Connect with us

Budva

Carevićeva ponuda Demokratama koja se ne odbija, DF čeka odgovor sa 51,4 odsto podrške Budvana!

Published

on

Da li će se kriza u Budvi izazvana bojkotom parlamenta u kojoj učestvuju Demokrate i DPS okončati prinudnom upravom i vanrednim izborima koji slijede zavisiće od odgovora na ponudu koju je danas glavnom koalicionom partneru predočio predsjednik ove Opštine i nosilac pobjedničke liste na poslednjim izborima Marko Bato Carević.

Ona glasi: Demokratskoj Crnoj Gori ponuđeno je da u najkraćem mogućem roku predloži novog kandidata za predsjednika SO Budve, uz obavezivanje DF-a da neće vršiti bilo kakve ucjene i da će prihvatiti svakog kandidata kojeg predlože iz redova Demokrata! Carević je ponudio da, s obzirom da Demokrate nemaju dovoljan broj odbornika, DF predloži kandidata čije ime zatraže!

U suprotnom, rekao je Carević, Budvanski DF je spreman za izbore, između ostalog i zbog poslednjih istraživanja javnog mnenja koja ukazuju da ovaj savez uživa podršku 51,4 odsto građana Budve!

Obraćanje gradonačelnika Budve prenosimo integralno:

“Podnošenjem ostavke Krsta Radovića mi u DF doživljavamo ko dobru polaznu osnovu za konačni dogovor sa Demokratama . Ostavka je lični čin I ona predstavlja preuzimanje odgovornosti za parlamentarnu krizu u Budvi koja traje već osam mjeseci.

Sa ovim činom je što se nas tiče eliminisan remetilački factor i stvoreni su uslovi da se u kratkom roku do 21. marta spriječi uvođenje prinudne uprave u Opštinu Budva . Građani su na izborima 30. avgusta 2020 izabrali vlast na period od četiri godine i jasnom podrškom od 42% izabrali predsjednika opštine . Iz tih razloga je nama neprihvatljivo da političkim ucjenama mijenjamo izbornu volju jer smo preuzeli odgovornost da vodimo grad najbolje što umijemo . Nikakve lične sujete, animoziteti, razne političke inferiornosti ne smiju biti razlog da se grad I građani drže kao taoci političkih prepucavanja i ucjena. Demokratski front je više puta saopštio da neće pristati na ucjene i promjenu izborne volje građana. Zato nećemo da iznevjerimo izbornu volju građana koja je definisala ko će u period od četiri godine predsjednik opštine .

Sa druge strane, predsjednik skupštine može biti bilo ko od 33 odbornika jer je predsjednik skupštine prvi među jednakima . Nezamislivo je da predsjednik zakonodavnog doma blokira skupštinu i da dovodi uvođenje prinudne uprave koja znači raspuštanje skupštine i uvođenje povjerenika koji stupaju na mjesto odbornika . Građani nisu birali na izborima tri ili pet povjerenika već 33 odbornika da ih predstavljaju u lokalnom parlamentu i zastupaju svoje interese. Samo po sebi, raspuštanje parlamenta i uvođenje prinudne uprave znači promjena izborne volje građana. Mi u Demokratskom frontu smatramo da još uvijek imamo prostora za dogovor ukoliko postoji političke odgovornosti prema građanima i izbornom rezultatu.

U skladu sa tim, DF poziva Aleksu Bečića i Demokrate Crne Gore da u najkraćem mogućem roku, odnosno već danas ukoliko je moguće, predlože novog kandidata za predsjednika skupštine opštine Budva. Mi se unaprijed obavezujemo da za razliku od demokrata nećemo vršiti nikakve ucjene i da ćemo prihvatiti bilo kog kandidata iz reda demokrata koga predlože za funkciju predsjednika Skupštine Opštine i ne samo to, već kako Demokrate nemaju dovoljan broj mandata da kandiduju nekog za predsjednika skupštine u skladu sa statutom i poslovnikom Demokratski front se unaprijed obavezuje da ćemo ga mi predložiti i da oni samo trebaju da saopšte ime i da taj kandidat potpiše kandidaturu.

Takođe obavezujemo se da ćemo ga predložiti, izabrati i podržavati u naredne dvije godine odnosno do kraja mandata, isto tako spremni smo da u skladu sa tim potpišemo koalicioni sporazum o jasno preciziranim uslovima funcionisanja vlasti bez opstrukcija, političkih napada, izmišljanja afera i svega lošeg što se dešavalo u predhodnom periodu. Kako je predsjednik skupštine podnio ostavku, ovim putem želim da obavijestim javnost da je naš odbornički klub u skladu sa zakonom i poslovnikom sazvao sjednicu skupštine opštine Budva za petak 18.mart.2022 godine sa početkom u 12 časova .
U ovom trenutku odbornici njih 11 su jedini ti koji mogu da zakažu sjednicu i mi smo to uradili sa sledećim predlogom dnevnog reda:

1. IZBOR PREDSJENDIKA SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA
2. BUDŽET ZA 2022. GODINU
3. PLAN INVESTICIJA
4. PLAN UREĐENJA ZEMLJIŠTA
5. IZBOR UPRAŽNJENIH MJESTA U ODBORIMA U SKUPŠTINI OPŠTINE BUDVA

Održavanjem sjednice stvaraju se uslovi za deblokadu parlamenta i mi oćekujemo od Demokrata i Alekse Bečića da se pokažu na djelu da li su stvarno za očuvanje izborne volje kao što se zalažu na državnom nivou i da to pokažu na nivou Budve. Ukoliko se to ne desi onda punu odgovornost za dalja dešavanja preuzimaju oni i ova situacija je identična kada smo 2020 imali lokalni državni udar i nasilnu promjenu vlasti . Podsjetiću da su tada demokrate preko Crnogorske takođe inicirale moju smjenu i izazvale krizu preko DPS i tada se tražila ostavka i Krsto Radović je podnio svoju ostavku i tada smo znali da su oni inisijatori onih dešavanja i prešli smo preko toga zarad veće borbe na državnom nivou.

Ako Demokrate i Aleksa Bečić ne prihvate ovu našu ponudu onda je jasno da su trajno raskinuli saradnju između Demokratskog fronta i Demokrata i sebe trajno isključili iz vlasti, umjesto nas izabrali su DPS sa kojim vidimo da duže od osam mjeseci sprovode bojkot parlamenta a vidimo i da su zajednički održali takozvanu svečanu sjednicu Skupštine Opštine Budva . Izbori 2020 godine su pokazali da su sve manipulacije demokrata pale u vodu jer su građani njima umjesto sedam mandata povjerili šest mandata a našoj listi umjesto sedam povjerili su 14 mandata ili 42% podrške.

U Ovom trenutku naša lista, prema istraživanjima koje smo uradili prošlog mjeseca ima podršku građana Budve od 51,4% i mi smo u svakom trenutku spremni za održavanje izbora. Međutim ono što želim da naglasim jeste da Krsto Radović i Demokrate guraju Budvu u izbore po pravilima DPS i to u trenutku kada se DPS pokušava vratiti na vlast na državnom nivou. Još uvijek nije promijenjen sastav Opštinske izborne komisije i zahvaljujući Demokratama predsjednik ovog tijela je i dalje kadar DPS iako smo mi na drugoj sjednici skupštine nakon izbora dostavili našeg kandidata za predsjednika kojim nam pripada kao najjačoj izbornoj listi .
Na kraju ponuda Demokratskog fronta je veoma jasna. Mi smo zakazali sjednicu, obavezali se da unaprijed prihvatamo kandidata demokrata za predsjednika skupštine, da ćemo ga izabrati i da ćemo vršiti zajedno vlast do kraja mandata na način kako su nam građani to povjerili na izborima . Očekujemo da će Demokrate i njen lider Aleksa Bečić prihvatiti našu ponudu ako im je do očuvanja izborne volje a ukoliko nije onda je to definitivno kraj naše saradnje jer su Demokrate to izabrale i odlučile se da saradnju umjesto sa nama nastave sa DPS-om”, zaključio je na današnjoj press konferenciji predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Uskoro opširnije…

Bar

Crna Gora dobila prvu Asocijaciju menadžera bezbjednosti, predsjednik Dragan Radulović!

Published

on

Po uzoru na zemlje članice Evropske unije i regiona, Crna Gora je prvi put dobila strukovno udruženje menadžera bezbjednosti.

Članovi “Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore” su istaknuti pojedinci koji se bave bezbjednosnim poslovima u javnom i privatnom sektoru od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Lučke kapetanije, preko bankarskog sektora, hotelskih grupacija, zaštitarskih kompanija, do Luke Bar, Elektroprivrede Crne Gore i Aerodroma Crne Gore.

Ciljevi organizacije, između ostalog, su razvoj i unapređenje korporativne bezbjednosti i upravljanje bezbjednosnim rizicima, pružanje stručne pomoći privrednim društvima i državnim institucijama u izradi bezbjednosnih planova kritične infrastrukture, zaštite lica i imovine, zaštite i spašavanja, fizičkom i tehničkom zaštitom lica i imovine kao i  sajber bezbjednost.

Na osnivačkoj skupštini u Podgorici za predsjednika je izabran Dragan Radulović (Aerodromi Crne Gore). Njegov zamjenik je Nebojša Brajović (hotel Maestral) dok je generalni sekretar Vladimir Marković (menadžer bezbjednosti).

 

U Upravnom odboru su, uz njih, Rajko Roganović (EPCG), Vesko Vukadinović (Lovćen banka), Zoran Kujović (menadžer bezbjednosti), Zoran Miljanić (Guardian world security).

Izabran je i Nadzorni odbor čiji je predsjednik Milan Baltić (menadžer bezbjednosti), a članovi su Predrag Ratković (Lučka kapetanija Bar – Kotor), Krsto Pavićević (Agencija za civilno vazduhoplovstvo), Bošković Vladimir (Porto Novi), Goran Nenadović (CSP Security), Ljubisav Leković (Chedy Luštica) i Dejan Đukanović (Glavni grad).

U okviru Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore funkcionisaće devet odbora, kojim rukovode koordinatori,  a koji su organizovani shodno bezbjednosnim djelatnostima i to:

  1. Odbor za javni sektor bezbjednosti – Rajko Roganović, EPCG
  2. Odbor za privatni sektor bezbjednosti – Srđan Popović, CSP security
  3. Odbor za bezbjednost turističkih kompleksa – Ljubisav Leković, Chedy Luštica
  4. Odbor za bezbjednost i zaštitu banaka – Vesko Vukadinovic, Lovćen banka
  5. Odbor za edukaciju i trening – Mladen Bulatović, Luka Bar
  6. Odbor za plansku dokumentaciju – Baltić Milan, MUP CG
  7. Odbor za informacionu bezbjednost – Dejan Tomović, ekspert za informacionu bezbjednost
  8. Odbor za međunarodnu saradnju – Tmušić Ljuban, MUP CG
  9. Odbor za kritičnu infrastrukturu – Vladimir Bošković, Porto Novi

Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore će već u prvim danima nakon osnivanja intenzivirati rad na promociji, zastupanju i zaštiti zajedničkih interesa članova pred državnim i drugim tijelima u zemlji i inostranstvu.

Na prvoj narednoj sjednici se očekuje i izbor Skupštine kao najvišeg organa upravljanja.

Nastavi Citanje

Budva

Grupa građana BU2: Podrška Jakovu Milatoviću

Published

on

Građani metropole turizma će svoju neustrašivost pokazati drugog aprila kada će podržati Jakova Milatovića budućeg predsjednika Crne Gore.

Epohalna pohara Budve, njenog vrijednog neizgrađenog zemljišta, koju je pratio svojevrstan urbicid prirodnih karakteristika i ljepota budvanske opštine, odigrala se u deceniji u kojoj su vedete DPS-a vedrili i oblačili u opštinskim službama. Namještali tendere, donosili planove, ucrtavali kule i solitere gdje je kome i koliko trebalo, uz naknade dabome, o kojim se danas priča i pripovijeda. Opština je u tim godinama bila oštećena, materijalno i urbanistički uništena, dok su akteri tog procesa izašli kao bogati ljudi, vlasnici lanca stanova, vila, hotela i atraktivnih parcela.

Iza lažnog sjaja ostala je izgubljena Budva, poharom OKG DPS opljačkana, urbanistički uništena, sa praznom kasom i zato se u javnosti sve opravdanije mogu čuti predlozi da za propast Budve treba zatražiti obeštećenje od vladajuće Demokratske partije socijalista čiji su kadrovi odgovorni za propast ovog grada. DPS u ovom gradu je prošlost što se i pokazalo na poslednjim lokalnim izborima, građani metropole turizma će svoju neustrašivost pokazati i drugog aprila kada će podržati Jakova Milatovića a OKG grupaciju poslati prvo u Spuž a nakon toga i na smetlište političke istorije.

Milica Mitrović, predsjednica NVO Grupa građana BU2

Nastavi Citanje

Budva

33 ZAŠTO, 33 ZATO – glasati PROTIV Mila Đukanovića!

Published

on

Trideset i tri je godine od kako je Milo Đukanović došao na vlast. Nije birao načine i sredstva da opstane i ostane na vlasti, mijenjao je ideologije i oblike funkcionisanja. Pokazao je da mu je samo jedno bitno – moć vlasti i odlučivanja. Gazio je bez milosti čak i preko najbližih saradnika, unizio i ponizio sopstveni narod i obrukao Crnu Goru mnogo puta.

Nebrojeno je mnogo razloga zbog kojih u nedelju 2.aprila treba biti PROTIV Mila Đukanovića i glasati za drugog predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića. U skladu sa naslovom čuvene enciklopedije za djecu Hiljadu zašto, hiljadu zato, nabrojaću simbolično trideset i tri razloga zbog čega Milo Đukanović ne smije biti na vlasti niti jedan dan duže, a kamoli dobiti novi mandat.

ZAŠTO GLASATI PROTIV Mila Đukanovića?

ZATO što je svojom vladavinom, zajedno sa svim štetočinama koji su tokom tri decenije učestvovali u vlasti, Crnu Goru doveo do ruba egzistencije.

ZATO što je međusobno posvađao i zaveo narode u Crnoj Gori, međusobno zavadio braću, kumove i komšije, a sve to sa ciljem lakšeg vladanja.

ZATO što je na vlast došao u džemperu, a danas je svakom građaninu Crne Gore jasno da ima enormno ogromno bogatstvo.

ZATO što je svoju braću, sestre, kumove i prijatelje načinio bogatašima.

ZATO što je najbogatiji advokat u Crnoj Gori sestra Mila Đukanovića, a jedan od najbogatijih ljudi u Crnoj Gori brat Mila Đukanovića.

ZATO što su u stotinama afera tokom tri decenije u Crnoj Gori kao akteri povezivane isključivo osobe iz vlasti ili bliske vlastima.

ZATO što je zataškana afera o namještenom prvom milionu.

ZATO što je zataškana afera Telekom.

ZATO što je očigledna korupcija u aferi Koverta obesmišljena.

ZATO što je afera Snimak i čuvena DPS metoda “jedno radno mjesto – 4 glasa” pokazala da sistemu Mila Đukanovića nije bitno jačanje ekonomije kroz otvaranje novih radnih mjesta, već je isključivo bitna kupovina glasova putem ucjena.

ZATO što je cjelokupan sistem vladavine DPS-a bio koncipiran tako da se Crna Gora potkrada na milion načina kako bi se zauzvrat dobila vojska vjernih pasa vlasti koji bi lako bili ucjenjivani u slučaju neposlušnosti.

ZATO što sve prethodno nabrojano ne može biti slučajno, već predstavlja jedan perfidno izgrađen sistem čije mukotrpno rasformiranje nam tek predstoji.

ZATO što je u Crnoj Gori nemamo slobodne intelektualce.

ZATO što u Crnoj Gori nemamo slobodne umjetnike.

ZATO što u Crnoj Gori nijednom za vrijeme vladavine DPS-a nismo imali ni najmanji protest studenata.

ZATO što su u Crnoj Gori drugačije mišljenje, suprotstavljen stav i kritika vlasti smatrani ugrožavanjem države, a takvi slobodomisleći pojedinci proglašavani za državne neprijatelje.

ZATO što su u Crnoj Gori društveno prihvatljivi pojedinci sumnjivo stečenog bogatstva.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović sopstveni narod u dijaspori ponižava nazivajući ih rezervoarima glasača i time ih dodatno degradira imajući u vidu to da su svi oni otišli iz Crne Gore zbog lošeg životnog standarda.

ZATO što je u Crnoj Gori praktično legalizovana kupovina i “nabavka” fakultetskih diploma.

ZATO što u Crnoj Gori ljudi u vlasti kvadrate stanova tri decenije kupuju za rate od 20, 30 ili 40 eura mjesečno, a mladi parovi će i penzije dočekati kao podstanari.

ZATO što u Crnoj Gori djeca političara postaju uspješni biznismeni tako što im se serviraju namješteni poslovi.

ZATO što je u Crnoj Gori društveno prihvatljivo da Predsjednik ide na “kulturno-umjetničke” događaje na kojima učestvuju turbo-folk zabavljači.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović nijednom za vrijeme svoje vladavine nije otišao na pozorišnu predstavu ili koncert klasične muzike.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović ne koristi računar u 21. vijeku.

ZATO što Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za trideset i tri godine svoje vladavine nije naučio da se služi bilo kojim stranim jezikom.

ZATO što mu se svaka prethodna izborna kampanja, pa i ova trenutna, zasniva na odbrani od nekih imaginarnih opasnosti po Crnu Goru, a On predstavlja kao super heroj i njen spasilac.

ZATO što se Predsjednik Milo Đukanović već neko vrijeme nalazi u tihoj izolaciji od strane najrazvijenijih zemalja svijeta i njihovih predstavnika vlasti.

ZATO što Predsjednik Milo Đukanović u posjete najrazvijenijim državama svijeta ide isključivo ya vrijeme praznika u sopstvenoj režiji i tajno, ali pod državnim troškovima.

ZATO što je sasvim normalno na izborima mijenjati ljude i stranke na vlasti svuda na kugli zemaljskoj.

ZATO što su najnerazvijenija društva ona koja se nalaze pod višedecenijskim vladavinama jednog čovjeka.

ZATO što je imao dovoljno vremena da Crnu Goru prevede u razvijenu, modernu i bogatu državu.

ZATO što je Milo Đukanović bio spreman na otimačinu crkvene imovine zarad opstanka sistema koji je nakaradno stvarao tri decenije.

I napokon, ZATO što je Crna Gora krenula pravim putem i već danas je postalo sasvim moderno i napredno, sasvim kulturno, sasvim evropski i svjetski, sasvim patriotski i crnogorski reći doviđenja diktatoru za sva vremena.

Milan Kovačević OO Prava B

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.