Connect with us

Budva

Carevićeva ponuda Demokratama koja se ne odbija, DF čeka odgovor sa 51,4 odsto podrške Budvana!

Published

on

Da li će se kriza u Budvi izazvana bojkotom parlamenta u kojoj učestvuju Demokrate i DPS okončati prinudnom upravom i vanrednim izborima koji slijede zavisiće od odgovora na ponudu koju je danas glavnom koalicionom partneru predočio predsjednik ove Opštine i nosilac pobjedničke liste na poslednjim izborima Marko Bato Carević.

Ona glasi: Demokratskoj Crnoj Gori ponuđeno je da u najkraćem mogućem roku predloži novog kandidata za predsjednika SO Budve, uz obavezivanje DF-a da neće vršiti bilo kakve ucjene i da će prihvatiti svakog kandidata kojeg predlože iz redova Demokrata! Carević je ponudio da, s obzirom da Demokrate nemaju dovoljan broj odbornika, DF predloži kandidata čije ime zatraže!

U suprotnom, rekao je Carević, Budvanski DF je spreman za izbore, između ostalog i zbog poslednjih istraživanja javnog mnenja koja ukazuju da ovaj savez uživa podršku 51,4 odsto građana Budve!

Obraćanje gradonačelnika Budve prenosimo integralno:

“Podnošenjem ostavke Krsta Radovića mi u DF doživljavamo ko dobru polaznu osnovu za konačni dogovor sa Demokratama . Ostavka je lični čin I ona predstavlja preuzimanje odgovornosti za parlamentarnu krizu u Budvi koja traje već osam mjeseci.

Sa ovim činom je što se nas tiče eliminisan remetilački factor i stvoreni su uslovi da se u kratkom roku do 21. marta spriječi uvođenje prinudne uprave u Opštinu Budva . Građani su na izborima 30. avgusta 2020 izabrali vlast na period od četiri godine i jasnom podrškom od 42% izabrali predsjednika opštine . Iz tih razloga je nama neprihvatljivo da političkim ucjenama mijenjamo izbornu volju jer smo preuzeli odgovornost da vodimo grad najbolje što umijemo . Nikakve lične sujete, animoziteti, razne političke inferiornosti ne smiju biti razlog da se grad I građani drže kao taoci političkih prepucavanja i ucjena. Demokratski front je više puta saopštio da neće pristati na ucjene i promjenu izborne volje građana. Zato nećemo da iznevjerimo izbornu volju građana koja je definisala ko će u period od četiri godine predsjednik opštine .

Sa druge strane, predsjednik skupštine može biti bilo ko od 33 odbornika jer je predsjednik skupštine prvi među jednakima . Nezamislivo je da predsjednik zakonodavnog doma blokira skupštinu i da dovodi uvođenje prinudne uprave koja znači raspuštanje skupštine i uvođenje povjerenika koji stupaju na mjesto odbornika . Građani nisu birali na izborima tri ili pet povjerenika već 33 odbornika da ih predstavljaju u lokalnom parlamentu i zastupaju svoje interese. Samo po sebi, raspuštanje parlamenta i uvođenje prinudne uprave znači promjena izborne volje građana. Mi u Demokratskom frontu smatramo da još uvijek imamo prostora za dogovor ukoliko postoji političke odgovornosti prema građanima i izbornom rezultatu.

U skladu sa tim, DF poziva Aleksu Bečića i Demokrate Crne Gore da u najkraćem mogućem roku, odnosno već danas ukoliko je moguće, predlože novog kandidata za predsjednika skupštine opštine Budva. Mi se unaprijed obavezujemo da za razliku od demokrata nećemo vršiti nikakve ucjene i da ćemo prihvatiti bilo kog kandidata iz reda demokrata koga predlože za funkciju predsjednika Skupštine Opštine i ne samo to, već kako Demokrate nemaju dovoljan broj mandata da kandiduju nekog za predsjednika skupštine u skladu sa statutom i poslovnikom Demokratski front se unaprijed obavezuje da ćemo ga mi predložiti i da oni samo trebaju da saopšte ime i da taj kandidat potpiše kandidaturu.

Takođe obavezujemo se da ćemo ga predložiti, izabrati i podržavati u naredne dvije godine odnosno do kraja mandata, isto tako spremni smo da u skladu sa tim potpišemo koalicioni sporazum o jasno preciziranim uslovima funcionisanja vlasti bez opstrukcija, političkih napada, izmišljanja afera i svega lošeg što se dešavalo u predhodnom periodu. Kako je predsjednik skupštine podnio ostavku, ovim putem želim da obavijestim javnost da je naš odbornički klub u skladu sa zakonom i poslovnikom sazvao sjednicu skupštine opštine Budva za petak 18.mart.2022 godine sa početkom u 12 časova .
U ovom trenutku odbornici njih 11 su jedini ti koji mogu da zakažu sjednicu i mi smo to uradili sa sledećim predlogom dnevnog reda:

1. IZBOR PREDSJENDIKA SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA
2. BUDŽET ZA 2022. GODINU
3. PLAN INVESTICIJA
4. PLAN UREĐENJA ZEMLJIŠTA
5. IZBOR UPRAŽNJENIH MJESTA U ODBORIMA U SKUPŠTINI OPŠTINE BUDVA

Održavanjem sjednice stvaraju se uslovi za deblokadu parlamenta i mi oćekujemo od Demokrata i Alekse Bečića da se pokažu na djelu da li su stvarno za očuvanje izborne volje kao što se zalažu na državnom nivou i da to pokažu na nivou Budve. Ukoliko se to ne desi onda punu odgovornost za dalja dešavanja preuzimaju oni i ova situacija je identična kada smo 2020 imali lokalni državni udar i nasilnu promjenu vlasti . Podsjetiću da su tada demokrate preko Crnogorske takođe inicirale moju smjenu i izazvale krizu preko DPS i tada se tražila ostavka i Krsto Radović je podnio svoju ostavku i tada smo znali da su oni inisijatori onih dešavanja i prešli smo preko toga zarad veće borbe na državnom nivou.

Ako Demokrate i Aleksa Bečić ne prihvate ovu našu ponudu onda je jasno da su trajno raskinuli saradnju između Demokratskog fronta i Demokrata i sebe trajno isključili iz vlasti, umjesto nas izabrali su DPS sa kojim vidimo da duže od osam mjeseci sprovode bojkot parlamenta a vidimo i da su zajednički održali takozvanu svečanu sjednicu Skupštine Opštine Budva . Izbori 2020 godine su pokazali da su sve manipulacije demokrata pale u vodu jer su građani njima umjesto sedam mandata povjerili šest mandata a našoj listi umjesto sedam povjerili su 14 mandata ili 42% podrške.

U Ovom trenutku naša lista, prema istraživanjima koje smo uradili prošlog mjeseca ima podršku građana Budve od 51,4% i mi smo u svakom trenutku spremni za održavanje izbora. Međutim ono što želim da naglasim jeste da Krsto Radović i Demokrate guraju Budvu u izbore po pravilima DPS i to u trenutku kada se DPS pokušava vratiti na vlast na državnom nivou. Još uvijek nije promijenjen sastav Opštinske izborne komisije i zahvaljujući Demokratama predsjednik ovog tijela je i dalje kadar DPS iako smo mi na drugoj sjednici skupštine nakon izbora dostavili našeg kandidata za predsjednika kojim nam pripada kao najjačoj izbornoj listi .
Na kraju ponuda Demokratskog fronta je veoma jasna. Mi smo zakazali sjednicu, obavezali se da unaprijed prihvatamo kandidata demokrata za predsjednika skupštine, da ćemo ga izabrati i da ćemo vršiti zajedno vlast do kraja mandata na način kako su nam građani to povjerili na izborima . Očekujemo da će Demokrate i njen lider Aleksa Bečić prihvatiti našu ponudu ako im je do očuvanja izborne volje a ukoliko nije onda je to definitivno kraj naše saradnje jer su Demokrate to izabrale i odlučile se da saradnju umjesto sa nama nastave sa DPS-om”, zaključio je na današnjoj press konferenciji predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Uskoro opširnije…

Budva

Budva: Počeli pregovori o kupoprodaji Citadele u Starom gradu

Published

on

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović sa saradnicima i vlasnik preduzeća Imobilia doo iz Budve Branko Ćupić sa svojim timom počeli su pregovore na temu kupoprodaje Citadele u Starom gradu. Obije strane su izjavile da su se stekli uslovi da se pitanje Citadele koje opterećuje obje strane već nekoliko decenija riješi.

Na sastanku je izražena spremnost da se pregovori nastave u cilju postizanja obostrano prihvatljivog dogovora.

Opština Budva će odmah pokrenuti zakonom propisane procedure i zatražiti od državnog katastra da uradi procjenu vrijednosti imovine u vlasništvu preduzeća Imobilia doo. Nakon urađene procjene nadležnog državnog organa preduzeće Imobilia doo će iznijeti svoju ponudu za prodaju Citadele koja će biti predstavljena javnosti.

Dogovoreno je da pregovori traju do 31. decembra, kada će biti poznato da li su zainteresovane strane postigle sporazum o kupoprodaji Citadele i pod kojim uslovima.

Opština Budva će o toku pregovora redovno obavješavati javnost u narednom periodu.

Nastavi Citanje

Budva

Budva: Uhapšena osoba kod koje je pronađen pištolj

Published

on

Pripadnici policije u Budvi uhapsili su O.K. (45) kod kojeg je pronađen pištolj za pojasom, navodi se u saopštenju Uprave policije. Kako ističu, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Pripadnici policije su u Budvi, sprovodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti, kontrolisali O.K. (45) iz Budve kojom prilikom je kod ovog lica za pojasom pronađen pištolj marke “HS” sa pet komada municije u okviru, a za koji O.K. nije stavio na uvid dozvolu za držanje i nošenje oružja”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kako ističu, O.K. je lišen slobode.

“Po nalogu dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je obaviješten o događaju, O.K. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Nastavi Citanje

Budva

Božović: Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda; Jovanović: Živjela SLOBODNA CRNA GORA!

Published

on

U hotelu “Budva” uz pristustvo oko 390 zvanica iz države i regiona danas je održana svečana sjednica SO Budva, kao centralni događaj proslave Dana opštine.

Sjednici su prisustvovali Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, odbornici, sekretari, kao i kulturni i privredni djelatnici, i brojni crkveni velikodostojnici.

Sjednicu je svečano otvorio Nikola Jovanović predsjednik Skupštine Opštine Budva, zahvaliviši se svima na prisustvu kao i onima koji su uputili čestitke putem telegrama.

Ovaj datum nas ispunjava ponosom. Koristim ovu priliku da svim građanima Budve u ime predsjednika Skupštine opštine Budva i u svoje lično ime čestitam Dan grada i Dan oslobođenja, uz želju da zbog generacija koje dolaze svi zajedno gradimo bolje i pravdenije društvo. To je naša obaveza i siguran sam da ukoliko pobjedimo predrasude iz prošlosti možemo da gradimo bolju budućnost. Živjela slobodna Budva, živjela slobodna Crna Gora!“, kazao je Jovanović.

Emitovan je kratkometražni film o Budvi nakon kojeg se prisutnima obratio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Riječ koja danas najbolje opisuje Budvu je sloboda posebno zbog dešavanja u proteklom periodu. Danas odajemo počast i svim našim precima koji su se borili za slobodu. U bogatoj istoriji od dva ipo milenijuma današnji datum ispisan je zlatnim slovima. Slovima najvažnije i najskuplje riječi, sloboda. Na današnji dan moramo odati počast sjenama naših predaka. Naša je dužnost da budemo zahvalni za hrabrost i nesebičnost, za žrtvu koju su podnijeli za našu slobodu. Naše današnje bitke su bitke za vrijednosti na koje nas njihova borba obavezuje slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju. Imamo obavezu da učinimo preokret u razvoje ovog grada i da na ključnoj raskrsnici u savremenom istoriji Budve napravimo strateški izbor. Naša vizija Budve je grad mediteranskog duha i istinske metropole cjelogodišnjeg evropskog turizma, Budve evropske prijestonice kulture, Budve mladih i kreativnih ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države su ljudi. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, vjerujući da u BUdvi sjutra mogu planirati svoju budućnost. Budva mora biti grad za sve nas i grad koji svima pruža jednake šanse. Pred nama je velilki posao, odgovorno i marljivo vođenje gradom će postati pravilo. Vrijeme je da se Budva brendira kao grad evropske kulture i tradicije, grad savremenih trendova i tehnologija, grad visokog kvaliteta života, u to ime srećan vam 22. Novembar, Dan opštine Budva, živjeli!“, kazao je pored ostalog Božović.

Nakon emitovanog kratkog video spota o razvojnim projektima Budve i prepoznatljivim manifestacijama nastupio je poznati operski pjevač, prvak Sarajavskog operskog pozorišta, bariton Marko Kalajanović.

Potom je nagradu Grada teatra i Nagradu Opštine Budva za doprinos razvoju kulture dirigentu, maestru Bojanu Suđiću uručio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

U vremenu kojem prepoznajemo preispitivanje i na neki način osporavanje osnovnih kulturnih, istorijskih, tradicionalnih vrijednosti koje smo ponijeli od svojih porodica čini mi se da je upravo važno da se sa velikim pijatetom sjetimo svega onoga što smo od njih preuzeli i da te vrijednosti na neki način usložnjavamo i da na drugi način ojačani u budućnost uđemo. Vidim da Budva ima kapacitet da sebe formira kao jedan grad mnogo veći nego što je bio u prošlosti. Ovo je veliko priznanje ali i obaveza. Meni je drago što muzika koju ja predstavljam, takođe predstavlja neke od opštih vrijednosti koje savremeni svijet prepoznaje i nadam se da će ovo biti prilika za pojačavanjem klasične i prije svega umjetničke muzike”, kazao je Suđić.

Na karaju je predsjednik Božović uručio nagrade koje dodjeljuje Opština Budva, a dobitnici su Privatna zdravstvena ustanova Milmedika, JZU Dom zdravlja, Služba zaštite i spašavanja, bokserke Bojana Gojković i Tamara Radunović, Zlata Marjanović etnomuzikolog, Slobodan Mićević koreograf u KUD Kanjoš.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.