Connect with us

Budva

Božović: Oslobodili smo Budvu iz kandži organizovanog kriminala

Published

on

Nosilac liste Demokratskog fronta u Budvi Milo Božović ocijenio je da je „poslednje pregrupisavanje u koncept koji se samo naziva manjinska vlada je model povratka DPS-a na vlast“.

“Građani su 30. avgusta prije dvije godine iskazali jasan stav i poslali DPS u političku prošlost, a sada vidimo da pojedine partije koje su do juče bile sa nama u koaliciji, ulaze u zagrljaj sa njima”, rekao je Božović za „Dan“.

On je naveo da smo se „u Crnoj Gori previše puta nagledali prekrajanja izborne volje, stvaranja vještačkih i matematičkih ‘većina’ suprotno osnovnim pravilima demokratije“.

“Time se urušava ustavni princip da se vlast formira na osnovu slobodno izražene volje građana na izborima. Sada se dešava da se većina formira neprincipijelnim pregrupisavanjem koje građani ne podržavaju i ubijeđen sam da će takva vlada biti kratkog daha”, dodao je Božović.

Naglasio je da „potpunu odgovornost za dalja dešavanja preuzimaju oni koji su promijenili kurs političkog djelovanja i umjesto interesa građana prihvatili da rade u interesu bivšeg režima i budu im logistika za povratak na vlast“.

“Sada je već postalo očigledno da politički subjekti i pojedinci koji su akteri manjinske vlade neće imati moći da se odupru interesima i uticaju DPS-a zbog čega ovaj projekat neće biti održiv na duže staze. Ovo svakako predstavlja tektonski poremećaj na našoj političkoj sceni i mislim da će svi koji kohabitiraju sa DPS-om doživjeti sudbinu njihovih prethodnih koalicionih partnera, od Liberalnog saveza do Pozitivne”, kazao je Božović, koji je i poslanik Nove srpske demokratije.

Odgovarajući na pitanje kako će DF reagovati na formiranje manjinske vlade, Božović je kazao da je „jedini realni izlaz iz trenutne političke krize bio formiranje tehničke, odnosno izborne vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“.

“Svjedoci smo da jeprethodna vlada bila neodrživa. DF je pravovremeno predlagao ova rješenja, ali nijesmo naišli na razumijevanje drugih političkih subjekata. Smatramo da je u situaciji ovako komplikovanih odnosa najpoštenije bilo vratiti mandate građanima koji će na izborima dati sud o svemu”, istakao je Božović poručivši da je „DF uvijek spreman za izbore“.

“Ali primjećujem da je kod svih drugih skoro pa postojao konsenzus da do izbora ne dođe. Podsjetiću da smo predlagali kolegama iz Demokrata da zajednički organizujemo proteste i pokrenemo građanski bunt kao mehanizam demokratskog pritiska u datim okolnostima, ali smo odbijeni jer očigledno ne postoji volja za sinhronizovanom i odlučnom reakcijom. Kao i uvijek, DF će svoje političko djelovanje nastaviti protiv DPS-a sada više nego ikada, koristeći se svim raspoloživim demokratskim sredstvima”, dodao je Božović.

Istakao je da je DF „dominantno snaga koja je na lokalnim izborima u Nikšiću, Herceg Novog, Mojkovcu, Beranama dokazala da je garant da DPS šaljemo na margine političkog djelovanja i to će nastaviti“.

“U ovom trenutku posvećeni smo izborima u svim lokalnim samoupravama i dokazaćemo da izborna volja građana nije formiranje vještačke vlade koja je sastavljena od raznoraznih ličnih i partijskih interesa”, istakao je on.

Govoreći o lokalnim izborima u Budvi, Božović je ukazao da su raspisani zbog blokade opštinskog parlamenta koja je trajala duže od osam mjeseci te da je Vlada raspustila skupštinu i uspostavila odbor povjerenika. Dodao je da su „budvanski parlament u blokadi držali DPS, Demokrate, SNP, URA, Prava, SD, SDP i Crnogorska jer su željeli da promijene izbornu volju i smijene aktuelnog predsjednika Opštine.“

“Za nas je to neprihvatljivo i kao što je to bio slučaj 2020. godine kada je DPS kupovinom odbornika i prevođenjem Crnogorske na svoju stranu, preko upravne inspekcije, policijskih i parapolicijskih snaga izvršio nasilnu promjenu vlasti, i ovog puta ćemo uspjeti da sačuvamo izbornu volju i uspostavimo vlast po mjeri građana, a ne po mjeri pojedinaca koji su pokušali da obesmisle volju naroda”, poručio je Božović.

Podsjetivši da na lokalne izbore DF nastupa sa pozicije vlasti „evidentno je da iza nas stoje konkretni rezultati i činjenice“.

” spjeli smo da konsolidujemo javne finansije, da vratimo preko 50 miliona duga iz prethodnog perioda, vratimo sva kreditna zaduženja opštine, da redovno finansiramo sve tekuće obaveze i da su iza nas uspješno realizovane turističke sezone, posebno ona 2019. godine koja je bila rekordna”, dodao je Božović.

Božović smatra da je najznačajniji uspjeh budvanske vlasti to što su „uspjeli da lokalnu vlast oslobode kandzi organizovanog kriminala i korupcije jer se odluke donose u interesu grada a ne bilo kog pojedinca“.

” Vjerujem da smo time trasirali pravi put za Budvu koji ovog puta želimo da poboljšamo. Naša kampanja biće bazirana na činjenicama. Ponudićemo viziju razvoja koja je Budvi potrebna. U tom cilju spremni smo kadrovski i programski da u punom kapacitetu preuzmemo odgovornost za dalje upravljanje gradom kojem je potrebna politička i svaka druga stabilnost. Potpuni sam optimista da će lista koju predvodim pojedinačno osvojiti najveći izborni rezultat i biti u prilici da sama formira vlast. Vrijeme ucjena, nestabilnosti i kočenja razvoja Budve će biti prošlost nakon predstojećih izbora”, zaključio je Božović.

Bar

Lekić: Đukanović raspušta parlament u očaju težeći da obezbijedi imunitet

Published

on

Bivši mandatar za sastav Vlade i lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da su prijevremeni izbori tema prvog reda.

On je kazao da u nadležnostima predsjednika države nigdje ne piše da raspušta parlament.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

Mislim da to radi u očaju u težnji da obezbijedi imunitet“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da sada živimo haotični trenutak.

Da je bilo elementarne koordinacije u sistemu kohabitacije ovo bi se izbjeglo. Ovaj zakon je bio odbrana Ustava. Ono što bi haotičnu situaciju usmjerilo ka rješenju je aktivnost Ustavnog suda“, kazao je Lekić.

Lekić je rekao da je do sinoć do 12 sati mogla da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

Đukanović cijelo vrijeme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kapo parcijalni, partijski predsjednik, na primjeru ambasadora je to pokazao“, rekao je Lekić.

On je dodao da se pokazalo da je institucionalna strana države, fasada, često lažna.

Paralelno se vodila vlast, kontrolisale institucije, ne generalizujem, kontrolisano je sudstvo“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da bi se moglo desiti da kao predsjednik države Đukanović raspisuje izbore i da krene taj proces, a da Ustavni sud zaključi da je Đukanović neustavno raspustio parlement.

On je kazao da je više puta na pitanje šta bi se desilo ako postane premijer, a Ustavni sud ocijeni Zakon o predsjedniku neustavnim, da bi podnio ostavku.

Lekić je rekao da ne zna kako se u istu ravan stavljaju DPS i DF.

DF je pobjednik na izborima“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da je i on za prijevremene parlamentarne izbore.

On je kazao da je za Vladu na čijem bi čelu bio ponudio dva modaliteta.

Jedan da URA uđe sa tri poslnika koji bi glasali ili da je spolja podrži. Abazović je rekao da će da razmisli i nije mi nikad odgovorio“, poručio je Lekić.

On je kazao da kada se zaigrala varijanta da bude Abazović premijer, što je kako kaže odmah prihvatio zbog većeg cilja.

„Ne zato što mislim da mu pripada. Mislio sam da URA ima najviše interesa da bude motor da izađe iz kontroverzi Vlade sa DF. U tom smislu DF je bio predviđen i nije smetao ideološko-politički profil. Onda je URA doprinijela nekom inetersu državnom koji ja možda nisam shvatio. Svelo se na momenat da URA neće iz određenog razloga“, rekao je Lekić.

Nastavi Citanje

Bar

DF: Mandić ne bježi od sučeljavanja, dijaloga ili duela

Published

on

Iz Demokratskog Fronta oglasili su se saopštenjem na tvrdnje da predsjednički kandidat tog saveza Andrija Mandić i lider DPS-a Milo Đukanović bježe od debeta kandidata na Javnom servisu.

Saopštenje prenosimo integralno:

Andrija Mandić, kandidat koalicije Za budućnost Crne Gore, ne bježi od bilo kojeg sučeljavanja, dijaloga ili duela. To je, uostalom, pokazao svih ovih godina.

Već smo bili na RTCG, svi kandidati sa svojim idejama, predlozima, ličnostima i javnošću koja je to posmatrala.

Demokratski je pružiti priliku i drugim medijima. Sjutra smo, na primjer, na TV Vijesti.
Želimo da čujemo i uvažimo svakog i nema potrebe za ponavljanjem istog.

Andrija Mandić i njegov izborni štab samostalno i na osnovu realnih parametara i analiza procjenjuju koje su to emisije na kojima treba učestvovati i kako sve važne medije uvažiti.

Koncept debate na RTCG je imao dosta manjkavosti. Čak se može konstatovati da neki kandidati imaju svoju štopericu, kao i da se bave dječjim igrama poput nabacivanja pitanja, a onda ulaze u namještene replike i komentare kako bi i tu ugrabili više vremena.

Takođe, neki od kandidata su se razgalamili proteklih dana u vezi debate na RTCG, a i poručivali su da imaju nešto važno da saopšte našem predsjedničkom kandidatu. Andrija Mandić će u petak veče, nakon pobjedničkog skupa u Podgorici, biti učesnik debate na TV Vijesti, tako da će ostali kandidati dobiti priliku da sa njim rasprave mnoga pitanja i riješe sve nedoumice. To im je svakako i šansa da čuju program i ideje koje će Andrija Mandić realizovati nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Nastavi Citanje

Budva

U Lapčićima naletio kolima na bika!

Published

on

Na magistralnom putu Cetinje – Budva, u mjestu Lapčići, sinoć je oko 22,45 sarti došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj je putnički automobil, marke škoda podgoričkih registarskih tablica, udario u bika – saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

Vozač automobila je naletio na krupnog bika koji se u tom trenutku našao na magistrali. Vozilo je pretpjelo teža oštećenja a vozač je srećom ostao nepovriježđen.

Nesretna životinja ostala je da leži na putu, preniio je portal RTV Budva.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.