Connect with us

Bar

Opština Bar dužna preko 12 miliona!

Published

on

Odbornici Skupštine opštine Bar u objedinjenoj raspravi juče su usvojili izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za prošlu godinu (sa 21 glasom “za” i tri “protiv”) i završni račun budžeta za 2021. godinu (sa 21 glasom “za” i četiri “protiv”). Uvodna izlaganja podnijeli su Ivana Backović, sekretarka Sekretarijata za finansije, i Vido Dabanović, sekretar Sekretarijata za imovinu i zastupanje.

Odbornik Demokrata Momčilo Leković ocijenio je da se u izvještaju o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave jasno vidi da Opština ima predsjednika sa isključivim zadatkom da reklamira privatni biznis.

To ste radili u 2021. godini, na koju se ovaj izvještaj odnosi, a radite i u ovoj godini. U ulici 2 u Šušnju napravljena je jedna zgrada da bi Dušan Raičević došao i presjekao crvenu vrpcu. Da nije bilo te zgrade ova ulica se nikad ne bi završila. Zato i kažem da je zadatak predsjednika da radi u interesu biznismena, vjerovatno bliskih njemu i njegovoj partiji. Ja u tome ne vidim interes građana Bara – kazao je Leković i osvrnuo se i na odnos predsjednika prema koalicionim partnerima.

To se vidi i iz ovog izvještaja, ali i na svakom koraku. Socijaldemokrate više ne postoje. Zbrisani su – kazao je Leković.

Nezavisni odbornik Miloš Fuštić pitao je Raičevića zašto ništa nije urađeno u Sutomoru, osim što se “radi azil za koji niko nije pitao građane da se javno izjasne”.

Predsjednik Raičević je rekao da su investicije u igrališta počeli krajem prošle godine i da će se sa tim nastaviti, a da će uvijek pomagati privatne biznise ako njihovi projekti podrazumijevaju otvaranje novih radnih mjesta. Istako je i da je dug Opštine nešto preko 12 miliona eura.

Sve transakcije su išle preko državnog trezora, a ne trezora Opštine – kazao je Raičević.

Odbornik GP URA Miloš Šušter predložio je da se organizuje sastanak sa Vladom i da se određena pitanja riješe.

Trebalo bi napraviti jedan sporazum sa Vladom pa da se izvrši neka vrsta konverzije 12 miliona eura koje Opština duguje, i da se finansiraju projekti koji su dio obaveza države, a od posebnog su interesa za Bar – predloži je Šušter, dodajući da je revizor dao pozitivno mišljenje na završni račun budžeta, što je po njegovom shvatanju nelogično.

Raičević protiv Fuštića pokrenuo disciplinski postupak

Nezavisni odbornik Miloš Fuštić, zaposlen u Opštini Bar, obavijestio je odbornike da je predsjednik Opštine Dušan Raičević protiv njega pokrenuo disciplinski postupak.

Učestvovao sam u radio-emisiji „Čitanje naslovnih strana dnevne štampe“ i nakon emisije Raičević je podigao veliku galamu. Boli ga to što sam ja napustio DPS, koji sam ponosno glasao sve dok nisam upoznao Raičevića. Sada mi se DPS gadi, a za to je kriv upravo on – kazao je Fuštić.

Prema riječima Raičevića, disciplinski postupak je pokrenut shodno etičkom kodeksu, a tiče se „zloupotrebe službene uniforme u dijelu promovisanja političkih stavova pojedinaca“.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.