Connect with us

Bar

Mihailo Pavićević pred finale plej ofa: Ne pobjeđuje uvijek favorit

Published

on

Košarkaši Mornara Barskog zlata odigraće do kraja sezone najmanje tri, a najviše pet utakmica i to protiv Budućnosti Voli u finalu plej-ofa državnog prvenstva.

U dosadašnjem toku sezone barski košarkaši odigrali su šest utakmica u FIBA Evropa kupu, tri su dobili, tri izgubili i ispali u prvoj rundi, AdmiralBet ABA ligu završili su na devetom mjestu, sa 10 pobjeda i 16 poraza, a u kupu Crne Gore došli su, poslije dvije pobjede, do finala u kojem su poraženi od Budućnosti Voli 89:77. U završnici šampionata Crne Gore igrači Mornara odigrali su četiri utakmice i sve četiri dobili i sada im predstoje dueli sa Podgoričanima za titulu.

Tim povodom gost u studiju Radio Bara bio je Mihailo Pavićević, šef stručnog štaba Mornara Barskog zlata.

U ponedjeljak počinje finale crnogorskog košarkaškog prvenstva. Prema očekivanju, u finalu su Budućnost Voli i Mornar Barsko zlato. Kakva su očekivanja u Mornaru?

Iako je ovo već ne znam koje po redu finale, a svako je sa sobom nosilo neizvjesnost, prvi put, rekao bih, ni oni ni mi ne znamo u kakvom smo stanju. Ja mogu da pričam o svojoj ekipi. Mi smo poslije polufinala protiv SC Derbija bili, iz objektivnih razloga, prisiljeni da čekamo ekipu Budućnosti dok završi igranje u plej-ofu ABA lige. Zbog toga smo dali jedan određeni broj dana igračima slobodno, pa smo nakon toga ponovo krenuli sa treninzima. Malo je teško držati dobar trening i motivaciju kad se ne zna kad će se igrati. Sad je već izvjesno da serija počinje u ponedjeljak, tako da sam vidio sasvim drugi voljni momenat i motivaciju na treningu, što mi daje za pravo da gajim dozu optimizma da ćemo dati sve od sebe i da ćemo probati da uđemo spremni u finale plej-ofa. Istina, dosta smo hendikepirani u odnosu na prvobitni sastav koji smo imali. Prije svega, taj naš hendikep se odnosi na poziciju plejmejkera. Da se ne ponavljamo, ali ostali smo bez dva plejmejkera, Gordića i Luisa. Silom prilika morali smo Mihailovića da prebacimo sa njegove originalne pozicije na poziciju pleja, gdje je veliki pritisak na njega i jedna velika potrošnja koju on ima iz utakmice u utakmicu. Tu je i mladi Živanović od kojeg ne možemo, zasad, da očekujemo neko čudo. Očekujem samo da da određeni doprinos u ovom finalu.

Igramo protiv ekipe koja je bila projektovana da se u ABA ligi se bori za titulu i da se preko Eurokupa eventualno domogne Eurolige. Tu je mnogo izuzetno kvalitetnih igrača, pojedinaca, to je zaista ekipa za svaki respekt. Pitanje je i za njih i za nas u kakvom ćemo biti stanju. Znate, ovo je kraj sezone, možda i neke neostvarene ambicije na sve da utiču. Kako će se to odraziti na kompletnu situaciju i atmosferu u ekipi, to je sad pitanje za njih. Nije davno bilo, sjećate se, mi smo se našli prošle godine u sličnom problemu kad se završila ABA liga. Odjedanput, svi stranci su htjeli da idu kući. Svi oni počnu da kalkulišu, kraj sezone, treba da se potpisuju novi ugovori, rizik od povrede, od bilo čega, ta motivacija kod tih stranih igrača pada…”

Četiri stranca mogu da budu u rosteru…

Da, četiri stranca, s tim što Budućnost tu ima prednost. Podgoričani imaju šest stranaca, pa mogu da kombinuju, od utakmice do utakmice. Za razliku od nas. No, tu je što je. Što se tiče kvaliteta, sigurno da je on na strani Budućnosti. Međutim, ne mora uvijek favorit da dobije. Mi smo prošle godine, sa dosta šarolikim sastavom, napravili da se igra pet utakmica u finalu. Volio bih i ove godine da dođe do te pete utakmice, to bi bilo dobro i za nas i za sve ljubitelje košarke u Crnoj Gori jer mislim da smo u proteklih 6 – 7 godina svi zajedno uživali u tom finalu. Znam, mnogi se sad pitaju: može li se ponoviti 2018. godina? To ćemo tek na kraju vidjeti. Kad je već spominjem… mnoge boli ta 2018…”

Kako koga, neki su ponosni na taj uspjeh…

Mnogo je više ponosnih, odmah da se ogradim, ali moram da sjećanje na to vratim, koliko je zaboljela neke ta titula, teško bi bilo riječima opisati. Čak od visokih funkcionera sam tada primio čestitke „za osvajanje ERSTE lige“. Nisu mogli da preko usta prevale „prvak države“, iako su državni funkcioneri bili”.

Čuli smo sinoć poslije prvog meča između Zvezde i Partizana, u finalu plej-ofa ABA lige, da mnogo zavisi od druge utakmice. Zbog relativno lake pobjede Zvezde u prvom duelu, očekuje se i druga pobjeda na svom terenu, pred isključivo svojim navijačima. Može li ovoga puta da bude odlučujuća upravo prva utakmica u ponedjeljak, ako bi se desio neki brejk Mornara, iako se na tri dobijene. Ali prva, čini mi se, ima specifičnu težinu.

Nema u plej-ofu da je jedna utakmica bitnija od druge. Ko to počne da licitira, taj je gotov. U plej-ofu svaka je utakmica priča za sebe. Kad se završi ta prva utakmica ko napravi grešku, pa kao pobjednik slavi sat više, ili kao poraženi tuguje sat više – on je gotov. Jedna je utakmica bila, završena je, idemo dalje. Svaka je utakmica, ponavljam, priča za sebe. Uvjeren sam da će publika uživati u dobroj košarci”.

Dobro bi bilo i da budu pune dvorane ili makar „Topolica“.

To bi bilo lijepo, zaista. Nagrada i za igrače i za sve ljubitelje košarke”.

Nije lijepo radovati se povredi nekog igrača, ali pravo da kažem, milo mi je što Vili Rid neće ovoga puta igrati finale.

Vili Rid je za njih bio izuzetno bitan igrač koji je držao reket i u odbrani i u napadu. Bili su potpuno druga ekipa s njim. Neigranje Rida je veliki hendikep, što se pokazalo i tokom sezone. Ali, opet kažem: Budućnost ima dvanaest igrača, evo i sama činjenica da od šest stranaca može da bira četvoricu, dovoljno govori o kakvoj se ekipi radi. Mi smo radili, trenirali, imamo još dan do prve utakmice, nadam se da ćemo i mi ući maksimalno motivisani, bez ikakvog dodatnog pritiska. Jednostavno, da igramo košarku, pa ako nam se ukaže prilika da eventualno iznenadimo Budućnost, bićemo svi presrećni.

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Albanska policija uhapsila Baranina zbog šverca droge

Published

on

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani albanska policija uhapsila je crnogorskog državljanina N.B. (30) iz Bara zbog sumnje da je šverovao drogu. Kako prenosi “albaniandailynews.com”, osumnjičeni je pokušao da iz Albanije dopremi određenu količinu kanabisa i amfetamina.

Prilikom kontrole na graničnom prelazu kod tridesetogodišnjaka je pronađena i oduzeta opojna droga. Oduzeti su mu i automobil i mobilni telefon.

Kako se napominje, na ovom graničnom punktu, prilikom kontrole izlaska iz Albanije, policijske službe su zaustavile vozilo marke “folksvagen“ kojim je upravljao crnogorski državljanin N. B., u kojem je pronađen materijal za koji se sumnja da su opojne droge kanabis i amfetamin.

Navodi se da je u pitanju državljanin Crne Gore N.B. inače star 30 godina, nastanjen u Opštini Bar, a na teret mu se stavlja krivično djelo ‘trgovina opojnim drogama’.

“Dokazni materijali su proslijeđeni Tužilaštvu pri Prvostepenom sudu opšte nadležnosti Skadar, na dalje postupanje;’ saopštila je policija Albanije.

Nastavi Citanje

Bar

TO Bar će sredstva za vatromet preusmjeriti za projekat izgradnje Pet-Parka

Published

on

“Sredstva od vatrometa će biti utrošena za projekat izgradnje Pet-Parka”, saopštili su iz Turističke organizacije Bar.

“Prethodnih nekoliko dana u javnosti je prisutna diskusija oko vatrometa i pitanja stresa koji kućni ljubimci doživljavaju tokom raznih manifestacija.

Takodje, duboko uvažavamo činjenicu da je predložena dopuna dnevnog reda na predstojećoj sjednici Skupštini opštine Bar u formi odluke kojom bi se navedena sredstva drugačije potrošila. Imajući u vidu da moramo voditi računa da nijedan događaj nema nikakav negativan kontekst vezano za spektakularni novogodišnji program koji se priprema, donijeli smo odluku da se pomenuta sredstva drugačije potroše.

Na ovaj način spremljena sredstva će biti usmjerena za izradu projektne dokumentacije vezana za otvaranje prvog Pet- Parka za ljubimce u našem gradu”, navodi se u saopštenju TO Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Ilija Pješčić ostaje na čelu Luke Bar: Razriješen pa ponovo izabran za direktora!

Published

on

Saopštenjem za javnost se obratio Odbor direktora Luke Bar AD. Saopštenje prenosimo integralno:

„Postupajući po presudi Višeg suda u Podgorici, kojom se poništava Odluka Odbora direktora br. OD/220-3-b od 04.10.2021. godine i nalaže da se izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata na radno mjesto izvršnog direktora, u roku od 8 dana od pravosnažnosti presude, Odbor direktora je održao sjednicu danas, 28.11.2023. godine. Obrazloženje iz Presude Višeg suda ukazuje, da se iz sadržine navedene Odluke o izboru Ilije Pješčića na radno mjesto izvršni direktor, ne vide precizni razlozi kojima se vodio tadašnji Odbor direktora, prilikom izbora kandidata. Bez obzira na diskreciono pravo koje Odbor direktora ima prilikom odabira kandidata, Viši sud je zaključio da Odluka o izboru ne može biti donešena bez obrazloženja. Takođe, Viši sud ukazuje da pravo na obražloženje imaju kandidati koji su konkurisali, kao i šira javnost. Zato Viši sud nalaže Odboru direktora, ponovni izbor između prijavljenih kandidata na konkursu od 29.09.2021. godine.

Shodno statutarnim i zakonskim ovlašćenjima, Odbor direktora je blagovremeno postupio po presudama Osnovnog suda u Baru i Višeg suda u Podgorici, pa je uslijedilo razriješenje Izvršnog direktora Ilije Pješčića. Procedura je dalje nalagala ponovno razmatranje dostavljene dokumentacije trojice kandidata koji su ispunili uslove, po konkursu iz 2021. godine, njihovih biografija i Planova i programa rada za ‘Luka Bar’ AD, kao i Zapisnika sa usmenih intervjua koji su tada obavljeni sa kandidatima. Na osnovu navedene dokumentacije, a uz primjenu profesionalnih, stručnih i etičkih standarda u biranju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora ‘Luka Bar’ AD, uprkos kratkom vremenskom roku koji je ostavljen zbog postupanja po presudi Višeg suda, Odbor direktora je jednoglasno donio Odluku o imenovanju Ilije Pješčića na mjesto Izvršnog direktora, te će tu funkciju Pješčić obavljati do 04.10.2025. godine. Konstatovano je da je Pješčić dostavio najkonkretniji i najrealniji Plan i program rada ‘Luka Bar’AD za mandatni period od četiri godine, što mu je dalo prednost u odnosu na ostale kandidate.

Odbor direktora od svog imenovanja u ovom sastavu, u martu 2023. godine, razmatrao je i donosio niz veoma teških i specifičnih odluka, po mnogim otvorenim i naslijeđenim pitanjima. Sa zadovoljstvom i uvjerenošću možemo konstatovati da smo sve odluke donijeli savjesno, profesionalno i stručno, a u najboljem interesu kompanije i zapošljenih u njoj. Istaći ćemo ovom prilikom donošenje novog Akta o sistematizaciji radnih mjesta, uvođenje obaveznog ocjenjivanja i vrednovanja rada svih zapošljenih, pokretanje aktivnosti na valorizaciji lučke imovine, niz realizovanih društveno odgovornih akcija o kojima ćemo javnost uskoro informisati, a kao najznačajniju izdvajamo sadnju 300 sadnica borova u lučkom području. Na sjednici Odbora direktora održanoj prošle sedmice, donešena je Odluka o provjeri diploma svih zapošljenih u ‘Luka Bar’AD.

I današnjim postupanjem po presudi Višeg suda u Podgorici i imenovanjem izvršnog direktora u ponovljenom postupku, kako je i naloženo, štitimo interese i poziciju ‘Luka Bar’AD, što je uostalom i naš posao i glavni cilj i motiv u radu“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.