Connect with us

Bar

Pješčić: Restitucija koči razvoj Slobodne zone

Published

on

Površina od oko 2,7 hektara u Slobodnoj zoni Luke Bar koja je planskom dokumentacijom predviđena za dalji razvoj proizvodnje i proizvodno-trgovačkih djelatnosti ima teret restitucije, odnosno, za taj prostor su predati zahtjevi za povraćaj zemljišta koji su aktivni skoro od samog početka rada zone i još nijesu riješeni. Zahtjevima za povraćaj oko dva hektara zemljišta je obuhvaćena i zona oko upravne zgrade Luke Bar uključujući i samu zgradu.

To je za “Vijesti” kazao izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić.

Odluka o osnivanju Slobodne zone je donijeta 2000. godine, a ona je sa radom počela 2005. godine.

Inicijativa za preparcelizaciju

”Važno je napomenuti da su zemljište i svi infrastrukturni objekti na prostoru Slobodne zone u vlasništvu države Crne Gore. Postoje aktivni zahtjevi za povraćaj zemljišta u zoni planiranoj za dalji razvoj Slobodne zone u dijelu opredijeljenom za razvoj proizvodnje, proizvodno-trgovačkih i poslovnih aktivnosti (zahtjev za povraćaj se odnosi na zemljište površine oko 2,7 ha) i u zoni oko upravne zgrade Luke Bar (zahtjev za povraćaj se odnosi na zemljište površine oko dva hektara uključujući i samu zgradu). Značajan dio prostora predviđenog za proširenje Slobodne zone, shovno planskoj dokumentaciji, ima teret restitucije. Iako se formalni zahtjev za povraćaj zemljišta odnosi na površinu oko 2,7 hektara, zabilježbu tereta restitucije nosi zemljište ukupne površine 24,5 hektara jer se radi o dvije velike katastarske parcele”, objasnio je Pješčić.

Zahtjevi za povraćaj (obeštećenje) se vode pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje u Baru, kaže Pješčić, gotovo od samog početka rada Slobodne zone i još nisu okončani. Prema njegovim riječima Luka Bar u tom dijelu nije nadležna, ali joj je cilj da se to pitanje riješi u što je moguće kraćem roku i time otklone ograničenja vezana za valorizaciju potencijala Slobodne zone.

”Pošto je procedura za zahtjeve za povraćaj (obeštećenje) u toku i nije izvjesno kada će se postupak okončati, u cilju prevazilaženja ovog problema Luka Bar je podnijela inicijativu da se preparcelišu katastarske parcele predviđene za razvoj proizvodno-trgovačkih i poslovnih aktivnosti tako što će se izdvojiti zemljište koje je predmet restitucije u posebnu parcelu, a da se briše teret restitucije sa ostatka parcele”, pojasnio je Pješčić.

Restrukturiranjem 2009. godine na prostoru Slobodne zone formirani su i “Kontejnerski terminal i generalni tereti” (sada AD “Port of Adria”) i Luka Bar, prema riječima Pješčića, ima ovlašćenja operatora slobodne zone i za to područje.

”Ukupna površina teritorije oba društva na kojoj je moguće obavljati poslovanje u režimu slobodne zone iznosi oko 130 hektara sa definitivnim opredjeljenjem da se razvija i proširuje, u skladu sa zahtjevima potencijalnih korisnika i obezbjeđivanjem formalno-pravnih preduslova. Postoji opredjeljenje, formalizovano u odredbama prostorno-planske dokumentacije, da se prostor Slobodne zone razvija i proširuje na ostalom prostoru prve faze privredne zone Bar, na južnoj padini brda Volujica i uvali Bigovica i u zoni akvatorijuma između glavnog lukobrana i rta Volujica čime bi se površina slobodne zone gotovo udvostručila”, istakao je Pješčić.

Zaokružena planska dokumentacija

Direktor Luke Bar navodi da je dugogodišnji problem pokrivenost prostora Slobodne zone validnom planskom dokumentacijom otklonjen je 2018. godine donošenjem Prostornog plana područja posebne namjene za obalno područje Crne Gore u okviru koga je na insistiranje Luka Bar urađena detaljna razrada lokacija “Prve faza Privredne zone Bar” u opštini Bar koja obuhvata i prostor Slobodne zone.

”Time je prekinut višegodišnji period nepostojanja adekvatne planske dokumentacije nakon prestanka važenja DUP-a “Prve faze privredne zone Bar “ iz 2003. godine”, istakao je Pješčić

On je rekao da osim načina postupanja sa robom, ne postoje posebne pogodnosti kojima bi se podstakla investiranja u Slobodnu zonu, te da su Izmjenama Zakona o slobodnim zonama (2016. godine), dodatno redukovani podsticaji za korisnike te zon.

”Tada su za fazu izgradnje objekata i opremanja ukinuti benefiti vezani za oslobađanje od carine i poreza. U cilju privlačenja firmi zainteresovanih za razvoj proizvodnih i trgovačkih djelatnosti,neophodno je pronaći i uvesti realne podsticaja na svim nivoima – Luke Bar, Opštine Bar i na državnom nivou – koji će obezbijediti povećanje stepena iskorišćenja potencijala Slobodne zone. Konkretni podsticaji za razvoj djelatnosti u Slobodnoj zoni na lokalnom i državnom nivou bi se trebali odnositi na investicionu fazu (oslobađanje od komunalija, carina, poreza…) i na fazu obavljanja djelatnosti (stimulansi za nove tehnologije, broj zaposlenih …), naveo je Pješčić.

Rade na unapređenju sistema bezbjednosti

Pješčić kaže da dešavanja u Slobodnoj zoni koja se odnose na krijumčarenje narkotika i duvana direktno utiču na reputaciju kompanije.

”Reputacioni rizik najčešće nastaje kao posljedica nastupanja incidentnih događaja koji proizilaze iz izloženosti kompanije raznim strateškim, operativnim i finansijskim rizicima. Dokazano je da rast reputacionog rizika u kompanijama direktno utiče na finansijsku stabilnost, često sa dugoročnim posljedicama. Zbog ovih događaja i snažne medijske propraćenosti u cilju obavještavanja javnosti, a nerijetko i objavljivanja poluinformacija ili informacija koje predstavljaju tajnu (u smislu zaštite istražnog postupka), pojačavaju se negativne posljedice po reputaciju kompanije”, istakao je Pješčić.

On je rekao da se na taj način pojačava nepovjerenje poslovnih partnera u kompaniju i rastom reputacionog rizika smanjuje se poslovanje kompanije, a moguć je i prekid poslovanja u jednom dijelu.

”Želim napomenuti da u identičnim ili sličnim situacijama u smislu krijumčarenja narkotika u drugim evropskim lukama sve službe bezbjednosti postupaju na način da se javnost upozna da je određenja količina narkotika pronađena u luci. Dalje davanje obavještenja je zabranjeno u cilju zaštite sprovođenja istrage i drugih informacija važnih sa aspeketa bezbjednosti. Tek nakon podizanja optužnice, nadležni državni organi upoznaju javnost sa detaljima. Sve ovo rade sa ciljem zaštite reputacije kompanija, a posebno kompanija u državnom vlasništvu”, kazao je Pješčić.

On je naglasio da Luka Bar aktivno radi na unapređenju sistema bezbjednosti luke i lučkih postrojenja u saradnji sa svim relevantnim službama bezbjednosti u državi.

Prema njegovim riječima u toku je unapređenje sistema fizičke i tehničke zaštite u luci koje će omogućiti umanjenje reputacionog rizika i vraćanje povjerenja kod partnera.

”Preduzeli smo niz aktivnosti u ovom pravcu, koje su već dale rezultat. Nadam se da ćemo svi zajedno, sa ciljem sprečavanja ovih oblika krijumčarenja i unapređenja poslovanja Luke Bar raditi na poboljšanju medijskog ambijenta u cilju zaštite interesa kompanije i smanjenja reputacionog rizika”, kazao je Pješčić.

Rekordan pretovar za prva tri mjeseca ove godine

Pješčić je kazao da Luka Baru za prva tri mjeseca ove godine po količini pretovara ima najbolji rezultat u zadnjih 20 godina.

”Imamo 466 hiljada tona za prva tri mjeseca. Drugi kvartal već ima najavljen pretovar za 300 hiljada tona. Ta cifra će rasti i očekuje se da će biti ista na nivou prva tri mjeseca”, rekao je Pješčić.

Izvor: Vijesti

Bar

Ilegalne aktivnosti na Skadarskom jezeru pratiće se sa 138 kamera, pet dronova i termovizijskim dronom za noćno osmatranje!

Published

on

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, opremu je ustupila Agencija i volonteri NPCG.

Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate u koliko ih pronađete jer ste već snimljeni”, navodi se u saopštenju.

Jedan dio ove opreme je već u funkciji.

Ovih dana nastavljamo postavljanje… Konačno ćemo znati brojno stanje vidre u kanalima, te sakupiti snimke gniježđenja značajnijih vrsta ptica”, navodi se u saopštenju.

Juče su zamijenili i akumulator na kameri u rezervatu Pančeva oka kako bi sa bezbjedne udaljenosti snimali situaciju na platformama za gniježđenje pelikana koja za sada, nije baš ohrabrujuća.

Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, zaključili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Nastavi Citanje

Bar

Bar predstavio turističku ponudu na sajmu u Beču

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja turističku ponudu opštine Bar na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2020“ koji se održava od 16. do 19. marta u Beču, u okviru štanda Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Sajam „Ferienmesse Wien“  je najveći sajam turizma u Austriji, sa prosječnom posjetom od 150.000 ljudi,  a učestvuje više od 900 izlagača iz 70 zemalja.

Poznavajući navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, očekivano najviše interesovanja je bilo za: kampove, biciklističke i pješačke staze, seoski turizam i kulturna dobra..

Takođe će  posjetioci  imati priliku da kroz sastanke i promotivni materijal, dobiju informacije o kompletnoj turističkoj ponudi Bara sa posebnim akcentom na aktivni turizam za koji vlada najveće interesovanje.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu uz turističku organizaciju Bar i “Hotela Kalamper & SPA”  predstavljaju i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Ulcinja i Podgorice.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar na sajmu turizma u Varšavi „ ITTF Warsaw“ 2023

Published

on

Turistička organizacija Bar predstavlja ponudu naše opštine na jednom od najvažnijih međunarodnih događaja u sektoru turizma u Poljskoj, sajmu „ITTF Warsaw 2023″ koji se održava od 16. do 18. marta u Varšavi, a na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prvi dan sajma je bio posvećen  poslovnim sastancima, dok su drugi i treći dan namijenjeni svim posjetiocima.

Brojnim posjetiocima našeg štanda smo putem kvalitetnog i raznovrsnog turističkog materijala približili  aktuelnu ponudu barske opštine.Posebno bismo istakli interesovanje za kulturna dobra, vinarije i vinske rute, kao i za hotele sa četiri i tri zvjezdice manjeg kapaciteta. Od izuzetnog značaja je što je turistička privreda našeg grada prepoznala interes i nastupila zajedno sa nama na ovom sajmu.

Tržište Poljske spada u red prioritetnih emitivnih tržišta za Crnu Goru sa kojeg se bilježi kontinuirani rast turističkog prometa u prethodnom periodu. U 2022. Godini je ostvareno 14 249 dolazaka, što je 90% više u odnosu na 2021. godinu, a ostvarili su 94 746 noćenja što je 82% više u odnosu na 2021. godinu. Dobroj posjeti sa ovog tržišta u značajnoj mjeri doprinosi sve bolja aviopovezanost. U toku su pregovori uvođenja diretnih avio linija sa Poljskog tržišta.

Na štandu NTO CG su pored TO Bar svoju ponudu predstavile i lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Herceg Novog i Ulcinja.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.