Connect with us

Budva

Osveštani temelji crkve Svetog apostola Luke u Lapčićima kod Budve

Published

on

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je danas, 28. februara 2022. ljeta Gospodnjeg, osveštao temelje crkve Svetog apostola Luke u mjestu Lapčići nadomak Budve.

Nakon čina osvećenja, Mitropolit je podsjetio da se, po priči mještana, ovo mjesto uvijek u narodu zvalo Crkvena glkavica i gdje je bila stara svetinja o kojoj ne znamo skoro ništa, ali imamo temelje. “Prije pet-šest godina jedan čovjek je pričao kako je noću, dok je vozio na ovoj velikoj krivini, ugledao neobičnu svjetlost na ovome mjestu. Kasnije kada je ovdje vidio krst, vidio je da je to to mjesto”, ispričao je Mitropolit i napomenuo da ništa nije slučajno i da je ovo mjesto Bog izabrao da se podigne hram u slavu Božiju, da ga podignemo i osvetimo, da se u njemu sabiramo i osvećujemo.

“Dok smo čitali ove molitve, prizivali Božiju milost i blagodat da osveti vodu i kamen temeljac, prizivali smo od Boga da izlije milost na sve koji će graditi ovaj Sveti hram, da ih obdari zdravljem, svim pregnućima, a ponajviše međusobnom slogom i ljubavlju, da bismo, dok gradimo hram, izgrađivali i sami sebe, da bismo izgrađivali zajedništvo, ljubav, da bismo napredovali u vjeri”, rekao je Vladika i poželio još jednom da ova gradnja bude na zdravlje i spasenje i na svaku radost onima koji budu gradili, kao i onima koji se svojim prilozima budu ugrađivali.

 

Mitropolit je objasnio zbog čega se ovaj hram podiže baš Svetom apostolu Luki: “Ponajviše zbog toga što ima predanje da je u ovim krajevima bila crkva Svetoga Luke, ali ne znamo tačno gdje je bila, a Sveti Luka se zajedno proslavlja sa Svetim Petrom Cetinjskim i njegov praznik je toliko znamenit svuda po svijetu, naročito ovdje kod nas u Crnoj Gori, gdje su mnogi hramovi njemu posvećeni i gdje mnoge porodice slave Svetog apostola i jevanđelista Luku.”

“Hvala Bogu, sabrali smo se večeras ovdje po ovom vjetru i ovoj zimi, ali nam je toplo oko srca i u duši osjećamo radost da dočekamo i taj dan da se saberemo u novopodignutome hramu i da ubrzo na njemu zablista zlatni krst i da sija na sve četiri strane svijeta”, dodao je Mitropolit Joanikije i izrazio posebnu radost zbog prisustva velikog broja djece i omladine, jer gdje dođu djeca, dođu i anđeli Božiji sa njima. “Pa da anđeli Božiji rukovode ovom gradnjom i da ukrepljuju i radnike, i priložnike, i dobrotvore, i majstore, i zidare, i ukrasitelje ovoga Svetoga hrama”, zaključio je Vladika, pozdravivši i predsjednika Opštine Budva i predsjednika Odbora za izgradnju ovog hrama, gospodina Radonjića.

Mitropolita Joanikija i sabrane, pozdravio je u ime Odbora za igradnju ovog hrama, predsjednik CO Budva, Marko Bato Carević, izrazivši radost zbog ovog blagoslovenog događaja i srdačno se zahvalivši se svima koji su došli. Osveštenju temelja crkve Svetog apostola Luke prisustvovali su i Nikola Jovanović i članovi pravoslavnog bratstva Stupovi i mještani.

(izvor: ETOS)

Bar

Lekić: Đukanović raspušta parlament u očaju težeći da obezbijedi imunitet

Published

on

Bivši mandatar za sastav Vlade i lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da su prijevremeni izbori tema prvog reda.

On je kazao da u nadležnostima predsjednika države nigdje ne piše da raspušta parlament.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

Mislim da to radi u očaju u težnji da obezbijedi imunitet“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da sada živimo haotični trenutak.

Da je bilo elementarne koordinacije u sistemu kohabitacije ovo bi se izbjeglo. Ovaj zakon je bio odbrana Ustava. Ono što bi haotičnu situaciju usmjerilo ka rješenju je aktivnost Ustavnog suda“, kazao je Lekić.

Lekić je rekao da je do sinoć do 12 sati mogla da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

Đukanović cijelo vrijeme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kapo parcijalni, partijski predsjednik, na primjeru ambasadora je to pokazao“, rekao je Lekić.

On je dodao da se pokazalo da je institucionalna strana države, fasada, često lažna.

Paralelno se vodila vlast, kontrolisale institucije, ne generalizujem, kontrolisano je sudstvo“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da bi se moglo desiti da kao predsjednik države Đukanović raspisuje izbore i da krene taj proces, a da Ustavni sud zaključi da je Đukanović neustavno raspustio parlement.

On je kazao da je više puta na pitanje šta bi se desilo ako postane premijer, a Ustavni sud ocijeni Zakon o predsjedniku neustavnim, da bi podnio ostavku.

Lekić je rekao da ne zna kako se u istu ravan stavljaju DPS i DF.

DF je pobjednik na izborima“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da je i on za prijevremene parlamentarne izbore.

On je kazao da je za Vladu na čijem bi čelu bio ponudio dva modaliteta.

Jedan da URA uđe sa tri poslnika koji bi glasali ili da je spolja podrži. Abazović je rekao da će da razmisli i nije mi nikad odgovorio“, poručio je Lekić.

On je kazao da kada se zaigrala varijanta da bude Abazović premijer, što je kako kaže odmah prihvatio zbog većeg cilja.

„Ne zato što mislim da mu pripada. Mislio sam da URA ima najviše interesa da bude motor da izađe iz kontroverzi Vlade sa DF. U tom smislu DF je bio predviđen i nije smetao ideološko-politički profil. Onda je URA doprinijela nekom inetersu državnom koji ja možda nisam shvatio. Svelo se na momenat da URA neće iz određenog razloga“, rekao je Lekić.

Nastavi Citanje

Bar

DF: Mandić ne bježi od sučeljavanja, dijaloga ili duela

Published

on

Iz Demokratskog Fronta oglasili su se saopštenjem na tvrdnje da predsjednički kandidat tog saveza Andrija Mandić i lider DPS-a Milo Đukanović bježe od debeta kandidata na Javnom servisu.

Saopštenje prenosimo integralno:

Andrija Mandić, kandidat koalicije Za budućnost Crne Gore, ne bježi od bilo kojeg sučeljavanja, dijaloga ili duela. To je, uostalom, pokazao svih ovih godina.

Već smo bili na RTCG, svi kandidati sa svojim idejama, predlozima, ličnostima i javnošću koja je to posmatrala.

Demokratski je pružiti priliku i drugim medijima. Sjutra smo, na primjer, na TV Vijesti.
Želimo da čujemo i uvažimo svakog i nema potrebe za ponavljanjem istog.

Andrija Mandić i njegov izborni štab samostalno i na osnovu realnih parametara i analiza procjenjuju koje su to emisije na kojima treba učestvovati i kako sve važne medije uvažiti.

Koncept debate na RTCG je imao dosta manjkavosti. Čak se može konstatovati da neki kandidati imaju svoju štopericu, kao i da se bave dječjim igrama poput nabacivanja pitanja, a onda ulaze u namještene replike i komentare kako bi i tu ugrabili više vremena.

Takođe, neki od kandidata su se razgalamili proteklih dana u vezi debate na RTCG, a i poručivali su da imaju nešto važno da saopšte našem predsjedničkom kandidatu. Andrija Mandić će u petak veče, nakon pobjedničkog skupa u Podgorici, biti učesnik debate na TV Vijesti, tako da će ostali kandidati dobiti priliku da sa njim rasprave mnoga pitanja i riješe sve nedoumice. To im je svakako i šansa da čuju program i ideje koje će Andrija Mandić realizovati nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Nastavi Citanje

Budva

U Lapčićima naletio kolima na bika!

Published

on

Na magistralnom putu Cetinje – Budva, u mjestu Lapčići, sinoć je oko 22,45 sarti došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj je putnički automobil, marke škoda podgoričkih registarskih tablica, udario u bika – saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

Vozač automobila je naletio na krupnog bika koji se u tom trenutku našao na magistrali. Vozilo je pretpjelo teža oštećenja a vozač je srećom ostao nepovriježđen.

Nesretna životinja ostala je da leži na putu, preniio je portal RTV Budva.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.