Connect with us

Budva

Opština Budva tužila Pekovićev “Top Hill”

Published

on

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je Privrednom sudu tužbu protiv budvanske kompanije “Top Hill”, zatraživši naplatu duga od 231 hiljadu eura na ime duga za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš za minulu godinu, gdje se nalazi istoimena popularna diskoteka.

To piše u tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid, a koju potpisuje zamjenik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Kompanija “Topl Hill” čiji je vlasnik predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, koji se formalno ne vodi u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač, već firma “Domino investment” sa Maršalskih ostrva, osim istoimenom otvorenom diskotekom na Toplišu, gazduje i popularnom kotorskom diskotekom “Maximus”.

”Smatramo da su ispunjeni uslovi da Privredni sud obaveže ‘Top Hill’ da Opštini Budva na ime duga za neplaćenu zakupninu za period 2021. godina isplati iznos 231.716,74 eura sa zakonom zateznom kamatom od dana dospijeća 26. jul 2021. do dana konačne isplate, kao i da nadoknadi troškove parničnog postupka, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudne naplate”, navodi se u tužbi koju potpisuje Zenović.

Podsjeća se da su Opština Budva i “Topl Hill” zaključili ugovor 2012, a aneks VIII ugovora u julu prošle godine kojim se ta kompanija obavezala da na ime zakupnine isplati 231 hiljadu eura.

”Sekretarijat za zaštitu imovine je uputio 31. januara ‘Top Hillu’ opomenu pred utuženje da u roku od osam dana izmiri dug. Međutim, kako ‘Top Hill’ do dana današnjeg nije postpio po upućenoj opomeni, to smo podnijeli tužbu Privrednom sudu u cilju naplate potraživanja”, rečeno je “Vijestima” u opštinskom sekretarijatu.

”Top Hill” je godinama unazad prepoznat kao centar zabave, u kom su tokom ljetnje sezone nastupale muzičke zvijezde iz regiona i evropske DJ scene, a i minulog ljeta veliki broj zvijezda je gostovao u toj najvećoj diskoteci.

Firma je u junu 2012. na javnoj licitaciji zakupila na tridesetogodišnji zakup zemlju Opštine Budva na brdu Toplišu. To je jedan od, kako se hvalila tadašnja opštinska vlast iz redova DPS-a, dobro zaključenih poslova jer se kompanija obavezala da će tokom trodecenijskog zakupa, koji ističe 2042, u opštnsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300 hiljada eura godišnje. Naime, za zakup 3.900 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, firma je mjesečno trebala da plaća od 15. juna do 15. septembra 69.817 eura, a za ostali period godine mjesečna zakupnina je 13.963 eura. “Top Hill” je do epidemije korona virusa redovno izmirivao obaveze prema lokalnoj upravi.

Firma je od septembra pod blokadom na iznos 230 hiljada eura. Ona još nije podnijela izvještaj o polovanju za prošlu godinu. Pretprošlu godinu, kada je praktično morala da bude zatvorena zbog pandemije, firma je završila u minusu od 217 hiljada eura. Prihodi su joj svega bili 25 hiljada eura, dok je 2019. prihodovala čak 1,2 miliona eura.

Pekovićeve diskoteke su 2018. uspjele da ostvare pozitivan poslovni rezultat od 18.242 eura, 2017. je zarada bila duplo veća, dok su 2016. i 2015. bile berićetne za ovu firmu, jer je zaradila 214.841, odnosno 349 hiljada eura.

Imovina “Top Hilla”, kako stoji u izvještaju za 2020, je procijenjena na 2,87 miliona eura i odnosi se na poslovne prostore koje kompanija ima u vlasništvu u kotorskoj Citadeli, gdje se nalazi “Maximus”.

Firma ima dugoročne kreditne obaveze od dva miliona eura, od kojih se 1,7 miliona eura odnosi na kreditne obaveze.

Od početka poslovanja “Top Hill” je doprinio punjenju kase Opštine Budva kroz plaćanje zakupa zemljišta ukupno 2.235.541,62 eura.

”Na ime plaćanja komunalne takse za dobijanje rješenja za rad privremenog objekta Opštini Budva je uplaćeno 295.603 eura, članskog doprinosa u lokalnoj turističkoj organizaciji 20.807 eura, plaćanje lokalne takse za akustiku 37.410 eura, prireze na porez dohotka u iznosu od 88.567 i administrativne takse za razna rješenja i potvrde u iznosu od 2.067 eura. I naravno nezaobilazan je snažni multiplikativni efekat na lokalnu zajednicu, kroz zapošljavanje oko 150 radnika, korist, preko nas, za lokalne izdavaoce smještaja, isporučioce hrane i pića i brojnih ostalih usluga, a od čijeg se oporezavanja u krajnjem finansira i Opština”, ranije je saopšteno “ Vijestima” iz kompanije “Top Hill”.

(Vijesti)

Bar

Lekić: Đukanović raspušta parlament u očaju težeći da obezbijedi imunitet

Published

on

Bivši mandatar za sastav Vlade i lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da su prijevremeni izbori tema prvog reda.

On je kazao da u nadležnostima predsjednika države nigdje ne piše da raspušta parlament.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

Mislim da to radi u očaju u težnji da obezbijedi imunitet“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da sada živimo haotični trenutak.

Da je bilo elementarne koordinacije u sistemu kohabitacije ovo bi se izbjeglo. Ovaj zakon je bio odbrana Ustava. Ono što bi haotičnu situaciju usmjerilo ka rješenju je aktivnost Ustavnog suda“, kazao je Lekić.

Lekić je rekao da je do sinoć do 12 sati mogla da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

Đukanović cijelo vrijeme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kapo parcijalni, partijski predsjednik, na primjeru ambasadora je to pokazao“, rekao je Lekić.

On je dodao da se pokazalo da je institucionalna strana države, fasada, često lažna.

Paralelno se vodila vlast, kontrolisale institucije, ne generalizujem, kontrolisano je sudstvo“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da bi se moglo desiti da kao predsjednik države Đukanović raspisuje izbore i da krene taj proces, a da Ustavni sud zaključi da je Đukanović neustavno raspustio parlement.

On je kazao da je više puta na pitanje šta bi se desilo ako postane premijer, a Ustavni sud ocijeni Zakon o predsjedniku neustavnim, da bi podnio ostavku.

Lekić je rekao da ne zna kako se u istu ravan stavljaju DPS i DF.

DF je pobjednik na izborima“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da je i on za prijevremene parlamentarne izbore.

On je kazao da je za Vladu na čijem bi čelu bio ponudio dva modaliteta.

Jedan da URA uđe sa tri poslnika koji bi glasali ili da je spolja podrži. Abazović je rekao da će da razmisli i nije mi nikad odgovorio“, poručio je Lekić.

On je kazao da kada se zaigrala varijanta da bude Abazović premijer, što je kako kaže odmah prihvatio zbog većeg cilja.

„Ne zato što mislim da mu pripada. Mislio sam da URA ima najviše interesa da bude motor da izađe iz kontroverzi Vlade sa DF. U tom smislu DF je bio predviđen i nije smetao ideološko-politički profil. Onda je URA doprinijela nekom inetersu državnom koji ja možda nisam shvatio. Svelo se na momenat da URA neće iz određenog razloga“, rekao je Lekić.

Nastavi Citanje

Bar

DF: Mandić ne bježi od sučeljavanja, dijaloga ili duela

Published

on

Iz Demokratskog Fronta oglasili su se saopštenjem na tvrdnje da predsjednički kandidat tog saveza Andrija Mandić i lider DPS-a Milo Đukanović bježe od debeta kandidata na Javnom servisu.

Saopštenje prenosimo integralno:

Andrija Mandić, kandidat koalicije Za budućnost Crne Gore, ne bježi od bilo kojeg sučeljavanja, dijaloga ili duela. To je, uostalom, pokazao svih ovih godina.

Već smo bili na RTCG, svi kandidati sa svojim idejama, predlozima, ličnostima i javnošću koja je to posmatrala.

Demokratski je pružiti priliku i drugim medijima. Sjutra smo, na primjer, na TV Vijesti.
Želimo da čujemo i uvažimo svakog i nema potrebe za ponavljanjem istog.

Andrija Mandić i njegov izborni štab samostalno i na osnovu realnih parametara i analiza procjenjuju koje su to emisije na kojima treba učestvovati i kako sve važne medije uvažiti.

Koncept debate na RTCG je imao dosta manjkavosti. Čak se može konstatovati da neki kandidati imaju svoju štopericu, kao i da se bave dječjim igrama poput nabacivanja pitanja, a onda ulaze u namještene replike i komentare kako bi i tu ugrabili više vremena.

Takođe, neki od kandidata su se razgalamili proteklih dana u vezi debate na RTCG, a i poručivali su da imaju nešto važno da saopšte našem predsjedničkom kandidatu. Andrija Mandić će u petak veče, nakon pobjedničkog skupa u Podgorici, biti učesnik debate na TV Vijesti, tako da će ostali kandidati dobiti priliku da sa njim rasprave mnoga pitanja i riješe sve nedoumice. To im je svakako i šansa da čuju program i ideje koje će Andrija Mandić realizovati nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Nastavi Citanje

Budva

U Lapčićima naletio kolima na bika!

Published

on

Na magistralnom putu Cetinje – Budva, u mjestu Lapčići, sinoć je oko 22,45 sarti došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj je putnički automobil, marke škoda podgoričkih registarskih tablica, udario u bika – saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

Vozač automobila je naletio na krupnog bika koji se u tom trenutku našao na magistrali. Vozilo je pretpjelo teža oštećenja a vozač je srećom ostao nepovriježđen.

Nesretna životinja ostala je da leži na putu, preniio je portal RTV Budva.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.