Connect with us

Bar

Predstavnici Udruženja maslinara “Antivari” na vodećoj regionalnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak

Published

on

Nakon tri godine pauze, urokovane pandemijom korona virusa, predstavnici Udruženja maslinara “Antivari”, koji okuplja najveće i najuglednije barske maslinare, učestvovali su na Noćnjaku, vodećoj regionalnoj manifestaciji maslinara i uljara, koja se ove godine održala u mjestu Supetar, na ostrvu Brač, u periodu od 5. do 8. maja.

Predstavnici Udruženja maslinara “Antivari” su uzeli aktivno učešće i na Sajmu maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda od ljekovitog bilja, koji se održao u sklopu 24. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara NOĆNJAK 2022. Ispred Udruženja maslinara “Antivari”, centralni izlagač sajma bila je d.o.o. Barska uljara, koja je predstavila širok asortiman svojih proizvoda, ali i brojne novitete, čiji je kvalitet prepoznat od strane vodećih regionalnih stručnjaka iz oblasti maslinarstva i uljarstva.

U intervjuu za HRT 1 i emisiju “Plodovi zemlje”, mr Marija Markoč, izvršna direktorica firme d.o.o. Barska uljara istakla je da joj čini posebnu čast i zadovoljstvo što su barski maslinari uspjeli da se okupe na Noćnjaku i time nastave uspješnu saradnju sa Zadružnim savezom Dalmacije, te dogovore brojne aktivnosti u narednom periodu, koje će značajno doprinijeti unapređenju maslinarstva i uljarstva u Baru. Učešće na Noćnjaku bila je prilika da otkrijemo “male tajne velikih stručnjaka” i podignemo ljestvicu za još jedan nivo kada je riječ o kvalitetu crnogorskih maslinovih ulja. Takođe, ovo je bila opomena i nauk za sve crnogorske maslinare da se podsjete koliko je važno čuvati izvorne vrijednosti maslinarskih pejzaža, kao i autohtonost sortimenta, koji garantuje kvalitet maslinovog ulja i proizvoda od masline.

Predsjednik Udruženja maslinara “Antivari”, Jovo Martinović, sa ponosom ističe to što su se Udruženju ove godine pridružili mladi ljudi, nasljednici velikih barskih maslinara, ali i rukovodioci uspješnih barskih uljara, obrazovana i vrijedna omladina, što nam uliva vjeru i nadu u svijetlu budućnost barskog maslinarstva i uljarstva.

Predstavljanje na Sajmu maslinarstva i uljarstva, učešće na ​​​​​​naučno-stručnom skupu o maslinarstvu i uljarstvu, interaktivnoj degustaciji maslinovih ulja i vina u kombinaciji sa pripremljenim “finger food” delicijama, kao i na Maloj školi kušanja maslinovog ulja opravdalo je dolazak predstavnika Udruženja maslinara “Antivari” u velikom broju na ostrvo Brač. Učešće ne bi bilo moguće bez podrške Opštine Bar i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, ali i bez pomoći uglednog privrednika, velikog humaniste i uglednog maslinara, g. Đorđija Pavićevića, na čemu im se srdačno zahvaljujemo, nastojajući da i u narednom periodu opravdamo njihovo povjerenje i u najboljem svijetlu predstavljamo Bar i Crnu Goru.

Barski maslinari su uživali u gostoprimstvu Zadružnog saveza Dalmacije, te su imali priliku da posjete brojne kulturno-istorijske znamenitosti, ali i da se upoznaju sa poljoprivrednim specifičnostima dalmatinskog kraja, sa ciljem primjene najboljih praksi na jugu Crne Gore, navodi se u saopštenju Udruženja maslinara “Antivari” Bar.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.