Connect with us

Bar

Gubitak Port of Adrije 35,6 miliona eura

Published

on

Revizor je skrenuo pažnju na veliki gubitak preduzeća i potencijalne obaveze po osnovu sudskih sporova sa radnicima

Kompanija Port of Adrija (PoA) na kraju prošle godine imala je 35,6 miliona eura akumuliranog gubitka, nakon što je prošlu godinu završila sa 5,4 miliona minusa.

Revizor je na finansijske iskaze preduzeća u većinskom vlasništvu turskog Global portsa dao mišljenje sa rezervom i skrenuo pažnju na dvije stvari – veliki minus i sudske sporove sa radnicima.

Mišljenje sa rezervom su dali zbog kršenja Zakona o računovodstvu.

Kao što je objelodanjeno u napomeni 16 su iskazane nekretnine, postrojenja i oprema u iznosu od 58,6 miliona eura na dan 31. decembar 2021. godine (2020. – 60 miliona). Tokom revizije ustanovili smo da je u prethodnim godinama, nakon promjene vlasničke strukture novembra 2013. godine, društvo odredilo nadoknadivu vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu od 27 miliona. Međutim, društvo nije iskazalo iznos obezvređenja u finansijskim iskazima u prethodnim godinama, niti u narednim godinama. Finansijski rezultati društva ne ukazuju na značajne promjene u godinama koje slijede, tako da nema indikacija za dodatno obezvređenje nekretnine, postrojenja i opreme. Odredbe Zakona o računovodstvu u CG propisuju da je, u ovim okolnostima, društvo dužno da procijeni nadoknadivu vrijednost sredstava i iskaže obezvređenje sredstava gdje je to potrebno. Društvo nije iskazalo takvu potrebu, niti je iskazalo obezvređenje po tom osnovu, što predstvalja odstupanje od Zakona o računovodstvu koji se primjenjuje u CG. Nismo bili u mogućnosti da utvrdimo finansijske efekte od odstupanja na iznose prikazane u finansijskim iskazima uključujući potrebne korekcije iznosa za nekretnine, akumulirani gubitak, odloženi porez, obezvređenja, trošak amortizacije, porez na dobit, kao i gubitak na kraju 2020. i 2021. godine“, piše u izvještaju nezavisnog revizora.

Revizori su skrenuli pažnju da je Port of Adrija u prošloj godini ostvarila gubitak od 5,4 miliona eura.

Društvo ima kontinuiranu podršku od matičnog društva Global Liman Isletmeleri Turska, koja je neophodna za nastavak poslovanja društva. Matično društvo je 22. februara dostavilo pismo podrške u kome iskazuje namjeru da obezbijedi finansijsku podršku 12 mjeseci od dana izdavanja mišljenja revizora“, piše u izvještaju.

Skrenuli su pažnju i na napomenu 33 u kojoj je objelodanjeno da su zaposleni koji su potpisali sporazumni raskid ugovornog odnosa i napustili firmu nakon 30. septembra 2010. godine tužili društvo za neisplaćenu zaradu, topli obrok, zimnicu i regres koji nisu isplaćeni od 1. oktobra 2009. godine do 30. septembra 2010. godine.

Tužbe se odnose na primjenu kolektivnog ugovora Luke Bar koji je bio na snazi u tom periodu. Viši sud u Podgorici je donio različite odluke po istom pitanju u korist tužilaca i u korist društva. Zahtjev za reviziju podnijet je Vrhovnom sudu i usvojen je od strane Vrhovnog suda. Društvo je dostavilo revizije Vrhovnom sudu. Odluka Vrhovnog suda je poslednja sudska instanca za rješavanje predmetne stvari i kao takva će riješiti ishod ovih i dodatnih sličnih predmeta. Mogući efekti na finansijske izvještaje ne mogu se sa sigurnošću predvidjeti na dan izdavanja ovog izvještaja“, naveo je revizor.

Poslednjih dana je bilo priče o prodaji Port of Adrije kompaniji MSC, te da bi to moglo biti završeno do 13. jula.

Premijer Dritan Abazović je kazao da bi država bila zainteresovana da vrati Port of Adriju, koju je 2013. godine prodala za osam miliona eura.

(Dan)

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.