Connect with us

Bar

Radulović: Ugovor o koncesiji kamenoloma u Veljoj Gorani zaključen protivzakonito

Published

on

Mještani MZ Mrkojevići pokrenuli su dva sudska postupka zbog kamenoloma u blizini njihovih kuća i imanja. Pred Upravnim sudom Crne Gore vodi se spor radi poništenja rješenja Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencije za zaštitu životne sredine kojim je data saglasnost na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, a pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrenut je postupak protiv Države i firme „Trojan“ radi utvrđenja ništavosti ugovora o koncesiji.

U postupku zaključenja ugovora o koncesiji učinjene su brojne ozbiljne nepravilnosti koje povlače ništavost ugovora, pa očekujemo da sudovi pravilno primijene zakon i spriječe nastupanje težih posljedica. Podsjećamo da je odluku o dodjeljivanju koncesije firmi „Trojan“ donijela Vlada u tzv. tehničkom mandatu kojom je predsjedavao bivši premijer Duško Marković. Međutim, Vlada nikada nije održala sjednicu sa dnevnim redom donošenja ove odluke, niti je takvu odluku Vlada donijela ili kasnije verifikovala na propisan način.

Takođe, Vlada se ugovorom nezakonito obavezala da će unaprijed obezbijediti proglašenje javnog interesa i nakon toga sprovesti postupak eksproprijacije, iako se javni interes utvrđuje zakonom ili na osnovu posebnog elaborata, u skladu sa zakonom. Vlada se ne može ugovorom unaprijed obavezati da će javni interes biti utvrđen u korist nekog pravnog lica. Međutim, prethodna Vlada je firmi “Trojan” unaprijed garantovala obezbjeđenje javnog interesa, bez ikakve procjene da li je taj interes pretežniji od osnovnih ljudskih prava mještana.

Dalje, pitanja koja se tiču eksproprijacije i prava na predmetnom zemljištu, Vlada i firma “Trojan” uredili su ugovorom na način suprotan zakonu. Štaviše, ugovorom je propisano da određene odredbe ugovora koje su u koliziji sa zakonom imaju prednost u odnosu na odredbe zakona, čime se krši Ustav Crne Gore, odnosno načelo saglasnosti pravnih propisa.

Takođe, prenos koncesije na drugo privredno društvo ugovorom je definisan na drugačiji način nego što je to propisano u zakonu, a i mogućnost izmjena ugovora definisana je drugačije nego u zakonu.

Osim toga, u postupku zaključenja ugovora o koncesiji nije se utvrđivalo da li postoji pravična ravnoteža između interesa ekonomske dobiti i profita i mogućnosti mještana da djelotvorno uživaju osnovna ljudska prava na poštovanje doma, privatnog i porodičnog života i prava na mirno uživanje imovine. Mještani nijesu dobili neophodne informacije koje bi im omogućile da ocijene rizik kojim bi se oni i njihove porodice izložili ako nastave živjeti u području koje je izloženo opasnosti od štetnih uticaja i toksičnih emisija, a što, prema stavovima Evropskog suda za ljudska prava na koje smo ukazali u tužbi, predstavlja kršenje člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Umjesto toga, Vlada je unaprijed pretpostavila postojanje javnog interesa i unaprijed preuzela obavezu da će javni interes biti proglašen, propisujući čak i da pojedine odredbe ugovora imaju prednost u primjeni kada su u koliziji za zakonom.

Ukazujemo da je u konkretnom slučaju izostala detaljna studija o prednostima i manama štetnih uticaja u odnosu na, sa jedne strane, interes firme “Trojan” za sticanjen profita i interesa mještana sa druge strane. Naprotiv, obrađivač elaborata procjene uticaja na životnu sredinu više puta je pretpostavljao da će rezultati istraživanja biti dobri, a ni jednom rečenicom nije pretpostavljeno kakav će uticaj biti na lokalno stanovništvo, vazduh i poljoprivredne površine. To ukazuje da se vodilo računa jedino o interesu investitora, a da su interesi zaštite životne sredine i prava mještana na ovom području potpuno ignorisani.

Zato smatramo da je ugovor o koncesiji zaključen protivno prinudnim propisima i to Ustavu Crne Gore, Evropskoj Konvencijiji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakonu o obligacionim odnosima, kao i protivno stavovima Evropskog suda za ljudska prava iskazanim kroz praksu tog suda, što ovaj ugovor čini ništavim.
Očekujemo da će sud objektivno i pravilno utvrditi sve činjenice i da će pravilno primijeniti materijalno pravo i sancionisati brojne nezakonitosti u zaključenju ugovora o koncesiji, odnosno da će utvrditi na je ovaj ugovor ništavi pravni posao.

Autor: Veselin D. Radulović, advokat iz Podgorice, pravni zastupnik mještana Velje Gorane

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Još jedna spektakularna proslava 21. maja: U Bar stiže Gibonni

Published

on

Opština Bar i Turistička organizacija Bar i ovog 21. maja organizovaće još jednu spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti.

Ove godine, stiže regionalno poznata muzička zvijezda Gibonni koji će nastupiti sa proširenim sastavom i programom za velike koncerte. Pored njega, na bini će biti i Damir Urban, Maya Azucena, Nikša Bratoš i duvačka sekcija.

Uvod u koncert napraviće crnogorska grupa “Perper“, a za „after party“ biće zadužen DJ MR Jools.

Cjelokupan program održaće se ispred Sportske dvorane “Topolica”, a ulaz je slobodan.

Ovo je treća godina zaredom da Opština Bar i Turistička organizacija Bar organizuju proslavu Dana nezavisnosti.

„Izuzetno smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postavili visoke standarde angažovanjem najvećih regionalnih zvijezda koji su zaista učinili da 21. maj proslavimo na najspektakularniji način. U Baru su u prethodnom periodu nastupali Dino Merlin, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Stjepan Hauser i mnogi drugi čime smo pokazali da, pored brendiranja našeg grada kao popularne turističke destinacije, gradimo i imidž najbolje lokacije za koncerte najvećih zvijezda koji okupljaju desetine hiljada ljudi“, kazao je direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić.

FOTO: TO Bar

I ovogodišnja proslava 21. maja simbolično će otvoriti ljetnju turističku sezonu.

„Sigurni smo da je najbolji način da otvorimo sezonu koncert koji će okupiti domaću i regionalnu publiku. Time ostavljamo utisak dobrih domaćina, lokacije najbolje zabave i idealnog odmora i grada kojem se vrijedi vratiti već ovog ljeta“, zaključio je Orlandić koji je još jednom pozvao ljubitelje dobre muzike i svih generacija da dođu u Bar.

Nastavi Citanje

Bar

U Luku Bar uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru

Published

on

U Bar je rano jutros uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije “Princess Cruises”, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje.

Iz Turističke organizacije Bar istakli su zadovoljstvo što je kruzing sezona otvorena uplovljavanjem jednim od najvećih kruzera na svijetu.

TO Bar se pobrinula da turisti budu dočekani na najbolji mogući način, velikim gostoprimstvom i kvalitetno organizovanim programom koji je turistima približio sve ljepote i specifičnosti barskog kraja. Putnici su mogli da dobiju sve potrebne informacije o gradu Baru, a na početku šetališta Kralja Nikole da se upoznaju sa klasterom turizma i kreativnih industrija.

“TO Bar i Opština Bar su prepoznali kruzing turizam kao jedan veliki potencijal u smislu promocije naše destinacije, te su formirali posebnu radnu grupu koja se bavi razvojem kruzing turizma. Organizovani su brojni izleti, a preko 60 autobusa je sačekalo putnike i odvezlo ih na naše lokalitete od značaja kao što su Stari Bar, Skadarsko jezero, brojne vinarije… Benefite posjete kruzera će osjetiti i Ulcinj, Bar, Kotor i Tivat gdje su takođe organizovani izleti. Ova posjeta će definistivno imati dobre i multiplikativne efekte, sem Bara i na ostale primorske gradove,” navela je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Prirodnim ljepotama Bara i toplom dobrodošlicom oduševljen je bio i sam kapetan broda Sun Princess, Paolo Arrigo.

“Danas nam je čast i zadovoljstvo što smo uplovili u ovu lijepu luku u Baru. Jako uska luka, ako mene pitate, ali nas je prizor koji smo zatekli jutros kada smo uplovljavali u Bar ostavio bez daha. Danas imamo 4.131 putnika i 1641 člana posade, tako da mislim da će vaš grad danas bitni dobro popunjen. Ovo je naše prvo uplovljavanje, ako budete srećni što smo došli rado ćemo se vratiti,” kazao je Arrigo.

U okviru svečanog dočeka turistima TO Bar je u saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom predstavila lokalna turistička jela, domaće vino i rakiju. Dva profesora i vrijednih šest učenika su pripremili oko 4.000 priganica koje su servirali uz domaći sir i med. U ponudi je bila i tradicionalna crnogorska meza koja se sastojala od crnogorske pršute, kulena i ostalih tradicionalnih specijaliteta.

Današnja posjeta je bila tek uvertira za početak kruzing sezone u Baru.

“Ove sezone ćemo zaista imati veći broj putnika nego prošle godine. Prošle godine smo imali 41.000, ove godine, već 45.000, dok će naredne godine uploviti 30 kruzera i dovešće 90.000 turista,” najavila je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Nastavi Citanje

Bar

Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva brata

Published

on

Barska policija uhapsila je S.Z. (39) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije on je, kako se sumnja, dvije godine starijem bratu nožem nanio povrede.

“Preduzimajući mjere i radnje iz nadležnosti policije policijski službenici došli su do sumnje da je u stanu u kojem žive S.Z. (39) i V.Z. (41) došlo do verbalnog a onda i fizičkog sukoba između ova dva lica, usljed čega je S.Z. zadobio povredu u predjelu potiljačnog dijela glave, nakon čega je upotrebom oštrog predmeta – noža, nanio povrede bratu V.Z. u predjelu lijeve strane rebara”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su policijski službenici pronašli sredstvo izvršenja krivičnog djela, kao i druge tragove, te jedan džoint.

“S.Z. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost u zakonskom roku”, saopšteno je iz policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.