Connect with us

Bar

Otvorena prva specijalizovana radnja ekstra-djevičanskog maslinovog ulja Barsko zlato!

Published

on

U srcu starobarske pjace otvorena je prva specijalizovana radnja ekstra-djevičanskog maslinovog ulja brenda „Barsko zlato“, prvog proizvedenog ekstra-djevičanskog maslinovog ulja u Crnoj Gori, najtrofejnijeg maslinovog ulja na crnogorskom primorju, te jedinog maslinovog ulja zaštićenog žiga i nosioca prestižne vizuelne identifikacije „Dobro iz Crne Gore“.

Izvršna direktorica kompanije d.o.o. Barska uljara, dr Marija Markoč, poručila je da je otvaranje Barsko zlato Olive Oil Shop-a kruna vrijednog, predanog i posvećenog rada tima Barske uljare. Ona je podsjetila prisutne i na čuvenu izreku da je „maslina kao majka, koja nas širom otvorenih ruku dočeka, ma kad god joj se vratili“, te navela da je maslina još jednom okupila poštovaoce ovog svetog drveta i omogućila da zajednički uživaju u njenim plodovima, proizvodima vrhunskog kvaliteta, koji svojim ukusom zasigurno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Da Barska uljara bira za saradnike isključivo profesionalce, iskrene prijatelje i ljude koji afirmišu tradicionalne vrijednosti Bara i Crne Gore, govori i to da je Barsko zlato Olive Oil Shop ideja koja je nastala udruženim snagama tima Barske uljare i dobro poznatih Starobarana, g. Anesa Đulamerovića i g. Božidara Jankovića.

Prisutnima se obratio i g. Anes Đulamerović, predsjednik MZ Stari Bar i poznati starobarski ugosistelj, koji je u svom inspirativnom obraćanju podsjetio sve da je naša, autohtona sorta Žutica nešto po čemu smo nadaleko poznati i priznati, te da je dužnost nas Barana da je čuvamo i promovišemo, a upravo je otvaranje jedne ovakve specijalizovane radnje pravi primjer za to. Đulamerović je poručio vlasnicima kompanije d.o.o. Barska uljara, g. Dragutinu Dadu Martinoviću i g. Đorđiju Đoku Pavićeviću da su Barani i Starobarani itekako zahvalni na svemu što u kontinuitetu čine za barsko maslinarstvo i uljarstvo.

Prisutne je pozdravio i g. Đorđije Pavićević, rekavši da je dužnost Barana i Starobarana da sačuvaju duh Starog Bara i da mu je naročito zadovoljstvo što se prva specijalizovana radnja maslinovog ulja „Barsko zlato“ otvara baš na ovom mjestu.

Takođe, g. Dragutin Martinović je podsjetio prisutne na srebrnu nagradu za kvalitet Barske uljare osvojenu na Međunarodnom takmičenju maslinovih ulja u Njujorku, koja je proslavila barsku Žuticu, ali i podigla vrijednost barskog maslinovog ulja, te poručio svima da nikada ne odustaju, već da uvijek vjeruju u uspjeh, koji mora biti epilog višedecenijskog predanog i posvećenog rada.

Iz Barske uljare poručili su da će nastaviti sa inovativnim poduhvatima koji dolikuju onima koji se nalaze na samom vrhu poljoprivredno-preduzetničke ljestvice Crne Gore.

Gosti su imali priliku da degustiraju višestruko nagrađivano ekstra-djevičansko maslinovo ulje Barsko zlato i uživaju u njegovom harmoničnom ukusu voćnosti, pikantnosti i gorčine.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.