Connect with us

Bar

Vaskršnja poruka Mitropolita Joanikija (VIDEO)

Published

on

Vaskršnja poruka Mitropolita crnogorsko – primorskog g. Joanikija bogoljubivom sveštenstvu, prepodobnom monaštvu i cijelom blagočestivom narodu Mitropolije crnogorsko – primorske uz najradosniji pozdrav: Hristos Vaskrse!


Vaskrse Isus iz groba kao što proreče, dade nam život vječni i veliku milost.

Hristovo bogočovječansko djelo spasenja obilježeno je njegovim vaskrsenjem i pobjedom nad smrću. U svjetlosti Hristovog vaskrsenja, gledamo na njegovo ovaploćenje, na propovjed Jevanđelja i mnoga čudesa koja je učinio. Hristovo dobrovoljno stradanje, primanje kleveta i krajnjeg poniženja, krsne smrti i pogreba možemo prihvatiti i slaviti samo u svjetlosti njegovog vaskrsenja iz mrtvih. Ono je svjetlopobjedni svršetak jedinstvene i neponovljive, kosmičke drame u kojoj se Gospod Isus Hristos javio kao pobjednik nad đavolom, grijehom i smrću. Ova trostruka Hristova pobjeda donijela je slobodu i spasenje rodu ljudskom. Zbog toga je Hristos nazvan novim Adamom. Grjehovnim padom praoca Adama ljudski rod se pokori smrti, a kroz Hrista Novog Adama vjerni primaju izobilje blagodati, s njime i u njemu dobijaju život vječni.

Ovaj ključni događaj naše vjere zovemo Pashom, prelaskom iz smrti u život. Hristovo svjedočenje: Ja sam vaskrsenje i život (Jn 11, 25) dobilo je očiglednu i punu potvrdu u njegovoj i našoj Pashi. Iz njegove ljudske prirode koja je silom sa njom sjedinjenog Božanstva pobijedila smrt izlivaju se izvori vječnog života sa kojih pijemo piće besmrtnosti.

Iako se dogodilo u davna vremena vaskrsenje Hristovo nije kao mnogi drugi istorijski događaji ostalo zarobljeno u prošlosti nego ima neprolazni smisao i vječno dejstvo. Kao što su ga u davnini doživljeli apostoli koji su zajedno sa Presvetom Bogorodicom i ženama Mironosicama postali svjedoci i saučesnici Hristove pobjede nad smrću, tako se i svi hrišćani od tada pa kroz sve naredne vjekove ispunjavaju živonosnom silom, mudrošću i hrabrošću od Hrista vaskrsloga. Svi krsnovaskrsni događaji Pashe Hristove prožeti su božanskom ljubavlju koja ljudske slabosti ukrjepljuje i nemoći nadopunjuje. Koliko su strahova, zbunjenosti i nepovjerenja pokazali apostoli u vrijeme Hristovog stradanja pa ih Spasitelj zbog toga nije ostavio ni prezreo, nego ih je sabrao svojim vaskrsenjem. Ozario ih je svojom slavom, ispunio mudrošću i neustrašivošću da po svemu svijetu šire njegovo Jevanđelje.

Vaskrsenje je praznik nove tvari i novog života, praznik sabornosti i bratskog zajedništva. Na pashalnim bogosluženjima preispunjenim radošću i svjetlošću doživljavamo svetotajinsko jedinstvo vjernih u Hristu. Zajednica vjernih kojoj je glava Hristos je živa Crkva Božija, bogočovječanski organizam vaskrsloga iz mrtvih. Hrišćani su njegovo tijelo i sapričasnici njegovog tridnevnog vaskrsenja. To svjedoče i doživljavaju svojom vjerom i primanjem Svetih Tajni Tijela i Krvi Hristove, sjedinjenjem sa Hristom pobjediteljem smrti.

Radujući se ovom svijetlom prazniku, draga braćo i sestre, izmirimo se međusobno i u ljubavi Božijoj zagrlimo i cjelivajmo jedni druge da bismo dostojno slavili Pashu Gospodnju i našu. Po tome će svi poznati da ste moji učenici ako budete imali ljubavi među sobom (Jn 13, 35). Ove Spasiteljeve riječi mi pravoslavni hrišćani treba ne samo da zapamtimo nego i da ih uvijek na djelu svjedočimo. Hrišćanska ljubav nije teorija ni učenje nego djelo. To je posvjedočio Spasitelj naš Gospod Isus Hristos koji je svoju živonosnu krv prolio za svakog čovjeka i za sve narode svijeta. Mi svakodnevno imamo bezbroj prilika da činimo dobro bližnjima svojim odričući se sebičnosti, a svjedočeći ljubav i proslavljajući Boga koji nam se javio kao izvor vječnog života i bezgranične ljubavi.

Kroz Hrista vaskrsitelja dobili smo slobodu da se Bogu obraćamo kao svome nebeskom Ocu. Pomolimo se svi zajedno u slobodi slave djece Božije da Gospod izlije svoj mir i blagodat na djecu i omladinu, na stare i mlade, na cijelu svoju Crkvu i na sve one kojima je milost i pomoć Božija potrebna. Otvorimo naša srca i duše prema onima koji drugačije misle i neka razlike među nama budu povod i izazov za dobar i plodonosan dijalog, a ne za mržnju i podjele. Ka opštem dobru slobodnih naroda treba ići kroz uvažavanje ljudskog dostojanstva i sretanje različitih mišljenja, a ne kroz isključivost i zavođenje jednoumlja čemu je isuviše sklon, od Boga otuđeni, današnji svijet.

Gledajući oko nas na duboke podjele, na sveopštu zabrinutost zbog narastanja nesporazuma i umnožavanja sukoba u cijelom svijetu pozivamo naš blagovjerni narod u Crnoj Gori da što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele. U bratskom miru i međusobnom poštovanju je zalog našeg opstanka i svakog napretka. Prosvijetljeni pashalnom radošću pozvani smo da oplemenjujemo društvo, da širimo optimizam i ljubav, da budemo svjetlost ovome svijetu. Osnažimo se bratskim jedinstvom u ljubavi Hristovoj, čuvajmo duhovno nasljeđe svetoga Save i Njegoša, svetog Vasilija ostroškog i svetog Petra cetinjskog, čuvajmo svetinje, ne zaboravljajmo ljepotu i polet Litija koje su obnovile našu crkvenost i sabornost.

Moleći se za mir i bratsku slogu u Crnoj Gori ne zaboravljamo ni dragu nam mnogostradalnu Ukrajinu. Neka Gospod koji je po riječi apostola jedne i druge sastavio ujedno i krstom svojim ubio neprijateljstvo (Ef 2, 14 -16) učini mir među duhovnim potomcima svetog kneza Vladimira – rusima i ukrajincima. Neka oružje zaraćene i zavađene braće što prije uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo blagoslovenoj Ukrajini i cijelom njenom narodu. Saosjećajući sa njihovom nesrećom vrata naših srca i domova biće otvorena za sve ukrajince koji su izbjegli u Crnu Goru. Spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu, a ponajviše da im pružimo bratsku ljubav i utjehu sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadžbini.

Pasha Gospodnja obasjala je dubine ada, osvijetlila gornje i donje svjetove, a iz ljudskih duša prognala tamu, strahove, očaj i beznađe. Zasija smisao života i svakog ljudskog truda. Hristos se otkriva kao put, istina i život (Jn 14, 6) svakom čovjeku koji u skladu sa svojim božanskim naznačenjem teži ka savršenstvu, ljepoti i znanju, koji se bori za pravdu i bolje društvo stvarajući i umnožavajući dobro.

Dijeleći sa vama, draga braćo i sestre, sveopštu pashalnu radost čestitamo vam svijeteli praznik vaskrsenja Hristovog sa vječno radosnim pozdravom:

Hristos vaskrse!

Vaistinu vaskrse!

Bar

Đukanović se uvjerio da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni

Published

on

Da su mu “džepovi” sa glasačima u Sutomoru prazni, predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović uvjerio se i danas tokom posjete ovom turističkom naselju.

Sudeći po fotografiji na kojoj se obraća malobrojnim pristalicama, Đukanović ni u drugom krugu predsjedničkih izbora neće moći da računa na dobar rezultat u Sutmoru.

U prvom krugu, kadndiat DPS-a je osvojio više nego duplo manje glasova od kandidata izborne većine koji će, kako je saopšteno iz tabora DF-a, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore sliti u podršku Jakovu Milatoviću, kandidatu Evrope sad.

 

Skroman broj pristalica dočekao ga je i u Baru. Skup u naselju Podi djelovao je nestvarno za nekadašnjeg nedodirljivog gospodara Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Lidija Đukanović sa nakitom od 16,800 dolara na Alijansi žena DPS-a!

Published

on

Prva dama Crne Gore pojavila se nedavno na događaju koji je u Nikšiću organizovala Alijanse žena DPS-a sa nakitom vrijednim 16,800 dolara!

Đukanovićeva je na ovom skupu poručila je da je ponosna šta je sve njen muž Milo postigao kao i na svoju porodicu, i unuke koji su “doprinijeli da dodatno shvatimo šta su prave vrijednosti i šta je najvažnije u životu svakog čovjeka”.

Dirljiva poruka prve dame prošla je, međutim, u sijenci nakita koji je imala na sebi tokom ovog skupa ogrlicu i dijamantski krst koji koštaju 16.850 dolara!

Riječ je o komadu nakita koji je vrijedan oko 37 minimalnih plata u Crnoj Gori!

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema podataka da je u svojim imovinskim kartonima predsjednik države prijavio postojanje tog vrijednog nakita.

U novembru prošle godine mediji su objavili da su iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavili postupak vezan za porodicu Đukanović, odnosno da će pod lupom biti prva dama i njen skupocjeni stajling.

Đukanovićeva je i ranije skretala pažnju glamuroznim komadima garderobe pa se tako recimo, zimus na protestu “Ima nas” pojavila u Diorovom kompletu koji košta 5,500 eura…

Prema pisanju Monitora na vrhu liste najbogatijih porodica, “mora biti porodica Đukanović”.

“Bogatstvo porodice Đukanović prepoznali su i u svijetu. Aktuelni predsjednik Crne Gore i njen dvodecenijski premijer Milo Đukanović našao se i na Forbosovoj listi najbogatijih vladara svijeta, sa bogatstvom procijenjenim na 167 miliona.  No, taj broj je u stvari procjena bogatstva Đukanovića još iz 2009. godine. Tokom deset godina koje su uslijedile, u porodici Đukanović stasao je još jedan milioner. Predsjednikov sin Blažo postao je biznismen u jednom od najunosnijih poslova –  izgradnji hidorelektrana. Samo ta činjenica dovoljna je za procjenu da je bogatstvo ove porodice mnogo veće.

Kako se Đukanović s  platom koja ne prelazi hiljadu eura,  našao na listi najbogatijih svijeta? Kako je mlađahni premijer siromašne zemlje koji je nosio džemper, postao premijer i predsjednik još siromašnije zemlje koji  samo na ruci ima satove vrijedne milion eura.

Više svjedoka tvrdilo je da je Đukanović prve velike novce u stvari zaradio od šverca cigareta. Zbog kog se našao i na međunarodnoj optužnici za šverc cigareta“, pisao je Monitor.

Nastavi Citanje

Bar

Published

on

U prostorijama Nove srpske demokratije Bar večeras je održan sastanak između predstavnika Nove srpske demokratije i Evrope sad u cilju zajedničke podrške Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Preovladavala je prijateljska atmosfera i iskazano jedinstvo u pogledu organizacije izbornoh aktivnosti.

Predstavnici OO NSD Bar su istakli da će uložiti maksimalne napore da se tehnickom i organizacionom smislu pomogne kolegama iz Evropa sad kako bi Jakov Milatović ostvario što bolji rezultat u Baru.

Svi prisutni su izrazili zadovoljstvo izbornim rezultatom koji su ostvarili predsjednički kandidati koji su izraz većinske volje naroda od 30.avgusta 2020. godine, a koji su zajedno imali u prvom krugu izbora imali više glasova od predsjedničkog kandidata DPS-a“, saopšteno je iz NSD Bar.

Oni vjeruju da će broj glasova koji ostvari Milatović u drugom krugu biti još i veći, te da će “posljednji balkanski diktator biti proslost Crne Gore“.

Zajedničkom sastanku su prisustvovali ispred Evrope sad odbornik Darko Janković i funkcioneri Miloš Marković i Dobrica Ćorić, a ispred Nove srpske demokratije odbornik Branimir Lakićević i funkcioneri Marko Maraš i Branko Knežević.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.