Connect with us

Budva

Zbog neizglasavanja budžeta Opština Budva ne može da isplati plate!

Published

on

Opština Budva nije u mogućnosti da zaposlenima isplati zarade, budući da je period privremenog finansiranja istekao, a budžet nije izglasan.

Iako je sa opštinskog računa prebačen novac ostalim korisnicima, odnosno zaposlenima u službama i ustanovama, više stotina radnika opštinske administracije nije primilo zarade, što je prvo kašnjenje.

Politička kriza i uvođenje prinudne uprave praktično je uslovilo i nemogućnost da administracija funkcioniše. Zbog toga je predsjednik Opštine Budva Marko Carević, kako je “Vijestima” rečeno u njegovom kabinetu, uputio dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, zatraživši od njega saglasnost da sa opštinskog računa koristi novac tokom aprila.

”S obzirom na to da Opština Budva nije u zakonskom roku usvojila budžet za 2022. godinu, 31. decembra prošle godine donijeta je odluka o privremenom finansiranju Opštine budva za period od 1. januara do 31. marta. Kako ni do 31. marta nije donijet budžet usljed neodržavanja sjednice Skupštine opštine Budva, molimo Vas da nam izdate saglasnost za mjesečnu potrošnju, za april tekuće godine, a na osnovu člana 30 stav 5 Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Ova sredstva su u visini jedne dvanaestine rashoda ostvarenih u prošloj godini, a potrebna su radi odobravanja mjesečenih alokacija (potrošnje) po potrošakim jedinicama lokalne samouprave”, napisao je Carević u dopisu resornom ministarstvu.

Kako je naglasio, izdavanje saglasnosti omogućiće evidentiranje plana potrošnje za april tekuće godine u opštinskom trezoru, što je preduslov za plaćanje zakonskih obaveza Opštine Budva.

”Naravno, prilikom planiranja plaćanja sprovešćemo procedure koje su regulisane članom 30 stav 5 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, a tiču se obaveze da Opština za svako plaćanje prethodno pribavi saglasnost resornog ministarstva, u ovom slučaju Ministarstva finansija i socijalnog staranja”, istakao je Carević koji je uz dopis Spajiću dostavio i odluku o privremenom finansiranju Opštine Budva rješenje o privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta, te plan primitaka i izdataka za 1. januar – 30. april, u okviru koga je prikazan plan primitaka i izdataka za period 1. do 30. april”, piše u dopisu.

Prema posljednjim podacima na platnom spisku u Opštini je gotovo 600 zaposlenih, od kojih oko 450 stalno zaposlenih, 25 po ugovoru o djelu, a 135 je po ugovoru o privremenom angažovanju.

Aktuelna budvanska vlast godinama je iz opozicionih klupa optuživala tada vladajući DPS za partijsko i rodbinsko zapošljavanje, da bi danas na opštinskim jaslama bilo gotovo 450 radnika. U Opštini Budva je krajem 2016. kada je došlo do smjene vlasti bilo, prema zvaničnim podacima, zaposleno 336 stalno zaposlenih radnika i na desetine onih po ugovoru o djelu.

U avgustu prošle godine Carević je pozvao sve zainteresovane službenike i namještenike zaposlene u opštinskoj administraciji da ukoliko su zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa u roku od 60 dana podnesu zahtjev.

Podsjećamo, nakon što više od šest mjeseci nijesu održane sjednice loklanog parlamenta i pored tog što su na to upozoreni, Vlada je donijela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Budva a funkciju lokalnog parlamenta do njenog konstituisanja vršiće Odbor povjerenika.

Odbor će, kako se navodi u odluci, činiti Sonja Vukićević, dipl. mašinski inženjer, građanka Budve, Miško Rađenović, dr docent u turizmu, građanin Budve, Saša Unčanin, zaposlen u lokalnoj administraciji, Snežana Mugoša, predstavnica Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Radmila Lainović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva za 5. jun.

Do dana izbora na čelu Opštine će i dalje biti Carević, a do kraja aprila očekuje se da će odbor povjerenika izglasati budžet, kako bi grad normalno funkcionisao i pripremio se za ovogodišnju sezonu. Opštinska preduzeća funkcionišu, mada je u mnogima i dalje v. d. stanje, a političke partije se polako pripremaju za izbornu kampanju.

Budva

Najviše turista stiglo iz Rusije – 246,000!

Published

on

U Crnoj Gori je prošle godine boravilo 2,6 miliona turista, koji su ostvarili 16,3 miliona noćenja. Broj turista je neznatno za oko 30 hiljada manji nego do sada rekordne 2019. godine, ali je broj noćenja veći za 1,8 miliona ili 13 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Strani turisti ostvarili su ukupno 15,7 miliona noćenja, a domaći svega 610 hiljada ili 3,7 odsto od ukupnog broja. Ukoliko se uzme u obzir ranija procjena da prosječni turista dnevno troši 90 eura, to znači da je ukupan prihod od turizma bio oko 1,4 milijarde eura.

Turisti su lani prosječno boravili u Crnoj Gori 6,3 dana. Prosjek kod stranih turista bio je 6,5 dana, a kod domaći 3,7.

Prema podacima o posjeti turista prema zemljama njihovog porijekla, primjetno je da postoje značajne razlike u dužini njihovog boravka.

Prošle godine rekorderi po broju noćenja bili su gosti iz Rusije, kojih je bilo 246 hiljada a imali su 3,7 miliona noćenja, odnosno prosječno su boravili 15 dana. To je više nego duplo u odnosu na prosjek. Na njih se odnosi 23,6 odsto ukupnog broja noćenja.

U 2019. godini Crnu Goru su posjetile 384 hiljade gostiju iz ove države, a tada su imali 3,47 miliona noćenja. Tada su Rusi prosječno boravili devet dana, dok je prosjek za ostale turiste bio oko pet i po dana.

Duži boravak gostiju iz Rusije može imati i neturističke razloge, s obzirom da je povećan broj građana iz te države koji zbog ratnih sukoba dolaze u Crnu Goru i dobijaju status stranca sa privremenim boravkom ako započnu neki biznis ili kupe nekretninu. Zbog toga je moguće da se ruski državljani prvo prijavljuju kao turisti dok ne predaju potrebnu dokumentaciju za status stranca sa privremenim boravkom.

Slična situacija je i sa gostima iz Ukrajine, kojih je prošle godine bilo 63 hiljade a ostvarili su 644 hiljade noćenja, odnosno boravili su prosječno 10,2 dana. Crnu Goru je 2019. godine posjetilo 57 hiljada turista iz Ukrajine koji su imali 463 hiljade noćenja ili prosječno osam dana.

Od ukupnog broja noćenja 45 odsto ostvarili su gosti iz samo dvije države Rusije i Srbije. Bilo je 438 hiljada gostiju iz Srbije koji su imali 3,4 miliona noćenja, odnosno boravili su prosječno 7,7 dana.

Na trećem mjestu bila je 221 hiljada gostiju iz Bosne i Hercegovine, koji su imali 1,33 miliona noćenja. Oni su prosječno boravili šest dana.

Na četvrtom mjestu su gosti iz Njemačke koji su imali 768 hiljada noćenja. Njih je ukupno bilo 152 hiljade, a prosječno su boravili pet dana.

Među turistima koji najkraće borave u Crnoj Gori su gosti iz Kine. Njih je lani bilo 32 hiljade, a imali su svega 55 hiljada noćenja, odnosno boravili su prosječno manje od dva dana.

U kolektivnom smještaju (hoteli, moteli, turistička naselja, kampovi) lani su boravila 1,4 miliona turista, koji su ukupno imali 5,1 milion noćenja, odnosno boravili su prosječno 3,6 dana.

Privatni smještaj je lani ugostio 1,17 miliona turista, koji su imali 11,2 miliona noćenja. Ovi gosti su boravili u Crnoj Gori skoro tri puta duže nego hotelski – 9,5 dana.

Tako da je u kolektivnom smještaju ostvareno 31,3 odsto od ukupnog broja noćenja, a u privatnom smještaju 68,7 odsto.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

Budva

Kotoranin uhapšen u Budvi – Nosio pancir, pronađen kokain

Published

on

Budvanska policija juče je uhapsila Kotoranina Vasa Mršića (20) tokom kontrole ugostiteljskog lokala u centru Budve.

Kako je Vijestima rečeno budvanska policija imala je ciljane kontrole pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica.

Kotoranin je navodno na sebi imao pancir, a kod njega je navodno pronađeno i deset grama kokaina.

On će danas uz krivičnu prijavu biti priveden u Više državno tužilaštvo.

Vaso Mršić je sin Nikole Mršića, navodnog člana škaljarskog klana iz Kotora, koji je optužen da je u septembru 2017. ubio nekadašnjeg golmana Bokelja Gorana Lenca (32), koji je navodno bio blizak kavačkom klanu.

Iz Uprave policije je zvanično saopšteno da su budvanski policajci juče u jednom ugostiteljskom objektu u Budvi kontrolisali V.M. (20) iz Kotora, koji je u trenutku kontrole na sebi imalo zaštitni prsluk – pancir.

“Tom prilikom policija je pronašla manje pvc pakovanje sa sadržajem opojne droge kokain”, piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su dodali da se nadležni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izjasnio da se u radnjama V.M. stiču elementi krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te je V.M. uhapšen.

“On će u zakonskom roku uz krivičnu prijavu biti sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalje postupanje”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Nastavi Citanje

Budva

Budvanin sletio automobilom kod Brajića i sam izašao iz vozila!

Published

on

Budvanin I. K.(37) zadobio je lakše povrede u saobraćajnoj nezgodi koja se oko podne dogodila u mjestu Brajići kad je autom sletio u provaliju.

Vozač je sam izašao iz vozila, nakon čega je prebačen preventivno u cetinjsku bolnicu.

Do nezgode je došlo kada je zadnji točak ispao sa vozila, nakon čega je izgubio kontrolu i sletio sa puta, prenijele su Vijesti.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.