Connect with us

Bar

Uhapšeni Barani navodno planirali likvidaciju Nikole Spasojevića!?

Published

on

Kriminalna grupa čiji članovi su i Barani Martin i Stefan JankovićErvin i Eldin MuratovićVladimir UlamaMarko Peruničić i Stefan Mićić, planirala je likvidaciju Nikole Spasojevića i izvjesnog Milana, tvrdi Specijalno državno tužilaštvo (SDT), prenose Vijesti.

Do tih sumnji istražitelji su došli analizirajući presretnutu komunikaciju, ostvarenu putem kriptovane Sky ECC aplikacije, u kojoj su i fotografije.

Sumnje su potkrijepili i vještačenjem baznih stanica, koje su potvrdile da su se osumnjičeni kretali u blizini Spasojevića, odnosno, da su ga pratili i opservirali na teritoriji Bara, Podgorice, Budve i Pljevalja.

Martin Janković i Marko Peruničić juče su, nakon saslušanja kod sutkinje za istragu podgoričkog Višeg suda, Suzana Mugoše, poslati u Istražni zatvor.

Suktinja Mugoša uvažila je prijedlog specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, koji je ocijenio da bi njih dvojica pobjegli, ukoliko se nađu na slobodi, ali i da bi mogli uticati na saizvršioce koji su u bjekstvu – braću Muratović, Ulamu i Stefana Jankovića.

Turković je obrazložio da je ta kriminalna grupa, čiji organizator još nije otkriven, formirana na duže vrijeme, a da iz njihovih međusobnih odnosa proizilazi da su planirali ubistva više osoba.

Likvidaciju izvjesnog Milana, članovi klana koji je blizak škaljarskom, ostavili su za “nakon lišenja života Spasojevića”.

”Iz presretnute komunikacije ostvarene putem aplikacije za kriptovanu komunikaciju SKY ECC, proizlazi osnovana sumnja da su osumnjičeni Stefan Janković, Martin Janković, Edin Muratović, Elvin Muratović, Vladimir Ulama, Marko Peruničić, Stefan Mićić i druga, za sada neidentifikovana lica, kao pripadnici kriminalne organizacije, preduzeli aktivnosti u cilju realizacije kriminalnog plana – ubistva člana suprotstavljene kriminalne organizacije, Spasojević Nikole iz Bara, pa su djelujući po uputstvima organizatora kriminalne grupe, koji je koristio nalog sa pin kodom K****6, u kontinuitetu vršli opservaciju kretanja Spasojevića na teritoriji Bara, Podgorice, Budve i Pljevalja, u namjeri njegovog ubistva”, piše u tužilačkim spisima.

Pojašnjeno je da su osumnjičeni Spasojevića nadgledali iz blizine, ali i optičkim sredstvima, kao i da su informacije o njegovom kretanju i navikama dostavljali organizatoru te krimi-grupe.

”Koji je ostvario komunikaciju sa drugim NN članovima kriminalne organizacije, koji su prihvatili ulogu neposrednog izvršenja ubistva Spasojevića”.

Tužioci su utvrdili kakva je bila uloga uhapšenih Jankovića i Peruničića, šta je bio zadatak Mićića koji se od ranije nalazi u Istražnom zatvoru, ali i kakva zaduženja su prihvatili Stefan Janković, braća Muratović i Ulama, koji su u bjekstvu.

Istražitelji su njihove uloge utvrdili iz komunikacije pripadnika te kriminalne grupe u zatvorenoj grupi za međusobnu komunikaciju, ali i njihovih privatnih poruka na Sky ECC aplikaciji.

”Takođe, iz razmijenjenih komunikacija se utvrđuje da su okrivljeni u ranijem periodu, dakle tokom avgusta 2020. godine, postali pripadnici kriminalne organizacije koja je imala za cilj izvršenje više krivičnih djela ubistvo iz čl. 143 Krivičnog zakonika Crne Gore, teško ubistvo iz čl. 144 Krivičnog zakonika Crne Gore i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 3 KZ CG”, piše u tužilačkim spisima.

Prema istoj dokumentaciji, kriminalna grupa zasnovana je na principima hijerarhije i subordinacije, a osoba, čiji identitet istražitelji još nijesu otkrili, za sebe je odredila da, kao organizator, izdaje naloge, daje uputstva za izvršenje krivičnih djela, određuje mjesto, vrijeme, način i sredstva izvršenja krivičnih djela, ali i da obezbjeđuje novac članovima svog klana…

Iz spisa proizlazi da su najmanje dvije osobe formirale tu kriminalu organizaciju – a sve što su preduzimali “jasno ih pozicionira kao organizatore kriminalne organizacije”.

Spasojevića, koji je u bjekstvu, srpska policija potražuje zbog sumnmje da je dio krimalne grupe koju je formirao Pljevljak Darko Šarić, a koja je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, švercovala kokain i izvršila jedno ubistvo.

Šarića sumnjiče da je tu krimi grupu formirao radi dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njenog transporta do Evrope – radi dalje prodaje, ali i da su organizovali ubistvo Milana Milovca, zvanog Cigla, u januaru prošle godine u Ekvadoru.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.