Connect with us

Bar

Buking na zadovoljavajućem nivou, pred nama je, ipak, dobra turistička sezona!

Published

on

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković, smatra da će ova turistička sezona biti dobra, a podaci privrede pokazuju da je buking za sada na zadovoljavajućem nivou.

Tripković Marković je navela da je cilj da NTO uradi maksimum, što je do njih, u promociji destinacije, prenosi portal RTCG.

“Vidjećemo šta će biti, mnogo toga će zavistiti od načina na koji će se ova kriza riješiti. Vjerujem da će ipak biti dobra sezona, ne samo zato što je to moja subjektivna procjena, prema podacima koje smo dobili od privrede, buking je za sada na zadovoljavajućem nivou”, navela je Tripković Marković u emisiji Radija Crne Gore Link.

Ona je rekla da najviše bukinga za sada ima iz zemalja Zapadne Evrope i iz Izraela. Sadašnji buking sa skandinavskog tržišta je, kako je dodala, na novou iz 2019. godine.

“Turizam je i patriotizam i svi smo mi ambasadori svoje destinacije”, poručila je Tripković Marković.

Ona je kazala da ohrabruje istraživanje Evropskog savjeta za putovanja, koje pokazuje da tri od četiri Evropljanina planiraju da putuju ove godine.

Ohrabrujuće je, kako je dodala, što su im mediteranske zemlje glavna tražnja.

Tripković Marković je navela i da je primjetan kasniji buking putovanja.

“Sudeći po ovim podacima, ljudi su željni putovanja”, navela je Tripković Marković i dodala kako imamo razloga da se radujemo predstojećoj sezoni.

Tripković Marković je ponovila i da budžet NTO drastično smanjen za ovu godinu, posebno za promotivne aktivnosti.

“Imamo 14 odsto budžeta iz prethodne godine, to je oko 300 hiljada eura za čitavu godinu, što ne može biti dovoljno za promotivne aktivnosti”, tvrdi Tripković Marković.

Ona je kazala da je analiza, koju je uradila po stupanju na dužnost, pokazala da se namjenski prihodi ne preusmjeravaju ka NTO-u, na način na koji se to preusmjerava lokalnim turističkim organizacijama.

NTO je, kako je saopštila, po tom osnovu za deset godina zakinuta za 13 miliona eura.

Ona je rekla da je međunarodna promocija skupa i da se to dugoročno mora osjetiti.

Tripković Marković je podsjetila i da su ukrajinsko i rusko tržište zajedno, na drugom mjestu po učešću u turističkom prometu u Crnoj Gori.

Zbog toga je, kako smatra, potrebno privući nova tržišta. Zbog toga je NTO crnogorsku ponudu predstavila na sajmovima u Parizu, Londonu, Barseloni.

Ona je podsjetila i na učešće Crne Gore na svjetskoj izložbi Expo Dubai, kao i da ove godine imamo direktne letove iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Tripković Marković je rekla da ćemo imati i dobru povezanost sa Velikom Britanijom. Među značajnim tržištima navela je i Izrael, Luksemburg, odakle imamo direktne letove, kao i sa Mađarskom i Češkom.

Bar

VDT obustavilo istragu protiv stečajnog upravnika Primorke! Slijedi nova krivična prijava!

Published

on

U prilog Vam saljem naredbu o obustavi istrage koju je Vise državno tužilastvo, odnosno državni tužilac Ana Radović, donijela je odluku o obustavi istrage protiv stečajnog upravnika Žarka Ostojića u stečaju AD „Primorka“ Bar.

Na dan protesta Edina Begzića, predstavnika bivših radnika Primrke koji su oštećeni u ovom slučaju, ispred NLB Banke u Baru 28. decembra 2021. godine, Više državno tužilaštvo je ekspresno i na sva zvona objavilo da je pokrenuta istraga protiv ovog stečajnog upravnika zbog moguće zloupotrebe službenog položaja.

“Ja sam i tog dana znao da je to samo njihova igra i pokušaj umirivanja podrške mom protestu (iako je protest bio nezakonit) a i da se stvori privid da je moj protest imao efekta i postigao nesto u pogledu pravde u slucaju „Primorka“. Zanimljivo je da Više drzavno tužilastvo nije dostavilo ovu naredbu o obustavi istrage medijima, niti je istu objavilo na zvaničnom sajtu Višeg državnog tužilastva a sve kako bi se prikrila ova nezakonita odluka. U narednim danima biće predata nova žalba odnosno nova prijava u kojoj ce detaljno biti objašnjenjo kako prvopostupajuća u ovom slučaju bivša specijalna drzavna tuziteljka Mira Samardžic i sada državna tužiteljka Ana Radović zamjenom teza i nevođenjem kompletne istrage pokušavaju da zaštite stečajnog upravnika Žarka Ostojića. Iz ovog razloga ubrzo ćemo izvršiti dopunu krivične prijave koju smo početkom decembra predali SDT-u protiv OKG koja je opljačkala i građane Crne Gore a i radnike „Primorke“ a tom dopunom dodaćemo kao člana ove OKG i državnu tužiteljku Anu Radović prema kojoj smo već izrazili sumnje u sklopu te krivične prijave predate SDT-u, a što ćemo detaljnije objasniti u optužnici koju ćete uskoro dobiti nakon sto je predamo”, navodi se u saopštenju Begzića.

Nastavi Citanje

Bar

Barsko zaleđe predstavljeno na sajmu u Minhenu

Published

on

Prirodne ljepote, ponude aktivnog odmora i bogata kulturna baštinu privukli su veliko interesovanje posjetilaca Međunarodnog specijalizovanog sajma za aktivni turizam, koji je u Minhenu održan od 14. do 18. februara.

Sajam u Minhenu, jedan od najposjećenijih u južnom dijelu Njemačke, okupio je preko 140 hiljada posjetilaca i 900 izlagača iz 50 zemalja, a posjetioci štanda TO Bar imali su priliku da se upoznaju sa brojnim atrakcijama i aktivnostima koje Bar nudi, uključujući nevjerovatne prirodne ljepote, kulturnu baštinu i raznovrsne mogućnosti za aktivni odmor, za kojim je i vladalo najveće interesovanje.

– Poseban akcenat stavljen je na promociju 20 pješačkih staza koje se prostiru na preko 200 kilometara naše opštine, pet kanjona u zaleđu Bara, atraktivnu i bogatu ponudu Skadarskog jezera – navode iz TO Bar.

Tržište Njemačke jedno je od najznačajnih emitivnih tržišta za našu destinaciju. Prema zvaničnim podacima TO Bar, u poređenju sa 2022. godinom zabilježen je rast broja ostvarenih noćenja od 16%.

– Turistička organizacija Bar nastavlja svoj angažman u promociji ponude destinacije, sa akcentom na sadržajnu ponudu aktivnog odmora. Sajam u Minhenu bio je izvanredna prilika za promociju Bara kao atraktivne destinacije za avanturiste i ljubitelje prirode, a ujedno i upoznavanje posjetilaca sa njemačkog tržišta sa novitetima u ponudi. Kroz naše aktivnosti, želimo inspirisati putnike da istraže ljepotu barske opštine i dožive nezaboravna iskustva – stoji u saopštenju.

Na sajmu su ponudu predstavile lokalne turističke organizacije Ulcinja, Cetinja, Mojkovca i Bijelog Polja, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Tragedija na putu Bar – Ulcinj: Poginule tri osobe, dvije teško povrijeđene

Published

on

Od posljedica saobraćajne nesreće, koja se 40 minuta nakon ponoći dogodila na magistralnom puti Bar – Ulcinj, u naselju Utjeha, smrtno su stradale Baranke B.B. (20) i N.D. (18) i Ulcinjanin M.D. (21). U Oštoj bolnici Bar, na medicinskom zbrinjavanju su L.P. (18) i A.V. (18) iz Bara, koje su zadobile povrede opasne po život.

U Opštu bolnicu Bar, u noći između subote i nedelje, dovezena su tri pacijenta koji su zadobili teške povrede u saobraćajnoj nezgodi. Jedna osoba je, na žalost, preminula tokom prijema. Dvije osobe su medicinski zbrinute u našoj zdravstvenoj ustanovi. Stabilnih su parametara. Zbog prirode povreda pacijenti će biti upućeni u Klinički centar Crne Gore, kazao je za Primorski portal dr Rade Stanisavljević, dežurni ljekar u Opštoj bolnici Bar.

Prema navodima iz policije do udesa je došlo usljed sudara automobila marke ‘Audi A3’, ulcinjskih registarskih oznaka, kojim je upravljao M.D. i vozila ‘Seat’ barskih tablica, za čijim volanom je bila B.B. (20). Na licu mjesta su stradali vozač audija i N.N. koja je bila suvozač u ‘Seatu’. Djevojka B.B. koja je vozila ‘Seat’, podlegla je povredama u 2 sata i 30 minuta u Barskoj bolnici.

Foto: Dragan Stojanović/Dan

Uviđaj je obavila tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, Mirjana Tankosić Vučinić, uz prisustvo vještaka saobraćajne struke, kriminalističkog tehničara Odjeljenja bezbjednosti Bar.

Saobraćaj je na toj dionici puta u oba smjera bio zatvoren do pet sati.

Okolnosti pod kojima je došlo do saobraćajne nesreće, biće poznate nakon rezultata izviđaja.

(Dan)

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.