Connect with us

Bar

Srednjoškolci iz Bara i Tuzle pohađali Malu školu maslinarstva u organizaciji Barske uljare

Published

on

Učenici Srednje stručne škole iz Bara i Srednje savremeno-umjetničke škole iz Tuzle uspješno su završili Malu školu maslinarstva, u organizaciji kompanije za proizvodnju maslinovog ulja d.o.o. Barska uljara.

Nakon posjete Staroj maslini na Mirovici, kao i Kući maslina u Starom Baru, učenicima je priređen agroturistički doživljaj u Barskoj uljari. Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim agrotehničkim mjerama i savremenom opremom koja se koristi za održavanje maslinjaka. Nisu krili oduševljenje prilikom obilaska savremenog pogona za proizvodnju maslinovog ulja, ali i nadzemnog i podzemnog prostora za bezbjedno lagerovanje finalnog proizvoda. Nakon sprovedene hemijske analize kvaliteta maslinovog ulja u internoj laboratoriji Barske uljare, učenici su se upoznali sa procesom pakovanja maslinovog ulja i oprobali se u ovoj vještini. Pod krošnjama starih stabala maslina, srednjoškolci su degustirali Barsko zlato i učili o osnovnim kriterijumima za organoleptičku analizu maslinovog ulja.

„Agroturistički doživljaj u Barskoj uljari započet je ugošćavanjem najvažnijih posjetilaca – srednjoškolaca koji su iskazali interesovanje i iskrenu volju da nauče više o održavanju maslinjaka i procesu proizvodnje maslinovog ulja. Mala škola maslinarstva organizovana je na način da se polaznici provedu kroz proces primarne i sekundarne proizvodnje, da nauče koje sve karike čine ovaj lanac, kao i da znaju prepoznati kvalitetno maslinovo ulje“, izjavila je izvršna direktorica kompanije d.o.o. Barska uljara, dr Marija Markoč.

Vrijedna iskustva iz ove oblasti, ali i preduzetničke savjete sa polaznicima nesebično su podijelili vlasnici d.o.o. Barska uljara, Dragutin Dado Martinović i Đorđije Đoko Pavićević.

Mala škola maslinarstva organizovana je u okviru regionalnog programa školskih razmjena pod nazivom „Superškole”, koji se finansira od strane Evropske Unije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ), a sprovode ga Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

U okviru ovog prvog ciklusa implementacije projekta “Superškole”, nagrađeno je 30 projekata, odnosno 60 srednjih škola iz regiona, koje će u narednom periodu doprinositi ostvarivanju misije RYCO u regionu Zapadnog Balkana. U realizaciju prvog ciklusa ovog programa uključene su četiri srednje škole iz Crne Gore, i to iz Herceg Novog, Bara, Bijelog Polja i Berana.

Cilj ovog programa je da se podrži proces pomirenja i izgradnje mira, kao i proces interkulturnog učenja i dijaloga između škola, učenika i učenica i njihovih zajednica. Učestvujući u ovoj inicijativi, izabrane srednje škole imaju priliku da sprovedu dvije razmjene sa partnerskom školom iz regiona, kao i da učestvuju u aktivnostima posvećenim izgradnji kapaciteta, umrežavanju i saradnji.

 

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.