Connect with us

Budva

Osveštani temelji crkve Svetog apostola Luke u Lapčićima kod Budve

Published

on

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je danas, 28. februara 2022. ljeta Gospodnjeg, osveštao temelje crkve Svetog apostola Luke u mjestu Lapčići nadomak Budve.

Nakon čina osvećenja, Mitropolit je podsjetio da se, po priči mještana, ovo mjesto uvijek u narodu zvalo Crkvena glkavica i gdje je bila stara svetinja o kojoj ne znamo skoro ništa, ali imamo temelje. “Prije pet-šest godina jedan čovjek je pričao kako je noću, dok je vozio na ovoj velikoj krivini, ugledao neobičnu svjetlost na ovome mjestu. Kasnije kada je ovdje vidio krst, vidio je da je to to mjesto”, ispričao je Mitropolit i napomenuo da ništa nije slučajno i da je ovo mjesto Bog izabrao da se podigne hram u slavu Božiju, da ga podignemo i osvetimo, da se u njemu sabiramo i osvećujemo.

“Dok smo čitali ove molitve, prizivali Božiju milost i blagodat da osveti vodu i kamen temeljac, prizivali smo od Boga da izlije milost na sve koji će graditi ovaj Sveti hram, da ih obdari zdravljem, svim pregnućima, a ponajviše međusobnom slogom i ljubavlju, da bismo, dok gradimo hram, izgrađivali i sami sebe, da bismo izgrađivali zajedništvo, ljubav, da bismo napredovali u vjeri”, rekao je Vladika i poželio još jednom da ova gradnja bude na zdravlje i spasenje i na svaku radost onima koji budu gradili, kao i onima koji se svojim prilozima budu ugrađivali.

 

Mitropolit je objasnio zbog čega se ovaj hram podiže baš Svetom apostolu Luki: “Ponajviše zbog toga što ima predanje da je u ovim krajevima bila crkva Svetoga Luke, ali ne znamo tačno gdje je bila, a Sveti Luka se zajedno proslavlja sa Svetim Petrom Cetinjskim i njegov praznik je toliko znamenit svuda po svijetu, naročito ovdje kod nas u Crnoj Gori, gdje su mnogi hramovi njemu posvećeni i gdje mnoge porodice slave Svetog apostola i jevanđelista Luku.”

“Hvala Bogu, sabrali smo se večeras ovdje po ovom vjetru i ovoj zimi, ali nam je toplo oko srca i u duši osjećamo radost da dočekamo i taj dan da se saberemo u novopodignutome hramu i da ubrzo na njemu zablista zlatni krst i da sija na sve četiri strane svijeta”, dodao je Mitropolit Joanikije i izrazio posebnu radost zbog prisustva velikog broja djece i omladine, jer gdje dođu djeca, dođu i anđeli Božiji sa njima. “Pa da anđeli Božiji rukovode ovom gradnjom i da ukrepljuju i radnike, i priložnike, i dobrotvore, i majstore, i zidare, i ukrasitelje ovoga Svetoga hrama”, zaključio je Vladika, pozdravivši i predsjednika Opštine Budva i predsjednika Odbora za izgradnju ovog hrama, gospodina Radonjića.

Mitropolita Joanikija i sabrane, pozdravio je u ime Odbora za igradnju ovog hrama, predsjednik CO Budva, Marko Bato Carević, izrazivši radost zbog ovog blagoslovenog događaja i srdačno se zahvalivši se svima koji su došli. Osveštenju temelja crkve Svetog apostola Luke prisustvovali su i Nikola Jovanović i članovi pravoslavnog bratstva Stupovi i mještani.

(izvor: ETOS)

Bar

Rukometaši Budvanske rivijere i Mornara danas igraju za porodicu Gojković iz Nikšića

Published

on

U sklopu 21 kola rukometne SBbet lige Crne Gore Rukometni klub Budvanska rivijera će danas 13 maja na svom terenu sastati sa ekipom RK Mornar sa početkom u 17 časova.

Osim takmičarskog ova utakmica je i humanitarnog karaktera jer čitav prihod koji se prikupi na ovoj utakmici biće namijenjen za porodicu Dijane Gojković koja živi sa desetogodišnjem sinom Lazarom u nikšićkom naselju Ćemenca.

Gojkovićima fali hrane, odjeće, fali im pokućstva, nemaju svoj krov nad glavom, Dijani fali zdravlja, jedino im ne fali ljubavi i topline. Ni osmijeha koji tako nesebično dijele drugima. Svi koji žele da pomognu Gojkovićima mogu to da urade posredstvom nikšićkog Crvenog krsta ili uplatom na žiro-račun koji je kod Prve banke otvoren na Dijanino ime, a broj je 535-0110100187086-46.
Želimo da i na ovaj način još jednom pomognemo ljudima u nevolji i pozivamo sve ljude dobre volje da svojim darom pomognu Dijani i Lazaru. Ovim putem apelujemo na našu vjernu publiku da se odazove u što većem broju kako bi se akcija uspješno sprovela i na taj način pokazali da je Metropola turizma grad humanih ljudi – poručili su iz sportskog kolektiva RK Budvanska rivijera koji su i prošlog mjeseca takođe odigrali meč koji je bio i takmičarskog i humanitarnog karaktera i sav prihod sa utakmice uplatili su za liječenje dječaka Feđe Alkovića

Nastavi Citanje

Budva

SVI ZA PORODICU GOJKOVIĆ: Uključi se i ti u akciju Rukometnog kluba Budvanska rivijera

Published

on

U sklopu 21 kola rukometne SBbet lige Crne Gore Rukometni klub Budvanska rivijera će se u petak 13 aprila na svom terenu sastati sa ekipom RK Mornar sa početkom u 17 časova.

Osim takmičarskog ova utakmica je i humanitarnog karaktera jer čitav prihod koji se prikupi na ovoj utakmici biće namijenjen za porodicu Dijane Gojković koja živi sa desetogodišnjem sinom Lazarom u nikšićkom naselju Ćemenca.

Gojkovićima fali hrane, odjeće, fali im pokućstva, nemaju svoj krov nad glavom, Dijani fali zdravlja, jedino im ne fali ljubavi i topline. Ni osmijeha koji tako nesebično dijele drugima. Svi koji žele da pomognu Gojkovićima mogu to da urade posredstvom nikšićkog Crvenog krsta ili uplatom na žiro-račun koji je kod Prve banke otvoren na Dijanino ime, a broj je 535-0110100187086-46.

Ovim putem apelujemo na našu vjernu publiku da se odazove u što većem broju kako bi se akcija uspješno sprovela i na taj način pokazali da je Metropola turizma grad humanih ljudi.

Nastavi Citanje

Budva

DF Budva predao izbornu listu

Published

on

Demokratski front Budva je danas predao izbornu listu na predstojeće lokalne izbore u tom gradu. Na čelu liste se, kao što smo od ranije kazali, nalazi Milo Božović, bivši poslanik u Skiupštini Crne Gore i izvjesni budući gradonačelnik opštine Budva.

„Demokratski front Budva obavještava javnost da je danas Izbornoj komisiji Budva predao izbornu listu za izbor odbornika u skupštini Opštine Budva koji su zakazani za 5.jun 2022. godine“, ističu iz ove partije.

Nosilac izborne liste je doskorašnji poslanik u Skupštini Crne Gore i bivši menadžer Opštine Budva Milo Božović, dipl.ekonomista.

„Naša izborna lista i program razvoja garant su da će Demokratski front i nakon sledećih izbora biti najjači politički subjekt u Budvi i da će nastaviti uspješno da vrši vlast. Ono što predstavlja svakao novinu na političkoj sceni i vjerujemo ozbiljan demokratski iskorak jeste što se na našoj listi se nalazi 55 % pripadnica ljepšeg pola. Ovim smo potvrdili da uprkos zakonskom minimumu koji propisuje obaveznu kvotu od 1/3 iskreno vjerujemo da žene zaslužuju više mjesta kako na političkim listama tako i u vršenju vlasti i obavljanju najodgovornijih funkcija u našem gradu. Takođe vjerujemo da će naša lista biti lista sa najmlađim prosjekom godina jer smo pored postojećih kadrova šansu dali i mladima koji trebaju da preuzmu odgovornost za razvoj našeg grada i u tom smislu daju poseban doprinos da naš grad krene putem stabilnosti i razvoja“, precizirali su iz DF-a.

Nakon nosioca izborne liste DF u Budvi pod nazivom „Milo Božović-Budva na prvom mjestu! DF“ slijede:

Nikola Jovanović,dipl.pravnik;

Mladen Mikijelj; dip.ekonomista;

Danijela Došljak, dipl.politikolog;

Nikola Vučićević, magistaf fizičke kulture;

Marijana Božovič, magistar informatike;

Jelena Kuljača Savić, dipl.politikolog;

Nikola Kralj, dipl.turizmolog;

Slađana Nedović,magistar ekon.nauka;

dr Mirjana Gregović, doktor stomatologije;

Nebojša Janović, dipl.ekonomista;

Mladen Kažanegra, sportski radnik;

Milena Perović, dipl.ekonomista;

Kristina Rafailović, menadžer turizma;

Mitar Bečić, ugostitelj;

Bojana Pićan, dipl.ekonomista;

Filip Vujović, dipl.pravnik;

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.