Connect with us

Bar

Baranka prva žena pilot u Vojsci Crne Gore!

Published

on

Tekst i FOTO: aplusme.me

Kristina Bačić iz Bara uspjela je da se ostvari kao prva pilotkinja u Vojsci Crne Gore. Kaže da se uspjeh u životu najčešće krije sa druge strane straha.

Biti pilot zahtijeva godine učenja, odricanja ali nema onog koji im se ne divi.

Naša Vojska ima pilotkinju, prvu u istoriji Crne Gore. A početak te priče bio je potpuno neočekivan.

“Ministarstvo odbrane je raspisalo konkurs već kad sam ja upisala Građevinski fakultet i više sam se prijavila kako bih provjerila svoje vještine, da vidim čisto da li bih mogla da prođem njihove testove”, priča Kristina.

I prošla je. Pet godina učenja u Atini i odvojenost od porodice. Kada je stigla u helikoptersku eskadrilu, kolege na Vojnom aerodromu u Golubovcima prihvatili su je kao jednu od njih. A letovi su nešto u čemu najviše uživa.

“Osjećaj je zaista fenomenalana i ne bih ga mogla uporediti ni sa jednim drugim osjećajem. Nebitno da li je helikopter, avion ali samostalni letovi su oni koji ostaju u pamćenju”, kaže Kristina.

“Imali smo i do sada žene u Vazduhoplovstvu CG ali ne na dužnosti pilota, odnosno pilotkinje. Vojni piloti nisu samo piloti, oni su i vojnici. Tu je jedna velika razlika. Put nije lak, traži dosta odricanja, truda i veliko ulaganje i napor da se savladaju sve prepreke koje se postave ispred mladog pilota”, ističe Jovan Radeta, vd komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Kristina je odrasla uz oca koji je decenijama služio u Mornarici. Tako da uniforma nije ništa neobično u njihovoj kući.

“Navikla sam. Mornarica i vazduhoplovstvo. Samo nam fali još pješadija”, kaže Kristinina majka Brankica Bačić.

“Ranije kad bi ona rekla ja sam Kristina Bačić, drugi bi rekli: a ti si ćerka onog Dragana. A danas kada ja kažem ja sam Dragan Bačić oni kažu a ti si otac one Kristine Bačić”, kaže Dragan Bačić.

I pored volje i truda koji je ulagala, Kristina se uporedo borila i sa predrasudama.

“Koliko sam imala podrške roditelja, toliko nisam imala podršku okoline. Ljudi negdje i dan danas smatraju da neke stvari nijesu za žene da su za muškarce i obrnuto. Meni je jako žao zbog toga”, kaže Kristina.

“Kad nešto zacrta ona to i ostvari. Nemojte joj nikad reći ti to ne možeš. Jer ako kažete ti to ne možeš ili to nije za tebe, sigurno to radi”, ističe kaže njena majka.

I komšije su ponosne što u svojoj zgradi imaju prvu vojnu pilotkinju.

“Svestrana, uspješna na kojem je ona učestvovala. Dobijala razne nagrade, poklone. Edukovana, obrazovana. I sama je pokazala da nije ništa to na zemlji već je krenula da leti i osvaja prostranstva vasione. Nadam se i tamo da će doletjeti”, kaže komšija Zdravko Šišević.

Na to je Kristina jednom i upozorila svoje roditelje.

“Kada je bila na akademiji pa NASA je raspisala oglas za astronaute i jedan od glavnih prioriteta je bio da je pilot u pitanju. I čuli smo se na Skajpu i ja joj kažem zamisli NASA traži astronauta a ona meni kaže: Pazi šta želiš da ti se ne ostvari. E toliko o njoj”, kaže Brankica Bačić.

Da niže uspjehe i pehare, naučila je u školi i na šahovskim turnirima. Danas se, pak, nada da će više satprovoditi u vazduhu nego na zemlji jer, kako kaže, svaka prepreka je izazov a problem prilika.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Branka Barbara Romanov pripremila veliko iznenađenje u “Nikad nije kasno”!

Published

on

Ove nedjelje spremite se za novu epizodu emisije „Nikad nije kasno“ koja vam donosi lavinu emocija, smijeha i najljepše muzike,

Pored predsjednika žirija Saše Miloševića Mareta, u goste dolaze glumica Nataša Stanišić i muzičar Zijo Valentino koji će pred sobom imati težak zadatak na kraju emisije.

Veliko iznenađenje pripredila je učesnica Barbara Romanov koja se pojavila u majici sa porukom za Mareta.

Takmičari će svojim performansima probuditi najljepše emocije ne samo kod publike, već i kod članova žirija.

Nastavi Citanje

Bar

Pantović napustio PES: U stranci se dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima

Published

on

Miloš Pantović, dosadašnji predsjednik Opštinskog odbora Pokreta Evropa sad u Baru, danas je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, uključujući mjesto predsjednika tog odbora, mjesto u Glavnom odboru PES-a, a podnio je ostavku i na članstvo u toj stranci.

Prije nešto više od godinu dana, kada drugi nisu htjeli, neki nisu smjeli, prihvatio sam odgovornost i jednoglasno izabran za predsjednika OO PES Bar. Moje namjere bile su da podržim dvojicu mladih, stručnih, modernih političara za koje i danas mislim da su budućnost crnogorske politike“, kazao je Pantović za Vijesti.

Dodao je da, s obzirom na to da je jedan od njih istupio iz PES-a, a da se u toj stranci “dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima”, te da na te pojave one ne može uticati, osjeća djelimičnu odgovornost, te podnosi ostavku.

On nije htio detaljnije da komentariše ovaj potez, kao ni unutrašnje odnose u PES-u.

Ta stranka je danas saopštila da je Izvršni odbor PES-a na današnjoj sjednici konstatovao da su, zbog kršenja odredbi Statuta, raspušteni odbori u Podgorici i Baru, kao i da Odbor Glavnog grada nije zasijedao više od godinu.

Nastavi Citanje

Bar

Andrija Mandić na tajnom glasanju na Skupštini partije jednoglasno izabran za predsjednika NSD

Published

on

Četvrta Skupština Nove srpske demokratije (NSD) održana je danas u Staroj zgradi Vlade u Podgorici.

Započela je himnom Bože pravde, nakon čega je uslijedila stranačka himna „Onamo ‘namo„.

kupštinu je, na početku, blagoslovio protojerej-stavrofor Branko Tapušković, podgorički paroh.

Prisutnima se, u uvodnom dijelu, obratio i Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

Za predsjednika stranke, u narednom četvorogodišnjem mandatu, jednoglasno je izabran Andrija Mandić, koji je bio i jedini predsjednički kandidat.

Slijedi opširnije izvještaj…

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.