Connect with us

Budva

Carević poštuje standarde: Dva mandata dosta, povlači se sa “kormila” Budve, ostaje u politici!

Published

on

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, obratio se danas javnosti na konferenciji za medije. Carević je na početku konferencije rekao da želi da se obrati građanima i građankama Budve i objasni razlog svog današnjeg obraćanja.

– Dozvolite mi da se u svojstvu predsjednika Opštine Budva prije svega zahvalim na ogromnoj podršci koju ste mi ukazali u prethodnom periodu i da naglasim da mi čini veliku čast što sam imao priliku da vršim funkciju predsjednika opštine od 5. januara 2019. godine. Za mene je ovo velika čast ali i ogromna obaveza da sa ovog mjesta pomognem gradu da krene putem oporavka i razvoja, što često nije bilo nimalo lako. Suočio sam se sa brojnim problemima od prvog dana kada sam stupio na dužnost koji su pratile ucjene od strane koalicionih partnera i stalna opstrukcija u radu. Navikao sam da u životu idem težim putem tako da mi ovo nije predstavljalo nikakav novitet i radio sam najbolje što sam mogao – saopštio je Carević.

U prethodnom periodu uspjeli da vrate naslijeđeni dug od 40 miliona

– Kada pogledam unazad, ova opština je uspjela da konsoliduje svoje javne finansije jer smo zaustavili organizovani kriminal i korupciju i u tom postupku krenuli smo baš od funkcije prvog čovjeka grada. Zbog toga smo upsjeli da vratimo preko 40 miliona naslijeđenog duga, da isplatimo sva kreditna zaduženja, da isplatimo reprogram poreskog duga za doprinose iz ranijeg perioda, da redovno isplaćujemo plate i zarade svim zaposlenimaa i finansiramo sve tekuće rashode. Na današnji dan Opština Budva ima preko 7 miliona na svom računa i nije dužna nikome niti jedan jedini cent. Uspjeli smo da u ove tri godine imamo investicioni ciklus od 36 miliona eura koje su uložene u grad, u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, u nova igrališta, nove ulice, nove kružne tokove i raskrsnice. Iza nas su uspješno realizovane turističke sezone posebno ona 2019 godine kada smo postigli rekord. Za nama je i dvije teške godine borbe sa kovidom koji je usporio razvoj grada i našu glavnu privrednu granu turizam.

Carević posebno naglašava da zalago za princip smjenjivosti vlasti i istakao da je razlog njegovog današnjeg obraćanja to da “želim da obavijestim javnost da sam se od prvog do poslednjeg dana kada sam se uključio u politiku zalagao i zalažem se za princip smjenjivosti vlasti. Uspjeli smo da nakon 30 godina smijenimo odnarođeni režim koji je pljačkao građane i stvarao nepravdu na svim nivoima. Od 2016. godine DPS više nije na vlasti u Budvi, a takođe smo ih i 2020 godine porazili do te mjere da se više u tom formatu ne mogu vratiti na vlast. Princip smjenjivosti vlasti podrazumijeva ne samo promjenu vlast već i personalnu promjenu onih koji vrše javne funkcije. U dva izborna ciklusa bio sam nosilac liste Demokratskog fronta u Budvi i oba puta smo pobijedili DPS. Poslednji put najubljedljivije kada smo pored izborne volje branili naše svetinje, branili našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Na tu borbu sam posebno ponosan i biću do kraja života zadovoljan jer sam bio dio neponovljive, nesvakidašnje i svetosavke pobjede – iskatao je predsjednik Opštine Budva”.

“Ni jedna vlast ne treba da traje 30 godina a posebno ne da isti pojedinci vrše funkcije 30 godina”

– Lično smatram da je biti u dva mandata, ili u dva izborna ciklusa, predsjednik opštine dovoljno za svakog pojedinca. U Crnoj Gori ne treba više niti jedna vlast da traje 30 godina a posebno ne da isti pojedinci vrše funkcije 30 godina. U tom smislu, želim da vas obavijestim da na izborima koji su raspisani 5.juna u Budvi neću biti nosilac liste DF. Iako sam za ova dva izborna ciklusa ukupno bio predsjendik opštine 3,5 godine mislim da je to bilo dovoljno i da treba šansu ukazati drugima. U savremenom svijetu postoji već demokratski standard da dva puta uzastupno najviše možete biti predsjednik i ne vidim razlog zašto u Crnoj Gori ne bi smo uveli takvu praksu. Znam da je neubičajeno da se neko povlači u trenutku kada je najjači, kao što to radim upravo ja znajući da u ovom trenutku lista koju sam predvodio na prethodnim izborima ima podršku 51,40 % građana Budve i da bi vjerovatno osvojila apsolutnu vlast – saopštio je Carević.

Više puta sam javno saopštio da se nisam uključio u politiku da bih se borio za funkcije već da bih pomogao da ova zemlje krene pravim putem i da naše društvo i naš narod osjete boljitak promjena kada DPS pošaljemo u političku prošlost. Povjerenje građana da vodim ovaj grad dobio sam na izborima 30.avgusta 2020. godine. Ultimatumi koji su dolazili da podnesem ostavku značili su promjenu izborne volje i iz tog razloga nisam pristao na ucjene niti sam na to imao pravo. Da su građani smatrali da neko drugi treba da vodi ovaj grad onda bi to jasno iskazali na izborima. Oni koji su frustrirani svojim izbornim rezultatom pokušali da su mijenjanjem izborne volje ponište izbore i obesmisle osnovna pravila demokratije.

“Račun polažem i isključivo sam ga polagao građanima Budve”

– Odluka da se povučem sa funkcije predsjednika opštine ne datira od juče niti je donijeta iz razloga što je to neko tražio a pogotovo ne što je to neko očekivao. Račun polažem i isključivo sam ga polagao građanima Budve čija je izborna volja obavezujuća za svakoga, a za mene pogotovo. Kako sam dva puta bio nosilac liste i u dva izborna ciklusa predsjednik opštine, mislim da je to dovoljno dug period za vršenje bilo koje javne funkcije. Lično, nemam namjeru da više obavljam tu funkciju i iz tog razloga nisam ni nosilac liste DF na predstojećim izborima jer ne bi bilo pošteno prema građanima da tražim njihovu podršku a da kasnije prepustim funkciju predsjednika nekome drugome. Iako postoji takva praksa u Crnoj Gori ja mislim da je treba mijenjati jer to u neku ruku znači prevaru ili obmanu birača.

“Listu DFa u Budvi predvodiće gospodin Milo Božović”

– Imajući u vidu sve navedeno, želim da obavijestim javnost da će listu DF u Budvi predvoditi gospodin Milo Božović, poslanik u Skupštini Crne Gore a raniji menadžer opštine Budva koji je i moj lični i porodični prijatelj. Lista koju će on predvoditi ima moju apsolutnu podršku i moja je želja i preporuka građanima Budve da ta lista ostvari jači rezultat nego što smo ostvarili na prethodnim izborima. Mi smo na zajedničkom putu oporavka i razvoja Budve u korist svih građana i kao takvi manje je važno ko je nosilac liste, da li je neko na listi ili ne, ako smo posvećeni dobrobiti našem gradu. Zbog svega lošeg što se dešavalo u vremenu iza nas, želio bih da ova lista dobije aspolutnu podršku građana Budve i da preuzme odgovornost za dalje upravljanje gradom u punom kapacitetu. Zato pozivam sve svoje sugrađane da podrže listu koju će predvoditi Milo Božović jer je ona jedini garant da će Budva nastaviti da ide naprijed i da se razvija u pravom smjeru.

“Ovaj grad zaslužuje najbolje”

– Ovom prilikom želim da se zahvalim svima na dosadašnjoj podršci i da kažem da kada se na kraju podvuče crta da sam siguran da smo mnogo toga dobrog uradili za Budvu i njene građane. Bez obzira na opstrukcije, na izmišljanje raznoraznih afera, na podmetanja kojih je bilo svakodnevno, na medijske napade i izmišljotine, svakodnevno smo radili za dobrobit grada. Za nekoga bi možda ova atmosfera bila neizdrživa ali ko god me poznaje zna da je za mene bila podstrek više i motiv da dokažem da možemo bolje i da možemo više. Što su više napadali to je za mene dokaz bio da smo na pravom putu.

Još jednom, hvala na ukazanom povjerenju i ovim putem pozivam građane Budve da na predstojećim izborima još jednom potvrdimo da su oni koji su opljačkali grad, ali i oni koji su bili ometači njegovog razvoja u prethodnom mandatu, politička prošlost i da im nije mjesto i lokalnoj upravi. Ovaj grad zaslužuje najbolje a jedini garant za to je naša lista koju će predvoditi Milo Božović. Ja mu ovom prilikom želim svu sreću i što bolji izborni rezultat, ubijeđen da ću mu nakon 5 juna ova godine predati upravljanje gradom i da će Budva biti u sigurnim rukama.

“Lokalna lista DF-a osvojila 800 glasova više nego državna lista DF-a”

– Posebno želim da se zahvalim svim građanima koji su povjerenje ukazali listi koju sam predvodio na izborima 2016 i 2020 godine i da kažem da mi čini veliku čast što je određeni broj naših sugrađana na prošlim izborima na lokalnom nivou podržao listu koju sam predvodio iako su na parlamentarnim izborima istog dana glasali druge liste na državnom nivou. Činjenica da je naša lokalna lista DF-a osvojila 800 glasova više nego državna lista DF-a, pokazuje da je veliki broj naših sugrađana prepoznao da sam radio u opštem a ne ličnom, partijskom ili bilo kom drugom interesu, što za mene predstavlja posebnu vrstu zadovoljstva jer nisu robovali partijskim opredeljenjem već su cijenili ono dobro što smo uradili za ovaj grad.

“Ne povlačim iz politike već da ću i te kako biti prisutan u političkim procesima i političkom životu Crne Gore”

– Da ne bi bilo ikakve dileme ili pogrešnih tumačenja, želim da naglasim da se ne povlačim iz politike već da ću i te kako biti prisutan u političkim procesima i političkom životu Crne Gore, spreman da se, ukoliko to bude zahtjev i volja naroda, uključim u punom kapacitetu kako sam to uradio na izborima 2016. godine. Želim da se zahvalim svim pristalicama i podržavaocima ne samo u Budvi već širom Crne Gore ali i regiona, koji su za ovo vrijeme pružali podršku mom radu.

Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima kao i i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, za željom da isti provedete u zdravlju,miru, ljubavi, sreći, blagostanju i napretku. Neka nas ovaj sveti dan podsjeti na najveće vrijednosti našeg društva, kao što su novo rađanje, zajedništvo, međusobno razumijevanje i nesebično davanje. Neka nam ovaj Vaskrs da nadu svima da možemo krenuti putem oporavka, putem praštanja, putem pomirenja i jedinstva koji su nam prijeko potrebni, kako bi smo dalje zajedno mogli da nastavimo stvarajući bolje društvo i prilike za našu djecu. Na mnogaja, mnogaja ljeta, Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese – zaključio je Carević u svom obraćanju.

(Izvor: Glas naroda)

Budva

BU2: Podrška Zoranu Lakušiću, beskompromisnom borcu za pravdu i razvoj Crne Gore!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Budva

Plava ajkula biće preparirana i izložena u Prirodnjačkom muzeju

Published

on

Modrulj ili plava ajkula koja je ulovljena u budvanskom akvatoriju teška između 150 i 200 kilograma biće predata Prirodnjačkom muzeju potom preparirana i služiće u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Član Kluba za sportski ribolov “Širun” Rajko Bojanović, ostvario je izuzetno zapažen ulov, hvatajući modrulj u budvanskom akvatoriju dugačak preko tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svijetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju nam da se on u našim vodama najčešće srijeće tokom proljeća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cijele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulja je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svjetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namijenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, na vodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

Nastavi Citanje

Budva

Kod Budve ulovljena ajkula duga više od tri metra i teška 200 kg!

Published

on

Član Kluba za sportski ribolov “Širun” Rajko Bojanović ulovio je plavu ajkulu (modrulja) u budvanskom akvatorijumu tešku između 150 i 200 kilograma, prenosi RTCG.

Modrulj je dugačak više od tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Bojanović je za portal RTV Budva kazao da će morski pas biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, kao i da je izložba planirana u septembru ove godine.

Preparirana ajkula služiće u muzeju u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju da se on u vodama Jadrana najčešće sreće tokom proljeća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulj je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, navodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.