula 2020. godine.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Drama na Skadarskom jezeru: Spašene četiri osobe

Published

on

Akcija spašavanja više osoba sa broda koji je isplovio iz Virpazara na Skadarskom jezeru uspješno je okončana večeras oko 21:30! Na čamcu su bile četiri osobe (tri žene i muškarac).

U akciji spašavanja su učestvovali svojim plovilom pripadnici Sektora granične policije” potvrđeno je iz Uprave pomorske sigurnosti.

Veliko nevrijeme zahvatilo je područje Skadarskog jezera. Jak vjetar, podigao je talase što je otežavalo akciju spašavanja.

Poznavaoci prilika u nacionalnom parku ukazuju da je jezero izuzetno opasno usljed vremenskih okolnosti kad je jak vjetar te da se provjerava vremenska prognoza prije isplovljavanja.

Nastavi Citanje

Bar

Udes u Šušanju, jedna osoba povrijeđena

Published

on

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koja se jutros u 5.45 časova dogodio u naselju Šušanj.

U sudaru su učestvovala dva automobila marke BMW barskih registarskih oznaka.

Jednim vozilom je upravljao D.U. (41), a drugim V.N. (43).

Nastavi Citanje

Bar

Bakljada barskih Delija zbog Zvezdine titule (VIDEO)

Published

on

Fudbalski klub Crvena zvezda osvojio je sedmu uzastopnu titulu nacionalnog prvaka u šampionatu Srbije, što je proslavljeno i u Baru, gradu u kojem decenijama postoji jedna od najaktivnijih grupa navijača slavnog beogradskog kluba.

Delije iz Bara odlučile da uspjeh svog kluba proslave bakljadom kod svjetionika koja je izazvala veliku pažnju javnosti u regionu…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.