Connect with us

Bar

Pješčić: Neistinita tvrdnja Perišić da postoji mejl direktorice UPC sa zahtjevom da izmjestimo uskladištene cigarete

Published

on

Izvršni direktor Ilija Pješčić reagovao je povodom gostovanja predsjednice Odbora direktora Sladjane Perišić u emisiji “Naglas” na RTCG1, navodeći da je tom prilikom izrečeno više neistina. Saopštenje prenosimo integralno:

“Perišić je više puta neistinito navela da postoji mail od strane direktorice Uprave carina i prihoda upućen Luci Bar, da izmjestimo cigarete koje su bile uskladištene u skladištu “Montenegro Duvan Comerc”, kada se desila prva kradja 08.02.2022. Istina je da taj mail ne postoji. Naime, na taj dan Uprava carina i prihoda je izdala naredbu da špediter “Optimum Company” izmjesti preostale cigarete u neko drugo skladište u Slobodnoj zoni, koje je bolje obezbjeđeno. Potom isti špediter upučuje upit ka “Port of Adria” , da im ustupe skladište, sto oni odbijaju. Posle toga isti špediter šalje upit komercijali “Luka Bar” AD, za slobodno skladište za skladištenje preostalih cigareta. Nakon sagledavanja svih opcija donosimo odluku na osnovu situacije da nemamo slobodnog skladišnog prostora, a naročito nemamo adekvatno obezbjedjeno skladište, jer nijedno skladište nije pokriveno kamerama, niti imamo monitoring centar.

Dakle, takva odluka je donesena, jer nismo mogli da preuzmemo odgovomost za robu, zbog nepostojanja prostora za uskladištenje koji je adekvatno obezbjedjen. Takodje, zbog neusvajanja sistematizacije, od strane Odbora direktora, imamo manjak službenika u lučkom sektoru bezbjednosti, gdje je prosjek godina iznad 50. Napominjem da sam dao nalog da se zaposli jos 6 lica u ovaj sektor, kako bi ga ojačali, obavezno mlađa lica, posredstvom agencije za ustupanje zaposlenih. Takodje, dao sam nalog da se sprovede tender za nabavku kamera, DVRa, novih uniforma kao i UPSa neophodnih za napajanje kamera usled nestanka elektricne energije. Ovo sve posle prve kradje 8.februara, kako bi spremno mogli da primimo cigarete iz spomog skladista. U medjuvremenu, dok se ne osposobimo, dogovorili smo sa Upravom Carina i prihoda da na svakih sat vremena naš službenik obezbjedjenja obilazi sa carinikom sporno skladište, provjerava da li je carinska plomba ostečena, što je vršeno tačno i blagovremeno.

Druga neistina koju je Perišić iznjelaje da smo imali slobodna skladista 4 i 5 koja su pokrivena kamerama. Istina je da ne postoji u “Luka Bar” AD skladiste 4 i 5, niti da imamo tehničku zaštitu (video kamerama) na tim- nepostojećim skladištima. “Luka Bar”AD je na žalost poslije podjele jedinstvene luke dobila samo dva skladišta i objekat Hladnjača.

Treća neistina je da je oštećena carinska plomba prilikom druge kradje. Istina je da počinioci nisu prilikom provalne kradje uopšte doticali carinsku plombu, te da je kradja izvrsena na drugi način, uvlačenjem u skladiste kroz improvizovani otvor i prebacivanjem paketa preko ograde.

Četvrta neistina se odnosi na konstataciju da smo sami premjestili cigarete iz skladišta “Montenegro Duvan Comerc”, u skladište Luke Bar. Istina je da smo posle druge kradje dobili direktan nalog od strane Uprave carina i prihoda, da izmjestimo cigarete u naše skladište. Ovaj put smo morali da postupimo i uskladištili smo cigarete u potkrovlje Hladnjace, kao iznudeno rješenje. Zahtjevao sam da se cigarete broje od strane službenika Carine na utovaru i istovaru, kao i da iste broji nas skladištar. Nakon toga su uparili podatke i potvrdili iste količine prenesenih cigareta. U tom periodu smo postavili više kamera, koje imaju i noćni režim snimanja, kao i DVR koji bilježi do 60 dana snimanje. Ovo je dio projekta čiji je cilj da bolje obezbjedimo i dopremu banana kao i pretovar istih, kako ne bi kontaminirane sa narkoticima izašle iz kruga Luke Bar. Dakle, radili smo na jačanju tehničke zaštite, kako bi uopšte mogli da garantujemo bezbjednost tudjih cigareta.

Napomenuću da imamo odličnu saradnju sa Upravom Carina i prihoda, VD direktoricom gospodjom Petričević, kao i sa Upravom policije i Agencijom za nacionalnu bezbjednost. Zajedno sa njima kontinuirano radimo na povećanju bezbjednosti u Slobodnoj zoni.
Iz svega pobrojanog jasno je da g-da Perišić nije dobro upućena u regulativu i poslovanje “Luka Bar” AD, kao i u same normativne akte iz kojih se vidi šta je čija odgovoronost u Slobodnoj zoni. Perišić ne zna da “Luka Bar” AD nema skladišta 4 i 5, a kamoli da su ta nepostojeća skladišta opremljena kamerama.

Moj osnovni cilj, kao izvršnog direktora, je da štitim interes kompanije i zaposlenih, a prije svega da radim u skladu sa zakonima koji regulišu rad Luke Bar kao operatora Slobodne zone. Ne interesuje me da kupim sitne političke poene na društvenim mrežama i medijima, izgovarajući neistine i nanoseći štetu kompaniji.

Pozivam državne organe da provjere moje navode, koji su veoma lako provjerljivi, a ja sam spreman da odgovaram za neistinitost istih ukoliko se bilo sta dokaze”, navodi se u saopštenju izvršnog direktora “Luka Bar”AD Ilije Pješčića.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.