Connect with us

Bar

Radulović: Ugovor o koncesiji kamenoloma u Veljoj Gorani zaključen protivzakonito

Published

on

Mještani MZ Mrkojevići pokrenuli su dva sudska postupka zbog kamenoloma u blizini njihovih kuća i imanja. Pred Upravnim sudom Crne Gore vodi se spor radi poništenja rješenja Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencije za zaštitu životne sredine kojim je data saglasnost na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, a pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrenut je postupak protiv Države i firme „Trojan“ radi utvrđenja ništavosti ugovora o koncesiji.

U postupku zaključenja ugovora o koncesiji učinjene su brojne ozbiljne nepravilnosti koje povlače ništavost ugovora, pa očekujemo da sudovi pravilno primijene zakon i spriječe nastupanje težih posljedica. Podsjećamo da je odluku o dodjeljivanju koncesije firmi „Trojan“ donijela Vlada u tzv. tehničkom mandatu kojom je predsjedavao bivši premijer Duško Marković. Međutim, Vlada nikada nije održala sjednicu sa dnevnim redom donošenja ove odluke, niti je takvu odluku Vlada donijela ili kasnije verifikovala na propisan način.

Takođe, Vlada se ugovorom nezakonito obavezala da će unaprijed obezbijediti proglašenje javnog interesa i nakon toga sprovesti postupak eksproprijacije, iako se javni interes utvrđuje zakonom ili na osnovu posebnog elaborata, u skladu sa zakonom. Vlada se ne može ugovorom unaprijed obavezati da će javni interes biti utvrđen u korist nekog pravnog lica. Međutim, prethodna Vlada je firmi “Trojan” unaprijed garantovala obezbjeđenje javnog interesa, bez ikakve procjene da li je taj interes pretežniji od osnovnih ljudskih prava mještana.

Dalje, pitanja koja se tiču eksproprijacije i prava na predmetnom zemljištu, Vlada i firma “Trojan” uredili su ugovorom na način suprotan zakonu. Štaviše, ugovorom je propisano da određene odredbe ugovora koje su u koliziji sa zakonom imaju prednost u odnosu na odredbe zakona, čime se krši Ustav Crne Gore, odnosno načelo saglasnosti pravnih propisa.

Takođe, prenos koncesije na drugo privredno društvo ugovorom je definisan na drugačiji način nego što je to propisano u zakonu, a i mogućnost izmjena ugovora definisana je drugačije nego u zakonu.

Osim toga, u postupku zaključenja ugovora o koncesiji nije se utvrđivalo da li postoji pravična ravnoteža između interesa ekonomske dobiti i profita i mogućnosti mještana da djelotvorno uživaju osnovna ljudska prava na poštovanje doma, privatnog i porodičnog života i prava na mirno uživanje imovine. Mještani nijesu dobili neophodne informacije koje bi im omogućile da ocijene rizik kojim bi se oni i njihove porodice izložili ako nastave živjeti u području koje je izloženo opasnosti od štetnih uticaja i toksičnih emisija, a što, prema stavovima Evropskog suda za ljudska prava na koje smo ukazali u tužbi, predstavlja kršenje člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Umjesto toga, Vlada je unaprijed pretpostavila postojanje javnog interesa i unaprijed preuzela obavezu da će javni interes biti proglašen, propisujući čak i da pojedine odredbe ugovora imaju prednost u primjeni kada su u koliziji za zakonom.

Ukazujemo da je u konkretnom slučaju izostala detaljna studija o prednostima i manama štetnih uticaja u odnosu na, sa jedne strane, interes firme “Trojan” za sticanjen profita i interesa mještana sa druge strane. Naprotiv, obrađivač elaborata procjene uticaja na životnu sredinu više puta je pretpostavljao da će rezultati istraživanja biti dobri, a ni jednom rečenicom nije pretpostavljeno kakav će uticaj biti na lokalno stanovništvo, vazduh i poljoprivredne površine. To ukazuje da se vodilo računa jedino o interesu investitora, a da su interesi zaštite životne sredine i prava mještana na ovom području potpuno ignorisani.

Zato smatramo da je ugovor o koncesiji zaključen protivno prinudnim propisima i to Ustavu Crne Gore, Evropskoj Konvencijiji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakonu o obligacionim odnosima, kao i protivno stavovima Evropskog suda za ljudska prava iskazanim kroz praksu tog suda, što ovaj ugovor čini ništavim.
Očekujemo da će sud objektivno i pravilno utvrditi sve činjenice i da će pravilno primijeniti materijalno pravo i sancionisati brojne nezakonitosti u zaključenju ugovora o koncesiji, odnosno da će utvrditi na je ovaj ugovor ništavi pravni posao.

Autor: Veselin D. Radulović, advokat iz Podgorice, pravni zastupnik mještana Velje Gorane

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Milatović u Baru: Gasili su nam fabrike i hotele a otvarali svoje, SRAM IH BILO SVE NA ČELU S NJIM!

Published

on

Bez auto kolona partijskih podržavalaca, bez prethodno opomenutih službenika lokalne samouprave i radnika firmi pod kontrolom “partije”, bez ucijenjenih i interesno okupljenih… Takav je bio sastav u auditorijumu sale Doma kulture u Baru na završnoj konvenciji predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića!

U prepunoj sali, zajedno su bili glasači Demokratskog fronta, Demokrata, URE, Ujedinjene Crne Gore, Biram Bar… i naravno Evrope sad. Milatović se zahvalio svima na podršci ali, kako je naglasio, naročito slobodnim građanima, onim koji nisu pristali da budu robovi partijske mašinerije bivšeg režima.

Vršili su pritisak decenijama na poštene ljude, da prelome, da se povinuju, da sagnu kičmu, da glasaju za njih kako bi im dali zaposlenje za nedostojnu platu. Gasili su nam fabrike i hotele, a otvarali svoje banke i privatne kompanije. Tu su bili satovi, luksuzni automobili, majbasi, of šor račune… dok je svaki treći građanin Crne Gore muku mučio sastavljajući kraj s krajem. Sram ih bilo sve zajedno na čelu sa njim!“, poručio je Milatović pozdravljen ovacijama slobodnih Barana.

Pogledajte OVDJE

Pri kraju obraćanja Milatović se našalio – plaše građane Crne Gore, kime? Jakovom Milatovićem!

Nastavi Citanje

Bar

Lokomotiva usmrtila djevojku u Bjelišima

Published

on

Sinoć se u Baru, naselje Bjeliši, desila nesreća i stradala je djevojka koju je udarila lokomotiva.

“Prilikom kretanja lokomotive-manevarke ostvaren je kontakt sa I. A. (33) iz Bara koja je smrtno stradala”, saopšteno je iz Uprave policije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar po prvi put predstavila ponudu na sajmu turizma u Zagrebu 

Published

on

Turistička organizacija Bar je po prvi put promovisala  turističku ponudu destinacije na jubilarnom 10. Međunarodnom sajmu turizma – PLACE2GO, koji je održan u periodu od 24. do 26. marta u Zagrebu. Sajam je okupio oko  700 izlagača iz 38 zemalja svijeta.

Sajam u Zagrebu je najveći i najznačajniji sajam turizma u Hrvatskoj, stoga je odlična prilika za promociju turističkih proizvoda i usluga, upoznavanje novih turističkih trendova, kao i razmjena iskustava među učesnicima. Turisti iz regioni su za našu turističku privredu tradicionalno najznačajnije emitivno tržište, a direktna avio linija iz Podgorice ka Zagrebu ima pozitivan uticaj na turistički sektor u oba grada jer omogućava turistima jednostavniji i brži pristup.

Najveće interesovanje posjetilaca vladalo je za aktivni odmor i hiking. Panoramska ruta “Između dvije čarobne obale”, koja promoviše zaleđe naše opštine, kao i uvijek privukla je veliku pažnju i oduševila mnogobrojne posjetioce.

Crnogorski glumac Momčilo Otašević, pobrinuo se za dobru atmosferu na štandu i na sebi jedinstven način dočarao ljepote Crne Gore. Organizovana je i nagradna igra za posjetioce. Pored nagrada drugih lokalih turističkih organizacija, hotel ,,Princess” je dodjelio nagradu za dvije osobe u oktobru mjesecu na bazi polupansiona.

Na sajmu su predstavljene različite turističke destinacije iz Hrvatske i svijeta, turističke agencije, avio kompanije, hoteli, restorani, turističke zajednice i ostali predstavnici turističke industrije.

Značaj ovog sajma, prepoznao je i hotel Princess, koji je nastupio zajedno sa TO Bar. Pored  TO Bar, svoju ponudu predstavila je i Nacionalna turistička organizacija, kao i lokalne turističke organizacije Herceg Novog, Tivta i Podgorice.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.