Connect with us

Budva

Opština Budva tužila Pekovićev “Top Hill”

Published

on

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je Privrednom sudu tužbu protiv budvanske kompanije “Top Hill”, zatraživši naplatu duga od 231 hiljadu eura na ime duga za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš za minulu godinu, gdje se nalazi istoimena popularna diskoteka.

To piše u tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid, a koju potpisuje zamjenik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Kompanija “Topl Hill” čiji je vlasnik predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, koji se formalno ne vodi u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač, već firma “Domino investment” sa Maršalskih ostrva, osim istoimenom otvorenom diskotekom na Toplišu, gazduje i popularnom kotorskom diskotekom “Maximus”.

”Smatramo da su ispunjeni uslovi da Privredni sud obaveže ‘Top Hill’ da Opštini Budva na ime duga za neplaćenu zakupninu za period 2021. godina isplati iznos 231.716,74 eura sa zakonom zateznom kamatom od dana dospijeća 26. jul 2021. do dana konačne isplate, kao i da nadoknadi troškove parničnog postupka, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudne naplate”, navodi se u tužbi koju potpisuje Zenović.

Podsjeća se da su Opština Budva i “Topl Hill” zaključili ugovor 2012, a aneks VIII ugovora u julu prošle godine kojim se ta kompanija obavezala da na ime zakupnine isplati 231 hiljadu eura.

”Sekretarijat za zaštitu imovine je uputio 31. januara ‘Top Hillu’ opomenu pred utuženje da u roku od osam dana izmiri dug. Međutim, kako ‘Top Hill’ do dana današnjeg nije postpio po upućenoj opomeni, to smo podnijeli tužbu Privrednom sudu u cilju naplate potraživanja”, rečeno je “Vijestima” u opštinskom sekretarijatu.

”Top Hill” je godinama unazad prepoznat kao centar zabave, u kom su tokom ljetnje sezone nastupale muzičke zvijezde iz regiona i evropske DJ scene, a i minulog ljeta veliki broj zvijezda je gostovao u toj najvećoj diskoteci.

Firma je u junu 2012. na javnoj licitaciji zakupila na tridesetogodišnji zakup zemlju Opštine Budva na brdu Toplišu. To je jedan od, kako se hvalila tadašnja opštinska vlast iz redova DPS-a, dobro zaključenih poslova jer se kompanija obavezala da će tokom trodecenijskog zakupa, koji ističe 2042, u opštnsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300 hiljada eura godišnje. Naime, za zakup 3.900 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, firma je mjesečno trebala da plaća od 15. juna do 15. septembra 69.817 eura, a za ostali period godine mjesečna zakupnina je 13.963 eura. “Top Hill” je do epidemije korona virusa redovno izmirivao obaveze prema lokalnoj upravi.

Firma je od septembra pod blokadom na iznos 230 hiljada eura. Ona još nije podnijela izvještaj o polovanju za prošlu godinu. Pretprošlu godinu, kada je praktično morala da bude zatvorena zbog pandemije, firma je završila u minusu od 217 hiljada eura. Prihodi su joj svega bili 25 hiljada eura, dok je 2019. prihodovala čak 1,2 miliona eura.

Pekovićeve diskoteke su 2018. uspjele da ostvare pozitivan poslovni rezultat od 18.242 eura, 2017. je zarada bila duplo veća, dok su 2016. i 2015. bile berićetne za ovu firmu, jer je zaradila 214.841, odnosno 349 hiljada eura.

Imovina “Top Hilla”, kako stoji u izvještaju za 2020, je procijenjena na 2,87 miliona eura i odnosi se na poslovne prostore koje kompanija ima u vlasništvu u kotorskoj Citadeli, gdje se nalazi “Maximus”.

Firma ima dugoročne kreditne obaveze od dva miliona eura, od kojih se 1,7 miliona eura odnosi na kreditne obaveze.

Od početka poslovanja “Top Hill” je doprinio punjenju kase Opštine Budva kroz plaćanje zakupa zemljišta ukupno 2.235.541,62 eura.

”Na ime plaćanja komunalne takse za dobijanje rješenja za rad privremenog objekta Opštini Budva je uplaćeno 295.603 eura, članskog doprinosa u lokalnoj turističkoj organizaciji 20.807 eura, plaćanje lokalne takse za akustiku 37.410 eura, prireze na porez dohotka u iznosu od 88.567 i administrativne takse za razna rješenja i potvrde u iznosu od 2.067 eura. I naravno nezaobilazan je snažni multiplikativni efekat na lokalnu zajednicu, kroz zapošljavanje oko 150 radnika, korist, preko nas, za lokalne izdavaoce smještaja, isporučioce hrane i pića i brojnih ostalih usluga, a od čijeg se oporezavanja u krajnjem finansira i Opština”, ranije je saopšteno “ Vijestima” iz kompanije “Top Hill”.

(Vijesti)

Budva

DPS ide samostalno na izbore u Budvi, očekuju najveći broj mandata

Published

on

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Budva, na danas održanoj sjednici, jednoglasno je donio odluku o samostalnom nastupu na predstojećim izborima u Budvi.

Kako su saopštili iz DPS-a Budva, na sjednici je konstatovano da je samostalan nastup najpošteniji model odnosa prema građanima, te da je vrijeme da građani Budve pokažu svoj stav prema svakoj partiji pojedinačno, nakon “haosa i anarhije koja gradom vlada već godinama unazad”.

“Takođe, na sjednici je izraženo uvjerenje da će građani Budve kazniti licemjeran odnos parlamentarne većine koja se usljed međusobnih optužbi i frakcijašenja raspala – što je i dovelo do prijevremenih lokalnih izbora, a koja sada nastupa u predizbornoj koaliciji isključivo zbog straha od izvjesne pobjede Demokratske partije socijalista koja će na narednim lokalnim izborima biti partija sa najviše mandata.

Finalno, na sjednici je započet proces predlaganja kandidata za odborničku izbornu listu koja će u danima pred nama biti predstavljena građanima. Sastav liste će garantovati pobjedu i omogućiti da naš grad ponovo postane razvijen, urban i primjeren onome što Budva zaslužuje, jer Budva može i mora bolje!”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Budva

Dokić ugostila članove muzičkog takmičenja „Ritam Evrope”

Published

on

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić danas je u svom kabinetu ugostila članove muzičkog takmičenja “Ritam Evrope” – Davida Makevića, Igora Karadarevića, Nenada Jeremića, Milana Milinkovića i Filipa Ratkovića, kao i ekipu koja je učestvovala i predstavljala Budvu na tom takmičenju.

Sastanak je protekao vrlo uspješno.

“Željela bih da se zahvalim predstavnicima najvećeg regionalnog takmičenja koji su danas došli u naš grad da nam ukažu povjerenje, da nas pohvale, uruče povelju i da našu djecu, djecu koja su igrala u Ritmu evrope i koja su igrala i za Evropu, državu i naš grad, da i njih podrže i uruče nagrade. Moje je zadovoljstvo što sam u prilici da budem sa njima i željela bih ovom prilikom da timu delegacije poželim sreću, a prije svega ovoj divnoj grupi koja je dala sebe i da im kažem da nikada ne odustaju od svog puta, da budu istrajni, da plešu i čime god se u životu bavili da ih prati sreća”, kazala je Dokić.

Budva ispisala istoriju

Evropa je sigurna u Budvu, jer kada imate ovakve domaćine, ljude i djecu zasita su i Crna Gora i Evropa sigurne u Budvu. Mi se ovdje osjećamo lijepo. Ovo je najveći televizijski format u Evropi ovoga tipa i upravo će grad Budva biti domaćin dva televizijska prenosa. Do sada nismo imali tu vrstu mogućnosti da imamo jedan grad, a da je odnio dvije pobjede. Budva je ispisala istoriju. Mi ćemo preći i na potpisivanje protokola i ugovora o saradnji jer je bitna uprava ta sigurnost za mlade naraštaje i sve ono što će iz Budve otići na druge nacionalne kanale. Višemilionska gledanost nas očekuje, djevojke i našeg Nikolu očekuje put na Kipar, a takođe ih i očekuje i snimanje spota. Još uvijek nisam ni otišao, a zaista jedva čekam da se vratim ovdje jer sam naišao na nasmijane i prijatne ljude koji su spremni da pokažu da je Budva svjetska metropola”, istakao je između ostalog Karadarević.

On je dodao da se pjesna očekuje u naredna dva mjeseca i da će se spot za pjesmu snimati baš u Budvi, na predivnim lokalitetima.

Ekipu iz Budve čine vokali: Lana Pavićević, Iva Otašević, Milica Radović i Nikola Karadžić, kao i plesači: Jana i Filip Savić.

Nastavi Citanje

Budva

Opština Budva podržava projekte NVO sa 100.000 eura za 2024. godinu

Published

on

Opština Budva objavila je javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2024. godinu, namenjujući ukupno 100.000 eura za podršku projektima koji doprinose društvenom razvoju.

Ovaj fond je namenjen unapređenju različitih društvenih aspekata uključujući zaštitu ljudskih prava, ekologiju, borbu protiv korupcije i razvoj kulture.

Poseban akcenat stavljen je na projekte koji ciljaju na unapređenje kvaliteta života u Budvi, sa dodatnim fokusom na podršku tradicionalnim organizacijama kao što je Gradska muzika Budva, koja se ističe kontinuitetom rada dužim od sto godina.

Spisak oblasti koje su predmet konkursa Opštine Budva:

1. Zaštita i obezbjeđivanje ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.
2. Zaštita prirode, ekologija i održivi razvoj.
3. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.
4. Borba protiv svih vrsta nasilja i bolesti zavisnosti.
5. Aktivno uključivanje mladih u zajednicu i rešavanje njihovih problema.
6. Njegovanje tradicije i kulturnog nasleđa.
7. Kulturni razvoj i edukacija.
8. Podizanje svijesti o značaju cjeloživotnog obrazovanja i volonterizma.
9. Podsticanje multietničkog i multikulturalnog dijaloga.
10. Zaštita životinja.

Kompletnu dokumentaciju možete pronaći na sajtu Opštine Budva na ovom linku.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.