Connect with us

Budva

Carevićeva ponuda Demokratama koja se ne odbija, DF čeka odgovor sa 51,4 odsto podrške Budvana!

Published

on

Da li će se kriza u Budvi izazvana bojkotom parlamenta u kojoj učestvuju Demokrate i DPS okončati prinudnom upravom i vanrednim izborima koji slijede zavisiće od odgovora na ponudu koju je danas glavnom koalicionom partneru predočio predsjednik ove Opštine i nosilac pobjedničke liste na poslednjim izborima Marko Bato Carević.

Ona glasi: Demokratskoj Crnoj Gori ponuđeno je da u najkraćem mogućem roku predloži novog kandidata za predsjednika SO Budve, uz obavezivanje DF-a da neće vršiti bilo kakve ucjene i da će prihvatiti svakog kandidata kojeg predlože iz redova Demokrata! Carević je ponudio da, s obzirom da Demokrate nemaju dovoljan broj odbornika, DF predloži kandidata čije ime zatraže!

U suprotnom, rekao je Carević, Budvanski DF je spreman za izbore, između ostalog i zbog poslednjih istraživanja javnog mnenja koja ukazuju da ovaj savez uživa podršku 51,4 odsto građana Budve!

Obraćanje gradonačelnika Budve prenosimo integralno:

“Podnošenjem ostavke Krsta Radovića mi u DF doživljavamo ko dobru polaznu osnovu za konačni dogovor sa Demokratama . Ostavka je lični čin I ona predstavlja preuzimanje odgovornosti za parlamentarnu krizu u Budvi koja traje već osam mjeseci.

Sa ovim činom je što se nas tiče eliminisan remetilački factor i stvoreni su uslovi da se u kratkom roku do 21. marta spriječi uvođenje prinudne uprave u Opštinu Budva . Građani su na izborima 30. avgusta 2020 izabrali vlast na period od četiri godine i jasnom podrškom od 42% izabrali predsjednika opštine . Iz tih razloga je nama neprihvatljivo da političkim ucjenama mijenjamo izbornu volju jer smo preuzeli odgovornost da vodimo grad najbolje što umijemo . Nikakve lične sujete, animoziteti, razne političke inferiornosti ne smiju biti razlog da se grad I građani drže kao taoci političkih prepucavanja i ucjena. Demokratski front je više puta saopštio da neće pristati na ucjene i promjenu izborne volje građana. Zato nećemo da iznevjerimo izbornu volju građana koja je definisala ko će u period od četiri godine predsjednik opštine .

Sa druge strane, predsjednik skupštine može biti bilo ko od 33 odbornika jer je predsjednik skupštine prvi među jednakima . Nezamislivo je da predsjednik zakonodavnog doma blokira skupštinu i da dovodi uvođenje prinudne uprave koja znači raspuštanje skupštine i uvođenje povjerenika koji stupaju na mjesto odbornika . Građani nisu birali na izborima tri ili pet povjerenika već 33 odbornika da ih predstavljaju u lokalnom parlamentu i zastupaju svoje interese. Samo po sebi, raspuštanje parlamenta i uvođenje prinudne uprave znači promjena izborne volje građana. Mi u Demokratskom frontu smatramo da još uvijek imamo prostora za dogovor ukoliko postoji političke odgovornosti prema građanima i izbornom rezultatu.

U skladu sa tim, DF poziva Aleksu Bečića i Demokrate Crne Gore da u najkraćem mogućem roku, odnosno već danas ukoliko je moguće, predlože novog kandidata za predsjednika skupštine opštine Budva. Mi se unaprijed obavezujemo da za razliku od demokrata nećemo vršiti nikakve ucjene i da ćemo prihvatiti bilo kog kandidata iz reda demokrata koga predlože za funkciju predsjednika Skupštine Opštine i ne samo to, već kako Demokrate nemaju dovoljan broj mandata da kandiduju nekog za predsjednika skupštine u skladu sa statutom i poslovnikom Demokratski front se unaprijed obavezuje da ćemo ga mi predložiti i da oni samo trebaju da saopšte ime i da taj kandidat potpiše kandidaturu.

Takođe obavezujemo se da ćemo ga predložiti, izabrati i podržavati u naredne dvije godine odnosno do kraja mandata, isto tako spremni smo da u skladu sa tim potpišemo koalicioni sporazum o jasno preciziranim uslovima funcionisanja vlasti bez opstrukcija, političkih napada, izmišljanja afera i svega lošeg što se dešavalo u predhodnom periodu. Kako je predsjednik skupštine podnio ostavku, ovim putem želim da obavijestim javnost da je naš odbornički klub u skladu sa zakonom i poslovnikom sazvao sjednicu skupštine opštine Budva za petak 18.mart.2022 godine sa početkom u 12 časova .
U ovom trenutku odbornici njih 11 su jedini ti koji mogu da zakažu sjednicu i mi smo to uradili sa sledećim predlogom dnevnog reda:

1. IZBOR PREDSJENDIKA SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA
2. BUDŽET ZA 2022. GODINU
3. PLAN INVESTICIJA
4. PLAN UREĐENJA ZEMLJIŠTA
5. IZBOR UPRAŽNJENIH MJESTA U ODBORIMA U SKUPŠTINI OPŠTINE BUDVA

Održavanjem sjednice stvaraju se uslovi za deblokadu parlamenta i mi oćekujemo od Demokrata i Alekse Bečića da se pokažu na djelu da li su stvarno za očuvanje izborne volje kao što se zalažu na državnom nivou i da to pokažu na nivou Budve. Ukoliko se to ne desi onda punu odgovornost za dalja dešavanja preuzimaju oni i ova situacija je identična kada smo 2020 imali lokalni državni udar i nasilnu promjenu vlasti . Podsjetiću da su tada demokrate preko Crnogorske takođe inicirale moju smjenu i izazvale krizu preko DPS i tada se tražila ostavka i Krsto Radović je podnio svoju ostavku i tada smo znali da su oni inisijatori onih dešavanja i prešli smo preko toga zarad veće borbe na državnom nivou.

Ako Demokrate i Aleksa Bečić ne prihvate ovu našu ponudu onda je jasno da su trajno raskinuli saradnju između Demokratskog fronta i Demokrata i sebe trajno isključili iz vlasti, umjesto nas izabrali su DPS sa kojim vidimo da duže od osam mjeseci sprovode bojkot parlamenta a vidimo i da su zajednički održali takozvanu svečanu sjednicu Skupštine Opštine Budva . Izbori 2020 godine su pokazali da su sve manipulacije demokrata pale u vodu jer su građani njima umjesto sedam mandata povjerili šest mandata a našoj listi umjesto sedam povjerili su 14 mandata ili 42% podrške.

U Ovom trenutku naša lista, prema istraživanjima koje smo uradili prošlog mjeseca ima podršku građana Budve od 51,4% i mi smo u svakom trenutku spremni za održavanje izbora. Međutim ono što želim da naglasim jeste da Krsto Radović i Demokrate guraju Budvu u izbore po pravilima DPS i to u trenutku kada se DPS pokušava vratiti na vlast na državnom nivou. Još uvijek nije promijenjen sastav Opštinske izborne komisije i zahvaljujući Demokratama predsjednik ovog tijela je i dalje kadar DPS iako smo mi na drugoj sjednici skupštine nakon izbora dostavili našeg kandidata za predsjednika kojim nam pripada kao najjačoj izbornoj listi .
Na kraju ponuda Demokratskog fronta je veoma jasna. Mi smo zakazali sjednicu, obavezali se da unaprijed prihvatamo kandidata demokrata za predsjednika skupštine, da ćemo ga izabrati i da ćemo vršiti zajedno vlast do kraja mandata na način kako su nam građani to povjerili na izborima . Očekujemo da će Demokrate i njen lider Aleksa Bečić prihvatiti našu ponudu ako im je do očuvanja izborne volje a ukoliko nije onda je to definitivno kraj naše saradnje jer su Demokrate to izabrale i odlučile se da saradnju umjesto sa nama nastave sa DPS-om”, zaključio je na današnjoj press konferenciji predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Uskoro opširnije…

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Budva

Budva izgubila u finalu, Skoplje Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu

Published

on

Prijestonica Sjeverne Makedonije dobila je titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. Budva je izgubila u finalnoj borbi.

Odluku je danas u 15 časova saopštena u Briselu delegaciji Budve.

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije “u Briselu, javnosti je saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Budva, odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštio je Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije.

Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Jovanović je čestitao Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale. Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu realizujemo, kako u oblasti programa tako i u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština i scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mjesto za život. Zahvaljujemo se na saradnji i podršci predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili, rade i radiće na ovom nacionalnom projektu”, kazao je Jovanović.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” takođe je čestitao je Skoplju, navodeći da kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru.

“Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primjer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promjenu čitavog društva na bolje. Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće. Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi. U narednim mjesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona”, rekao je Kaličanin.

Dodao je i da se radi veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona.

“Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana”, istakao je Kaličanin.

Kako se zaključuje u saopštenju umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

“Projekat je otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.