Connect with us

Budva

Carević poštuje standarde: Dva mandata dosta, povlači se sa “kormila” Budve, ostaje u politici!

Published

on

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, obratio se danas javnosti na konferenciji za medije. Carević je na početku konferencije rekao da želi da se obrati građanima i građankama Budve i objasni razlog svog današnjeg obraćanja.

– Dozvolite mi da se u svojstvu predsjednika Opštine Budva prije svega zahvalim na ogromnoj podršci koju ste mi ukazali u prethodnom periodu i da naglasim da mi čini veliku čast što sam imao priliku da vršim funkciju predsjednika opštine od 5. januara 2019. godine. Za mene je ovo velika čast ali i ogromna obaveza da sa ovog mjesta pomognem gradu da krene putem oporavka i razvoja, što često nije bilo nimalo lako. Suočio sam se sa brojnim problemima od prvog dana kada sam stupio na dužnost koji su pratile ucjene od strane koalicionih partnera i stalna opstrukcija u radu. Navikao sam da u životu idem težim putem tako da mi ovo nije predstavljalo nikakav novitet i radio sam najbolje što sam mogao – saopštio je Carević.

U prethodnom periodu uspjeli da vrate naslijeđeni dug od 40 miliona

– Kada pogledam unazad, ova opština je uspjela da konsoliduje svoje javne finansije jer smo zaustavili organizovani kriminal i korupciju i u tom postupku krenuli smo baš od funkcije prvog čovjeka grada. Zbog toga smo upsjeli da vratimo preko 40 miliona naslijeđenog duga, da isplatimo sva kreditna zaduženja, da isplatimo reprogram poreskog duga za doprinose iz ranijeg perioda, da redovno isplaćujemo plate i zarade svim zaposlenimaa i finansiramo sve tekuće rashode. Na današnji dan Opština Budva ima preko 7 miliona na svom računa i nije dužna nikome niti jedan jedini cent. Uspjeli smo da u ove tri godine imamo investicioni ciklus od 36 miliona eura koje su uložene u grad, u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, u nova igrališta, nove ulice, nove kružne tokove i raskrsnice. Iza nas su uspješno realizovane turističke sezone posebno ona 2019 godine kada smo postigli rekord. Za nama je i dvije teške godine borbe sa kovidom koji je usporio razvoj grada i našu glavnu privrednu granu turizam.

Carević posebno naglašava da zalago za princip smjenjivosti vlasti i istakao da je razlog njegovog današnjeg obraćanja to da “želim da obavijestim javnost da sam se od prvog do poslednjeg dana kada sam se uključio u politiku zalagao i zalažem se za princip smjenjivosti vlasti. Uspjeli smo da nakon 30 godina smijenimo odnarođeni režim koji je pljačkao građane i stvarao nepravdu na svim nivoima. Od 2016. godine DPS više nije na vlasti u Budvi, a takođe smo ih i 2020 godine porazili do te mjere da se više u tom formatu ne mogu vratiti na vlast. Princip smjenjivosti vlasti podrazumijeva ne samo promjenu vlast već i personalnu promjenu onih koji vrše javne funkcije. U dva izborna ciklusa bio sam nosilac liste Demokratskog fronta u Budvi i oba puta smo pobijedili DPS. Poslednji put najubljedljivije kada smo pored izborne volje branili naše svetinje, branili našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Na tu borbu sam posebno ponosan i biću do kraja života zadovoljan jer sam bio dio neponovljive, nesvakidašnje i svetosavke pobjede – iskatao je predsjednik Opštine Budva”.

“Ni jedna vlast ne treba da traje 30 godina a posebno ne da isti pojedinci vrše funkcije 30 godina”

– Lično smatram da je biti u dva mandata, ili u dva izborna ciklusa, predsjednik opštine dovoljno za svakog pojedinca. U Crnoj Gori ne treba više niti jedna vlast da traje 30 godina a posebno ne da isti pojedinci vrše funkcije 30 godina. U tom smislu, želim da vas obavijestim da na izborima koji su raspisani 5.juna u Budvi neću biti nosilac liste DF. Iako sam za ova dva izborna ciklusa ukupno bio predsjendik opštine 3,5 godine mislim da je to bilo dovoljno i da treba šansu ukazati drugima. U savremenom svijetu postoji već demokratski standard da dva puta uzastupno najviše možete biti predsjednik i ne vidim razlog zašto u Crnoj Gori ne bi smo uveli takvu praksu. Znam da je neubičajeno da se neko povlači u trenutku kada je najjači, kao što to radim upravo ja znajući da u ovom trenutku lista koju sam predvodio na prethodnim izborima ima podršku 51,40 % građana Budve i da bi vjerovatno osvojila apsolutnu vlast – saopštio je Carević.

Više puta sam javno saopštio da se nisam uključio u politiku da bih se borio za funkcije već da bih pomogao da ova zemlje krene pravim putem i da naše društvo i naš narod osjete boljitak promjena kada DPS pošaljemo u političku prošlost. Povjerenje građana da vodim ovaj grad dobio sam na izborima 30.avgusta 2020. godine. Ultimatumi koji su dolazili da podnesem ostavku značili su promjenu izborne volje i iz tog razloga nisam pristao na ucjene niti sam na to imao pravo. Da su građani smatrali da neko drugi treba da vodi ovaj grad onda bi to jasno iskazali na izborima. Oni koji su frustrirani svojim izbornim rezultatom pokušali da su mijenjanjem izborne volje ponište izbore i obesmisle osnovna pravila demokratije.

“Račun polažem i isključivo sam ga polagao građanima Budve”

– Odluka da se povučem sa funkcije predsjednika opštine ne datira od juče niti je donijeta iz razloga što je to neko tražio a pogotovo ne što je to neko očekivao. Račun polažem i isključivo sam ga polagao građanima Budve čija je izborna volja obavezujuća za svakoga, a za mene pogotovo. Kako sam dva puta bio nosilac liste i u dva izborna ciklusa predsjednik opštine, mislim da je to dovoljno dug period za vršenje bilo koje javne funkcije. Lično, nemam namjeru da više obavljam tu funkciju i iz tog razloga nisam ni nosilac liste DF na predstojećim izborima jer ne bi bilo pošteno prema građanima da tražim njihovu podršku a da kasnije prepustim funkciju predsjednika nekome drugome. Iako postoji takva praksa u Crnoj Gori ja mislim da je treba mijenjati jer to u neku ruku znači prevaru ili obmanu birača.

“Listu DFa u Budvi predvodiće gospodin Milo Božović”

– Imajući u vidu sve navedeno, želim da obavijestim javnost da će listu DF u Budvi predvoditi gospodin Milo Božović, poslanik u Skupštini Crne Gore a raniji menadžer opštine Budva koji je i moj lični i porodični prijatelj. Lista koju će on predvoditi ima moju apsolutnu podršku i moja je želja i preporuka građanima Budve da ta lista ostvari jači rezultat nego što smo ostvarili na prethodnim izborima. Mi smo na zajedničkom putu oporavka i razvoja Budve u korist svih građana i kao takvi manje je važno ko je nosilac liste, da li je neko na listi ili ne, ako smo posvećeni dobrobiti našem gradu. Zbog svega lošeg što se dešavalo u vremenu iza nas, želio bih da ova lista dobije aspolutnu podršku građana Budve i da preuzme odgovornost za dalje upravljanje gradom u punom kapacitetu. Zato pozivam sve svoje sugrađane da podrže listu koju će predvoditi Milo Božović jer je ona jedini garant da će Budva nastaviti da ide naprijed i da se razvija u pravom smjeru.

“Ovaj grad zaslužuje najbolje”

– Ovom prilikom želim da se zahvalim svima na dosadašnjoj podršci i da kažem da kada se na kraju podvuče crta da sam siguran da smo mnogo toga dobrog uradili za Budvu i njene građane. Bez obzira na opstrukcije, na izmišljanje raznoraznih afera, na podmetanja kojih je bilo svakodnevno, na medijske napade i izmišljotine, svakodnevno smo radili za dobrobit grada. Za nekoga bi možda ova atmosfera bila neizdrživa ali ko god me poznaje zna da je za mene bila podstrek više i motiv da dokažem da možemo bolje i da možemo više. Što su više napadali to je za mene dokaz bio da smo na pravom putu.

Još jednom, hvala na ukazanom povjerenju i ovim putem pozivam građane Budve da na predstojećim izborima još jednom potvrdimo da su oni koji su opljačkali grad, ali i oni koji su bili ometači njegovog razvoja u prethodnom mandatu, politička prošlost i da im nije mjesto i lokalnoj upravi. Ovaj grad zaslužuje najbolje a jedini garant za to je naša lista koju će predvoditi Milo Božović. Ja mu ovom prilikom želim svu sreću i što bolji izborni rezultat, ubijeđen da ću mu nakon 5 juna ova godine predati upravljanje gradom i da će Budva biti u sigurnim rukama.

“Lokalna lista DF-a osvojila 800 glasova više nego državna lista DF-a”

– Posebno želim da se zahvalim svim građanima koji su povjerenje ukazali listi koju sam predvodio na izborima 2016 i 2020 godine i da kažem da mi čini veliku čast što je određeni broj naših sugrađana na prošlim izborima na lokalnom nivou podržao listu koju sam predvodio iako su na parlamentarnim izborima istog dana glasali druge liste na državnom nivou. Činjenica da je naša lokalna lista DF-a osvojila 800 glasova više nego državna lista DF-a, pokazuje da je veliki broj naših sugrađana prepoznao da sam radio u opštem a ne ličnom, partijskom ili bilo kom drugom interesu, što za mene predstavlja posebnu vrstu zadovoljstva jer nisu robovali partijskim opredeljenjem već su cijenili ono dobro što smo uradili za ovaj grad.

“Ne povlačim iz politike već da ću i te kako biti prisutan u političkim procesima i političkom životu Crne Gore”

– Da ne bi bilo ikakve dileme ili pogrešnih tumačenja, želim da naglasim da se ne povlačim iz politike već da ću i te kako biti prisutan u političkim procesima i političkom životu Crne Gore, spreman da se, ukoliko to bude zahtjev i volja naroda, uključim u punom kapacitetu kako sam to uradio na izborima 2016. godine. Želim da se zahvalim svim pristalicama i podržavaocima ne samo u Budvi već širom Crne Gore ali i regiona, koji su za ovo vrijeme pružali podršku mom radu.

Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima kao i i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, za željom da isti provedete u zdravlju,miru, ljubavi, sreći, blagostanju i napretku. Neka nas ovaj sveti dan podsjeti na najveće vrijednosti našeg društva, kao što su novo rađanje, zajedništvo, međusobno razumijevanje i nesebično davanje. Neka nam ovaj Vaskrs da nadu svima da možemo krenuti putem oporavka, putem praštanja, putem pomirenja i jedinstva koji su nam prijeko potrebni, kako bi smo dalje zajedno mogli da nastavimo stvarajući bolje društvo i prilike za našu djecu. Na mnogaja, mnogaja ljeta, Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese – zaključio je Carević u svom obraćanju.

(Izvor: Glas naroda)

Bar

Lidija Đukanović sa nakitom od 16,800 dolara na Alijansi žena DPS-a!

Published

on

Prva dama Crne Gore pojavila se nedavno na događaju koji je u Nikšiću organizovala Alijanse žena DPS-a sa nakitom vrijednim 16,800 dolara!

Đukanovićeva je na ovom skupu poručila je da je ponosna šta je sve njen muž Milo postigao kao i na svoju porodicu, i unuke koji su “doprinijeli da dodatno shvatimo šta su prave vrijednosti i šta je najvažnije u životu svakog čovjeka”.

Dirljiva poruka prve dame prošla je, međutim, u sijenci nakita koji je imala na sebi tokom ovog skupa ogrlicu i dijamantski krst koji koštaju 16.850 dolara!

Riječ je o komadu nakita koji je vrijedan oko 37 minimalnih plata u Crnoj Gori!

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka da je u svojim imovinskim kartonima predsjednik države prijavio postojanje tog vrijednog nakita.

U novembru prošle godine mediji su objavili da su iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavili postupak vezan za porodicu Đukanović, odnosno da će pod lupom biti prva dama i njen skupocjeni stajling.

Đukanovićeva je i ranije skretala pažnju glamuroznim komadima garderobe pa se tako recimo, zimus na protestu “Ima nas” pojavila u Diorovom kompletu koji košta 5,500 eura…

Prema pisanju Monitora na vrhu liste najbogatijih porodica, “mora biti porodica Đukanović”.

“Bogatstvo porodice Đukanović prepoznali su i u svijetu. Aktuelni predsjednik Crne Gore i njen dvodecenijski premijer Milo Đukanović našao se i na Forbosovoj listi najbogatijih vladara svijeta, sa bogatstvom procijenjenim na 167 miliona.  No, taj broj je u stvari procjena bogatstva Đukanovića još iz 2009. godine. Tokom deset godina koje su uslijedile, u porodici Đukanović stasao je još jedan milioner. Predsjednikov sin Blažo postao je biznismen u jednom od najunosnijih poslova –  izgradnji hidorelektrana. Samo ta činjenica dovoljna je za procjenu da je bogatstvo ove porodice mnogo veće.

Kako se Đukanović s  platom koja ne prelazi hiljadu eura,  našao na listi najbogatijih svijeta? Kako je mlađahni premijer siromašne zemlje koji je nosio džemper, postao premijer i predsjednik još siromašnije zemlje koji  samo na ruci ima satove vrijedne milion eura.

Više svjedoka tvrdilo je da je Đukanović prve velike novce u stvari zaradio od šverca cigareta. Zbog kog se našao i na međunarodnoj optužnici za šverc cigareta“, pisao je Monitor.

Nastavi Citanje

Budva

Tribina “Zlo proleće 1999.” u crkvi Svetog Tome u Bečićima

Published

on

U parohijskom domu Crkva Sveti Toma u Bečićima u organizaciji NVO “Serdar” i uz blagoslov oca Petra Cerovića održana je tribina “Zlo proljeće ’99” . povodom 24. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju .
Veče je započeto minutom ćutanja.
Prisutnima se u ime NVO Serdar obratio Radko Garčević podsjetivši da je napad NATO-a koji su Vlada Savezne Republike Jugoslavije ali i pravni stručnjaci nazvali pravim imenom ilegalna agresija jer su tog 24.marta.1999. godine oko 20 časova devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo na Jugoslaviju, mete NATO aviona 1999. godine nisu bili samo vojni ciljevi, gađani su putevi, mostovi, civilni objekti. Iza leta “Milosrdnog anđela” ostajale su ruševine, patnja i žrtve .
U tom agresorskom i krvavom činu koji je trajao 78 dana u kojem su prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila od toga 81 dijete, 1000 vojnika i policajaca, ranjeno je preko 12.500 osoba. Bombe tih 78 dana agresije nisu birale koga će pogađati stradali su mnogi naši prijatelji Srbi, Crnogorci, Muslimani, Hrvati, Romi, Mađari kao i mnogi drugi. Napad na SRJ počeo je bombama na Podgoricu a prva žrtva bio je Saša Stajić, vojnik iz Beograda, koji je poginuo u kasarni u Danilovgradu.
Prisutnima se na pomenutoj tribini obratio doktor istorijskih nauka i redovni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu  Aleksandar Stamatović.
Dr Stamatović je objasnio zašto je u Crnoj Gori sve politika ali i kako se menja politička svest, te zašto je komunizam na ovom prostoru trajao 75 godina, ali i kada je uništena srpska elita i kako je Cetinje devastirano i osiromašeno, pa pretvoreno u bastion montenegrinstva i antisrpstva
Stamatović je tokom večeri iznio tezu da podudarnosti između Ukrajine i Crne Gore nisu slučajne i da se na osnovu procesa u tim državama može sa sigurnošću utvrditi da se radi o globalnom konceptu razbijanja pravoslavnog slovenstva od strane neformalnih centara moći.
On uočava i da je u Crnoj Gori već stvoren ekstremni antisrpski identitet, gotovo spreman da uradi isto ono što je uradio ukrajinski nacional-šovinistički tokom prethodnih osam godina u Ukrajini. Istakavši da je režim Mila Đukanovića zamijenjen novim likovima, a novi globalni identitet i opredjeljenje Crne Gore, kao prevashodno NATO kolonije i antiruske države, treba da ostanu isti zaključivši da se građani o NATO-u nisu izjašnjavali, jer nije bilo referenduma o članstvu u toj alijansi. Ali i bez toga, NATO i 1999. godina su još jedna tema o kojoj crnogorsko društvo nikad neće misliti isto – zaključuje se u saopštenju NVO “Serdar” .

Nastavi Citanje

Bar

Poruka DF-a sa 140 bilborda: DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Published

on

Od večeras će se sa više od 140 bilborda, koje je Demokratski front koristio u predsjedničkoj kampanji Andrije Mandića, a za koje je DF produžio zakup, slati poruka članovima i simpatizerima ovog bloka kao i ostalim građanima:

DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.