Connect with us

Bar

Kriza u Ukrajini odraziće se ekonomski na cijelu Evropu: Raste vrijednost zlata i dolara, pada euro

Published

on

Nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine jedino je izvjesna neizvjesnost, koja će suštinski opredjeljivati budućnost ekonomskih tokova od čijeg narušavanja neće biti pošteđena nijedna zemlja, pa ni Crna Gora, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

Kostić je za Pobjedu kazao da rat koji se dešava u srcu Evrope već negativno utiče na ekonomske tokove u svijetu, što se može vidjeti kroz momentalni rast cijena nafte, ali i plemenitih metala koji predstavljaju uobičajeno pribježište kada nastupi iole značajniji oblik neizvjesnosti.

Koliki će taj uticaj biti, zavisi najprije od toga koliko će sukob trajati, potom i od vrste sankcija koje će Rusiji uvesti zemlje razvijenog Zapada, obima devastacije ukrajinske ekonomije i konačno od toga kako će sve to percipirati svjetska robna i novčana tržišta, odnosno svjetske berze”, rekao je Kostić, predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca.

On smatra da će se opet doći do situacije da će negativne posljedice biti u korelaciji sa performansama svake ekonomije ponaosob i stepenom njene ,,spremnosti“ za amortizovanje eksternih šokova.

Ako kriza potraje, sasvim je izvjestan dalji rast cijene energenata, a u datoj situaciji, koja već ima inflacione tendencije, nije potrebno govoriti šta to znači”, poručio je Kostić.

Obuhvat i intenzitet sankcija uvedenih Rusiji biće dodatni otežavajući faktor, smatra on.

Nemoguće je da u globalizovanoj ekonomiji sankcije nemaju i obrnuto dejstvo na sve kroz devastiranje ruske ekonomije. U svakom slučaju, obim i težinu ekonomskih posljedica je veoma teško predvidjeti, ali ono što je sigurno je da sa rastom krize raste pesimizam na berzama, što će reći rastu cijene, čime se usporavaju ili odlažu investicije, a lanci snabdijevanja postaju komplikovaniji i skuplji”, upozorio je Kostić.

On je dodao da sve to dovodi do usporavanja i komplikovanja ekonomskog oporavka svjetske ekonomije, a tražnja je na višem nivou od ponude, što je još jedan značajan faktor u prilog daljeg pritiska na cijene.

Cijene zlata i paladijuma snažno su porasle na međunarodnim tržištima nakon ruskog napada na Ukrajinu koji je podstakao ulagače da usmjere kapital u sigurnu imovinu.

Cijena unce zlata porasla je na fizičkom tržištu 1,8 odsto na 1.941,5 dolara, a nakratko je dotakla i najviši nivo od prošlogodišnjeg januara, od 1.948,77 dolara.

“Zlato predstavlja sigurno utočište za ulaganja, kao i američki dolar, i danas je njegov dan. Njegova cijena mogla bi dostići novi rekordni nivo”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Od početka mjeseca porasla je oko osam odsto budući da rusko-ukrajinska kriza smanjuje apetit ulagača za rizičnom imovinom. Dragocjeni metal mogao bi ovaj mjesec zaključiti u najvećem plusu od jula 2020. godine.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Đukanović se uvjerio da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni

Published

on

Da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni, predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović uvjerio se i danas tokom posjete ovom turističkom naselju.

Sudeći po fotografiji na kojoj se obraća malobrojnim pristalicama, Đukanović ni u drugom krugu predsjedničkih izbora neće moći da računa na dobar rezultat u Sutmoru.

U prvom krugu, kadndiat DPS-a je osvojio više nego duplo manje glasova od kandidata izborne većine koji će, kako je saopšteno iz tabora DF-a, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore sliti u podršku Jakovu Milatoviću, kandidatu Evrope sad.

 

Skroman broj pristalica dočekao ga je i u Baru. Skup u naselju Podi djelovao je nestvarno za nekadašnjeg nedodirljivog gospodara Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Lidija Đukanović sa nakitom od 16,800 dolara na Alijansi žena DPS-a!

Published

on

Prva dama Crne Gore pojavila se nedavno na događaju koji je u Nikšiću organizovala Alijanse žena DPS-a sa nakitom vrijednim 16,800 dolara!

Đukanovićeva je na ovom skupu poručila je da je ponosna šta je sve njen muž Milo postigao kao i na svoju porodicu, i unuke koji su “doprinijeli da dodatno shvatimo šta su prave vrijednosti i šta je najvažnije u životu svakog čovjeka”.

Dirljiva poruka prve dame prošla je, međutim, u sijenci nakita koji je imala na sebi tokom ovog skupa ogrlicu i dijamantski krst koji koštaju 16.850 dolara!

Riječ je o komadu nakita koji je vrijedan oko 37 minimalnih plata u Crnoj Gori!

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka da je u svojim imovinskim kartonima predsjednik države prijavio postojanje tog vrijednog nakita.

U novembru prošle godine mediji su objavili da su iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavili postupak vezan za porodicu Đukanović, odnosno da će pod lupom biti prva dama i njen skupocjeni stajling.

Đukanovićeva je i ranije skretala pažnju glamuroznim komadima garderobe pa se tako recimo, zimus na protestu “Ima nas” pojavila u Diorovom kompletu koji košta 5,500 eura…

Prema pisanju Monitora na vrhu liste najbogatijih porodica, “mora biti porodica Đukanović”.

“Bogatstvo porodice Đukanović prepoznali su i u svijetu. Aktuelni predsjednik Crne Gore i njen dvodecenijski premijer Milo Đukanović našao se i na Forbosovoj listi najbogatijih vladara svijeta, sa bogatstvom procijenjenim na 167 miliona.  No, taj broj je u stvari procjena bogatstva Đukanovića još iz 2009. godine. Tokom deset godina koje su uslijedile, u porodici Đukanović stasao je još jedan milioner. Predsjednikov sin Blažo postao je biznismen u jednom od najunosnijih poslova –  izgradnji hidorelektrana. Samo ta činjenica dovoljna je za procjenu da je bogatstvo ove porodice mnogo veće.

Kako se Đukanović s  platom koja ne prelazi hiljadu eura,  našao na listi najbogatijih svijeta? Kako je mlađahni premijer siromašne zemlje koji je nosio džemper, postao premijer i predsjednik još siromašnije zemlje koji  samo na ruci ima satove vrijedne milion eura.

Više svjedoka tvrdilo je da je Đukanović prve velike novce u stvari zaradio od šverca cigareta. Zbog kog se našao i na međunarodnoj optužnici za šverc cigareta“, pisao je Monitor.

Nastavi Citanje

Bar

Published

on

U prostorijama Nove srpske demokratije Bar večeras je održan sastanak između predstavnika Nove srpske demokratije i Evrope sad u cilju zajedničke podrške Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Preovladavala je prijateljska atmosfera i iskazano jedinstvo u pogledu organizacije izbornoh aktivnosti.

Predstavnici OO NSD Bar su istakli da će uložiti maksimalne napore da se tehnickom i organizacionom smislu pomogne kolegama iz Evropa sad kako bi Jakov Milatović ostvario što bolji rezultat u Baru.

Svi prisutni su izrazili zadovoljstvo izbornim rezultatom koji su ostvarili predsjednički kandidati koji su izraz većinske volje naroda od 30.avgusta 2020. godine, a koji su zajedno imali u prvom krugu izbora imali više glasova od predsjedničkog kandidata DPS-a“, saopšteno je iz NSD Bar.

Oni vjeruju da će broj glasova koji ostvari Milatović u drugom krugu biti još i veći, te da će “posljednji balkanski diktator biti proslost Crne Gore“.

Zajedničkom sastanku su prisustvovali ispred Evrope sad odbornik Darko Janković i funkcioneri Miloš Marković i Dobrica Ćorić, a ispred Nove srpske demokratije odbornik Branimir Lakićević i funkcioneri Marko Maraš i Branko Knežević.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.