Connect with us

Bar

Demokrate: Treba odložiti sjednicu SO i zaustaviti proglašenje Diktatorske opštine Bar 8. jula

Published

on

Na 333. sjednici Skupštine opštine Bar zakazanoj za 8. jula kao drugi dnevni red kandidovan je Predlog odluke o izboru predsjednika Opštine Bar.

Tim povodom reagovali su iz opštinskog odbora Demokratske Crne Gore navodeći u objavi na FB stranici da će “ovim činom Skupština opštine Bar 8. jula biti mjesto nezakonitog i protivustavnog oličenja diktatorskog režima najgoreg vrste čiji će odbornici davanjem novi četvorogodišnji mandat aktuelnom načelniku Opština Dušan Raičević i zvanično ukinuti parlamentarna demokratija u gradu pod Rumijom i automatski proglašena diktatura.

“Podsjećamo da je četvorogodišnji mandat za advokatske odbornike istekao 26. juna, a da je produžen ni manje ni više nego na osnovu pisma Ministarstva javne uprave i suludog tumačenja da se odborničkim mandat može produži Stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika navodi se da je samo „Na dan potvrđivanja mandata odbornika, odnosno članova novog saziva, mandata odbornika i članova prethodne konzume Zvanje se završava.”

Ovo tanko tumačenje moramo nazvati suludom jer u ovom slučaju, Stav 3 se jasno i nedvosmisleno odnosi na stanje neposredno nakon održavanja novih (lokalnih) izbora, koji potvrđuje prvi stav ovog člana u kome je navodilo „Izbori za odbornike i poslanike danima pre isteka izbornog roka odbora nika, ili poslanici sa mandatom. “Izborni period odbornika u ovom slučaju istekao je 26. najkasnije 8. jula kada se navršava tačno četiri godine od kada je izabran predsjednik Skupštine opštine Bar kako to tumače u DPS-u. S obzirom na taj član 5. istim zakonom propisuje da „Mandat odbornika ili poslanika traje četiri godine“, što znači ne duže od 26 dana.

Jun kada je verifikovan stručni mandat tj 8. jula (prema DPS-u) kada je završena sjednica na kojoj su verifikovani mandati advokatski
Zato silu na sramotu, 8. jula, neposredno pred istek četvorogodišnjeg mandata odbornika, pokušava da izvrši svojevrstan udar na temelje demokratije, koji bi na kraju nezakonito i protivustavno omogućio još jedan četvorogodišnji mandat Raičeviću koji će posle ovog datuma zvanično imati neograničenu izvršnu vlast dok će Skupština opštine Bar postati organ koji više nema ni legitimitet ni funkciju.

Najmanje što očekujemo je da će aktuelna predsjednica Skupštine opštine Bar Milena Božović spriječiti pomenutu namjeru barskog DPS- Inače će postati direktni saučesnik javnog paljenja Ustava i demokratije na 8. Jul u barskoj skupštini!”, poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

Bar

Dani čuna na Skadarskom jezeru

Published

on

Festival čuna održaće se u petak, 22. septembra. Otvaranje programa je u 17:30 časova, a u 18:00h sa Vranjine počinje trka čunovima do Virpazara.  U trci učestvuju privredni riboloci sa Skadarskog jezera. Dodjela nagrada i priznanja planirana je za 19:00, a od 19:30 časova za dobar provod pobrinuće se bend Milky Wave.

Cilj festivala je promocija bogate kulturne baštine Nacionalnog parka Skadarsko jezero, čiji je jedan od simbola drveni čun. Čun je čamac karakterističan za Skadarsko jezero, koji se vjekovima tradicionalno upotrebljava za ribolov. Vještina izrade čunova uvrštena je u nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog naslađa Crne Gore.

Organizator manifestacije je NVO ,,Fondacija za zaštitu čuna”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Bar i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prijave za trku se vrše putem telefona +382 67/837-970, a rok za prijavu je do petka ujutru, 22.09.2023.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da zajedno sa nama uživaju u manifestaciji koja baštini tradiciju starih brodova na Skadarskom jezeru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.