Connect with us

Bar

Medojević: Šverc cigareta će prestati kada u vladi prestanu da primaju novac od švercera

Published

on

“Šverc cigareta će prestati onog trenutka kada političari u vladi prestanu da primaju novac od švercera“ kazao je predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, u obraćanju novinarima ispred Luke Bar.

Medojević je obišao magacine u kojima se skladište cigarete, da bi, kako je objasnio o stanju stvari upoznao i svoje međunarodne partnere. On je rekao da strane službe raspolažu svim informacijama kako se odvija šverc cigareta i ko stoji iza toga. To je potvrdila i izjava britanske ambasadorke Karen Medoks koja je juče saopštila da se godišnje preko barske luke prošvercuje dvije milijarde cigareta.

Medojević je naveo da je cifra prošvercovanih cigareta veća ali i da se po navenoj radi o 300 miliona eura profita.

On je naveo i da je vicepremijer i lider URA Dritan Abazović uzeo novac od krijumčara.

Da bi se ovo stanje prekinulo mora da se formira jedna hrabra vlada koja će od ovog problema napraviti prioritet i čitava Crna Gora treba da se bori protiv toga. Menadžement Luke Bar je uradio sve što je mogao ali jasno je da menadžment bez podrške vlade ne može mnogo da uradi. Moj stav je da ovo bude državno preduzeće, da se modernizuje, naravno da se država uključi u punom kapacitetu i sa svim svojim službama. Nemoguće je da kontejner izađe, a da carinik ne provjeri šta je unutra. Šverc cigareta će prestati onog trenutka kada političari u vladi prestanu da primaju novac od švercera. Razočaran sam nivoom bezbjednosne zaštite, kamerama, tehnologijom“ rekao je Medojević novinarima ispred zgrade Luke Bar.

Postoje problemi koji su na nivou ove kompanije, postoje prioblemi koji su na nivou države. Stanje u Luci Bar je ispod svakog standarda. Ovo je vojna NATO luka i NATO standardi su veoma oštri kada je u pitanju kontrola roba, radi se o obaveznim standardima koji nisu ovdje ispoštovani. Stanje je urgentno i cijela Crna Gora treba da se ujedini i da više ne bude zemlja krijumčarenja“ dodao je lider PzP-a.

On je kazao da nedostatak koordinacije je posljedica nedostatka političke volje.

Trideset godina optuživali smo samo DPS da stoji iza šverca cigareta, ali sad kada smo godinu i po dana mi na vlasti nažalost situacija je ostala nepromijenjena. Nova vlada, dva čovjeka, premijer i vicepremijer nisu uradili ništa da se prekine ovaj lanac koji ima sve karakteristike transnacionalne kriminalne grupe. Šverceri koji su radili pod okriljem DPS-a su plaćali sto evra po jednom paketu da bi ovaj posao tekao bez problema. Krijumčari su 30 miliona evra dali nekom u vladi Crne Gore, da oni ne bi preduzeli ništa”  kazao je Medojević.

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.