Connect with us

Budva

Carević poštuje standarde: Dva mandata dosta, povlači se sa “kormila” Budve, ostaje u politici!

Published

on

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, obratio se danas javnosti na konferenciji za medije. Carević je na početku konferencije rekao da želi da se obrati građanima i građankama Budve i objasni razlog svog današnjeg obraćanja.

– Dozvolite mi da se u svojstvu predsjednika Opštine Budva prije svega zahvalim na ogromnoj podršci koju ste mi ukazali u prethodnom periodu i da naglasim da mi čini veliku čast što sam imao priliku da vršim funkciju predsjednika opštine od 5. januara 2019. godine. Za mene je ovo velika čast ali i ogromna obaveza da sa ovog mjesta pomognem gradu da krene putem oporavka i razvoja, što često nije bilo nimalo lako. Suočio sam se sa brojnim problemima od prvog dana kada sam stupio na dužnost koji su pratile ucjene od strane koalicionih partnera i stalna opstrukcija u radu. Navikao sam da u životu idem težim putem tako da mi ovo nije predstavljalo nikakav novitet i radio sam najbolje što sam mogao – saopštio je Carević.

U prethodnom periodu uspjeli da vrate naslijeđeni dug od 40 miliona

– Kada pogledam unazad, ova opština je uspjela da konsoliduje svoje javne finansije jer smo zaustavili organizovani kriminal i korupciju i u tom postupku krenuli smo baš od funkcije prvog čovjeka grada. Zbog toga smo upsjeli da vratimo preko 40 miliona naslijeđenog duga, da isplatimo sva kreditna zaduženja, da isplatimo reprogram poreskog duga za doprinose iz ranijeg perioda, da redovno isplaćujemo plate i zarade svim zaposlenimaa i finansiramo sve tekuće rashode. Na današnji dan Opština Budva ima preko 7 miliona na svom računa i nije dužna nikome niti jedan jedini cent. Uspjeli smo da u ove tri godine imamo investicioni ciklus od 36 miliona eura koje su uložene u grad, u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, u nova igrališta, nove ulice, nove kružne tokove i raskrsnice. Iza nas su uspješno realizovane turističke sezone posebno ona 2019 godine kada smo postigli rekord. Za nama je i dvije teške godine borbe sa kovidom koji je usporio razvoj grada i našu glavnu privrednu granu turizam.

Carević posebno naglašava da zalago za princip smjenjivosti vlasti i istakao da je razlog njegovog današnjeg obraćanja to da “želim da obavijestim javnost da sam se od prvog do poslednjeg dana kada sam se uključio u politiku zalagao i zalažem se za princip smjenjivosti vlasti. Uspjeli smo da nakon 30 godina smijenimo odnarođeni režim koji je pljačkao građane i stvarao nepravdu na svim nivoima. Od 2016. godine DPS više nije na vlasti u Budvi, a takođe smo ih i 2020 godine porazili do te mjere da se više u tom formatu ne mogu vratiti na vlast. Princip smjenjivosti vlasti podrazumijeva ne samo promjenu vlast već i personalnu promjenu onih koji vrše javne funkcije. U dva izborna ciklusa bio sam nosilac liste Demokratskog fronta u Budvi i oba puta smo pobijedili DPS. Poslednji put najubljedljivije kada smo pored izborne volje branili naše svetinje, branili našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Na tu borbu sam posebno ponosan i biću do kraja života zadovoljan jer sam bio dio neponovljive, nesvakidašnje i svetosavke pobjede – iskatao je predsjednik Opštine Budva”.

“Ni jedna vlast ne treba da traje 30 godina a posebno ne da isti pojedinci vrše funkcije 30 godina”

– Lično smatram da je biti u dva mandata, ili u dva izborna ciklusa, predsjednik opštine dovoljno za svakog pojedinca. U Crnoj Gori ne treba više niti jedna vlast da traje 30 godina a posebno ne da isti pojedinci vrše funkcije 30 godina. U tom smislu, želim da vas obavijestim da na izborima koji su raspisani 5.juna u Budvi neću biti nosilac liste DF. Iako sam za ova dva izborna ciklusa ukupno bio predsjendik opštine 3,5 godine mislim da je to bilo dovoljno i da treba šansu ukazati drugima. U savremenom svijetu postoji već demokratski standard da dva puta uzastupno najviše možete biti predsjednik i ne vidim razlog zašto u Crnoj Gori ne bi smo uveli takvu praksu. Znam da je neubičajeno da se neko povlači u trenutku kada je najjači, kao što to radim upravo ja znajući da u ovom trenutku lista koju sam predvodio na prethodnim izborima ima podršku 51,40 % građana Budve i da bi vjerovatno osvojila apsolutnu vlast – saopštio je Carević.

Više puta sam javno saopštio da se nisam uključio u politiku da bih se borio za funkcije već da bih pomogao da ova zemlje krene pravim putem i da naše društvo i naš narod osjete boljitak promjena kada DPS pošaljemo u političku prošlost. Povjerenje građana da vodim ovaj grad dobio sam na izborima 30.avgusta 2020. godine. Ultimatumi koji su dolazili da podnesem ostavku značili su promjenu izborne volje i iz tog razloga nisam pristao na ucjene niti sam na to imao pravo. Da su građani smatrali da neko drugi treba da vodi ovaj grad onda bi to jasno iskazali na izborima. Oni koji su frustrirani svojim izbornim rezultatom pokušali da su mijenjanjem izborne volje ponište izbore i obesmisle osnovna pravila demokratije.

“Račun polažem i isključivo sam ga polagao građanima Budve”

– Odluka da se povučem sa funkcije predsjednika opštine ne datira od juče niti je donijeta iz razloga što je to neko tražio a pogotovo ne što je to neko očekivao. Račun polažem i isključivo sam ga polagao građanima Budve čija je izborna volja obavezujuća za svakoga, a za mene pogotovo. Kako sam dva puta bio nosilac liste i u dva izborna ciklusa predsjednik opštine, mislim da je to dovoljno dug period za vršenje bilo koje javne funkcije. Lično, nemam namjeru da više obavljam tu funkciju i iz tog razloga nisam ni nosilac liste DF na predstojećim izborima jer ne bi bilo pošteno prema građanima da tražim njihovu podršku a da kasnije prepustim funkciju predsjednika nekome drugome. Iako postoji takva praksa u Crnoj Gori ja mislim da je treba mijenjati jer to u neku ruku znači prevaru ili obmanu birača.

“Listu DFa u Budvi predvodiće gospodin Milo Božović”

– Imajući u vidu sve navedeno, želim da obavijestim javnost da će listu DF u Budvi predvoditi gospodin Milo Božović, poslanik u Skupštini Crne Gore a raniji menadžer opštine Budva koji je i moj lični i porodični prijatelj. Lista koju će on predvoditi ima moju apsolutnu podršku i moja je želja i preporuka građanima Budve da ta lista ostvari jači rezultat nego što smo ostvarili na prethodnim izborima. Mi smo na zajedničkom putu oporavka i razvoja Budve u korist svih građana i kao takvi manje je važno ko je nosilac liste, da li je neko na listi ili ne, ako smo posvećeni dobrobiti našem gradu. Zbog svega lošeg što se dešavalo u vremenu iza nas, želio bih da ova lista dobije aspolutnu podršku građana Budve i da preuzme odgovornost za dalje upravljanje gradom u punom kapacitetu. Zato pozivam sve svoje sugrađane da podrže listu koju će predvoditi Milo Božović jer je ona jedini garant da će Budva nastaviti da ide naprijed i da se razvija u pravom smjeru.

“Ovaj grad zaslužuje najbolje”

– Ovom prilikom želim da se zahvalim svima na dosadašnjoj podršci i da kažem da kada se na kraju podvuče crta da sam siguran da smo mnogo toga dobrog uradili za Budvu i njene građane. Bez obzira na opstrukcije, na izmišljanje raznoraznih afera, na podmetanja kojih je bilo svakodnevno, na medijske napade i izmišljotine, svakodnevno smo radili za dobrobit grada. Za nekoga bi možda ova atmosfera bila neizdrživa ali ko god me poznaje zna da je za mene bila podstrek više i motiv da dokažem da možemo bolje i da možemo više. Što su više napadali to je za mene dokaz bio da smo na pravom putu.

Još jednom, hvala na ukazanom povjerenju i ovim putem pozivam građane Budve da na predstojećim izborima još jednom potvrdimo da su oni koji su opljačkali grad, ali i oni koji su bili ometači njegovog razvoja u prethodnom mandatu, politička prošlost i da im nije mjesto i lokalnoj upravi. Ovaj grad zaslužuje najbolje a jedini garant za to je naša lista koju će predvoditi Milo Božović. Ja mu ovom prilikom želim svu sreću i što bolji izborni rezultat, ubijeđen da ću mu nakon 5 juna ova godine predati upravljanje gradom i da će Budva biti u sigurnim rukama.

“Lokalna lista DF-a osvojila 800 glasova više nego državna lista DF-a”

– Posebno želim da se zahvalim svim građanima koji su povjerenje ukazali listi koju sam predvodio na izborima 2016 i 2020 godine i da kažem da mi čini veliku čast što je određeni broj naših sugrađana na prošlim izborima na lokalnom nivou podržao listu koju sam predvodio iako su na parlamentarnim izborima istog dana glasali druge liste na državnom nivou. Činjenica da je naša lokalna lista DF-a osvojila 800 glasova više nego državna lista DF-a, pokazuje da je veliki broj naših sugrađana prepoznao da sam radio u opštem a ne ličnom, partijskom ili bilo kom drugom interesu, što za mene predstavlja posebnu vrstu zadovoljstva jer nisu robovali partijskim opredeljenjem već su cijenili ono dobro što smo uradili za ovaj grad.

“Ne povlačim iz politike već da ću i te kako biti prisutan u političkim procesima i političkom životu Crne Gore”

– Da ne bi bilo ikakve dileme ili pogrešnih tumačenja, želim da naglasim da se ne povlačim iz politike već da ću i te kako biti prisutan u političkim procesima i političkom životu Crne Gore, spreman da se, ukoliko to bude zahtjev i volja naroda, uključim u punom kapacitetu kako sam to uradio na izborima 2016. godine. Želim da se zahvalim svim pristalicama i podržavaocima ne samo u Budvi već širom Crne Gore ali i regiona, koji su za ovo vrijeme pružali podršku mom radu.

Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima kao i i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, za željom da isti provedete u zdravlju,miru, ljubavi, sreći, blagostanju i napretku. Neka nas ovaj sveti dan podsjeti na najveće vrijednosti našeg društva, kao što su novo rađanje, zajedništvo, međusobno razumijevanje i nesebično davanje. Neka nam ovaj Vaskrs da nadu svima da možemo krenuti putem oporavka, putem praštanja, putem pomirenja i jedinstva koji su nam prijeko potrebni, kako bi smo dalje zajedno mogli da nastavimo stvarajući bolje društvo i prilike za našu djecu. Na mnogaja, mnogaja ljeta, Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese – zaključio je Carević u svom obraćanju.

(Izvor: Glas naroda)

Budva

Lakušić: Elaborat potvrdio vezu između rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre

Published

on

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači potvrdio već ranije naučno utvrđenu vezu između rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Kompanija Indel inženjering Podgorica od 28.08.2023. godine izvodila je Hidrogeološke istražne radove na ispitivanju uticaja izgradnje privremene ustave na Morači, u skladu sa Projektom detaljnih hidrogeoloških istraživanja uticaja izgradnje privremene ustave na Morači na režim podzemnih voda u zoni izvorišta Bolje Sestre, koji je urađen od strane kompanije Geoprojekt.

U okviru dokumenta “Tehno-ekonomska studija za proširenje kapaciteta zahvatanja vode” kao jedna od mogućih sanacionih mjera u pokušaju poboljšanja hidrauličke situacije na izvorištu Bolje Sestre, navodi se izgradnja stalne brane na rijeci Morači. Kako bi se predvidjeli uticaji ove intervencije na izvorište, i formirale podloge za projektovanje i izgradnju trajnog objekta ili niza objekata (rešenje sa kaskadama) bilo je potrebno izvesti hidrogeološka istraživanja koja bi obuhvatala praćenje uticaja privremene nasute ustave na režim podzemnih i površinskih voda u široj zoni izvorišta Bolje Sestre, i to u periodu tokom i nakon njene izgradnje.

Detaljna hidrogeološka istraživanja koja su pratila izgradnju ustave su imala za cilj, da kroz nove podatke i sistematski i produženi monitoring pruže što je moguće pouzdanije podloge za izradu projekta trajnih objekata, brane ili kaskada duž rijeke Morače, kako bi se izvršila njena rehabilitacija i ponovno uspostavili hidraulički odnosi koji su bili prije otvaranja izvorišta Bolje Sestre, odnosno početka forsirane eksploatacije rječnog materijala.

Na osnovu svih analiza koje su sprovedene u Elaboratu o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači se zaključuje: da se tokom hidrološkog maksimuma izvorište Bolje Sestre autogeno prihranjuje (područja okršenih karbonatnih stijena bez pokrova-tla) vodom, da se tokom hidrološkog minimuma izvorište Bolje Sestre prihranjuje ne samo na račun padavina već i alogeno (dopunsko) iz zbijene izdani formirane u aluvijonu Morače, da je postavljena ustava na Morači izazvala promjene u nivoima podzemnih voda aluvijona, da je postavljena ustava na Morači izazvala promjene u vodostaju na Boljim Sestrama i da je analiza kvaliteta voda potvrdila funkcionisanje ustave i posrednu vezu sa kvalitetom vode Boljih Sestara.

Na osnovu zaključaka koje su navedeni, pokazuju već raniju naučno utvrđenu vezu između rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, jasno je da postoje promjene u hidrološkom sistemu usled izgradnje ustave na Morači. Ovi zaključci pružaju važne informacije za razumijevanje hidroloških promjena i mogu biti od koristi pri planiranju rehabilitacije rijeke Morače i uspostavljanju hidrauličkih odnosa koji su slični onima koji su postojali prije nelegalne eksplotacije pijeska i šljunka.

Rezultati ovih istraživanja će pružiti osnove za izradu trajnih objekata (brana) koji će poslužiti rehabilitaciji rijeke Morače i ponovnom uspostavljanju hidrauličkih odnosa koji su postojali pre nego što je počela nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka.

Zaključci do kojih se došlo su od izuzetne važnosti za razumijevanje hidroloških promjena koje su se dogodile kao rezultat izgradnje ustave na Morači.

Nastavi Citanje

Budva

Predsjednik Skupštine opštine Tivat posjetio Crveni krst Novog Sada

Published

on

U petak, 1. decembra 2023. godine, našu organizaciju posetio je predsednik Skupštine opštine Tivat gospodin Miljan Marković.

Sekretar Crvenog krsta Novi Sad, dr Dragan Lazić upoznao je Markovića sa aktivnostima i programima koje realizuje naša organizacija, u sedištu Pionirska 12.

Nakon toga upriličena je poseta distributivnom centru Crvenog krsta Novog Sada, U Petrovaradinu, Rade Končara 1, koji je kompanija Marera Properties renovirala i ustupila našoj organizaciji na korišćenje na period od deset godina.

Gospodin Miljan Marković je istaknuti volonter Crvenog krsta Tivta od 1996. godine, a u našoj organizaciji je bio aktivan od 1999. do 2008. godine.

Grad Novi Sad i Opština Tivat potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje 7. jula 2023. godine.

Nastavi Citanje

Budva

Lakušić: Ko ruši projekat koji je promijenio Crnu Goru?

Published

on

PIŠE: Zoran LAKUŠIĆ, predsjednik borda direktora “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”

Veoma sam iznenađen i začuđen da će se graditi novi cjevovod Trebinje – Herceg Novi za cijelu Boku. Regionalni vodovod je revolucionarni projekat koji je donio značajne promjene u Crnoj Gori i omogućio crnogorskom primorju da više ne pati od nestašice vode.

Spajanjem Opštine Herceg Novi, nakon 46 godina od početka gradnje, završena je izgradnja Prve faze regionalnog sistema vodosnabdijevanja kapaciteta 1100 l/s . Imajući u vidu da postojeći kapaciteti, zbog naglog razvoja turizma i priliva stanovnika, ne mogu u budućnosti obezbjeđivati neophodnu količinu vode opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi, Regionalni vodovod kao odgovoran društveni subjekat je pristupio realizaciji Druge faze izgradnje ovog sistema. Ova faza, između ostalog, podrazumijeva izgradnju 16 km cjevovoda od Jaza do Tivta koji treba da poveća kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za navedene gradove sa postojećih 330 l/s na 750 l/s.

U ovom trenutku Regionalni vodovod iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) radi novi cjevovod od Jaza – Budva do Tivtu za potrebe Herceg Novog, Tivta i Kotora čija izgradnja će koštati 9 miliona evra. Izgleda da Herceg Novi smatra da je ovo nepotrebna investicija za čiju izgradnju je garanciju dala Vlada Crne Gore.

Crna Gora je uložila 150 miliona eura za izgradnju Regionalnog vodovoada, a danas Herceg Novi sa lobijama iz entiteta u Bosni i Hercegovini ruši ovaj projekat. Nacionalni interes i dugoročne posledice za Crnu Goru treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o investiciji koju zagovara Herceg Novi.

Moja kritika je razumljiva, jer se radi o kontroverznom projektu koji može izazvati različite stavove i reperkusije po Crnu Goru. Međutim, važno je da sve faktore treba uzetu u obzir prije donošenju odluka o takvim investicijama. Važno je da se sprovede transparentan proces odlučivanja i da se urade potrebne studije o ekonomskoj isplativosti i društvenom uticaju projekta koji zagovara Heceg Novi. Ovakav projekat može ugroziti nacionalni interes Crne Gore.

Izražavam svoju zabrinutost zbog mogućih reperkusija po Crnu Goru i Regionalni vodovod i potrebu za transparentnim procesom odlučivanja i sprovođenja studija o ekonomskoj isplativosti i društvenom uticaju projekta koji zagovara Herceg Novi. Važno je da se sve strane uključe u raspravu i da se uzmu u obzir nacionalni interes i dugoročne posledice ovakvih projekata po našu državu. Ovo su važna pitanja koja zahtevaju pažljivo razmatranje i otvorenu diskusiju.

Prije implementacije Regionalnog vodovoda, crnogorsko primorje se suočavalo s velikim izazovima u vezi s vodosnabdijevanjem. Turistička destinacija koja privlači veliki broj posjetilaca nije mogla ispuniti sve njihove potrebe za vodom, posebno u vrućim ljetnim mjesecima. Ova situacija je negativno uticala na ugostiteljske objekte, hotelijerstvo, turizam i cijelu lokalnu privredu.

Međutim, izgradnjom Regionalnog vodovoda, ovi problemi su ostali u prošlosti. Projekt je omogućio adekvatno snabdijevanje vodom duž crnogorskog primorja, uključujući popularne turističke destinacije kao što su Budva, Kotor, Herceg Novi i mnoge druge.

Regionalni vodovod je revolucionarni projekat koji je donio značajne promjene u Crnoj Gori i omogućio crnogorskom primorju da više ne pati od nestašice vode.

Sve ukupno, Regionalni vodovod je projekat koji je promijenio Crnu Goru na mnogo načina. Ovo je bila ključna inicijativa koja je omogućila bolje vodosnabdijevanje, poboljšane socijalne uslove i ekonomski razvoj zemlje. Ovaj projekat predstavlja sjajan primjer ulaganja u infrastrukturu koja može imati dugoročne pozitivne efekte na razvoj jedne države.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.