Connect with us

Bar

Predstavnici Udruženja maslinara “Antivari” na vodećoj regionalnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak

Published

on

Nakon tri godine pauze, urokovane pandemijom korona virusa, predstavnici Udruženja maslinara “Antivari”, koji okuplja najveće i najuglednije barske maslinare, učestvovali su na Noćnjaku, vodećoj regionalnoj manifestaciji maslinara i uljara, koja se ove godine održala u mjestu Supetar, na ostrvu Brač, u periodu od 5. do 8. maja.

Predstavnici Udruženja maslinara “Antivari” su uzeli aktivno učešće i na Sajmu maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda od ljekovitog bilja, koji se održao u sklopu 24. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara NOĆNJAK 2022. Ispred Udruženja maslinara “Antivari”, centralni izlagač sajma bila je d.o.o. Barska uljara, koja je predstavila širok asortiman svojih proizvoda, ali i brojne novitete, čiji je kvalitet prepoznat od strane vodećih regionalnih stručnjaka iz oblasti maslinarstva i uljarstva.

U intervjuu za HRT 1 i emisiju “Plodovi zemlje”, mr Marija Markoč, izvršna direktorica firme d.o.o. Barska uljara istakla je da joj čini posebnu čast i zadovoljstvo što su barski maslinari uspjeli da se okupe na Noćnjaku i time nastave uspješnu saradnju sa Zadružnim savezom Dalmacije, te dogovore brojne aktivnosti u narednom periodu, koje će značajno doprinijeti unapređenju maslinarstva i uljarstva u Baru. Učešće na Noćnjaku bila je prilika da otkrijemo “male tajne velikih stručnjaka” i podignemo ljestvicu za još jedan nivo kada je riječ o kvalitetu crnogorskih maslinovih ulja. Takođe, ovo je bila opomena i nauk za sve crnogorske maslinare da se podsjete koliko je važno čuvati izvorne vrijednosti maslinarskih pejzaža, kao i autohtonost sortimenta, koji garantuje kvalitet maslinovog ulja i proizvoda od masline.

Predsjednik Udruženja maslinara “Antivari”, Jovo Martinović, sa ponosom ističe to što su se Udruženju ove godine pridružili mladi ljudi, nasljednici velikih barskih maslinara, ali i rukovodioci uspješnih barskih uljara, obrazovana i vrijedna omladina, što nam uliva vjeru i nadu u svijetlu budućnost barskog maslinarstva i uljarstva.

Predstavljanje na Sajmu maslinarstva i uljarstva, učešće na ​​​​​​naučno-stručnom skupu o maslinarstvu i uljarstvu, interaktivnoj degustaciji maslinovih ulja i vina u kombinaciji sa pripremljenim “finger food” delicijama, kao i na Maloj školi kušanja maslinovog ulja opravdalo je dolazak predstavnika Udruženja maslinara “Antivari” u velikom broju na ostrvo Brač. Učešće ne bi bilo moguće bez podrške Opštine Bar i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, ali i bez pomoći uglednog privrednika, velikog humaniste i uglednog maslinara, g. Đorđija Pavićevića, na čemu im se srdačno zahvaljujemo, nastojajući da i u narednom periodu opravdamo njihovo povjerenje i u najboljem svijetlu predstavljamo Bar i Crnu Goru.

Barski maslinari su uživali u gostoprimstvu Zadružnog saveza Dalmacije, te su imali priliku da posjete brojne kulturno-istorijske znamenitosti, ali i da se upoznaju sa poljoprivrednim specifičnostima dalmatinskog kraja, sa ciljem primjene najboljih praksi na jugu Crne Gore, navodi se u saopštenju Udruženja maslinara “Antivari” Bar.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

VDT obustavilo istragu protiv stečajnog upravnika Primorke! Slijedi nova krivična prijava!

Published

on

U prilog Vam saljem naredbu o obustavi istrage koju je Vise državno tužilastvo, odnosno državni tužilac Ana Radović, donijela je odluku o obustavi istrage protiv stečajnog upravnika Žarka Ostojića u stečaju AD „Primorka“ Bar.

Na dan protesta Edina Begzića, predstavnika bivših radnika Primrke koji su oštećeni u ovom slučaju, ispred NLB Banke u Baru 28. decembra 2021. godine, Više državno tužilaštvo je ekspresno i na sva zvona objavilo da je pokrenuta istraga protiv ovog stečajnog upravnika zbog moguće zloupotrebe službenog položaja.

“Ja sam i tog dana znao da je to samo njihova igra i pokušaj umirivanja podrške mom protestu (iako je protest bio nezakonit) a i da se stvori privid da je moj protest imao efekta i postigao nesto u pogledu pravde u slucaju „Primorka“. Zanimljivo je da Više drzavno tužilastvo nije dostavilo ovu naredbu o obustavi istrage medijima, niti je istu objavilo na zvaničnom sajtu Višeg državnog tužilastva a sve kako bi se prikrila ova nezakonita odluka. U narednim danima biće predata nova žalba odnosno nova prijava u kojoj ce detaljno biti objašnjenjo kako prvopostupajuća u ovom slučaju bivša specijalna drzavna tuziteljka Mira Samardžic i sada državna tužiteljka Ana Radović zamjenom teza i nevođenjem kompletne istrage pokušavaju da zaštite stečajnog upravnika Žarka Ostojića. Iz ovog razloga ubrzo ćemo izvršiti dopunu krivične prijave koju smo početkom decembra predali SDT-u protiv OKG koja je opljačkala i građane Crne Gore a i radnike „Primorke“ a tom dopunom dodaćemo kao člana ove OKG i državnu tužiteljku Anu Radović prema kojoj smo već izrazili sumnje u sklopu te krivične prijave predate SDT-u, a što ćemo detaljnije objasniti u optužnici koju ćete uskoro dobiti nakon sto je predamo”, navodi se u saopštenju Begzića.

Nastavi Citanje

Bar

Barsko zaleđe predstavljeno na sajmu u Minhenu

Published

on

Prirodne ljepote, ponude aktivnog odmora i bogata kulturna baštinu privukli su veliko interesovanje posjetilaca Međunarodnog specijalizovanog sajma za aktivni turizam, koji je u Minhenu održan od 14. do 18. februara.

Sajam u Minhenu, jedan od najposjećenijih u južnom dijelu Njemačke, okupio je preko 140 hiljada posjetilaca i 900 izlagača iz 50 zemalja, a posjetioci štanda TO Bar imali su priliku da se upoznaju sa brojnim atrakcijama i aktivnostima koje Bar nudi, uključujući nevjerovatne prirodne ljepote, kulturnu baštinu i raznovrsne mogućnosti za aktivni odmor, za kojim je i vladalo najveće interesovanje.

– Poseban akcenat stavljen je na promociju 20 pješačkih staza koje se prostiru na preko 200 kilometara naše opštine, pet kanjona u zaleđu Bara, atraktivnu i bogatu ponudu Skadarskog jezera – navode iz TO Bar.

Tržište Njemačke jedno je od najznačajnih emitivnih tržišta za našu destinaciju. Prema zvaničnim podacima TO Bar, u poređenju sa 2022. godinom zabilježen je rast broja ostvarenih noćenja od 16%.

– Turistička organizacija Bar nastavlja svoj angažman u promociji ponude destinacije, sa akcentom na sadržajnu ponudu aktivnog odmora. Sajam u Minhenu bio je izvanredna prilika za promociju Bara kao atraktivne destinacije za avanturiste i ljubitelje prirode, a ujedno i upoznavanje posjetilaca sa njemačkog tržišta sa novitetima u ponudi. Kroz naše aktivnosti, želimo inspirisati putnike da istraže ljepotu barske opštine i dožive nezaboravna iskustva – stoji u saopštenju.

Na sajmu su ponudu predstavile lokalne turističke organizacije Ulcinja, Cetinja, Mojkovca i Bijelog Polja, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Nastavi Citanje

Bar

Tragedija na putu Bar – Ulcinj: Poginule tri osobe, dvije teško povrijeđene

Published

on

Od posljedica saobraćajne nesreće, koja se 40 minuta nakon ponoći dogodila na magistralnom puti Bar – Ulcinj, u naselju Utjeha, smrtno su stradale Baranke B.B. (20) i N.D. (18) i Ulcinjanin M.D. (21). U Oštoj bolnici Bar, na medicinskom zbrinjavanju su L.P. (18) i A.V. (18) iz Bara, koje su zadobile povrede opasne po život.

U Opštu bolnicu Bar, u noći između subote i nedelje, dovezena su tri pacijenta koji su zadobili teške povrede u saobraćajnoj nezgodi. Jedna osoba je, na žalost, preminula tokom prijema. Dvije osobe su medicinski zbrinute u našoj zdravstvenoj ustanovi. Stabilnih su parametara. Zbog prirode povreda pacijenti će biti upućeni u Klinički centar Crne Gore, kazao je za Primorski portal dr Rade Stanisavljević, dežurni ljekar u Opštoj bolnici Bar.

Prema navodima iz policije do udesa je došlo usljed sudara automobila marke ‘Audi A3’, ulcinjskih registarskih oznaka, kojim je upravljao M.D. i vozila ‘Seat’ barskih tablica, za čijim volanom je bila B.B. (20). Na licu mjesta su stradali vozač audija i N.N. koja je bila suvozač u ‘Seatu’. Djevojka B.B. koja je vozila ‘Seat’, podlegla je povredama u 2 sata i 30 minuta u Barskoj bolnici.

Foto: Dragan Stojanović/Dan

Uviđaj je obavila tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, Mirjana Tankosić Vučinić, uz prisustvo vještaka saobraćajne struke, kriminalističkog tehničara Odjeljenja bezbjednosti Bar.

Saobraćaj je na toj dionici puta u oba smjera bio zatvoren do pet sati.

Okolnosti pod kojima je došlo do saobraćajne nesreće, biće poznate nakon rezultata izviđaja.

(Dan)

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.