Connect with us

Bar

Baranka prva žena pilot u Vojsci Crne Gore!

Published

on

Tekst i FOTO: aplusme.me

Kristina Bačić iz Bara uspjela je da se ostvari kao prva pilotkinja u Vojsci Crne Gore. Kaže da se uspjeh u životu najčešće krije sa druge strane straha.

Biti pilot zahtijeva godine učenja, odricanja ali nema onog koji im se ne divi.

Naša Vojska ima pilotkinju, prvu u istoriji Crne Gore. A početak te priče bio je potpuno neočekivan.

“Ministarstvo odbrane je raspisalo konkurs već kad sam ja upisala Građevinski fakultet i više sam se prijavila kako bih provjerila svoje vještine, da vidim čisto da li bih mogla da prođem njihove testove”, priča Kristina.

I prošla je. Pet godina učenja u Atini i odvojenost od porodice. Kada je stigla u helikoptersku eskadrilu, kolege na Vojnom aerodromu u Golubovcima prihvatili su je kao jednu od njih. A letovi su nešto u čemu najviše uživa.

“Osjećaj je zaista fenomenalana i ne bih ga mogla uporediti ni sa jednim drugim osjećajem. Nebitno da li je helikopter, avion ali samostalni letovi su oni koji ostaju u pamćenju”, kaže Kristina.

“Imali smo i do sada žene u Vazduhoplovstvu CG ali ne na dužnosti pilota, odnosno pilotkinje. Vojni piloti nisu samo piloti, oni su i vojnici. Tu je jedna velika razlika. Put nije lak, traži dosta odricanja, truda i veliko ulaganje i napor da se savladaju sve prepreke koje se postave ispred mladog pilota”, ističe Jovan Radeta, vd komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Kristina je odrasla uz oca koji je decenijama služio u Mornarici. Tako da uniforma nije ništa neobično u njihovoj kući.

“Navikla sam. Mornarica i vazduhoplovstvo. Samo nam fali još pješadija”, kaže Kristinina majka Brankica Bačić.

“Ranije kad bi ona rekla ja sam Kristina Bačić, drugi bi rekli: a ti si ćerka onog Dragana. A danas kada ja kažem ja sam Dragan Bačić oni kažu a ti si otac one Kristine Bačić”, kaže Dragan Bačić.

I pored volje i truda koji je ulagala, Kristina se uporedo borila i sa predrasudama.

“Koliko sam imala podrške roditelja, toliko nisam imala podršku okoline. Ljudi negdje i dan danas smatraju da neke stvari nijesu za žene da su za muškarce i obrnuto. Meni je jako žao zbog toga”, kaže Kristina.

“Kad nešto zacrta ona to i ostvari. Nemojte joj nikad reći ti to ne možeš. Jer ako kažete ti to ne možeš ili to nije za tebe, sigurno to radi”, ističe kaže njena majka.

I komšije su ponosne što u svojoj zgradi imaju prvu vojnu pilotkinju.

“Svestrana, uspješna na kojem je ona učestvovala. Dobijala razne nagrade, poklone. Edukovana, obrazovana. I sama je pokazala da nije ništa to na zemlji već je krenula da leti i osvaja prostranstva vasione. Nadam se i tamo da će doletjeti”, kaže komšija Zdravko Šišević.

Na to je Kristina jednom i upozorila svoje roditelje.

“Kada je bila na akademiji pa NASA je raspisala oglas za astronaute i jedan od glavnih prioriteta je bio da je pilot u pitanju. I čuli smo se na Skajpu i ja joj kažem zamisli NASA traži astronauta a ona meni kaže: Pazi šta želiš da ti se ne ostvari. E toliko o njoj”, kaže Brankica Bačić.

Da niže uspjehe i pehare, naučila je u školi i na šahovskim turnirima. Danas se, pak, nada da će više satprovoditi u vazduhu nego na zemlji jer, kako kaže, svaka prepreka je izazov a problem prilika.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.