Connect with us

Budva

Božović: Oslobodili smo Budvu iz kandži organizovanog kriminala

Published

on

Nosilac liste Demokratskog fronta u Budvi Milo Božović ocijenio je da je „poslednje pregrupisavanje u koncept koji se samo naziva manjinska vlada je model povratka DPS-a na vlast“.

“Građani su 30. avgusta prije dvije godine iskazali jasan stav i poslali DPS u političku prošlost, a sada vidimo da pojedine partije koje su do juče bile sa nama u koaliciji, ulaze u zagrljaj sa njima”, rekao je Božović za „Dan“.

On je naveo da smo se „u Crnoj Gori previše puta nagledali prekrajanja izborne volje, stvaranja vještačkih i matematičkih ‘većina’ suprotno osnovnim pravilima demokratije“.

“Time se urušava ustavni princip da se vlast formira na osnovu slobodno izražene volje građana na izborima. Sada se dešava da se većina formira neprincipijelnim pregrupisavanjem koje građani ne podržavaju i ubijeđen sam da će takva vlada biti kratkog daha”, dodao je Božović.

Naglasio je da „potpunu odgovornost za dalja dešavanja preuzimaju oni koji su promijenili kurs političkog djelovanja i umjesto interesa građana prihvatili da rade u interesu bivšeg režima i budu im logistika za povratak na vlast“.

“Sada je već postalo očigledno da politički subjekti i pojedinci koji su akteri manjinske vlade neće imati moći da se odupru interesima i uticaju DPS-a zbog čega ovaj projekat neće biti održiv na duže staze. Ovo svakako predstavlja tektonski poremećaj na našoj političkoj sceni i mislim da će svi koji kohabitiraju sa DPS-om doživjeti sudbinu njihovih prethodnih koalicionih partnera, od Liberalnog saveza do Pozitivne”, kazao je Božović, koji je i poslanik Nove srpske demokratije.

Odgovarajući na pitanje kako će DF reagovati na formiranje manjinske vlade, Božović je kazao da je „jedini realni izlaz iz trenutne političke krize bio formiranje tehničke, odnosno izborne vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“.

“Svjedoci smo da jeprethodna vlada bila neodrživa. DF je pravovremeno predlagao ova rješenja, ali nijesmo naišli na razumijevanje drugih političkih subjekata. Smatramo da je u situaciji ovako komplikovanih odnosa najpoštenije bilo vratiti mandate građanima koji će na izborima dati sud o svemu”, istakao je Božović poručivši da je „DF uvijek spreman za izbore“.

“Ali primjećujem da je kod svih drugih skoro pa postojao konsenzus da do izbora ne dođe. Podsjetiću da smo predlagali kolegama iz Demokrata da zajednički organizujemo proteste i pokrenemo građanski bunt kao mehanizam demokratskog pritiska u datim okolnostima, ali smo odbijeni jer očigledno ne postoji volja za sinhronizovanom i odlučnom reakcijom. Kao i uvijek, DF će svoje političko djelovanje nastaviti protiv DPS-a sada više nego ikada, koristeći se svim raspoloživim demokratskim sredstvima”, dodao je Božović.

Istakao je da je DF „dominantno snaga koja je na lokalnim izborima u Nikšiću, Herceg Novog, Mojkovcu, Beranama dokazala da je garant da DPS šaljemo na margine političkog djelovanja i to će nastaviti“.

“U ovom trenutku posvećeni smo izborima u svim lokalnim samoupravama i dokazaćemo da izborna volja građana nije formiranje vještačke vlade koja je sastavljena od raznoraznih ličnih i partijskih interesa”, istakao je on.

Govoreći o lokalnim izborima u Budvi, Božović je ukazao da su raspisani zbog blokade opštinskog parlamenta koja je trajala duže od osam mjeseci te da je Vlada raspustila skupštinu i uspostavila odbor povjerenika. Dodao je da su „budvanski parlament u blokadi držali DPS, Demokrate, SNP, URA, Prava, SD, SDP i Crnogorska jer su željeli da promijene izbornu volju i smijene aktuelnog predsjednika Opštine.“

“Za nas je to neprihvatljivo i kao što je to bio slučaj 2020. godine kada je DPS kupovinom odbornika i prevođenjem Crnogorske na svoju stranu, preko upravne inspekcije, policijskih i parapolicijskih snaga izvršio nasilnu promjenu vlasti, i ovog puta ćemo uspjeti da sačuvamo izbornu volju i uspostavimo vlast po mjeri građana, a ne po mjeri pojedinaca koji su pokušali da obesmisle volju naroda”, poručio je Božović.

Podsjetivši da na lokalne izbore DF nastupa sa pozicije vlasti „evidentno je da iza nas stoje konkretni rezultati i činjenice“.

” spjeli smo da konsolidujemo javne finansije, da vratimo preko 50 miliona duga iz prethodnog perioda, vratimo sva kreditna zaduženja opštine, da redovno finansiramo sve tekuće obaveze i da su iza nas uspješno realizovane turističke sezone, posebno ona 2019. godine koja je bila rekordna”, dodao je Božović.

Božović smatra da je najznačajniji uspjeh budvanske vlasti to što su „uspjeli da lokalnu vlast oslobode kandzi organizovanog kriminala i korupcije jer se odluke donose u interesu grada a ne bilo kog pojedinca“.

” Vjerujem da smo time trasirali pravi put za Budvu koji ovog puta želimo da poboljšamo. Naša kampanja biće bazirana na činjenicama. Ponudićemo viziju razvoja koja je Budvi potrebna. U tom cilju spremni smo kadrovski i programski da u punom kapacitetu preuzmemo odgovornost za dalje upravljanje gradom kojem je potrebna politička i svaka druga stabilnost. Potpuni sam optimista da će lista koju predvodim pojedinačno osvojiti najveći izborni rezultat i biti u prilici da sama formira vlast. Vrijeme ucjena, nestabilnosti i kočenja razvoja Budve će biti prošlost nakon predstojećih izbora”, zaključio je Božović.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Budva

Budva izgubila u finalu, Skoplje Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu

Published

on

Prijestonica Sjeverne Makedonije dobila je titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. Budva je izgubila u finalnoj borbi.

Odluku je danas u 15 časova saopštena u Briselu delegaciji Budve.

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije “u Briselu, javnosti je saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Budva, odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštio je Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije.

Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Jovanović je čestitao Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale. Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu realizujemo, kako u oblasti programa tako i u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština i scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mjesto za život. Zahvaljujemo se na saradnji i podršci predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili, rade i radiće na ovom nacionalnom projektu”, kazao je Jovanović.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” takođe je čestitao je Skoplju, navodeći da kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru.

“Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primjer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promjenu čitavog društva na bolje. Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće. Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi. U narednim mjesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona”, rekao je Kaličanin.

Dodao je i da se radi veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona.

“Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana”, istakao je Kaličanin.

Kako se zaključuje u saopštenju umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

“Projekat je otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.