Connect with us

Art

KUD Sveti Jovan Vladimir na smotri veterana u Srbiji

Published

on

KUD Sveti Jovan Vladimr učestvovao je pošlog vikenda na smotri veterana u organizaciji KUD Abrašević iz Kraljeva.

Kulturno umjetničko društvo iz Bara se na smotri prestavilo igrama iz Crne Gore. Tokom dvodnevne posjete Srbiji razmijenjena su iskustva sa ostalim društvima i stečena nova poznastva.

Osim učešća na smotri veterana, članovi KUD Sveti Jovan Vladimir iskoristili su priliku i za obilazak raznih znamenitosti i manastira.

Art

Priznanje za Jasnu Brnjadu na Expo 2020 izložbi u Dubaiju!

Published

on

Nadaleko poznati suveniri naše umjetnice Jasne Brnjade krasili su do prije nekoliko dana crnogorski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO održanoj u Dubaiju. Baranka
koja je na jedinstveni način “oživjela” kamene oblutke, dobila je na prestižnoj izložbi i veliku nagradu od Akademije 3d art iz Londona koja joj je uručila Oskar 2020.

“Ministarstvo Ekonomskog Razvoja ponudilo je konkurs unikatnog suvenira na Expo 2020 Dubai na temu Blagosloveni prirodom. Pronašla sam se u toj temi jer su moji suveniri od prirodnog materijala sa naših barskih plaža. Njima se dopao moj rad – suvenir slika i dobila sam priliku.  Potpisala sam ugovor i bila prestavljena na crnogorskom paviljonu u Dubaiju”, priča za portal nadlanu.me Jasna.

Umjetnica dodaje da je ponosa na to što su njeni radovi promovisali Crnu Goru i što je tako bila, kako skromno kaže “mali dio Svjetske izložbe”.

“Divne pohvale imam za rad. Naši ljubazni promoteri divno su prestavili moje suvenire. Sve slike sa izložbe našle su i kupca”, kaže Jasna.

“Da li ste znali sto je Asamblaž. To je stil skulpture inspirisan idejom nanošenja razing materijala na površinu kojima nisu obavezno asocijativni jedni prema drugom u kojoj umjetnik prestavlja neumjetničke objekte u kontekstu umjetnosti. To je ono što Jasna Brnjada radi sa kamenom, drvetom, pijeskom, školjkom. .Akademija 3d art is Londona nagradila je njena djela sa Oskarom 2020 godine”, navedeno je u pormotivnom katalogu montenegropavillion.

Nastavi Citanje

Art

KUD Sv. Jovan Vladimir organizuje humanitarni koncert za djecu oboljelu od kancera

Published

on

KUD Sv. Jovan Vladimir organizuje u utorak humanitarni koncert za djecu oboljelu od kancera.

Koncert će se održati u sali Dom kulture u Baru od 19:00. Specijalni gosti večeri biće članovi plesnog ansambla Habanera. Sav prihod od ulaznica namijenjen je za pomoć djeci oboljeloj od kancera. Cijena ulaznice je tri eura.

Nastavi Citanje

Art

Carević otvorio kulturnu manifestaciju „Ljubišini dani“

Published

on

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je kazao da mu je velika čast i odgovornost što je imao priliku da otvori manifestaciju posvećenu liku i djelu Stefana Mitrova Ljubiše.

“Stefan Mitrov Ljubiša nije bio samo zavičajni pisac. Bio je istaknuti političar i neumoran borac za poboljšanje ekonomskog statusa Boke, ali se zalagao i za razvijanje svijesti i razumijevanja o široj nacionalnoj zajednici”, istakao je Carević.

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković podsjetila je da se u okviru ovogodišnjih Ljubišinih dana obilježava jubilej – 200 godina od rođenja velikog pisca, kojem u prebogatoj budvanskoj istoriji pripada posebno mjesto.”Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima, u koje bez sumnje spada i naš sugrađanin Stefan Mitrov Ljubiša, i ove godine, posljednjie dana mjeseca februara, sjećajući se dana njegovog rođenja, posvećujemo kulturnim događajima koji predstavljaju omaž velikom književniku slaveći njegov duh svagda savremen i za sve poučan”, kazala je Đurašković.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.