Connect with us

Budva

Zbog neizglasavanja budžeta Opština Budva ne može da isplati plate!

Published

on

Opština Budva nije u mogućnosti da zaposlenima isplati zarade, budući da je period privremenog finansiranja istekao, a budžet nije izglasan.

Iako je sa opštinskog računa prebačen novac ostalim korisnicima, odnosno zaposlenima u službama i ustanovama, više stotina radnika opštinske administracije nije primilo zarade, što je prvo kašnjenje.

Politička kriza i uvođenje prinudne uprave praktično je uslovilo i nemogućnost da administracija funkcioniše. Zbog toga je predsjednik Opštine Budva Marko Carević, kako je “Vijestima” rečeno u njegovom kabinetu, uputio dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, zatraživši od njega saglasnost da sa opštinskog računa koristi novac tokom aprila.

”S obzirom na to da Opština Budva nije u zakonskom roku usvojila budžet za 2022. godinu, 31. decembra prošle godine donijeta je odluka o privremenom finansiranju Opštine budva za period od 1. januara do 31. marta. Kako ni do 31. marta nije donijet budžet usljed neodržavanja sjednice Skupštine opštine Budva, molimo Vas da nam izdate saglasnost za mjesečnu potrošnju, za april tekuće godine, a na osnovu člana 30 stav 5 Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Ova sredstva su u visini jedne dvanaestine rashoda ostvarenih u prošloj godini, a potrebna su radi odobravanja mjesečenih alokacija (potrošnje) po potrošakim jedinicama lokalne samouprave”, napisao je Carević u dopisu resornom ministarstvu.

Kako je naglasio, izdavanje saglasnosti omogućiće evidentiranje plana potrošnje za april tekuće godine u opštinskom trezoru, što je preduslov za plaćanje zakonskih obaveza Opštine Budva.

”Naravno, prilikom planiranja plaćanja sprovešćemo procedure koje su regulisane članom 30 stav 5 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, a tiču se obaveze da Opština za svako plaćanje prethodno pribavi saglasnost resornog ministarstva, u ovom slučaju Ministarstva finansija i socijalnog staranja”, istakao je Carević koji je uz dopis Spajiću dostavio i odluku o privremenom finansiranju Opštine Budva rješenje o privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta, te plan primitaka i izdataka za 1. januar – 30. april, u okviru koga je prikazan plan primitaka i izdataka za period 1. do 30. april”, piše u dopisu.

Prema posljednjim podacima na platnom spisku u Opštini je gotovo 600 zaposlenih, od kojih oko 450 stalno zaposlenih, 25 po ugovoru o djelu, a 135 je po ugovoru o privremenom angažovanju.

Aktuelna budvanska vlast godinama je iz opozicionih klupa optuživala tada vladajući DPS za partijsko i rodbinsko zapošljavanje, da bi danas na opštinskim jaslama bilo gotovo 450 radnika. U Opštini Budva je krajem 2016. kada je došlo do smjene vlasti bilo, prema zvaničnim podacima, zaposleno 336 stalno zaposlenih radnika i na desetine onih po ugovoru o djelu.

U avgustu prošle godine Carević je pozvao sve zainteresovane službenike i namještenike zaposlene u opštinskoj administraciji da ukoliko su zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa u roku od 60 dana podnesu zahtjev.

Podsjećamo, nakon što više od šest mjeseci nijesu održane sjednice loklanog parlamenta i pored tog što su na to upozoreni, Vlada je donijela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Budva a funkciju lokalnog parlamenta do njenog konstituisanja vršiće Odbor povjerenika.

Odbor će, kako se navodi u odluci, činiti Sonja Vukićević, dipl. mašinski inženjer, građanka Budve, Miško Rađenović, dr docent u turizmu, građanin Budve, Saša Unčanin, zaposlen u lokalnoj administraciji, Snežana Mugoša, predstavnica Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Radmila Lainović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva za 5. jun.

Do dana izbora na čelu Opštine će i dalje biti Carević, a do kraja aprila očekuje se da će odbor povjerenika izglasati budžet, kako bi grad normalno funkcionisao i pripremio se za ovogodišnju sezonu. Opštinska preduzeća funkcionišu, mada je u mnogima i dalje v. d. stanje, a političke partije se polako pripremaju za izbornu kampanju.

Bar

Lekić: Đukanović raspušta parlament u očaju težeći da obezbijedi imunitet

Published

on

Bivši mandatar za sastav Vlade i lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da su prijevremeni izbori tema prvog reda.

On je kazao da u nadležnostima predsjednika države nigdje ne piše da raspušta parlament.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

Mislim da to radi u očaju u težnji da obezbijedi imunitet“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da sada živimo haotični trenutak.

Da je bilo elementarne koordinacije u sistemu kohabitacije ovo bi se izbjeglo. Ovaj zakon je bio odbrana Ustava. Ono što bi haotičnu situaciju usmjerilo ka rješenju je aktivnost Ustavnog suda“, kazao je Lekić.

Lekić je rekao da je do sinoć do 12 sati mogla da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

Đukanović cijelo vrijeme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kapo parcijalni, partijski predsjednik, na primjeru ambasadora je to pokazao“, rekao je Lekić.

On je dodao da se pokazalo da je institucionalna strana države, fasada, često lažna.

Paralelno se vodila vlast, kontrolisale institucije, ne generalizujem, kontrolisano je sudstvo“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da bi se moglo desiti da kao predsjednik države Đukanović raspisuje izbore i da krene taj proces, a da Ustavni sud zaključi da je Đukanović neustavno raspustio parlement.

On je kazao da je više puta na pitanje šta bi se desilo ako postane premijer, a Ustavni sud ocijeni Zakon o predsjedniku neustavnim, da bi podnio ostavku.

Lekić je rekao da ne zna kako se u istu ravan stavljaju DPS i DF.

DF je pobjednik na izborima“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da je i on za prijevremene parlamentarne izbore.

On je kazao da je za Vladu na čijem bi čelu bio ponudio dva modaliteta.

Jedan da URA uđe sa tri poslnika koji bi glasali ili da je spolja podrži. Abazović je rekao da će da razmisli i nije mi nikad odgovorio“, poručio je Lekić.

On je kazao da kada se zaigrala varijanta da bude Abazović premijer, što je kako kaže odmah prihvatio zbog većeg cilja.

„Ne zato što mislim da mu pripada. Mislio sam da URA ima najviše interesa da bude motor da izađe iz kontroverzi Vlade sa DF. U tom smislu DF je bio predviđen i nije smetao ideološko-politički profil. Onda je URA doprinijela nekom inetersu državnom koji ja možda nisam shvatio. Svelo se na momenat da URA neće iz određenog razloga“, rekao je Lekić.

Nastavi Citanje

Bar

DF: Mandić ne bježi od sučeljavanja, dijaloga ili duela

Published

on

Iz Demokratskog Fronta oglasili su se saopštenjem na tvrdnje da predsjednički kandidat tog saveza Andrija Mandić i lider DPS-a Milo Đukanović bježe od debeta kandidata na Javnom servisu.

Saopštenje prenosimo integralno:

Andrija Mandić, kandidat koalicije Za budućnost Crne Gore, ne bježi od bilo kojeg sučeljavanja, dijaloga ili duela. To je, uostalom, pokazao svih ovih godina.

Već smo bili na RTCG, svi kandidati sa svojim idejama, predlozima, ličnostima i javnošću koja je to posmatrala.

Demokratski je pružiti priliku i drugim medijima. Sjutra smo, na primjer, na TV Vijesti.
Želimo da čujemo i uvažimo svakog i nema potrebe za ponavljanjem istog.

Andrija Mandić i njegov izborni štab samostalno i na osnovu realnih parametara i analiza procjenjuju koje su to emisije na kojima treba učestvovati i kako sve važne medije uvažiti.

Koncept debate na RTCG je imao dosta manjkavosti. Čak se može konstatovati da neki kandidati imaju svoju štopericu, kao i da se bave dječjim igrama poput nabacivanja pitanja, a onda ulaze u namještene replike i komentare kako bi i tu ugrabili više vremena.

Takođe, neki od kandidata su se razgalamili proteklih dana u vezi debate na RTCG, a i poručivali su da imaju nešto važno da saopšte našem predsjedničkom kandidatu. Andrija Mandić će u petak veče, nakon pobjedničkog skupa u Podgorici, biti učesnik debate na TV Vijesti, tako da će ostali kandidati dobiti priliku da sa njim rasprave mnoga pitanja i riješe sve nedoumice. To im je svakako i šansa da čuju program i ideje koje će Andrija Mandić realizovati nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Nastavi Citanje

Budva

U Lapčićima naletio kolima na bika!

Published

on

Na magistralnom putu Cetinje – Budva, u mjestu Lapčići, sinoć je oko 22,45 sarti došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj je putnički automobil, marke škoda podgoričkih registarskih tablica, udario u bika – saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

Vozač automobila je naletio na krupnog bika koji se u tom trenutku našao na magistrali. Vozilo je pretpjelo teža oštećenja a vozač je srećom ostao nepovriježđen.

Nesretna životinja ostala je da leži na putu, preniio je portal RTV Budva.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.