Connect with us

Bar

Perišić: Na pitanje zašto nije reagovao Pješčić ,mi rekao da se ne brinem jer je sve “hendlovao”

Published

on

Predsjednica UO Luke Bar Slađana Perišić reagovala je je na saopštenje izvršnog direktora AD Luka Bar Ilije Pješčića u kojem on tvrdi da je saopštila neistinu gostujući na RTCG-u navodeći da je direktorica UPC poslala mejl sa zahtjevom da se izmjese cigarete uskladištene u Luci Bar.

Reagovanje prenosim integralno:

“Nije mi jasno zbog čega je izvršni direktor Luke Bar izabrao ovaj način komunikacije, kad ja nijednom riječju nisam njega pomenula kao odgovorno lice. Očigledno je da se sam prepoznao. Šaljem vam dokaze da je u Luku Bar poslat dopis koji je Optotim poslao u dogovoru sa Upravom prihoda, što je službenica Uprava prihoda jasno saopštila na sastanku kojem je prisustvovao i izvršni direktor, koji je na moje pitanje zašto po istom nije reagovao saopštio da se ne brinem jer je on sve “hendlovao” da protiv njega ne bude podnijeta krivična prijava.

Iz razloga korektnosti nisam željela da imenujem gospodina Pješčića u emisiji, ali obzirom na njegovo nekorektno ponašanje istaći ću da je na sastanku sa Upravom prihoda saopštio da on nije dao da se izmjeste cigarete zbog duga koji vlasnik cigareta ima prema Luci Bar, čime je državi nanio štetu do nekoliko stotina hiljada eura, a koja je veća od duga vlasnika cigareta prema Luci Bar. Takođe, kako se radi o samom švercu, kriminalnoj aktivnosti, smatram da je trebalo hitno reagovati, jer se pominjanjem Luke Bar u kontekstu sa ovakvim nedjelima nanosi nemjerljiva šteta kompaniji.

Takođe, izvršni direktor je imao priliku da gostuje na televiziji, koju je odbio, a ja ću se uvijek rukovoditi istinom. Ukoliko je postupao savjesno iz kojeg razloga je pobjegao od duela sa gospođom Ćalović i ostalima u emisiji. U prilogu šaljem sve dokaze vezano za tvrdnje iznijete u emisiji gdje se vidi negativan odgovor Luke Bar na zahtjev da se izmjeste cigarete iz neobezbijeđenog skladišta. Svega dvadesetak dana kasnije cigarete su ukradene. Da li je u pitanju nemar ili neodgovornost nije moje da prosuđujem.

U tom momentu bila su slobodna druga skladišta, koja su bolje obezbijeđena i smatram da je cigarete trebalo izmjestiti. Za to da su skladišta bila slobodna postoje i dokazi, tako da je neistina ono što je gospodin Pješčić iznio u javnost.

Takođe direktor iznosi neistine kad tvrdi da nije oštećena carinska plomba na spornom skladištu, jer me je o oštećenju iste obavijestio direktor sektora za obezbjeđenje Luke Bar.

Ovim završavam javnu polemiku sa izvršnim direktorom, sve stvari koje su nejasne ćemo raspraviti na bordu direktora gdje će imati priliku da objasni svoje nesavjesno postupanje. Nije suština vođenja Luke Bar u “hendlovanju” krivičnih prijava i pisanju saopštenja, već u borbi sa stvarima koje su Luku opterećivale dugo godina, i ne smijemo svojim postupcima istima doprinositi”.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.