Connect with us

Bar

Vitezovi Sv. Jovana Vladimira: Naša braća nisu ni bili na mjestu incidenta kada se desio, a kamoli učestvovali u njemu!

Published

on

Pojedini mediji i stranice i grupe na socijalnim mrežama prenijeli su juče netačnu informaciju da su u incidentu u blizini hrama Svetog Jovana Vladimira učestvovali članovi Pravoslavnog bratstva “Vitezovi Svetog Jovana Vladimira” Danijel Dević i Saša Vulević. Tim povodom saopštenjem za javnost oglasilo se  Pravoslavno bratstvo “Vitezovi Svetog Jovana Vladimira” koje prenosimo integralno:

Plasiranje dezinformacija vezanih za Pravoslavno bratstvo “Vitezovi Svetog Jovana Vladimira” iz Bara, podgrupe Pravoslavnog bratstva Stupovi, dostiglo je juče kulminaciju neistinitim navodima da su članovi našeg humanitarnog udruženja Danijel Dević i Saša Vulević učestvovali u incidentu pred barskim Hramom.

Ovu, odgovorno tvrdimo, neistinitu a sumnjamo i smišljeno objavljenu (dez)informaciju, plasiralo je više portala i stranica na socijalnim mrežama.

Ne želeći da se bavimo motivima ovog podmetanja, a nije ih teško prepoznati s obzirom na karakter većine glasila koja su plasirala neistinu, još jednom ističemo da je naše Bratstvo fokusirano isključivo na humanitarni rad, pomaganje ljudima svih vjera i nacija kojima je pomoć potrebna, kao i sveštenstvu i monaštvu naše crkve.

Humanitarni karakter Bratstva ne može da poremeti i promijeni nikakav spin medija i “novinara” koji su i navedenom dezinformacijom pokazali koliko im je zbilja stalo do poštovanja profesionalne etike i istinitog informisanja javnosti.

Da je bilo i najmanje želje da se javnost precizno informiše, sa medijskih adresa koje su objavile lažnu vijest o učešću naše braće Devića i Vulevića u pomenutom incidentu, mogli su uz najmanji napor da provjere da li je tačna. Da su elementarno poštovali standarde novinarske struke, saznali bi da je riječ o apsolutnoj dezinformaciji jer Danijel i Saša zbog aktivnosti vezanih za naš humanitrani rad u akciji “Kosovo je srce našeg srca”, nisu bili ni prisutni na mjestu na kojem se incident desio. To može da potvrdi mnogo svjedoka.

Zbog svega navedenog, zahtjevamo da svi mediji i interent stranice koji su objavili pomenutu dezinformaciju sada na istom prostoru objave i demanti iste, uz podrazumijevajuće izvinjenje našem Bratstvu, Danijelu Deviću i Saši Vuleviću”.

Pravoslavno Bratstvo “Vitezovi Sv. Jovana Vladimira” Bar, podgrupa Pravoslavnog Bratstva “Stupovi CG”

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.